Dodane: 31-12-2009 14:35 -
Witam.
Mam problem, kupilem dzisiaj nowego laptopa, mam internet przewodowy (modem), podlaczam go do tego laptopa i internet nie dziala, mam windowsa Viste a internet z kablowki INEA, nigdy nie trzeba bylo instalowac zadnych sterownikow wystarczylo podlaczyc i internet chodzil, tym razem podlaczajac niby jest wlaczone ale siec niezidentyfikowana, co mam zrobic z tym fantem??
--------------------
"Pozdrawiam wszystkich fanów Metalliki – widzimy się na koncertach! I pozdrawiam fanów Napstera – widzimy się w więzieniu, gdzie zaliczycie na sobie zbiorowy gwałt!" - Lars Ulrich (Metallica)

Dodane: 31-12-2009 14:38
Masz system 32 czy 64 bitowy? Bo sam wiem po sobie, że iplus nie działa przy 64 bitowej wersji systemu, być może i to ma jakieś powiązanie z problemem twoim.
--------------------

Dodane: 31-12-2009 14:44
Mam 32 bity. Karte sieciowa Atheros AR8132 PCI-E Fast Ethernet Controller. Gdy wchodze w panel sterowania w polaczeniu lokalnym napisane jest WŁĄCZONE ale pod spodem chwilke wyszukuje sieci poczym pojawia sie napis SIEĆ NIEZIDENTYFIKOWANA, tak jak mowilem mam internet z kablowki INEA zawsze jak przez kabel ETHERNET podlaczany byl modem to nic nie trzeba bylo instalowac poprostu dzialalo, moge jeszcze ten modem przez usb podlaczyc i instalowac sterowniki ale zrobilem tak i tez nie dziala nie wiem co jest grane
--------------------
"Pozdrawiam wszystkich fanów Metalliki – widzimy się na koncertach! I pozdrawiam fanów Napstera – widzimy się w więzieniu, gdzie zaliczycie na sobie zbiorowy gwałt!" - Lars Ulrich (Metallica)

Dodane: 31-12-2009 14:50
Bo tam nic nie trzeba instalować ani konfigurować, to sama vista. Przeinstaluj ja sobie na windowsa seven (7) albo wróć do xp i będziesz miał problem z głowy.
Sąsiad kiedyś tak miał na viście, w żaden sposób nie mogłem się połączyć czy to z siecią bezprzewodową, czy przez kabel sieciowy (enthernet) i wynik był taki że sieci nie wykrywało, mimo że mi nawet nokia e51 wykrywała, to te ścierwo od microsoftu w ogóle nie wykrywało mi żadnego połączenia. Z wnerwienia nawet nie chciałem szukać rozwiązania bo sąsiadowi przeinstalowałem system i chłopak jest zadowolony i w sumie ja także
Wiadomość doklejona:BTW vista na laptopie ssie, lepiej za wczasu się ocknij. Mój sąsiad ma lapa prawie za 6 tysięcy i mimo to vista na laptopie mu ssie bo to jest szajs i nie można tego ukrywać.

Dodane: 31-12-2009 14:53
sprobujemy zobaczymy tylko mam jedno pytanie bo do tego laptopa jak kupilem nie dostalem Plytki z Winem, instalacja sie robila z dysku recovery tak mi gosc w sklepie mowil, i pytanie jest takie czy jezeli przeinstaluje system na ten XP lub 7 (niestety nielegale bo nie mam orginki) to czy gdyby sie cos popsulo w laptopie to moge miec problemy z gwarancja za przeinstalowanie systemu na dodatek na nielegal??
--------------------

Dodane: 31-12-2009 15:02
Gwarancja nigdy nie obejmuje systemu, a to dla tego że to jest tak niestabilny produkt że gwarancja na działanie tego ustrojstwa była by nożem pod żebra dla giganta - microsoftu. Partycję recowery możesz sobie wywalić, jak coś możesz sobie pobrać z neta później windowsa wypalić na płytce klucz masz więc masz legalnego wina, więc problemu nie ma. Jedno co musisz mieć jeżeli chcesz stawiać xp, to musisz mieć w windowsie zintegrowane sterowniki raid, dla tego że teraz tylko dyski raid się stosuje. Polecam WinDT najlepiej wersję 1.2 bo jest najnowsza i najstabilniejsza. Czysty windows bez żadnych przeróbek to samobójstwo.
Pierwsze co zrobisz po instalacji nowego win, to wyłącz aktualizacje. W przeciwnym wypadku czeka cię ponowna instalacja systemu.

