Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:28
OnLine: 50, statystyki
index > Sport, Motoryzacja
Temat: Auta ekologiczne - Konieczność!
Dodane: 05-01-2010 10:49
#by_black - systemadmin - max%
Wczoraj oglądałem dokument, w którym brały udział takie firmy jak Mercedes, Opel, Nissan, BMV i jeszcze kilka innych bardzo znanych. W tym filmiku przedstawiciele tych koncernów przedstawiali plany na najbliższe lata, ujawniając że benzyna będzie wciąż drożała, a w dobie kryzysu może to odstraszyć potencjalnych klientów na ich produkty, dlatego już zaczęli tworzyć linię aut ekologicznych, napędzanych przez wodór i słońce. Co ciekawsze auta te nie będą droższe od tych na benzynę.

Kryzys nie tylko wychodzi nam na złe, ale jednak niesie za sobą dobre skutki, a co wy o tym sądzicie?

--------------------
Dodane: 05-01-2010 14:16
#Pepe - user - max%
Coś nie mogę w to uwierzyć,że te auta będą kosztowały mniej więcej tylce co te na benzynę.Pewnie będą to jakieś smarty czy inne maleństwa.Fajnie,że czołowe marki biorą w tym udział.Jeżeli faktycznie będzie tak jak mówisz to wyjdzie to całemu światu na dobre.A jak projekt się sprawdzi,może zostanie szerzej wprowadzony w życie.Ale ja to już chyba nie dożyję czasów ,gdy ludzie będą jeździć tylko samochodami napędzanymi energią naturalną :d

--------------------
iSayumi
Dodane: 05-01-2010 14:19
#by_black
Wczoraj oglądałem program na discavery chanel był to turniej aut ekologicznych czyli które najmniej spali rekord to był 0.15l paliwa na 100km :p

Dodane: 05-01-2010 15:26
#by_ikar - systemadmin - max%
Pepe napisał/a:
Coś nie mogę w to uwierzyć,że te auta będą kosztowały mniej więcej tylce co te na benzynę.Pewnie będą to jakieś smarty czy inne maleństwa.Fajnie,że czołowe marki biorą w tym udział.Jeżeli faktycznie będzie tak jak mówisz to wyjdzie to całemu światu na dobre.A jak projekt się sprawdzi,może zostanie szerzej wprowadzony w życie.Ale ja to już chyba nie dożyję czasów ,gdy ludzie będą jeździć tylko samochodami napędzanymi energią naturalną :d

Bo mało wiesz :p już dzisiaj istnieją auta które są tej samej klasy co samochody osobowe i istnieją np jakieś konkursy które przejedzie dalej na jednym zbiorniku wody :d rekord to przeszło 1000km na około 100 litrach wody ;) i wcale nie są drogie, dla tego że to jest tak jak klasyczny samochód, tylko jest przerobiony silnik. Ale nigdy nie zostaną opatentowane ponieważ patenty kupują baroni naftowi :)

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 05-01-2010 15:40
Pępek składa się tak że pokazali modele nawet ciężarówek, masę wersji osobowych i wersji combi. Mercedes nawet się przyznał, że w tym roku miał wprowadzić linię ekologicznych aut, ale wstrzymali się do czasu, kiedy uspokoi się kryzys, ale spadek sprzedaży aut na benzynę zmienił ich tok myślenia..

--------------------
Dodane: 05-01-2010 16:07 - Edytowane przez Pepe dnia 05-01-2010 16:09
#Pepe - user - max%
Nie zaprzeczę,moja wiedza na temat motoryzacji jest mała :p
Dobrze,że nawet dla ciężarówek jest ciekawa perspektywa.W każdym bądź razie wszystko idzie do przodu każdym sposobem.Widziałem Program o Hondzie Insight,który to samochód ma spalać 4,5 litra na setkę i ma emitować 101 gram Co2 na km :) Mamy też coraz więcej aut na silniki elektryczne czy gaz ziemny.Nie tylko małe Smarty.W tym samym programie widziałem auto,które jest napędzane przez 2 elektryczne silniki.Maksymalna moc to 268 koni mechanicznych.W dodatku napęd na 4 koła.Dobre sportowe auto.O ile pamiętam to tylko prototyp,ale dobrze,że coraz więcej się dzieje w tej sprawie.Są też auta na sprężone powietrze,ale by je sprężyć potrzeba energii z elektrowni spalającej paliwa kopalne więc to nie jest rozwiązanie,które by zwaliło z nóg.Wszystko idzie do przodu :d Niech firmy rywalizują o dominację,bo coraz to nowsze eksperymenty mogą poprawić sytuację :d .

