Dziś jest Niedziela, 12 Luty 2012, godz 06:17
OnLine: 36, statystyki
index > Polityka, Świat, Skandale, Ludzie
Temat: Legalizacja narkotyków w Czechach
Dodane: 03-01-2010 21:45 - Edytowane przez Blade dnia 03-01-2010 21:46
#Blade - user - max%
Wczoraj usłyszałem tą nowinę w wieczornych wiadomościach a dziś postanowiłem założyć temat by zobaczyć jakie jest wasze zdanie na ten temat.

Od Nowego Roku posiadanie niewielkich ilości narkotyków nie będzie w Czechach karane. Czeski rząd opublikował "limity bezkarności" dla konkretnych narkotyków.
I tak nie będzie się trzeba obawiać kary za posiadanie do 1,5 grama heroiny, 1 grama kokainy, 2 gramów metamfetaminy, do 15 gramów marihuany, do 4 tabletek ecstasy i do 5 tabletek LSD. Zaakceptowane przez rząd propozycje tych limitów przygotował resort sprawiedliwości. Jego rzeczniczka Daniela Kovarova powiedziała, że podstawą była "obecna praktyka sądowa".
Resorty sprawiedliwości i spraw wewnętrznych mają "po jakimś czasie" ocenić funkcjonowanie nowych reguł - pisze agencja CTK.
Przed tygodniem rząd zaaprobował listę roślin i grzybów halucynogennych, których uprawa - w niewielkich ilościach - ma również być tolerowana. CTK pisze, że w domu wolno będzie mieć do pięciu takich roślin i do 40 "magicznych grzybów".
Zaniepokoiło to ... hodowców kaktusów, ponieważ rządowa lista obejmuje rośliny zawierające meskalinę. Hodowcy zamierzają wystosować petycję do władz, wskazując, że istnieje wiele odmian kaktusa, zawierających ten środek halucynogenny.
Według CTK rzeczniczka resortu sprawiedliwości zapewniła hodowców kaktusów, że nie będą ścigani. Mogą ewentualnie zwrócić się do resortu zdrowia o zgodę na uprawę kaktusów "w celach naukowych lub botanicznych".
Agencja przypomina, że dotychczas tolerowana ilość narkotyków była określana tylko w wewnętrznych wytycznych policji. Teraz będą to konkretne zapisy w kodeksie karnym.

źródło: onet.pl

Jak myślicie, co spowoduje takie posunięcie Czeskiego rządu? Czy wzrośnie ilość zażywanych narkotyków czy może obniży się? I jak to wpłynie na nas jako sąsiadów? Swoje zdanie wyrażę później.

--------------------
Dodane: 03-01-2010 21:49
Myślę że legalizacja narkotyków w czechach wpłynie na ludzi pozytywnie ponieważ zazwyczaj jeżeli coś jest zakazane to ludzie pchają się do tego jak muchy do miodu. Jeśli będzie można zażywać to ludzie przestaną z czasem to brać .

Dodane: 03-01-2010 21:55
Alkohol i papierosy też są legalne, od 18stego roku życia, czy spada ilość sprzedaży? Nie, wręcz przeciwnie. Dlatego podobnie będzie z narkotykami. Nie wiem, kto to taki mądry był, ale powinien przeczytać sobie "My dzieci z dworca ZOO" i wtedy mówić, czy legalizacja jest potrzebna, czy też nie.

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 03-01-2010 22:00
#Darknes - user - max%
Teraz wiadomo gdzie dzieci będą chciały robić wycieczki szkolne xD wszyscy na czeską granicę ! xDD Pomysł do bani, się państwo ćpunów tam zrobi, tak jak w Amsterdamie mają zioło i jak palili tak palą dalej więc tutaj wcale to nie zmniejszy a zwiększy ilość potencjalnych, że tak się wyrażę ćpunów.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 03-01-2010 22:03 - Edytowane przez kordos dnia 03-01-2010 22:07
#kordos - user - max%
Ja myślę, że raczej liczba ludzi biorących narkotyki nie wzrośnie, a jeśli wzrośnie to nie prze ten przepis - w końcu osoby, które wiedza czym to grozi dla ich zdrowia przez to brać nie zaczną, a ci którzy po wprowadzeniu tej ustawy jednak sięgną po narkotyki... i tak by po nie sięgnęli, bo w takich przypadkach nie myśli się o tym czy to legalne czy nie

