Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:26
OnLine: 33, statystyki
index > Polski Rynek Manga i Anime > J.P.Fantastica
Temat: J.P.F. - Japonica Polonica Fantastica
Dodane: 17-09-2010 16:07
#Darknes - user - max%
Ja bym chciał tylko jak już się podejmują takiego przedsięwzięcia to muszą się postarać i minimum to 1 tomik miesięcznie wydawać bo jak będą przeciągać tak jak to było w wakacje to straszna lipa z takim tasiemcem się wpychać.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 17-09-2010 16:17
#owerfull - user - max%
Wątpię aby wzięli się za coś takiego jak One piece :p w ogóle lepiej niech się nie biorą jeśli tempo wydawania ma wyglądać tak jak wygląda z mangami które teraz wydają [szeroki] Liczę na to że się pośpieszą :p

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 17-09-2010 17:15
#by_black - systemadmin - max%
W gruncie rzeczy mam nadzieje, że tym razem zakończy się na gadce, niech się wezmą poważnie za swoje tytuły, które już mają, albo jak chcą coś nowego, to niech wrzucą coś krótkiego i przyjemnego.

--------------------
Dodane: 17-09-2010 17:37 - Edytowane przez Bociak dnia 17-09-2010 17:42
#Bociak - user - max%
No i kurde z tym to się zgadzam, ostatnio z koleżanką gadałyśmy na temat jakie wydawnictwo byłoby najlepsze do wydania jakiejś fajnej, krótkiej mangi xD JPF odpadł ze względu na te opóźnienia, podobnie Studio JG, Waneko to, o ile dobrze pamiętam, to wydawnictwo, gdzie są luki w tomach, Hanami ma "nie nasze" tytuły...

Sama widzisz jak to jest w Polsce z mangami... A JPF zamiast spiąć zada robi to co sami widzicie a OP by ich dobiło... Tak z innej beczki, na razie jestem do tyłu z dwoma tomami Bleacha, ale niebawem sobie je zakupie.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 18-09-2010 18:58
#olek_mi - user - max%
J.P.Fantastica Szansa na wydanie jest bardzo duża. Chcielibyśmy zacząć wydawać jako 2 miesięcznik, a jak skończy się fma, to przejść w tryb miesięczny.

Co wy o tym sądzicie? Na ile wiarygodne są ich słowa? Z drugiej strony to dobra oznaka, że stać ich na taki bestseller na świecie :d . Chociaż te pieniądze mogliby rozłożyć na kilka ciut mniejszych tytułów.

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 18-09-2010 19:01 - Edytowane przez Bociak dnia 18-09-2010 19:04
#Bociak - user - max%
A niech robią co chcą... Ale żeby naprawdę wzięli się za pracę i zaczęli wydawać mangi regularnie bez opóźnień. :p Jakoś mało w to wierze, ale tak czy siak będę to kupować. :d

--------------------

Dodane: 18-09-2010 19:16
Stać? Olek co ty za bzdety piszesz :| Toż to nonsens, pierwsze tomy One Piece kosztują teraz tyle co nic! Więc dla nich to żaden wydatek, bo zanim dojdą do 60 tomu, to już dawno ich cena zrówna się z obecnie pierwszymi. Bądźmy realistami zobaczyli że Soul Eater czy D.Gray-Man są droższe od One Piece to z nim wyskoczyli.

--------------------
Dodane: 18-09-2010 19:24
#Bociak - user - max%
Aha Black to teraz rozumiem ich chęć do OP. :p A mi to tam nie przeszkadza jeśli wywiążą się z tego należycie, bo poczytał bym sobie łanpisa. :d Co z tego że długie, ale kupno obowiązkowe. xD

--------------------

Dodane: 18-09-2010 19:27
#olek_mi - user - max%
Myślałem, że jak się kupuje licencję na mangę to już na wszystkie tomy :p . Skoro jest tak jak mówisz, w takim razie zależy im tylko na większym zysku. Trochę mnie to rozczarowuje z ich strony :( . To dlatego w grę nie wchodzą żadne nowości, typu FT...

--------------------

Dodane: 18-09-2010 19:39
#Sango - user - 100%
One Piece ? to jakiś żart i w ogóle bez sensu ,ile ta manga ma tomów xDDD,na pewno bardzo długo a jak słyszałem końca nie widać :) ,moim zdaniem to bez sens niech się wezmą za inne tytułu bo jest jeszcze kilka shonenów które mogliby wprowadzić.