--------------------
iSayumi
Dodane: 05-01-2010 16:22
Dobrym wyjściem z sytuacji globalnego ocieplenia związanego z coraz większym emitowaniem do atmosfery dwutlenku węgla są samochody z silnikami hybrydowymi. :p ! Samochód jadąc z prędkością do 40 km/h do jazdy zużywa wodór i energię elektryczną. Dopiero po przekroczeniu bariery 40 km/h włącza się silnik spalinowy który pali dużo mniej niż inne.

--------------------

nIe TrAć CzAsU dLa LuDzI kTóRzY nIe MaJą Go dLa CiEbIe
Dodane: 05-01-2010 17:03
#pacin - user - 90%
Myślę że to bardzo dobry pomysł aby tworzyć ekologiczne auta. Ceny tych samochodów będą wysokie pewnie dla tego że samo ich wyprodukowanie jest obciążone dużymi kosztami. Może nawet przedstawiciele tych marek uznali ten moment za bardzo dobry do wysokiego zarobku, ponieważ wiele ludzi chciałoby mieć ekologiczny samochód, nie napędzany benzyną która cały czas drożeje.

--------------------
Dodane: 05-01-2010 17:10
No cóż mogę powiedzieć. Na pewno to jest dobry pomysł jeżeli chodzi o naszą planetę. Ale nasuwa mi się pytanie czy takie silniki dorównają mocą tym starym benzynowym silnikom i czy dzięki temu będziemy mogli się dostać w dane miejsce w danym czasie?

Dodane: 05-01-2010 17:16
Oczywiście że tak, ponieważ nie jedno auto ekologiczne udowodniło podczas jakiegoś pokazu, że ma więcej mocy i są szybsze niż zwykłe auta.

--------------------
Dodane: 05-01-2010 17:22
#Darknes - user - max%
Myślę że to bardzo dobry pomysł aby tworzyć ekologiczne auta.
One juz dawno były tworzone :p tylko nie dopuszczano by ludzie się o tym dowiedzieli.
Aż musiał przyjść kryzys żeby ludzie zmądrzeli xD To jest śmiech na sali xD Bo już dawno mogli by takie samochody produkować ale po co jak jest benzyna, przyszedł kryzys i klapki z oczu pospadały xD Śmiać mi się z ludzi chcę, że sami sobie hamują rozwój. No ale nowina jak najbardziej szczęśliwa :d w końcu udało się, baroni się poddają i zacznie się produkcja takich aut i to z tego co widzę na masową skalę i przez bardzo znane koncerny.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 05-01-2010 17:33
Heh,ja w TV widziałem auto które się ładuję.Więc nie wiem o czym tu mowa xDD.Ale takie auta ponoć sporo kosztują więc nie wiem czy takie rozwiązania są korzystne biorą pod uwagę cenę za prąd bo taki samochodzik ładuję się ok.9h.

--------------------

Już sam nie wiem jak to ma być,
bez was nie mogę a z wami nie
umiem żyć i co ja mam teraz zrobić ?
Dodane: 05-01-2010 21:05
#Bociak - user - max%
Auta ekologiczne to na pewno dobry krok dziedzinie motoryzacji. Bardzo dobrze że projektanci samochodową myślą nad tą technologią. W końcu może to zaoszczędzić nasze pieniądze. Oby do przodu. :)

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 05-01-2010 21:17
#Blade - user - max%
Rewolucją ma być samochód napędzany elektrycznością ładowny przez: gniazdko! Już był o tym temat na forum i najlepsze że ma być on produkowany w Polsce. Mało spali, kosz 100 km wynosił chyba niecałe 2 zł, ma i silnik spalinowy który ładuje baterie i można przejechać do 300 km bodajże co mało nie jest. Myślę że to ma największe szanse.

