Dodane: 06-01-2010 18:48
Takie ałtka przydaly by sie bo w takim tempie zużywania surowców to na dlugo nam nie starczą.
Juz widziałem wiele takich samochodów na energie elektryczna, słoneczna czy na wodór. Samochody te z tego co slyszałem i widzialem w tv to radza sobie calkiem nieźle, ale nie wyobrażam sobie ładowania samochodu podłączaja go do kontaktu xD
Choc zeby takie samochody weszły do użytku to jeszcze troche czasu minie bo tak naprawde to nie ma gdzie ich tankowac
--------------------
-------------------------------

Dodane: 07-01-2010 22:10
Na samochody napędzane energią słoneczną i wodorem przyjdzie nam z pewnością jeszcze trochę poczekać. Aktualnie na rynku motoryzacyjnym pojawia się co raz więcej hybryd, połączenia silnika spalinowego i elektrycznego. I to jest rozwiązane na chwilę obecną, jednak są jeszcze dość drogie. Po za tym spalanie benzyny w silnikach aut coraz się zmniejsza. Musimy myśleć częściej o środowisku. Cena benzyny również cały czas się podnosi, ale na chwilę obecną kupienie drogiej hybrydy nie zwróci kosztów paliwa.

Dodane: 07-01-2010 22:15
Kwestia nowoczesnych pojazdów, które będą odciążać nasze środowisko jest bardzo ważna w dzisiejszych czasach. Realizacja takich pomysłów, to wielka szansa na skuteczne zminimalizowanie szkód na rzecz naszej planety, co umożliwi nam prawdopodobnie wydłużenie ludzkiej egzystencji. Jednak auta ekologiczne nie zostaną wprowadzone dziś, albo jutro. Tu potrzeba czasu. Wszystko to jest jeszcze bardzo drogie. Kraje są bardzo słabo przystosowane do obsługi oszczędnych pojazdów, a ceny takich fur są kolosalne, w ogóle nie ma co mówić jeszcze o masowej produkcji... Na realizację potrzeba nam czasu. Dużo czasu.
--------------------

Dodane: 08-01-2010 16:28
Nie wiem czy to taka odległa przyszłość, Mercedes i innej wyższej klasy marki planują wprowadzić takie auta jak najszybciej, maksymalnie do trzech-pięciu lat
--------------------

Dodane: 08-01-2010 19:13
CO do mercedesa to wiem że 3 lata temu ta firma informowała o tym że bodajże w 2011 miała wypuścić do seryjnej produkcji auta na wodór, ale teraz dziwnie cicho się o tym zrobiło...
--------------------

Dodane: 07-02-2010 17:02
No i stało się, Renault ogłosił i reklamuje już swoje pierwsze ekologiczne, bo na elektryczność auta, co lepsza cena nie będzie strasznie zawyżona
--------------------

Dodane: 07-02-2010 17:33
Kurczę a chciałem o tym napisać

Właśnie dzisiaj widziałem świetną reklamę Renault mówię czym oni się tak podniecają i zachwalają a pod koniec mówią, że to nowy samochód elektryczny

Z wyglądu nie wydaje się jakiś atrakcyjny ale ważne, że jest ekologiczny
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 07-02-2010 17:42
A mi się zarąbiście podoba, dosłownie dla takiego auta, mógłbym iść na prawko i je zdać za pierwszym razem, jeżeli kiedyś do tego dojdzie, to będę oszczędzał właśnie na takie auto
--------------------

Dodane: 07-02-2010 18:10
Nie słyszałem o tym

A jak się cena prezentuje ? Bo jak w normalnych granicach to super,że postawiony został kolejny krok w prestiżowej ostatnio kategorii aut ekologicznych

Dodane: 07-02-2010 18:34
co lepsza cena nie będzie strasznie zawyżona
To zależy jaka suma kryje się za pojęciem "cena zawyżona" ;p Bo moze być tak jak z interentem z cyfrowego polsatu, którzy mówili że będzie tani. W sumie na papierku jest, ale limity są śmiesznie małe (200 mb przy prędkości 21mb/s
![[oczy] [oczy]](/templates/emoty/oczy2.png)
) a później trzeba dokupywać sobie limity inaczej nie będzie chodził.
Jednak auta wydają się ciekawe, no i z tego co wyczytałem nie będą miały złych osiągów:
Ich moc wahać się będzie pomiędzy 70 a 140 KM.
Myślę że taka moc, powinna już zadowalać ;p
--------------------

Dodane: 07-02-2010 18:48
No na pewno, mi 75 KM w samochodzie rodziców starcza jak na razie

a silnik powyżej 100 KM to już jest jak dla mnie dość.
--------------------

Dodane: 07-02-2010 18:51
Prędkość jest wystarczająca,w końcu to nie o to chodzi,ale jeszcze kiedyś wzrośnie

Jeszcze parę lat temu Smarty były cudem,a teraz

Normalny samochód z normalną prędkością i to jeszcze ekologiczny

Dodane: 07-02-2010 19:07
Właśnie Dareks, przecież to nie są samochody wyścigowe a na Polskich drogach szybko się jeździć nie da. Samochód moich rodziców ma bodajże 115 koni (jeśli z wiekiem ich nie "pogubił" xD) i też spokojnie starsza.
--------------------

Dodane: 07-02-2010 19:19
Nie rozumiem a czy ja coś pisałem o samochodach wyścigowych ? Pisałem tylko, że taka moc jest jak dla mnie wystarczająca
--------------------

Dodane: 07-02-2010 20:18
No i zaczęło się. Doczekaliśmy się autek ekologicznych. Mam nadzieję, że to choć trochę uzdrowi naszą planetę.
Co do koni to mi na początek wystarczą. Niestety znam kilka osób które nie są zachwycone tym pomysłem, ponieważ uważają, że te auta to kicha i, że ludzie nie kupią tego. Próbowałem im przetłumaczyć ale nie dałem rady...

Dodane: 07-02-2010 20:56
Darknes napisał/a:Nie rozumiem a czy ja coś pisałem o samochodach wyścigowych ? Pisałem tylko, że taka moc jest jak dla mnie wystarczająca
Przecież o tym wiem. Widocznie źle zrozumiałeś mojego posta ;p
Niestety znam kilka osób które nie są zachwycone tym pomysłem, ponieważ uważają, że te auta to kicha i, że ludzie nie kupią tego. Próbowałem im przetłumaczyć ale nie dałem rady...
Wiadome, że pasjonaci wielkich samochodów i silników pozostaną przy swoich spalinowych samochodach. Po części też sądzę że to już nie będą te same samochody gdyż fajnie jest słyszeć ten ryk sprzed maski ale koszty utrzymania i dbałość o przyrodę są silniejszymi jak dla mnie argumentami. Trzeba iść z duchem czasu i porzucić te stare, spalinowe silniki
--------------------

Dodane: 09-02-2010 19:27
Powiem szczerze, że spodziewałem się tego. Ludzie nareszcie zrozumieli jak bardzo szkodzą środowisku jeżdżąc samochodami na benzynę. To dobry znak, że wielkie koncerny również chcą pomóc w ochronie środowiska. Jeśli wszystko dobrze pójdzie to może za kilka lat pierwsze auta w Polsce będą napędzane właśnie wodorem

.
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 09-02-2010 20:04
Jeżeli skończą się nasze surowce to ludzie nie będą mieli wyjścia i będą musieli tworzyć nowe samochody na energię słoneczną ,na wodę itp. Będzie to lepsze dla naszego środowiska i dla nas człowieczeństwa
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.