--------------------

Dodane: 18-09-2010 19:43
#Bociak - user - max%
One Piece ? to jakiś żart i w ogóle bez sensu ,ile ta manga ma tomów xDDD,na pewno bardzo długo a jak słyszałem końca nie widać :) ,moim zdaniem to bez sens niech się wezmą za inne tytułu bo jest jeszcze kilka shonenów które mogliby wprowadzić.

Marcin mi dawał linki jak to jest w Niemczech... i u nas powinno znaleźć się miejsce na One Piece (bo to świetna manga) i na inne mangi. Ale gdzie rzeczywistość, a gdzie marzenia. :p

--------------------

Dodane: 18-09-2010 19:44 - Edytowane przez by_black dnia 18-09-2010 19:48
Najśmieszniejsze jest to, że nas dymają, mają problem z wydaniem jednego tomu (Evangelion 12), a co dopiero z regularnością innych i oficjalnie robią z nas idiotów, a my im płacimy i to grube pieniądze, bo przykładowo jeden tom Bleach, kosztuje obecnie w empiku 18zł, a przeważnie premierowych tomów widzę co najmniej 15 w empiku, więc w całej Polsce w empikach jest ich spokojnie z 5-10 tysięcy i o dziwo im to schodzi, więc sobie policzcie 10.000 nakładu x 18 złotych za jeden tom = 180.000 złotych za jeden tom! Ile z tego drukarnia może wziąć? To z jednego tomu mają kolosalny zysk i oni nie mają na nowe tytułu?! Im po prostu się nie chce, a powinni się "srać" o czytelników i wydawać regularnie i coraz to nowsze tytuły, bo przecież taką wybrali drogę życia, a nie inną, więc jak to mówią "Nasz klient, Nasz Pan" w ich mniemaniu nie istnieje. Za dużo w d.u.p.a.c.h.?

--------------------
Dodane: 18-09-2010 20:01
#Marcin00 - user - 90%
Bociak napisał/a:

Marcin mi dawał linki jak to jest w Niemczech... i u nas powinno znaleźć się miejsce na One Piece (bo to świetna manga) i na inne mangi. Ale gdzie rzeczywistość, a gdzie marzenia. :p

Boćku, bo niestety w wydawnictwach poza naszym krajem jest tak, że oni "Kupują, Robią i Sprzedają" i tak tam jest na okrągło przykładowo Niemcy, bo tam znam ten rynek najlepiej, inwestuje się w nowe tytuły... Przykładowo Fairy Tail, w Japonii jest koło 20 tomu, co Niemcy już wydali 4 Tom, a 5 już będzie 01.10.2010, czy Soul Eater obecnie ma 17 tomów, a wydano już aż 6, z czego 7 będzie 29.10.2010 i to samo można powiedzieć o Francji która jest gigantem w Europie macie tego dowód w newsie oni już w listopadzie będą mieli 50 Tom Naruto... i w Niemcach, czy Francji Tomy są zapowiadane nie tylko, że w tym miesiącu się ukarzę ale i DZIEŃ w którym będzie dostępny... z resztą podałem wam daty :p , i tak jest jakieś 5 tomów wprzód zapowiedziane wraz z datami :) . Więc u nas jest pożal się boże :( .

--------------------

Dodane: 18-09-2010 20:06 - Edytowane przez Bociak dnia 18-09-2010 20:08
#Bociak - user - max%
Pewnie Black że jakby chcieli to by się ruszyli, zamiast inwestować w miejsce swojej pracy i w kieszenie, zajęli by się poszerzaniem oferty mangowej swojego wydawnictwa. A jeśli dodatkowo by zaczęli przykładać wagę do reklamy to mogło by coś ruszyć... nie, oni wolą ścigać za skany w sieci.

--------------------

Dodane: 18-09-2010 20:12
#olek_mi - user - max%
Od Niemiec i Francji, aż razi nas w oczy ich profesjonalizm i zawodowe podejście do klienta. Toteż w porównaniu z innymi krajami w dziale dystrybucji mangi można śmiało rzec, że dopiero raczkujemy. Tylko jeszcze jak długo mamy czekać by poziomem dogonić inne kraje? J.P.F to prywatna firma i potentat na polskim rynku nie mający zbyt poważnej konkurencji ( na pewno jeśli chodzi shoneny), więc tylko my wymagający konsumenci możemy na nich oddziaływać.

