Dodane: 10-07-2011 20:36
A no czasem wyobrażam sobie jak by to było ,gdyby ... ale robie to zwykle wtedy ,gdy nie mam nic do roboty lub po prostu chcem troche poleżeć i se pomyśleć xD.Bez wyobraźni nie mieli byśmy całegj technologi wymyślonej przez człowieka.Więc wkur... mnie takie gadanie "masz wybujałą wyobraźnie" ,i dobrze niech ludzie tworzą sobie różne rzeczy w wyobraźni jeżeli tylko tego zapragną.W wyobraźni nie ogranicza nas praktycznie nic i wielu niestety przez to miesza to z światem realistycznym.
--------------------

Dodane: 14-07-2011 19:52
Myślę że mam (albo przynajmniej miałem) niezła wyobraźnie xD Jak byłem mały z notatnika, długopisu, kostki do gry i telegazety potrafiłem zrobić sobie rozpiskę Ligi Mistrzów xD Najpierw z telegazety spisywałem wszystkich uczestników, później dzieliłem na koszyki i wreszcie losowanie xD za wynik służyły mi dwa rzuty kostką

czasem zdarzało się że LM wygrywały takie zespoły jak Dinamo Zagrzeb czy Macabi Haifa xD
Dzisiaj to już co najwyżej potrafię sobie jakoś piękną kobietę wyobrazić xD i to też nie zawsze
--------------------

Dodane: 14-07-2011 20:43
Ja mam aż za bujna wyobraźnię. Czasami na lekcjach wyobrażam sobie niektóre nauczycielki w rolach potworów, złoczynców itd. A ja mogę używać mocy z Bleacha Dragon Balla i naruto. Normalnie koks. i tak sobie po prostu rozwalam niektórych w myslach. Albo obmyślam nowe rodzaje broni. Nieraz mamy z polskiego zadanie , wypracowanie na dowolny temat. Moze być opowiadania. To zawsze oś wymyśle, oczywiście bez żadnych nadnaturalnych mocy bo nauczycielka by się pogubiła
--------------------

Dodane: 06-09-2011 02:53 -
Jeśli "Bóg" istnieje to wyobraźnia jest najlepszą rzeczą jaką stworzył. Nawet kobiety z nią przegrywają^^ Zawsze miałem niezwykle rozbudowaną wyobraźnię, gdziekolwiek jestem, cokolwiek robię, towarzyszą mi tysiące myśli. W swej głowie stworzyłem setki niezwykłych światów i historii których nie powstydziliby się najlepsi pisarze/filmowcy świata ;p Niestety zawsze jestem zbyt leniwy by przelać myśli me na papier; pisania za dużo a talentu plastycznego mi brak. Nie zmienia to faktu że jest idealna na nudny dzień, długą podróż albo spotkanie. Nie znalazłem narazie lepszego sposobu na ucieczkę od problemów niż do wgłąb własnej świadomości, tam często znajduję odpowiedzi na dręczące mnie pytania.
Czasem oczywiście jest to uciążliwe, bo wyrwani z naszego idealnego świata mierzymy się z okrutną rzeczywistością i to nas przerasta.
Ostatnio przerzuciłem się na wyobraźnię wielowymiarową(przestrzenną)którą staram się rozwijać po doprowadzeniu zwykłej do perfekcji. Różnica jest jak przy filmach 2d i 3d. Większość myśli to obrazy dwuwymiarowe, jest to proste do osiągnięcia bez zbędnego myślenia. Przy ww po prostu kreuje się różne obiekty, postacie a z czasem całe wydarzenia umiejscawiając je w świecie rzeczywistym, tuż przed naszymi (otwartymi) oczyma. Wrażenie realności jest większe i dokładniejsze. No przynajmniej ja tak mam
Lubię zabawy z umysłem i staram się rozwijać go na różnych płaszczyznach. Nie liczę na żadne katharsis, może nieco lepszą kontrolę umysłu i ciała, ale to jest po prostu interesujące i zabawne^^
--------------------

Dodane: 06-09-2011 09:22 -
Wyobraźnia wg mnie ma też negatywne strony,
przykładem są ludzie którzy za dużo grają
a potem skaczą z dachu przebrani za batmana
i krzyczą że będą latać...
A jeśli chodzi o moją wyobraźnie...
Najczęściej gdy widze wroga wyobrażam sobie że
coś mu się dzieje tzn. coś mu kończyny wy-
rywa potrąci go samochód, urwie głowe mu coś
itd. / itp.
Ale gdyby nie było wyobraźni to i ludzi.
W końcu Bóg też ma wyobraźnie bo nas stworzył
Takie są fakty.