Może być też tak, jak napisał Bebi_Oozaru - jednak na to bym nie liczył, ponieważ przeważnie narkotyki (podobnie jak alkohol czy papierosy) zaczyna się zażywać w wieku w którym i tak są one dla takiej osoby zakazane

Przepis ten bardzo uszczęśliwi palaczy marihuany i drobnych sprzedawców - 15g to już nie takie małe pieniądze - i pewnie przyciągnie do Czech "turystów", którzy będą chcieli sobie bez stresu zapalić... druga Holandia nam wyrasta, a w niej Mario z grzybkami

edit:
Darknes - wiesz, że w Holandii gdzie posiadanie marihuany jest legalne styczność z nią wg badań miało mniej osób niż w wielu krajach gdzie jest zabroniona w Wielkiej Brytanii choćby? Więc tu nie chodzi raczej o prawo tylko o świadomość społeczeństwa co do zagrożeń i o sposób myślenia ludzi

Dodane: 04-01-2010 02:32 - Edytowane przez Marcin00 dnia 04-01-2010 02:43
#Marcin00 - user - 90%
Legalizacje wprowadzono dlatego iż (Jeden z głównych powodów) państwo czeskie nie poradziło się z tym problemem i to jest chyba ich wyjście z sytuacji... powie mi ktoś które państwo radzi sobie z narkotykami bo ja sądzę że żadne, a wątek "Legalizacja narkotyków w Czechach" już chyba jakieś 1-2 lata trąbią Czesi.
Co do wzrostu palaczy, narkomanów itp. to nie wzrośnie na pewno tak jak obawiają się co niektórzy ;) (Może wzrosnąć na początkach legalizacji ale potem się to uspokoi, to samo co w Holandii...)
Jak widziałem tą wiadomość na TVN i wypowiedź kilku pozytywnych Czechów to myślałem że pęknę: "Jak będą wykorzystywać w celach leczniczych to... Ok!)
Ten środek leczniczy nie posiada żadnych testów czy jest bezpieczny, jeżeli jednak lekarz przepiszę ci "liść" to podaję się go doustnie :d a nie w kształcie Joint'a xD

--------------------

Dodane: 04-01-2010 08:18
#Macias - user - max%
Fajnie. Szkoda, że nie ma tak w Polsce. Ogólnie nareszcie ktoś mądrze pomyślał. Nie wiem co to spowoduje, ale przynajmniej lekkie naćpanie będzie tolerowane i człowiek przechodzący z gramem marychy w kieszeni nie będzie sikał w majty przechodząc obok policjanta, że ten wsadzi go do paki na resztę życia.

--------------------
Dodane: 04-01-2010 14:40
Niedawno kumpel powiedział mi o ciekawej informacji, a mianowicie, że w Holandii ok. 40% ludzi miało styczność z narkotykami, a w krajach, w których nie ma legalizacji ok. 90%. Czy to nie dziwne? Moim zdaniem, to dobry krok, niech legalizacja obejmie cały glob :d ! Tak na poważnie, to co jest złego w marihuanie? Chyba tylko to, że pomaga uświadamiać ludzi i wycofuje ich z tego piep**onego wyścigu szczurów... Co oczywiście dla rządu jest rzeczą złą. Najbardziej zabawni są ludzie, którzy mówią mi: "Nie bierz tego gówna...", a kiedy pytam ich: "A próbowałeś tego w ogóle...?", odpowiadają: "Nie i nie zamierzam! To pierze mózg!". A najlepsze w tym wszystkim jest to, że sami piją alkohol i nie uważają tego za pranie mózgu... Przecież tak to właśnie robili w czasach PRL'u! Propaganda, propaganda i jeszcze raz propaganda.

--------------------
"Umysł, który rozpoznaje sam siebie, jest pełen miłości.
Umysł, który tego nie potrafi, jest pełen przywiązań."