Dodane: 31-12-2009 15:25
Jeszcze najlepiej powiedz mi jakiego masz lapka, bo teraz jest już wiele zabezpieczeń, które nie pozwalają wrócić do XP'ka, a jak sobie zainstalujesz sevena, to już chyba jest pozamiatane z XP'kiem, przynajmniej ja tak miałem, że instalowałem normalnie XP'ka, a po instalacji Sevena już mam problemy, a niektóre lapki mało że mają problemy, to jeszcze często niema do nich sterowników na XP, więc osobiście radziłbym przejść na 7, jak będziesz chciał to dać ci świetnego loadera, który w mgnieniu oka aktywuje ci system
--------------------

Dodane: 31-12-2009 15:41
Laptopa kupilem firmy emachines by acer E725, zainstalowalem WIN7 i nadal sieci nie identyfikuje, w panelu sterowania>siec i internet>polaczenia lokalne mam dwie rzeczy polazenie lokalne i polaczenie sieci bezprzewodowej, siec bezprzewodowa ciagle mi sie wlacza po wlaczeniu kompa ale ja nie mam bezprzewodowki tylko modem z kablowki ktory moge podlaczyc przez USB i Ethernet, nigdy tak jak juz mowilem nie trzeba bylo na zadnym kompie instalowac sterownikow wystarczylo podlaczyc modem i internet po chwili smigal a teraz kupa... nie wiem co juz zrobic, kupilem nowego kompa i net mi nie trybi
--------------------

Dodane: 31-12-2009 15:54
Nie koniecznie może być to wina lapka, a wręcz może być systemu, być może musisz ustawić coś we właściwościach protokołu, inaczej pozostaje jeszcze sprawdzić wersję z XPkiem, ale nie wiem czy pójdzie ci zwykła wersja mi tylko chodził MX 7 i 8 z czego polecam 7, w razie czego sterowniki do twojego lapka na XP:
http://blogntech....river.html Wiadomość doklejona:Porada na XP być może będzie pomocna:
Problem rozwiązany – chodziło dokładnie o MAC
Korzystam z sieci operatora tv kablowej i znalazłem w necie
opis który pomógł mi rozwiązać problem
Poniżej opis, niech posłuży innym użytkownikom kablówek:
„Jeżeli modem kablowy został po raz pierwszy podłączony do komputera stacjonarnego, to będzie tylko z nim współpracował. Operatorzy kablowi tak właśnie postępują, a dokładniej przypisują numer MAC karty sieciowej, którą masz w komputerze stacjonarnym, do swojej bazy. W takiej sytuacji możesz zadzwonić do operatora i poprosić o zmianę numeru MAC na kartę z laptopa, lub też "oszukać" operatora przypisując karcie w laptopie numer MAC z karty w stacjonarnym.
Aby zrobić to, musisz najpierw dowiedzieć się, jaki numer MAC ma karta sieciowa komputera stacjonarnego.
1. START -> uruchom -> cmd,
2. getmac (pokaże Ci się numer MAC, spisz go),
3. Włącz laptopa, wejdź w menedżer urządzeń i kliknij dwa razy na karcie sieciowej,
4. W zakładce ZAAWANSOWANE w NETWORK ADDRESS wpisz numer MAC jako jeden ciąg bez żadnych znaków ":" lub"-",
5. Zaznacz wybór klikając na "kółeczko" koło tegoż numeru, zapisz i mam nadzieję, ciesz się internetem po resecie komputera”
--------------------

Dodane: 31-12-2009 15:59
Muszę dodać iż problem pojawił się na sprzęcie notebook ASUS z kartą sieciową Attansic L2 Fast Ethernet 10/100 Base-T Adapter.
Pomimo, iż manager urządzeń nie wskazywał na żadne błędy czy problemy postanowiłem odinstalować kartę i zainstalować sterownik napisany nie pod VISTA a pod XP. I pomogło!!!! Problem od razu znikł. Widać sterowniki pod VISTA nie są jeszcze dopracowane.
Takie cos znalazlem na jednym forum bo gosc niby mial ten sam problem jak moge to zrobic? bo jestem zielony w tym. Na innym forum pisza ze jakis profil MAC trzeba zmienic... Nie wiem jak pozmieniac te protokoly i jak odinstalowac karte itp...
--------------------

