Dodane: 19-10-2010 20:41
JCD napisał/a:
Jeśli chodzi o człowieka, to się zgodzę, powątpiewam w istnienie perfekcji. Ale ja tylko udowadniałem, że perfekcja w ogóle istnieje a nie, że jest to pojęcie czysto abstrakcyjne.
Tego akurat chyba nikt nie podważa, bo sam przykład tego programu to udowadnia.
Kalkulator nie koniecznie, bo on ma ograniczenie na cyfry... chyba, że sa jakies nieograniczone.

Dodane: 13-01-2011 20:14
Darknes napisał/a:Raczej nic perfekcyjnego nie istnieje

może się nam tak wydawać ale prędzej czy później spotkamy silniejszego, mądrzejszego czy coś po prostu wykonanego jeszcze lepiej niż nasze

Ale dążenie do perfekcji nas napędza i pobudza do działania, doskonalimy swoje umiejętności i sądzę, że ten pęd jednak jest potrzebny bo jeśli od razu byśmy się poddawali to ludzie zaczęli by leżeć i nic nie robić bo stwierdzili by, że i tak najlepsi na świecie nie będą
Perfekcyjne rzeczy istnieją,ale nie zaliczają się do żadnych żywych zwierząt.Ale racja perfekcja mówiąc ogólnie u nas na ziemi raczej nie istnieje a nawet jeśli to znalezienie jej graniczy z cudem

.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 14-01-2011 08:54
owerfull napisał/a:Perfekcyjne rzeczy istnieją,ale nie zaliczają się do żadnych żywych zwierząt.Ale racja perfekcja mówiąc ogólnie u nas na ziemi raczej nie istnieje a nawet jeśli to znalezienie jej graniczy z cudem

.
Ja bym się nie zgodził ;P Bo nawet przedmioty w innych warunkach się zmieniają co by oznaczało, że nie są perfekcyjne
Jedyne co jest najbliższe perfekcji to wszechświat... tego nawet ludzki rozum nie ogarnie, a wszystko jest tak poukładane, wszystko funkcjonuje...

Dodane: 14-01-2011 13:10
Cyrus napisał/a:owerfull napisał/a:Perfekcyjne rzeczy istnieją,ale nie zaliczają się do żadnych żywych zwierząt.Ale racja perfekcja mówiąc ogólnie u nas na ziemi raczej nie istnieje a nawet jeśli to znalezienie jej graniczy z cudem

.
Ja bym się nie zgodził ;P Bo nawet przedmioty w innych warunkach się zmieniają co by oznaczało, że nie są perfekcyjne
Jedyne co jest najbliższe perfekcji to wszechświat... tego nawet ludzki rozum nie ogarnie, a wszystko jest tak poukładane, wszystko funkcjonuje...
Właśnie o wszechświat i wszystko co w nim zachodzi mi chodziło.Może znowu trochę zagalopowałem się z tą perfekcja ale racja...wszechświat jest najbliżej perfekcji.
--------------------

Dodane: 14-01-2011 14:05
Nie, nie można powiedzieć, że wszechświat jest perfekcyjny, bo to po prostu błędne. Przynajmniej jeśli móimy o perfekcji jako logicznym, merytorycznym pojęciu. O perfekcji, idealności możemy mówić, kiedy np. mamy powiedzmy zbiór liczb od 1 do 10 i zakładamy, że jeden jest najgorsze a dziesięć najlepsze. Wtedy można powiedzieć, że 10 jest idealna, bo w takim ściśle określonym układzie już nic lepszego nie może być, bo dysponujemy tylko liczbami 1-10.
Sprawa zdecydowanie się komplikuje, gdy zaczynami mówić o świecie rzeczywistym. Bo np. mówić, że powiedzmy Jan jest idealny i nie określając pod jakim względem może mówić dosłownie o wszystkim. Czy chodzi o wygląd, siłę, inteligencje, idealność jak byt, perfekcje w jeździe na rowerze itd.. Z własnych doświadczeń wiemy, że to nie możliwe, żeby ktokolwiek czy cokolwiek było we wszystkim idealne. Ale gdy określamy konkretnie, że np. Jan jest idealnym kierowcą samochodowym, wcale sprawa nie robi się prosta ponieważ nawet w czymś tak prozaicznym nie można właściwie być perfekcyjnym, bo zawsze można coś poprawić. I znów nie jest tu sprecyzowane w czym konkretnie jest idealny jako kierowca. Trzeba też zaznaczyć, że najlepszy =/= perfekcyjny. Tak może być, ale wcale nie musi. To, że ktoś jest obiektywnie najlepszym powiedzmy kulturystą na świecie i wygrał wszystkie możliwe nagrody, nie znaczy wcale, że jest perfekcyjny.
Oczywiście możemy potocznie mówić, że coś jest idealne, ale to takie gadanie jak "Zadał nam milion zadań na pracę domową!" albo "Mam cały dom na głowie.".
A więc na dobrą sprawę coś takiego jak perfekcja w świecie realnym nie istnieje, choć zawsze można do niej dążyć
--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 14-01-2011 15:11
No, ale jeśli mowa o wszechświecie czyli tym co nas otacza... to można na twój sposób zrobić tak, będzie idealny