"Akatsuki" amv - http://www.youtub...F0MGCi2kGs
Dodane: 04-01-2010 15:03
#DzakliK - user - 40%
w polsce tez takie cos powinni zrobic... jak nei na wszystkie te co wymienione to chociarz na marichuane skun to skun odpreza i rozluznia ZIOLO BYLO JEST I BEDDZIE JARANE ELO !

Dodane: 04-01-2010 15:09
#Pepe - user - max%
Według mnie wprowadzenie legalizacji do Polski nie byłoby dobrym pomysłem.Każdy mógłby dostać marihuanę w swoje ręce.Ktoś zaraz napisze,że teraz też można,ale z pewnością nie jest to tak łatwe jak mogłoby być podczas ewentualnej legalizacji.Choć chowanie się po kątach i palenie/zażywanie nie znanego towaru też nie jest dobre.

--------------------
iSayumi
Dodane: 04-01-2010 15:20 - Edytowane przez Marcin00 dnia 04-01-2010 15:22
#Marcin00 - user - 90%
Heh ja to napisze ;) jak ktoś chcę zapalić, wciągnąć etc. to i tak to zrobi i czy ja wiem że każdy dostanie w swoje ręce, jak pewnie wiesz narkotyki tak jak inne używki (Alkohol, Papierosy) będą od 18 więc dzieci raczej nie dostaną jeżeli by było "legal" bo diler do nich nie przyjdzie... lepszych klientów niż jakieś sztyle po 15-17 lat.
Według mojego zdania mogą zaostrzyć kary dla nieletnich za konsumowanie używek :)

--------------------

Dodane: 04-01-2010 16:29
Ja osobiście jestem zwolennikiem MaryJane. Inne narkotyki nie powinny być tolerowane bo to jest naprawde niebezpieczne, ale marichuana uspokaja ludzi wprowadza w dobry humor itp. Zabranianie palenia jej przez rząd można uznać za zniewolenie ponieważ jeśli dorosły człowiek chce "zajarać" to niech to robi, ale z umiarem.

Dodane: 04-01-2010 16:39
#by_black - systemadmin - max%
Zabranianie palenia jej przez rząd można uznać za zniewolenie ponieważ jeśli dorosły człowiek chce "zajarać" to niech to robi, ale z umiarem.

Koniec końców to takie tłumaczenie prowadzi do tego, że wszystko co zabronione jest zniewoleniem i trzeba obalić rząd.

Czy ja uważam to za słuszne? Lata mi to, do póki nie wejdzie to w naszym kraju, nie chcę widzieć kolejnych psycholi, którzy do tej pory korzystają z innych używek legalnie i nie legalnie. Po prostu za dużo ludzi nie potrafi się kontrolować pod wpływek takich używek.

Dodane: 04-01-2010 16:59
#Marcin00 - user - 90%
musial58122185 napisał/a:
marichuana uspokaja ludzi wprowadza w dobry humor itp.

Gdzieś ty to wyczytał to ja nie wiem tak uspokaja przez pewien okres, a takie coś to właśnie mówią dilerzy do ludzi którzy pierwszy raz zaczną palić... Po drugie prawdziwi dilerzy nawet nie palą tego, tylko mącą w głowie innym by kasę zbić bo wiedzą że to "pierze" na mózg.
Z umiarem pewnie chodzi ci co jakiś miesiąc czy co tydzień myślę że chodzi ci o tą drugą opcję co tydzień po jednym a za 5-8 lat masz problemy z koncentracją, pamięcią, jest się rozkojarzony, występują urojenia, leki przed innymi osobami itp. oczywiście czym dłużej bierzesz tym się pogarsza.

--------------------

Dodane: 04-01-2010 17:03
#Chip00 - user - 90%
Nie podoba mi się to szczerze mówiąc. Chodź raczej wątpię, aby więcej osób przez to zaczęło ćpać, patrząc na inne kraje w których to już zalegalizowano. Na pewno jednak też ilość nie zmaleje. Możliwe, że przez to będą ćpać jeszcze młodsi, bo fakt faktem będzie je można dużo łatwiej zrobić. Podejrzewam, że dużo nastolatków "spróbuję" z czego część się uzależni. Niemniej póki w Polsce to nie wejdzie w życie będzie mi to raczej zwisać i powiewać - mi to dużej różnicy nie zrobi. Chcieli, to mają. I tak raczej nie zacząłbym brać, nawet gdyby to było legalne. Smutne jest tylko to, że niektóre kraje legalizują takie coś. Kto wie, może za ileś lat cała Unia nie będzie miała nic przeciwko narkotykom? Pomijając już destrukcyjne działanie takich używek, to ludzie którzy je biorą zazwyczaj stanowią zagrożenie zarówno dla siebie jak i innych. To średnio rozsądne, że prawie każdy ma dostęp do alkoholu, a co dopiero, że do narkotyków...

