Dodane: 08-01-2010 19:22
Ja mam trochę inny problem. Niby mam swojego Play online, ale jak byłem na stancji to korzystałem z kablowego. Do świąt wszystko normalnie mi działało, net powiedzmy że śmigał, ale po świętach przyjeżdżam i nie mogę się połączyć z siecią. Ciągle występuję "sieć niezidentyfikowana", z wi-fi pokazuje niby że połączanie wykonano, ale nadal występuje "sieć niezidentyfikowana". Czy możliwe, że operator zablokował mi jakoś lapka przez przez adres Mac robiąc jakieś porządki świąteczne ? Chociaż mój kumpel kupił ostatnio ASUSA też w przerwie świątecznej i jemu akurat net działa bez zarzutu, więc nie wydaje mi się aby był to efekt blokady.

Dodane: 08-01-2010 20:01
A co masz Plastek za system ? windowsa ? więc mogę się założyć, że to wszystko z jego winy, często pojawiają się takie problemy nie czyta myszki, nie czyta klawiatury, nie czyta komórki czy kart pamięci a wcześniej chodziło wszystko dobrze i co ? format załatwia wszystkie problemy ;P Przeinstaluj system i wtedy spróbuj się połączyć jak nie zadziała to jakaś grubsza spawa ;P Ale takie sprawy, ze wcześniej było dobrze a teraz nagle nie jest to najczęściej wina felownego windowsa.
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 08-01-2010 20:11
Być może masz rację, że to przez windowsa viste który czasami po prostu ma swoje "humory" i "fochy". Cóż chyba rzeczywiście czas przesiąść się na 7.

Dodane: 08-01-2010 20:22
Zrób plastek to samo co poprzednik, w menagerze urządzeń odinstaluj kartę wifi (jeżeli chodzi o wifi) i zainstaluj sterowniki na nowo, lub poszukaj sterowników na xp pod tą kartę sieciowa (poszukaj jej nazwy, spisz i poszukaj na stronie producenta karty czy nie ma sterowników pod xp). Lub problemem może być np norton który chyba domyślnie jest instalowany w sklepach jako antywirus

więc go albo wywal albo wyłącz i sprawdź czy masz połączenie.
BTW norton = problemy, najgorszy, najgłupszy antywirus jaki zaraz po pandzie powstał. Sam z siebie go nie odinstalujesz polecam Norton Removal Tool żeby go całkowicie wywalić bo zostawi śmieci i nadal będziesz miał "sieć niezidentyfikowana".
I niech ktoś mi powie że linux jest trudny. Dystrybucje takie jak ubuntu, same by skonfigurowały połączenie i same by je wykryły używając jednego połączenia. I nawet nic nie trzeba klikać
![[yyy] [yyy]](/templates/emoty/yyy.png)
moja szczera rada - zmień system. Nie koniecznie na linuxa.. Wszystko byle by nie vista!

Dodane: 08-01-2010 20:49
Fakt mam nortona, myślisz ze to może być wina antywirusa i blokuje połączenie ? System i tak zmieniam bo upgraduje moją viste na sevena

Dodane: 08-01-2010 20:57
No pewnie że tak, to wywal tego nortona i sprawdź czy będzie działać

już coś takiego miałem u sąsiada, tyle że on miał niemiecką wiste ale to jest bez różnicy. A potem i tak mu xp'eka zainstalowałem

wywal nortona tym programem co ci napisałem i jak już coś to zainstaluj sobie avasta a nortona omijaj szerokim łukiem! Tylko nie upgraduj systemu poprzez aktualizacje, bo się zdziwisz ile miejsca stracisz oraz o ile system zwolni. Nie mówiąc o stabilności

Dodane: 08-01-2010 21:21
No tak innej możliwości nie ma chyba niż tylko upgrade przez aktualizacje. Chyba ze ściągnę wina 7 sformatuje viste i postawie wszystko od nowa

Dodane: 08-01-2010 21:32
Druga opcja jest raczej jedyną jak już chcesz sobie instalować windowsa. To nie jest linux że robisz aktualizacje i chodzi ci lepiej xD windows za dużo syfu z głupimi sterownikami robi, nie wspominając o aktualizacjach.. A aktualizacja całego systemu to jest masakra.

Dodane: 09-01-2010 08:43
Muszę cię plastuś posmucić trochę, Vista i Seven od początku swojego istnienia ma problemy z wifi i nikt tego nie może zaprzeczyć. Sam nie raz miałem taki problem, że raz mogłem się łączyć raz nie. To zależy wyłącznie od szczęścia, jeżeli uda ci się, to system zaskoczy i będzie normalnie przez jakiś czas, a jak nie, to masz taki komunikat co teraz, wiem po sobie, że co zainstaluje system to trafiam że mam, albo nie mam, u mojej dziewczyny jest identycznie. Jest jeszcze jedno wyjście, znalezienie dobrego programu, który sam będzie tym wszystkim zarządzał, ja tak robiłem i zawsze mi pomaga, nawet chyba na dysku mam taki program, inaczej rzadko jest dobrze trafić w systemie by wszystko to rozwiązać, nawet na stronie M$, a dokładnie na jego forum takie tematy zostawiają bez odpowiedzi..
--------------------

Dodane: 09-01-2010 13:43
![[wesoly] [wesoly]](/templates/emoty/wesoly2.png)
i niech mi ktoś powie że windows jest lepszy i prostszy od linuxa to po prostu ze śmiechu chyba kogoś opluje..

Dodane: 09-01-2010 20:46
Ciekawy przypadek. W swoim lapku też mam vistę i do tej pory ten kłopot z wi-fi nie wystąpił. Jednakże można by było pomyśleć że router i komputer mogą nie być w tej samej podsieci i nie chcą się połączyć albo zapora blokuje połączenie. Stawiam na te drugie, taki przypadek przerabiałem na zajęciach tylko że to było na mniej syfiastym XP.
--------------------

Dodane: 09-01-2010 21:17
Coś takiego jak podsieci w przypadku połączenia poprzez wifi nie są ważne. Problem w przypadku visty jest dla tego że sama z siebie korzysta z masakrycznie dupnych sterowników pod karty sieciowe za sprawą tego że M$ nie chciał udostępnić kodu źródłowego jądra producentom sprzętu i oni pisali stery po omacku efektem czego jest MASAKRA. Dla tego sterowniki spod xp rozwiązują problem. To samo tyczy nortona, dla tego że M$ również nortonowi nie udostępnił kodu źródłowego.
To nie jest wina podsieci, np tak jak podczas instalacji piszę zazwyczaj MS_HOME. Połączenie wifi, enthernet czy inne są standardami które nie podlegają żadnym różnicą między systemami. Winą są albo karty sieciowe albo obsługa tych kart - czyli sterowniki.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.