Bo wszechświat jest wszystkim, więc należy do zbioru jednoelementowego

Ni nie jest gorze, ani lepsze od niego... więc jest perfekcyjny

Dodane: 14-01-2011 15:17 -
Cyrus napisał/a:No, ale jeśli mowa o wszechświecie czyli tym co nas otacza... to można na twój sposób zrobić tak, będzie idealny

Trzeba się zgodzić

.Ale jeśli przyjąć teorię że Bóg istnieje to może stworzyć jeszcze lepszy wszechświat xD.Albo stworzyć inny jeszcze lepszy i bardziej skomplikowany.Ale jeśli powiemy że wszechświat jest samoistny i w ogóle żaden Bóg nie brał w tym udziału i że wszechświat jest tylko jeden to można już mówić że jest bliski perfekcji lub perfekcyjny.A można też powiedzieć że przestrzeń we wszechświecie jest perfekcyjna bo jest nieskończenie wielka.
--------------------

Dodane: 14-01-2011 15:22 -
Nie, to nie pasuje. Skoro tylko jedna osoba (hipotetycznie) potrafi sprzeciwiać się grawitacji, to nie jest ona wcale "najlepszą" - bo sugeruje to, że jest obszar z którym możemy porównywać. A nie ma. Podobnie też wszechświat pod tym względem nie może być perfekcyjny. I po drugie ważniejsze, bez podania w czym wszechświat jest niby perfekcyjny jest bez sensu. Sugerujemy tym, że wszechświat nie mógłby być pod jakimś względem lepszy. A mógłby być, jednak to subiektywne pojęcie, więc obiektywnie nie da się tego stwierdzić.
Perfekcja to pojęcie abstrakcyjne.
@EDIT:
O, to zdaje się, że mój tysięczny (milenijny

) post. Jak ten czas szybko leci
--------------------

Dodane: 14-01-2011 15:25
Chip00 napisał/a:
Nie, to nie pasuje. Skoro tylko jedna osoba (hipotetycznie) potrafi sprzeciwiać się grawitacji, to nie jest ona wcale "najlepszą" - bo sugeruje to, że jest obszar z którym możemy porównywać. A nie ma. Podobnie też wszechświat pod tym względem nie może być perfekcyjny. I po drugie ważniejsze, bez podania w czym wszechświat jest niby perfekcyjny jest bez sensu. Sugerujemy tym, że wszechświat nie mógłby być pod jakimś względem lepszy. A mógłby być, jednak to subiektywne pojęcie, więc obiektywnie nie da się tego stwierdzić.
Perfekcja to pojęcie abstrakcyjne.
No tak dopóki mamy z czym porównywać to co jest już niby perfekcyjne to ... to chyba rzeczywiście nic nie jest rzeczywiście perfekcyjne
![[umarl] [umarl]](/templates/emoty/umarl.png)
.Ale nieskończoność nie może być bardziej nieskończona ? xD.
--------------------

Dodane: 14-01-2011 15:31
Cyrus napisał/a:No, ale jeśli mowa o wszechświecie czyli tym co nas otacza... to można na twój sposób zrobić tak, będzie idealny