Dodane: 06-09-2011 22:31
Dobra może batman nie potrafi latać ale nie do tego dąże - rafcioo mówisz że tacy ludzie nie myślą co będzie jeśli plan nie wypali - poprostu wyobraźnia kooliduje z fizyką co w umyśle takich ludzi powoduje iż myślą wyłącznie o locie - i to ma być brak wyobraźni? Marzenie przerodziło się w rzeczywistość

a to chyba o poziom wyżej

(chociaż nie do końca xD)

Dodane: 07-09-2011 16:09
#rafciooWiem o co ci chodzi
Ale bez wyobraźni tacy ludzie by nawet nie wpadli na pomysł z lataniem ^^

Dodane: 07-09-2011 16:19
No tak wyobraźnia to ważna rzecz, jakby nie to nie mieliśmy wielu rzeczy. Kiedy się było takim bąkiem uwielbiało się bawić w zabawy pełne przygód i tworzyć jakieś niestworzone historie. Zdarzają się erotyczne myśli xD

Dodane: 09-09-2011 21:14
To ja o wyobraźni zapodam taka anegdotę:
Był sobie student matematyki. Posiedział na kierunku chwilę, zaprzyjaźnił się z ludźmi i profkami też trochę, ale pech chciał, że nie zdał sesji. Po jakimś czasie jeden z profesorów zapytał studentów tych którzy się utrzymali co tam słychać u tego człowieka. Studenci odpowiedzieli, że ma się dobrze, pisze powieści fantasy i podobno bardzo dobrze mu idzie, na co profesor: "A to dobrze, on miał za słabą wyobraźnię na matematyka"
Wyobraźnia to dość ogólne określenie. Jak autor tematu zauważył to właśnie wyobraźnia pozwala wykraczać poza schematy i odkrywać coś nowego. Trzeba też pamiętać, że korzystamy z niej wszyscy na co dzień. To ona pozwala nam przewidywać konsekwencje tego co robimy(chociaż nie wszystkim -_-) i przez to unikać nieprzyjemności, a często śmierci(np każdy zdaje sobie sprawę z tego co może sie stac jak pójdzie na skróty oknem do sklepu a mieszka na X piętrze

)
--------------------
"(..)on zapytał mnie z miejsca: Jakie ma pan zdanie?
-Sprawiedliwość i prawda to jest dla mnie wszystko
usłyszałem odpowiedź: Odejdź ekstremisto!"

Dodane: 30-10-2011 11:48
Ja jak byłem w wieku 10/12 lat i jak oglądnąłem jakiś naprawdę dobry horror, który mnie naprawdę wystraszył, to jak kładłem się spać, to leżałem w łóżku i myślałem, że coś zaraz wskoczy przez okno, wejdzie przez drzwi. Albo jak oglądałem jakiś film o wężach lub pająkach to musiałem mieć wyprostowaną kołdrę, bo jak miałem pofałdowaną to myślałem, że są tam węże i zaraz mnie zjedzą. Głupie nie ? XDD
--------------------

Dodane: 30-10-2011 12:52
Ja tam do dzisiaj udaję się w świat mojej wyobraźni xD. Od zawsze miałem wybujałą wyobraźnię, często potrafię usiąść albo się położyć i udać się do mojego świata i moich historii

. Dobre przy myśleniu nad mangą

.