Dodane: 31-12-2009 16:10
Jeszcze inaczej, pobierz sobie ubuntu spod tego linku:
http://download.d...et/ubuntu/ nagraj na płytce, odpal płytkę i pierwsze co ci się pojawi to będziesz miał listę i z niej wybierz "wypróbuj ubuntu bez instalacji" po jakimś czasie załaduje ci się system, i sprawdź czy działa internet. Jak będzie działać, znaczy to tylko jedno, że albo zainstalowałeś windowsa na windowsie, i po prostu niektóre usługi się nie nadpisały, albo jest jakiś inny problem który tyczy się właśnie windowsa nie samego komputera.
A co do sterowników, również możesz spróbować, jeżeli nie dostałeś sterowników na płytce wraz z laptopem, to możesz sobie pobrać sterowniki od producenta spod tego linku:
ftp://ftp.emachin...x32x64.zip i je zainstalować. Jeżeli link nie będzie działać, to musisz wejść na tą stronę:
http://support.em.../e725.html i w sekcji "MS Windows Vista" z listy wybrać: 04 LAN_Atheros
PS. jak pobierzesz tego ubuntu to daj znać, nie bardzo chcę wystawiać publicznie do pobrania 700mb, żeby się trochę osób na to nie rzuciło

sam sobie DDosa zrobię ;P

Dodane: 31-12-2009 16:13
by_black napisał/a:Nie koniecznie może być to wina lapka, a wręcz może być systemu, być może musisz ustawić coś we właściwościach protokołu, inaczej pozostaje jeszcze sprawdzić wersję z XPkiem, ale nie wiem czy pójdzie ci zwykła wersja mi tylko chodził MX 7 i 8 z czego polecam 7, w razie czego sterowniki do twojego lapka na XP:
http://blogntech....river.html [quote]Aby zrobić to, musisz najpierw dowiedzieć się, jaki numer MAC ma karta sieciowa komputera stacjonarnego.
1. START -> uruchom -> cmd,
2. getmac (pokaże Ci się numer MAC, spisz go),
3. Włącz laptopa, wejdź w menedżer urządzeń i kliknij dwa razy na karcie sieciowej,
4. W zakładce ZAAWANSOWANE w NETWORK ADDRESS wpisz numer MAC jako jeden ciąg bez żadnych znaków ":" lub"-",
5. Zaznacz wybór klikając na "kółeczko" koło tegoż numeru, zapisz i mam nadzieję, ciesz się internetem po resecie komputera”
Zrobilem tak i wyswietlilo mi sie takie cos
http://i.picopic....g-full.png Ktory to jest ten adres MAC?
--------------------

Dodane: 31-12-2009 16:19
Wszystkie trzy po lewej to mac adresy. Spisz sobie wszystkie trzy adresy.

Dodane: 31-12-2009 16:28
POMOGLO!!! Dziekuje serdecznie za pomoc a zarazem przepraszam za zawracanie glowy

Prosil bym jeszcze tylko o ten aktywator Win7. jeszcze raz dziekuje
--------------------

Dodane: 31-12-2009 16:54
To jest loader, działa to w sposób taki, że po instalacji sevena nie wyciągasz płyty z napędu, otwierasz program, wybierasz firmę lapka i klikasz install, po czym czekasz aż sam się ponownie uruchomi
http://www.sendsp...471ad47483
--------------------

Dodane: 31-12-2009 16:54
bartek0805 napisał/a:POMOGLO!!! Dziekuje serdecznie za pomoc a zarazem przepraszam za zawracanie glowy

Prosil bym jeszcze tylko o ten aktywator Win7. jeszcze raz dziekuje
Pomogły sterowniki czy sposób który znalazł black?

Dodane: 31-12-2009 17:08
Pomogl sposob z tym adresem MAC, teraz tylko potrzebuje wlasnie aktywatora WIN7, mam jakis ale mi nie dziala..
--------------------

Dodane: 31-12-2009 17:10
Ten loader powinien ci pomóc ponieważ sprawdzałem go już u siebie, u swojej dziewczyny na laptopie i na stacjonarnym kompie jej sióstr
--------------------

Dodane: 01-01-2010 17:50
Kurde nie zauwazylem ze black mi juz podal aktywator

dzieki serdeczne jeszcze raz. Niby taka prosta rzecz do zrobienia ale nerwow stracilem od cholewy...
Wiadomość doklejona:Niestety cos mi ten aktywator nie dziala, szukalem i probowalem juz kilka aktywatorow ale nie trybi mi...
--------------------

Dodane: 01-01-2010 17:56
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.