Lecz zakładając, że wielki wybuch to proces, który powtarza się na przestrzeni lat, a wszechświatów jest niezliczona liczba, to już mowy o perfekcji nie ma. Istnieje taka teoria, która głosi, że poprzez czarną dziurę i znajdujący się w niej tunel czasoprzestrzenny można się dostać do innego równoległego wszechświata. To taka moja dygresja odnośnie bytu czy też niebytu perfekcji

.
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 14-01-2011 16:01
Istnieje taka teoria, która głosi, że poprzez czarną dziurę i znajdujący się w niej tunel czasoprzestrzenny można się dostać do innego równoległego wszechświata. To taka moja dygresja odnośnie bytu czy też niebytu perfekcji

.
Czarna dziura =/= tunel czasoprzestrzenny.
http://pl.wikiped...zestrzenny http://pl.wikiped...rna_dziura Tak naprawdę tunel czasoprzestrzenny jest takim homoniewiadom, obiekt teoretyczny co do którego jest wiele teorii
--------------------

Dodane: 14-01-2011 16:19
Chip00 napisał/a:Istnieje taka teoria, która głosi, że poprzez czarną dziurę i znajdujący się w niej tunel czasoprzestrzenny można się dostać do innego równoległego wszechświata. To taka moja dygresja odnośnie bytu czy też niebytu perfekcji

.
http://pl.wikiped...zestrzenny http://pl.wikiped...rna_dziura Tak naprawdę tunel czasoprzestrzenny jest takim homoniewiadom, obiekt teoretyczny co do którego jest wiele teorii
Wszystko co napisałem jest prawdą. Tunel czasoprzestrzenny powstaje w czarnej dziurze. Tunel czasoprzestrzenny istnieje tam, gdzie nie ma już czasu, istnieje tam gdzie zakrzywienie czasoprzestrzeni jest tak wielkie, że czasu po prostu nie ma. M.in. dzięki temu można przenieść się do innego wymiaru.
PS polecam programy na discovery science zamiast wikipedii
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 14-01-2011 16:38
Ale przecież można uznać nieskończoność za perfekcyjną,bo przecież jest nieskończona i nic nie może być bardziej nieskończone,a tego nie da się z niczym porównać.Czas się nie kończy więc też jest perfekcyjny,bo nie może być chyba lepszy ?? xD.
--------------------

Dodane: 14-01-2011 20:00
Ale przecież można uznać nieskończoność za perfekcyjną,bo przecież jest nieskończona i nic nie może być bardziej nieskończone,a tego nie da się z niczym porównać.Czas się nie kończy więc też jest perfekcyjny,bo nie może być chyba lepszy ?? xD.
Jeśli ktoś przyjmiesz, że najlepsza liczba to ta o największej wartości to nieskończoność faktycznie można uznać za perfekcyjną. Natomiast czas może byś zawsze, subiektywnie, lepszy, a więc nie może osiągnąć perfekcji. Wyobraźcie sobie lepiej perfekcje jako wykres hiperboli, to najlepiej opisuje to "zjawisko".
Wszystko co napisałem jest prawdą. Tunel czasoprzestrzenny powstaje w czarnej dziurze. Tunel czasoprzestrzenny istnieje tam, gdzie nie ma już czasu, istnieje tam gdzie zakrzywienie czasoprzestrzeni jest tak wielkie, że czasu po prostu nie ma. M.in. dzięki temu można przenieść się do innego wymiaru.
Ym... Tunel czasoprzestrzenny powstaje w miejscu, gdzie czas jest tak "skręcony" z przestrzenią, że czasoprzestrzeń zapada się sama w sobie.
Użyje tu cytatu z mojej książce o fizyce:
Co znajduje się w czasoprzestrzenii na dnie czarnych dziur? Przypuszczalnie kończą się one ostrym punktem albo są naprawdę dziurami przebijającymi czasoprzestrzeń. Teoretycy zastanawiali się, co by się stało, gdyby połączyć ze sobą czarne dziury. Załóżmy, że dwie sąsiadujące czarne dziury wyglądają jak długie rury zwisające z czasoprzestrzeni. Gdyby rury te były połączone, wówczas pomiędzy dwoma wylotami czarnych dziur mógłby się uformować tunel czasoprzestrzenny. Jednakże owe przypuszczenie cały czas pozostaje niepotwierdzoną teorią. Obecnie fizycy rozważają różne koncepcje występowania tuneli czasoprzestrzennych.
Szczerze mówiąc wątpię, żebyś obejrzał tyle programów na Discovery Science co ja, bo oglądam prawie codziennie coś z dziedziny astronomii/astrofizyki/fizyki/chemii XDD Btw. Polecam National Geografic, ma często ciekawsze programy z tych dziedzin
--------------------

