Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:28
OnLine: 54, statystyki
index > Portal
Temat: Portal: Średni wiek użytkowników?
Dodane: 22-01-2010 23:46 - Edytowane przez by_black dnia 22-09-2011 15:05
Jak myślicie jaki jest średni wiek użytkowników aktywnych tego forum? Ja obstawiam na śr 13-15 lat, Bo widzę po postach osoby dużo starsze ale i dużo młodsze od tego przedziału. I z tej średniej bierze się moje kolejne pytanie, czy ten przedział wiekowy ma wpływ na poziom tematów i udzielanych w nich odpowiedzi? Według mnie ma i wpływa na nie negatywnie co potrafi zniechęcić do wypowiadania się. (Nie obrażajcie się są strony o poziomie merytorycznym równym 0)

Tak nawiasem czuliście kiedyś że za chwile dostaniecie bana?? Bo ja tak mam, i myślę że to nie bedzię wina admina tylko właśnie moja.

Mam nadzieje że dobry dział bo jak nie to proszę o wskazanie dobrego przy usuwaniu a napisze go tam gdzie trzeba.

EDIT: pozwoliłem sobie trochę zmienić nazwę tematu. ikar

--------------------
"Nie wiedziałes? Dla niektórych (czyt: dzieci neo, tibi i cs'a) nawet radio ma lagi ;p jak przeszukuje stacje smilies/bigsmile.gif Herbata w szklance ma laga jak ją przechylasz smilies/tongue.gifNawet deszcz ma lagi dlatego pada co chwilkę jakaś kropka a nie strumieniem" piękne
Dodane: 22-01-2010 23:58
#Kaiyoh - user - 10%
Hmm... biorąc pod uwagę, że większość z nas jest tu z sentymentu do dragon balla, który leciał w miarę dawno. Jakoś tak 14+, może 15+.

Dodane: 23-01-2010 02:16
#by_ikar - systemadmin - max%
Zależy o jakie tematy chodzi, jeżeli widzisz temat "moja stara vs mój stary" to nie oczekuj że dowiesz się z takiego tematu o jakichś nowych nurtach filozoficznych, czy nowym poglądzie na życie, nie mówiąc już o technice czy nauce.

Wbrew pozorom, co zresztą często powtarzam, nie jesteśmy chamscy i nie banujemy bez powodu czy też za np napisanie w złym dziale. Staramy się aby nasze zachowanie było adekwatne do zachowania użytkownika, żeby miał na równi kogoś kto wysławia się podobnie właśnie jak on. Co zresztą komuś ostatnio tłumaczyłem właśnie na PW ponieważ jest moderatorem innego forum, ale nie potrafi szukać. Rozumiem że inna strona inna nawigacja, ale link do tego co szukał miał dosłownie pod nosem bo w plikach które pobierał [yyy] a to się kwalifikuje na wybiórcze postrzeganie. Jeżeli osoba przyjmuje "cięgi" i wie że zrobiła źle, no to my pretensji nie mamy. Albo gadka że VIP'owie (GAU) są inaczej traktowani jak użytkownicy dopiero zarejestrowani, co jest kompletną bzdurą, bo kto jest w GAU wie że bez względu na to czy jest w grupie czy nie może dostać bana jeżeli właśnie przesadzi.

Dobry dział, temat nie najgorszy, początkowo myślałem że będzie to temat w stylu "kto jest online" jakie się już tutaj zdarzały...

Średni wiek użytkowników jest zróżnicowany, najstarszy jaki tutaj się wypowiadał miał nawet coś koło 40, jest sporo ludzi w wieku studentów, w samym GAU jest więcej niż 5 takich osób z czego 3 to na pewno studenci (o ile mi już o tej godzinie pamięć nie szwankuje).

Jest wiele bardzo poważnych tematów, gdzie trzeba się wykazać sporą wiedzą i wyobraźnią oraz umiejętnościami konserwacyjnymi, ale są też tematy bardzo niszowe, gdzie wypowiadanie się nie sprawia nikomu problemów. Nie może być tylko jednego "nurtu" forum, ponieważ nie wszyscy są tacy sami, nie każdy ma 23 lata, nie każdy interesuje się tym samym, nie każdy wie to samo. Każdy wypowiada się tam gdzie lubi - administracja i tak musi (bo chce) czytać wszystko, bez względu na to czy są to bzdury, czy jest to ewolucja vs kreacjonizm.

Czy przedział wiekowy ma wpływ na poziom i jakość wypowiedzi? Oczywiście, jeżeli bierzesz pod uwagę całe forum, to wtedy jedno uzupełnia drugie. Gdzie tematy "moja stara ssj2123 vs mój stary mssja z ciągnikiem" zaniżają tą warość merytoryczną, tam tematy "ewolucja vs kreacjonizm" nadrabiają straty.