--------------------

Dodane: 18-09-2010 20:18 - Edytowane przez Bociak dnia 18-09-2010 20:19
#Bociak - user - max%
J.P.F to prywatna firma i potentat na polskim rynku nie mający zbyt poważnej konkurencji ( na pewno jeśli chodzi shoneny), więc tylko my wymagający konsumenci możemy na nich oddziaływać.

Taa, a jak się zaczniemy naprzykrzać to się fochają, tak jak w przypadku FMA... Droższa cena i im to lata, po przecież i tak to kupimy. Chyba dopiero zbiorowy strajk, polegający na nie kupowaniu ich mang mógłby być skuteczny.

--------------------

Dodane: 18-09-2010 20:20 - Edytowane przez Marcin00 dnia 18-09-2010 20:21
#Marcin00 - user - 90%
Bociak trafiłeś w dość ważny punkt, którym jest marketing, reklama... której JPF praktycznie nie ma xD. Wydawnictwo w którym pracuje mój kuzyn co chwile w newsach widzę jakieś konwenty, czy inne imprezy Anime&Manga gdzie są patronem medialnym, czy będzie ich stoisko na nim, konkursy itp.

Olku bo oni zdają sobie sprawę, jeżeli wypną się na klientów to mają przeje*ane... Co do skanów w sieci, wiecie co mój kuzynek i reszta jego współpracowników odpowiada? "Pfff..." to jest ich odpowiedź! Bo ujmując rzecz w Niemcach nie ma praktycznie skanów [oczy] , dlaczego bo wydawnictwa tak cisną, że szkoda w ogóle zakładać grupę skanlacyjną :p , a jak już są skany w sieci to są to skany, zeskanowane z wydawnictwa xDD. I to samo jest we Fracnji, tam również nie ma dużo stron z mangami online...

--------------------

Dodane: 18-09-2010 20:24 - Edytowane przez Bociak dnia 18-09-2010 20:25
#Bociak - user - max%
"Pfff..." to jest ich odpowiedź! Bo ujmując rzecz w Niemcach nie ma praktycznie skanów [oczy] , dlaczego bo wydawnictwa tak cisną, że szkoda w ogóle zakładać grupę skanlacyjną :p , a jak już są skany w sieci to są to skany, zeskanowane z wydawnictwa xDD. I to samo jest we Fracnji, tam również nie ma dużo strona z mangami online...

Nie zapominajmy o tym tym że pensja takiego Francuza czy Niemca jest większa od naszej i na więcej mogą sobie pozwolić. :p A co do JPF... widział kiedyś ktoś ich reklamę? xD Była jakaś w ogóle?

--------------------

Dodane: 18-09-2010 20:37
Ta, reklama, nawet zastanawiałem się by tutaj ich jakoś rozreklamować, bo co to za problem dla nas, bo przecież wiem, że odkąd zacząłem o nich wspominać w newsie czy na forum, to niektórzy użytkownicy zaczęli u nich kupować mangę, ba nawet pisali do mnie użytkownicy, z podziękowaniami że podałem takie info, bo nie mięli pojęcia że w ogóle coś takiego w Polsce istnieje, to o jakiej reklamie mowa?

Dobrze zauważyłeś że zamiast ścigać grupy, które tłumaczą mangi, a raczej rozdziały których J.P.F. nie wydało, to mogli by się zająć tłumaczeniem mangi, wydaje mi się że praca u nich wygląda następująco "O co mam dzisiaj do zrobienia, hmm "Naruto 47", eee dobra dzisiaj sobie pogram w sapera.." i tak dopiero piętnaście dni później bierze się za robotę...

Lokum mają interesujące, sprzęt pewnie też, dzięki kasie z mangi, ale mniejsza o to, mnie zad o to nie ściska, bo pracują to im się należy, w końcu uczciwie na to pracują, ale do cholery jasnej niech zaczną coś działać, jestem ciekaw, co w tym czasie robi właściciel firmy? Bo jakoś o nim ciągle cicho, ciekawe czy żyje sobie tylko z zysków, nie interesuje go nic, bo jeśli tak jest, to rozumiem podejście do sprawy, lecz jeżeli dobrze wie o tym co się dzieje, no to gruboo..

--------------------
Dodane: 19-09-2010 14:11
#Pepe - user - max%
A ja powiem krótko - zajebi*cie :d Oczywiście jeśli mieliby naprawdę wydawać Łan Pisa . Nawet ja bym kupował, w końcu jest co :d Nie od dziś wiadomo że JPF lubi wałki przeprowadzać i nie wyrabiać się w terminie ale pożyjemy zobaczymy .

--------------------
iSayumi
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online