--------------------
Dodane: 06-01-2010 14:08
#by_ikar - systemadmin - max%
DRAGON SSJ4 napisał/a:
No cóż mogę powiedzieć. Na pewno to jest dobry pomysł jeżeli chodzi o naszą planetę. Ale nasuwa mi się pytanie czy takie silniki dorównają mocą tym starym benzynowym silnikom i czy dzięki temu będziemy mogli się dostać w dane miejsce w danym czasie?

W mieście i tak masz ograniczenie do 60km/h a po za miastem przeważnie do 80km/h więc nie rozumiem o co ci chodzi? :) Nie mamy a polsce autobanów gdzie można powyżej 100 jechać, a nawet trzeba. Więc nawet jeżeli byłby takie drogi to i tak te samochody spełniają te normy. Są przecież sportowe wersje eko samochodów i niektóre nawet są szybsze od klasycznych samochodów :) jedno z takich aut całkowicie napędzane elektrycznie było w automoto jakiś czas temu, bodajże to była mazda :)

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 06-01-2010 14:22
Bardzo mnie to cieszy, że są to auta mocniejsze i szybsze :) . Dzięki temu można się przemieszczać szybko i ekologicznie. Wiadomo, że trzeba przestrzegać przepisów, ale wielu osobom zależy na czasie więc i tak będą jechać szybciej byle by zdążyć i nie zależnie od drogi i miejsca nie będą i tak gnać na złamanie karku :( i o to mi chodziło XD.
Na szczęście mi się jeszcze nigdzie nie spieszy :) .

Dodane: 06-01-2010 15:42
#Pepe - user - max%
Wcześniej wymieniony przeze mnie prototyp to Protoscar Lampo.Napędzany jest przez dwa silniki elektryczne,które ładuje się energią elektryczną z zwykłego gniazdka domowego.Niska masa własna,aerodynamiczne nadwozie to tylko część świetnych predyspozycji.Ale jakiego kopa ma.Wystarczy 5 sekund by przyspieszyć od setki,a maksymalna prędkość tego auta to 200 km/h.Na naładowanym maksymalnie akumulatorze można przejechać aż do 200 kilometrów.Widzisz #DRAGON SSJ4 można jeździć szybko i ekologicznie :d A to tylko jeden z wielu propozycji.Nie zapominajmy,że technologia wciąż idzie do przodu :)

--------------------
iSayumi
Dodane: 06-01-2010 17:05
#JCD - user - max%
Z otwartymi rękami przyjąłbym auta na energie elektryczną czy wodór, ale nie ma na razie w Polsce odpowiednich stacji zaopatrujących te samochody. A mogła to by być zwykła wtyczka na parkingu :p Z wodorem jest już trochę gorzej. Dopóki to sie choć trochę nie rozpowszechni ciężko kupować takie auto, szczególnie na wodór,

--------------------

Dodane: 06-01-2010 17:20
#Blade - user - max%
Nie mamy a polsce autobanów gdzie można powyżej 100 jechać, a nawet trzeba

Przecież w sumie są takie drogi, na drodze ekspresowej, co najmniej 2 jeszniowej można cisnąc 110 a na autostradzie 130 ;p

Wcześniej wymieniony przeze mnie prototyp to Protoscar Lampo.

Ja jeszcze mówiłem o innym prototypie napędzany na energię elektryczną a był bo Chevrolet volt. Co najlepsze z tego co wiem ma być on produkowany w Polsce i w roku 2015 bodajże wypuszczony już na rynek.

--------------------
Dodane: 06-01-2010 18:43
#Cyrus - user - max%
Ja o takich autkach słyszałem już wcześniej od Filipa :d Cieszę sie jednak, że takie projekty ujrzą światło dzienne, a nie jak to bywało wcześniej. Auto ekologiczne nosi za sobą wiele korzyści, od taniego utrzymania do dbania o środowisko i ograniczania spalin.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online