Dodane: 15-01-2011 15:00 -
Chyba wiem o który program ci chodzi. xD Ale to raz obejrzałem taki dokument, za głupi jestem i mi się nie chce.
#Chip00 świetnie podkreślił że nie ma czegoś takiego jak perfekcja. Jak nie można być już lepszym... to albo się zostaje na takim poziomie jakim się jest, albo pozostaje droga w dół.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 15-01-2011 15:03
Bociak napisał/a:PS polecam programy na discovery science zamiast wikipedii
Chyba wiem o który program ci chodzi. xD Ale to raz obejrzałem taki dokument, za głupi jestem i mi się nie chce.
#Chip00 świetnie podkreślił że nie ma czegoś takiego jak perfekcja. Jak nie można być już lepszym... to albo się zostaje na takim poziomie jakim się jest, albo pozostaje droga w dół.
Nieskończoność teoretycznie może cały czas być lepsza bo trwa przecież ciągle xD.Ale co do innych zjawisk,rzeczy i wszystkiego co nas otacza to raczej rzeczywiście nie da się znaleźć perfekcji

.
--------------------

Dodane: 15-01-2011 15:13
Nieskończoność teoretycznie może cały czas być lepsza bo trwa przecież ciągle xD.Ale co do innych zjawisk,rzeczy i wszystkiego co nas otacza to raczej rzeczywiście nie da się znaleźć perfekcji

.
To tak jakby mówić, że Bóg przedstawiony w Biblii jest perfekcyjny. Jedni uważają że jest całkowicie boski, inni to negują... Nie że chcę prowokować, ale tak mi to przyszło na myśl. Perfekcja nie istnieje w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie ma sportowca który by zawsze wygrywał. Jeśli człowiek byłby perfekcyjny, to byłby bezpłciowy.
--------------------

Dodane: 16-01-2011 10:40
Bociak napisał/a:
To tak jakby mówić, że Bóg przedstawiony w Biblii jest perfekcyjny. Jedni uważają że jest całkowicie boski, inni to negują... Nie że chcę prowokować, ale tak mi to przyszło na myśl. Perfekcja nie istnieje w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie ma sportowca który by zawsze wygrywał. Jeśli człowiek byłby perfekcyjny, to byłby bezpłciowy.
Co do boga to słyszałem coś takiego, że skoro on jest taki potężny, wszechmocny, wszechwiedzący itd. to niech stworzy taki kamień którego on sam nie podniesie ;P Nie zrobi tego bo by zaprzeczał sam sobie xD To sie chyba pojawiło kiedyś tutaj na forum jak o bogu dyskutowali

Więc on na pewno nie jest perfekcyjny ;]

Dodane: 16-01-2011 12:06
Co do boga to słyszałem coś takiego, że skoro on jest taki potężny, wszechmocny, wszechwiedzący itd. to niech stworzy taki kamień którego on sam nie podniesie ;P Nie zrobi tego bo by zaprzeczał sam sobie xD To sie chyba pojawiło kiedyś tutaj na forum jak o bogu dyskutowali

Bardzo dobry argument.

Jak widać nie ma rzeczy perfekcyjnych i można swoją tezę przestawić na 1000 różnych sposobów.
--------------------

Dodane: 19-01-2011 01:07 -

Właśnie to wcale akurat nie jest dobry argument niestety

Na logikę: skoro ktoś może WSZYSTKO to może także zaprzeczać logice, prawda? Takich rzeczy jak Boga do tego nie mieszajmy. Inna sprawa, to czy Bóg istnieje i czy jeśli tak to czy jest perfekcyjny, ale sama wszemogość, którą można przy pewnym odniesieniu nazwać perfekcyjnością, przedstawia się właśnie tak jak napisałem.
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.