--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

AIZEN-SAMA-CHAN! <3
Dodane: 04-01-2010 17:14
#Karolex - user - 90%
Ja oczywiście nie jestem za. Jeśli w Czechach stanie się to legalnie, to pewnie dojdzie też do Polski. Nie koniecznie będą podlegały polskiemu prawu, ale przemytników jest dzisiaj od cholery. Nie lubię patrzeć na zaćpanych czy zachlanych kloszardów, leżących gdzieś pod blokami. Jest to niewątpliwie porażający widok. Wielu młodych ludzi zostanie uzależnionych, co wcale nie jest dobre. Nie wiem skąd biorą się takie pomysły u władz. Jeśli to wejdzie, na pewno stanie się wiele złego.

--------------------
Dodane: 04-01-2010 17:44
#malpex - user - max%
Mnie sie to nie podoba, ale pewnie rząd czeski chce sobie troche dorobic :p bo jak jest legalizacja to pewnie jakieś podatki sa nałożone i troche kasy na pewno do nich spłynie. Jak dla mnie to jest głupota i mam nadzieje ze nie dojdzie to to polski! To bylo by juz przegięcie, potem wielu ludzi normalnie chodziło by sobie z pigułami na ulicy i by sobie ćpali kiedy by chcieli? no do kurki nędzy! co tu sie dzieje :(

--------------------

-------------------------------

Dodane: 04-01-2010 18:01
Marcin00: Widzać, że swoją wiedzę opierasz tylko na podręcznikach z biologii. Marichuana w odpowiedznich ilościach nie jest szkodliwa i daje pozytywnego kopa.
by_black: Nie mówiłem o tym że wszystko to co jest zabronione jest zniewoleniem. Rzeczy, które naprawde w małych ilościach mogą zaszkodzić człowiekowi nie powinny być wgl tolerowane.
malpex: Rząd Czeski na tym za dużo nie zarobi ponieważ to nie jest całkowita legalizacja. Nie kupisz narkotyków w żadnym sklepie itp. Dozwolone jest tylko posiadanie.

Dodane: 04-01-2010 18:12
#Plastus - user - max%
Powiem jedno, każdy swój rozum ma nie chce to nie weźmie. W dzisiejszych czasach dostęp do narkotyków nie jest trudny. Na mojej ulicy łatwiej jest dostać coś do przyćpania niż chleb. Jeżeli ktoś będzie chciał zażyć narkotyki to i tak to zrobi. Moim zdaniem większość skończy na eksperymentach. Może przez jakiś czas wzrośnie odsetek ludzi biorących narkotyki, ale to szybko opadnie. Weźmy już wyświechtany przykład Holandii gdzie ciągle spada od paru lat ilość osób palących marihuanę

Dodane: 04-01-2010 18:13
#by_ikar - systemadmin - max%
Antydepresanty również uspakajają ludzi i wprowadzają w błogi nastrój. Każda jedna używka może uzależnić. Począwszy od herbaty, kończąc na twardych narkotykach i kleju. Uzależnić to się można bardzo łatwo, głupia kawa niektórych ludzi uzależnia, nawet kakao uzależnia. Wszystko co jest używką uzależnia.

Używka - substancja z powodu swego składu chemicznego działająca na centralny układ nerwowy: cukier rafinowany, kawa, tytoń, herbata, afrodyzjaki itp. Mogą być nimi również napoje alkoholowe, narkotyki i inne substancje psychoaktywne, zmieniające (w mniejszym lub większym stopniu) stan świadomości człowieka. Większość używek uzależnia po pewnym czasie osobę zażywającą je.

Źródło: wikipedia

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online