Dodane: 04-12-2011 13:25
Ja mam dość bujną wyobrażnie czasami wyobrażam sobie ,że sie bije z Goku i zawsze wygrywam xD
Ja jeżeli chodzi o wypracowania z polskiego to na 3 kartki A4 pisalem (6 stron)
I zawsze 6 dostawalem
czasami jak nudy i Kompa nie ma to moge se leżeć na łużku i mysleć godzinnami

Dodane: 04-12-2011 13:42
Ja wybujałą wyobraźnie mam od dawna, a nasiliło się to, gdy w wieku 11 lat zacząłem czytać książki fantasy. Tak więc nie mam dnia, ba, nawet kilku godzin, żebym nie wyobrażał sobie czegoś, co po prostu nie istnieje, albo żebym nie układał sobie własnych niestworzonych historii, zarówno dotyczących mnie jak i postaci wymyślonych (niewidzialnego przyjaciele jeszcze się nie dorobiłem).
Książki ogromnie rozwijają wyobraźnie, więc czytając w głowie mam obraz aktualnych wydarzeń. Tak samo się dzieje, gdy ktoś mi coś opowiada, gorzej tylko, gdy chodzi o intymne sprawy, bo niekoniecznie chce wyobrażać sobie kumpla/kumpele w takiej sytuacji, a z moimi wyobrażeniami nie ma zmiłuj i nie mogę się powstrzymać.
Jak dla mnie wyobraźnia to ucieczka od codzienności, monotonii, nie zamienił bym jej na nic, to sposób na życie ^^. Dzięki niej również moje sny są iście wypchane w wiele wątków i wydarzeń niczym pączek z wylewającym się toffi. Nie da się nudzić. Wyobraźnia pomaga mi również rozwijać zdolności plastyczne, bo bez tego, było by po prostu ciężko.

Dodane: 04-12-2011 13:47
Wyobraźnie jest potrzebna nie tylko takim cieniasom życiowym jak ja. Bez umiejętnego nadawania barw swojemu życiu, będąc nawet w bardzo komfortowej sytuacji będziemy... nijacy. Jak zaznaczył pewien poprzednik, wyobraźnia to bardzo obszerne pojęcie, mi zapewne jej nie brakuje.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 04-12-2011 14:54
Mi wyobraźni ostatnio brakuję. Nie mogę malować swoich obrazów, pisać prac pisemnych i grać na teatrze Dlaczego...? Ponieważ nie mam wyobraźni, aby sobie wyobrazić, co ma być namalowane, napisane oraz zagrane.
--------------------

Dodane: 09-12-2011 14:16
Ahalian, na pewno masz wyobraźnię, tylko nie potrafisz jej uruchomić, musisz jeszcze więcej czytać niż czytasz, wtedy Ci się nawyk wyrobi xD, Ja tam zawsze lubiłem czytać i pomysły przychodzą mi szybko do głowy, tzn zależy jakie, np jak coś trzeba zrobić, chociaż czasem wstydzę się pomysł zapodać.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 09-12-2011 15:22
Ja czasami mam tak rozpracowane pewne schematy, że chciałbym zaimplementować moje pomysły w jakiejś grze lub filmie. A na moją wyobraźnie narzekać nie mogę.

Dodane: 01-03-2012 13:32
Ja czasami kiedy widzę jakiś beznadziejny film ze skopaną fabułą to mam wrażenie że sam bym to lepiej zrobił. Ostatnio mnie naszła myśl na napisanie własnej powieści, jak mi się zachce pisać to pokaże ją tutaj na forum.

Dodane: 01-03-2012 18:36
Wyobraźnia? Of course. Ja to najczęściej bez trudu wyobrażam sobie wiele rzeczy. Czyli moja wyobraźnia jest dosyć szeroka, często wystarczy że na coś spojrzę to od razu wyobrażam sobie co to by mogło być. Albo niektóre osoby wyobrażałam sobie wielokrotnie jako np. gwiazdy, albo że np. siebie jako jakąś bohaterkę anime. Wyobraźnia też pozwala mi się uspokoić.

Dodane: 01-03-2012 21:20
Mogę to samo powiedzieć co
#Heliaze. Ostatnio złapałem rozkminę, żeby zrobić takiego bardzo profesjonalnego tłumacza, który będzie mógł brać barwę głosu np. oryginalny głos Goku i żeby tłumacz z tą barwą głosu odczytał dany tekst w danym obrębie czasowym. Trochę mam tego w zeszycie od niemmieckiego, zastanawiałem się jak to zrobić przez 2 godziny lekcyjne

A tak poza tym moja wyobraźnia sięga dosyć daleko. Często sobie wyobrażam, że pod wpływem jakiegoś impulsu, zamieniam się w SSJ

Bym się nie obraził gdyby tak było
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.