Ogólnie, nie można mówić wciąż tylko o ciężkich tematach gdzie dyskusja będzie polegać tylko na dowiedzeniu się który nurt jest słuszniejszy. Trzeba się też poznawać zakładając lub wypowiadając się w tematach przykładowo o ulubionym gatunku muzycznym, czy też subkultury z którą się utożsamiamy, czy też gry jakie preferujemy, filmy jakie lubimy itp itd.

Obecnie jest dobrze jak jest, jeżeli na forum pojawiałby się tematy za trudne, nie wszyscy by się wypowiadali, jeżeli na forum pojawiałby się tematy banalne lub żenujące, wypowiadali by się tylko ci młodsi. A obecnie każdy może znaleźć coś dla siebie.

PS. jeżeli temat jest tylko w złym dziale, to go przenosimy, jeżeli niczego nie dodasz do tematu, lub temat już nie istnieje, lub dojdą jeszcze jakieś rzeczy to temat trafia do kosza nie dla tego że jesteśmy wkurzeni, ale żeby autor tematu wiedział że to było złe, co muszę zrobić żeby było lepiej i tak dalej.

PSS. na demotywatorach można dostać bana za wstawienie 2 demotów na raz nie odczekując jakiegoś czasu, mimo to ludzie nie mówią admini demotów są beee. Każdy popełnia błędy, ja również dostałem już kilka razy bana za coś bardzo błahego, jak literówka w nazwie tematu..

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 23-01-2010 11:52
#Darknes - user - max%
Ja to bym raczej powiedział, że przedział wiekowy mieści się pomiędzy 15-20 lat bo takich użytkowników jest chyba najwięcej. Są też dużo młodsi i dużo starsi, z rożnych rejonów Polski dzięki czemu każdy ma coś ciekawego do powiedzenia i z każdym można pogadać niezależnie czy ma 20 czy 13 lat ;P

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 23-01-2010 12:00
#olek_mi - user - max%
Ja uważam, że nie liczy się kto ma ile lat, ale na jakim poziomie się wypowiada. Można być na papierze dorosłym, a faktycznie zachowywać się jak nastolatek. Co do samego pytania to trzeba byłoby przewertować wszystkich zarejestrowanych użytkowników i sprawdzić ich daty urodzenia, o ile są w miarę wiarygodne. Wtedy można mówić o średniej. A z tych najczęściej wypowiadających się na forum, to tak jak darknes powyżej napisał "..przedział wiekowy mieści się pomiędzy 15-20 lat.." ( nie licząc adminów ).

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 23-01-2010 12:20
#Ippo - user - 80%
Mi tam wiek nie przeszkadza to, że ktoś ma 13 lat nie oznacza że nie ma żadnej wiedzy, więc nie skreślam go od razu, bo jak wiadomo pozory mylą :) .

Co do przedziału to zgadzam się to będzie gdzieś 15-20 lat (jupi załapałem sie xD) Ogólnie są tu ludzie spoko tylko czasami trafiają się dzieci neo xDD

--------------------
Dodane: 23-01-2010 13:44 - Edytowane przez Macias dnia 23-01-2010 13:44
#Macias - user - max%
Dość łatwo policzyć jacy ludzie się u nas rejestrują. Większość z osób, które tutaj się udzielają, pamiętają z pewnością czasy Dragon Balla i RTL7. A Dragon Balla i inne anime kilkanaście lat temu oglądali głównie ludzie w przedziale od pierwszych klas szkół podstawowych do wyższych klas gimnazjum, bo poziom emitowanych tam anime tyczył się właśnie mniej więcej tego poziomu wiekowego. Kiedy pierwszy raz wyemitowano DB na RTL7 byłem uczniem bodajże 1 klasy szkoły podstawowej, teraz obecnie chodzę do drugiej liceum. Ludzie rejestrujący się u nas z powodu Dragon Balla w większości będą mieścić się w przedziale tak na oko od 13-23 lat z czego najwięcej będzie ludzi pośrodku tego przedziału. Młodszych userów natomiast na stronkę może przyciągnąć npolska, dzięki temu że Naruto było emitowane w telewizji.

--------------------
Dodane: 23-01-2010 13:52
Znajdą się tutaj osoby, dla których interpunkcja jest jak czarna magia, ale i takie, z którymi można pisać na wszystkie tematy z nadzieją, że znowu dowiecie się czegoś nowego. Mimo wszystko myślę, że zachowana zostaje harmonia i nie jest aż tak źle ;) ...

