Dodane: 18-02-2010 22:06
A więc w tym temacie poruszymy sprawę polski w tym anime. Wiadomo że nie raz nasz ojczysty kraj tam wystąpił jako ten który nie poddał sie Imperium Brytyjskiemu i przyłączył się z włochami do Narodów Zjednoczonych, do tego jeszcze bodajże 12 rycerzem była polka i nazwała się Monika Kruszyńska

Jeszcze w 7 odcinku, co zabawne, dało się usłyszeć nazwisko "Kaczyński", chociaż w spolszczeniach było napisane "Haziński" xD Co o tym wszystkim myślicie?
--------------------

Dodane: 18-02-2010 22:13
Nie tylko w Code Geass były wzmianki o Polsce

Słynny już Fiat126p również pojawił się w jednej z japońskich produkcji xD Ale chyba właśnie najwięcej o Polsce było w CG, te nazwisko Kaczyńskiego, wstąpienie Polski do Narodów Zjednoczonych i no właśnie ten 12 Rycerz Okrągłgo Stołu to była właśnie Polka co prawda zdrajczyni bo się przyłączyła do Brytanii ale musiała być dobra skoro była na tak wysokim stanowisku
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 19-02-2010 16:34
W kilku anime było parę polskich akcentów, nie mówię o APH, gdzie mamy postać Polski i dwa razy zagrano utwory Chopina, ale także manga "Aż do nieba", która opowiada o XVIII w. Polsce. No, krótko mówiąc, miło, że w CG o nas pomyśleli. Chyba ogólnie widać, że jakoś tam im nasza historia imponuje
--------------------
"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain

Dodane: 19-02-2010 16:36
Kaczyński nawet nie wie co to anime , a pojawia się w tak dobrej produkcji

Zawsze jak jakiś nawet najmniejszy akcencik jest to aż się morda cieszy . Tym bardziej , że Polacy nie poddali się Imperium . Jak Polak chce to i potrafi i pomysłodawcy CG to chyba zauważyli

No i Monisia jest jeszcze hehe .

Dodane: 19-02-2010 21:26
Mnie również to bardzo ucieszyło oglądając CG. Początkowo całkiem o tym nie wiedziałem a jak w serii R2 usłyszałem o Polsce to aż miło się zrobiło

Za prawda, dużo tego nie było, a rola Moniki długo nie trwała bo pilotowała chwilę statek imperatora bodajże a później razem z innymi rycerzami została wyautowana przez Suzaku to fajnie że była. 12 miejsce w hierarchii rycerzy Brytanii świadczy, że Polak jednak potrafi xD
--------------------

Dodane: 21-02-2010 12:53
To anime z maluchem to podobno FCLC. Samo w sobie jest tak ch**, że tylko 2 epki obejrzałem więc nie mogę tego potwierdzić
Też nie będę wyjątkiem jak powiem, zemnie te polskie akcenty ucieszyły

Może to dlatego, że oni też mają biało-czerwoną flagę? xD
--------------------

Dodane: 23-02-2010 15:24
Też zwróciłem uwagę jak informowano, że Polska i Włochy to i tamto...

Fajnie, że nas wyszczególnili. O ile dobrze pamiętam to przystąpiliśmy do ruchu Zero przeciwko Imperium Brytanii xD Natomiast pierwsze słyszę z tym Kaczyńskim... Gdzie to dokładnie jest? Musiałem to jakoś niedosłyszeć.
--------------------

Dodane: 23-02-2010 16:07
Pierwsza seria odcinek podajże 7 a minuty to Ci już nie powiem bo mi się nie chce tego sprawdzać xD Co do epka to też 100% pewności nie mam ale raczej było to w 7 epku podczas walki Zero z armią Corneli tylko nie szukaj słowa Kaczyński bo w polskich napisach pojawi się Haziński jednak gdy spojrzysz na angielskie suby (o ile masz taką wersję) to będzie pisało Kaczyński
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 25-02-2010 11:22
Nie pamiętam tego momentu z Kaczyńskim

. Ale miło, że umieścili Polskę jako buntownika przeciwko tyranii

. Ale i tak całe anime opierało się na rywalizacji dwóch państwa Wlk. brytani z Japonią. Ale cy to oznacza, że znowu stracimy niepodległość? no nie
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 26-02-2010 18:27
Przecież my jej nie straciliśmy w CG, jedynie nie daliśmy się Imperium Brytjskiemu które podbiło prawie całą Europę i uciekliśmy do Narodów Zjednoczonych bo podjąć razem z nimi walkę.
--------------------

Dodane: 27-02-2010 11:42
Polska mimo wszystko często odgrywała jakąś ważną rolę w historii świata i znani jesteśmy jako buntownicy często walczący o swoje prawa, o swoją wolność, często było też tak że walczyliśmy za wolność innych, więc wcale się nie dziwię że o nas coś wspomniano, a nie przykładowo o Niemczech, które przeważnie były agresorami

Dodane: 28-02-2010 11:29
Jeśli chodzi o Niemcy to coś mi świta że na początku R2 były podbite xD Więc możemy do tego się poszczycić że dłużej niż te szwaby przetrwaliśmy
--------------------

Dodane: 05-03-2010 14:10
Co do Kaczyńskiego to też tego nie pamietam ;p ale raczej to był zbieg okoliczności niż specjalne wrzucenie nazwiska xD
Ale to ze nasz kraj został wymieniony jako ci co sie nie poddali impreium i będa z nim walczyć to pamiętam ;p
Dobrze ze o nas nie zapomnieli i zapamiętali nas jako waleczny naród, miło było zobaczyć ze sie nie daliśmy Brytanii i mamy swojego pilota.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 05-03-2010 19:53
Raz czy dwa razy padło słowo Polska, a wy już się rozczulacie. No było tak strasznie epizodyczne, że szkoda zwracać na to uwagę.

Dodane: 05-03-2010 20:01
Ale ważne jest to że było!

i to w jakim kontekście. Inaczej bysmy pisali jak by sie pojawiło że Polska poddała sie Imperium i przestała walczyć.
Choć tak naprawde nie wiemy czy wymienili polske dzięki naszej przeszłości czy to poprostu zwykly zbieg okoliczności.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 24-03-2010 22:10
Ja również jestem ucieszony z faktu, iż wspomniano o nas w Code Geass. Epizodycznie, ale jednak.

Co do pierwszej serii, to faktycznie było napisane "Haziński" jak i było tak słychać, ale nic więcej nie powiedziano na ten temat. Tak więc ten element możemy sobie darować. xD
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.