--------------------

Train ninjas and save the world from evil on NinjaManager.com !
Dodane: 23-01-2010 16:17
#Pepe - user - max%
Jak na moje oko to średnia wieku userów jest 15-18 lat.Co prawda jest dużo osób,które nie są jeszcze zbyt dojrzałe,ale są też ludzie,którzy mimo poważnego wieku mają czas i chęci na wypowiadanie się i to cieszy :d Czy to ważne ? Według mnie nie bardzo,sam znam ludzi poniżej 15 roku życia i wydają się bardziej kumaci od nie jednego starszego ;)

--------------------
iSayumi
Dodane: 23-01-2010 16:27
Można by było obliczyć średnią z tych aktywnych użytkowników (nie tylko mi chodzi o SB, ale wszystkich, co piszą), ale sądzę, że też średnia by była w przedziale od 15-20 lat, bo wtedy DB przypada na czas ich dzieciństwa :p No w sumie warto zauważyć, że powyżej 20 lat to w sumie mało jest tutaj osób, a takich dzieci w sumie też niewiele... Czyli średnia obstawiam gdzieś tak 17,5, no może 16,5.

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 23-01-2010 17:17
Ja mam 13 lat i pamiętam dobrze czasy Dragon balla (miałem wtedy kilka lat ale pamiętam że oglądałem każdy odcinek) ale bardziej przyciąga moją uwagę Naruto. Moje zdanie jest takie że przedział wiekowy się nie liczy lecz skoro wszyscy podają to czemu nie ja. Myślę że średnia wiekowa użytkowników to 13 - 22 lata ponieważ każdy kto ma tyle lat na pewno widział przynajmniej kilka odcinków DB na RTL7.

Dodane: 23-01-2010 18:48
#Bociak - user - max%
Według moich obserwacji średni wiek użytkowników tej witryny to wiek 15, 16 -20. Ale nie ma to jakiegoś szczególnego znaczenia gdyż z praktycznie każdym na tej stronie można nawiązać ciekawą dyskusję.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 23-01-2010 19:24
#Darknes - user - max%
No w sumie warto zauważyć, że powyżej 20 lat to w sumie mało jest tutaj osób
Niedługo się tutaj zrobi cała chmara 20 latków xD jeszcze tylko 1 roczek ;p wiem to bo użytkowników z rocznika 91 jest tutaj sporo ;P

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 24-01-2010 11:49
#enigma - user - max%
Średni wiek zdaje mi się, że koło 15-16 będzie, chociaż jest dużo użytkowników nie piszących prawie o których nie ma żadnych informacji. Ten wiek to raczej średni wiek GAU będzie, bo wszystkich użytkowników, to zdaję mi się, że jeszcze niższy by był. :)

Dodane: 24-01-2010 13:30
#malpex - user - max%
Ciężko określić wiek wszystkich użytkowników bo jest nas po prostu na duzo :d srednią wieku 140 tysiecy userów cięzko jest przewidziec, chyba ze kazdy wpisałby w swój profil wiek :p ale mysle ze jest to ok 14-15 lat. Choc to czysty sztrzał :p jest wielu młodych jak i starszych jak ja na przykład :d

--------------------

-------------------------------

Dodane: 24-01-2010 14:52
#Karolex - user - 90%
Użytkownicy są w przeróżnym wieku. Są bardzo młodzi co widać po ich zachowaniu, są starsi i średni. Myślę że najwięcej jest nas od 15-22 lat. W GAU większość mieści się w tym przedziale, bynajmniej tak mi się wydaje i poza grupą aktywnych także jest bardzo dużo takich osób.

--------------------
Dodane: 24-01-2010 17:20
Też przychylam się że średnia wieku wynosi ~~15-16 lat. Ale czy to wpływa źle na forum? Nie wiem dokładnie. Nie wiek, lecz inteligencja świadczy o poziomie tematów i postów...bo czasem ludzie piszący bzdury mają 20+ lat a młodziaki 12-13 lat składają bardzo ładne posty :)

--------------------

Dodane: 24-01-2010 20:31
#C@rL - user - 100%
Ja uważam, że nie liczy się kto ma ile lat, ale na jakim poziomie się wypowiada

może nie to, na jakim poziomie się wypowiada, ale to, na jakim poziomie myśli.. oczywiście więcej jest tych gorących 13 latków, niż przestarzałych 20 latków, ale to że admini takich właśnie lubią do nie moja zasługa xDDDD

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 24-01-2010 21:27
#Marcin00 - user - 90%
Wiek user'ów na tym wortalu jest bardzo zróżnicowany ;) Jeżeli mam typować średni wiek to stawiam na 15-18 lat... oraz zgadzam się z innymi wiek nie robi bariery jeżeli ten ktoś potrafi napisać sensowne posty/tematy.

--------------------

Dodane: 24-01-2010 22:42
#Blade - user - max%
Myślę że to jest w okolicy 15 lat. Z tych co lepiej znam, czyli z GAU to jest trochę z mojego rocznika, rok młodsze bądź rok starsze. Lecz w tematach, głównie tych prostych łatwo można wychwycić młodszych userów. Trudno jest to jednoznacznie określić ;p

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online