Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:26
OnLine: 33, statystyki
index > Technologia > Internet
Temat: Internet: Linki niespodzianki
Dodane: 02-12-2009 20:32 - Edytowane przez by_black dnia 26-03-2012 21:42
#JCD - user - max%
Najczęściej dostajemy je przez GG czy inny komunikator, pocztę albo jako PW na jakimś portalu społecznościowym.

Próbowaliście w nie klikać? Ja raczej sie od tego wstrzymywałem, bo to przeważnie były jakieś reklamy a teraz, gdy większość jest w postaci skróconego URL to już zupełnie wolę nie ryzykować. A czasami można znaleźć tam oprócz wirusów i spamu rożne cudawianki, mój kolega np. dostał ostatnio link do strony z filmikami przedstawiającymi seks ze zwierzętami :|

Znacie podobne przypadki? :p

--------------------

Dodane: 02-12-2009 21:06
#by_black - systemadmin - max%
Jeszcze kiedy posiadałem GG, to dość często dostawałem tego typu gówno, rzecz jasna jeżeli nie był to znajomy z listy leciał od razu blok, bo gówna się nie toleruje :p

Jeżeli chodzi o pocztę, to zawsze spam usuwam, nie interesuje mnie czy jest to z allegro czy poczty czy z Kambodżańskiej loterii lotto i masz jedną szansę na zdobycie miliona! Usuwam i tyle, nawet mnie to nie ciekawi.

Pamiętam jak kiedyś wystawiałem telefon na allegro, Nokię n82, to na maila dostałem wiadomość od kolesia rzekomo z Nigerii, który pisał po Angielsku że chce kupić mój telefon nawet za podwójną cenę tej, którą ustaliłem, a nawet pokryje koszt przesyłki, oczywiście wrzuciłem to w google i pojawiły się fora, gdzie ludzie pisali o takich samych propozycjach, okazało się, że to jakiś boot, który sprawdza strony z aukcjami, gdzie znajdują się ustalone wcześniej wyznaczniki, sprawdza maile i wysyła do ludzi tego typu wiadomość. Ktoś kto wysyłał telefon na adres za pobraniem, nie odzyskał ani telefonu, ani pieniędzy :p

Drugim takim przypadkiem był fakt, że dostałem maila rzekomo z fotka.pl, że dostałem nową prywatną wiadomość, zdziwiło mnie to, bo przecież nie mam tam konta, z ciekawości wtedy wszedłem w link, przeniosło mnie do strony, łudząco podobnej do fotka.pl, lecz link miał fotka2.pl, od razu się skapnąłem i wyszedłem, zanim wyszedłem wyskoczył komunikat, żebym pobrał coś tam, bo potrzebne jest do przeglądania tej strony, wiadome, to był wirus, kilka dni później przeczytałem w PC Format, że ponad 200.000 osób w ten sposób zostało zawirusowane w swoim PC :p

--------------------
Dodane: 02-12-2009 21:56
#Darknes - user - max%
Oj chamy przysyłają xD niestety ale trzeba się męczyć z usuwaniem i tępieniem tego, nigdy nie klikałem w takie linki i raczej nie kliknę nie interesuje mnie żadna z tych 'wspaniałych' ofert xD

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 02-12-2009 22:02
#kordos - user - max%
Darknes napisał/a:
Oj chamy przysyłają xD niestety ale trzeba się męczyć z usuwaniem i tępieniem tego, nigdy nie klikałem w takie linki i raczej nie kliknę nie interesuje mnie żadna z tych 'wspaniałych' ofert xD

mysle dokladnie tak samo ;)
jesli juz klikam w jakis nieznany mi link to tylko w te dostane od znajomych, bo im ufam i jakos jeszcze nie wyslali mi zadnej takiej "niespodzianki" w postaci wirusa

na inne linki, czy to z poczty, czy nwate jakies reklamy wyswietlajace sie na stronkach nie klikam bo mnie to po prostu nie interesuje

Dodane: 02-12-2009 22:04
#zadyma - user - 90%
ja tam w to nigdy nie klikam a spam na gg nie przychodzi, na WP tyle tego gówna jest ale same reklamy banków czy OC i AC więc nic nie grozi
często zastanawiam się co się stanie jak kliknę w ten ładny świecący baner który mówi że jestem 99999999999 i wygrałem,żeby odebrać nagrodę kliknij,wiecie może co się dzieje wtedy?

Dodane: 03-12-2009 09:00
#by_ikar - systemadmin - max%
Ogólnie ci co mają pocztę na WP to ludzie którzy lubią mieć problemy, hardkorzy jak dla mnie. Na wp jak wysyłasz maila to ten mail idzie nawet kilka godzin, często idzie nawet kilka dni dla tego że do poczty doklejają reklamę! Co jest chamstwem na maxa. Wiele ludzi ma pocztę na wp (WTF?!) rejestrują się gdzieś a później płacz i lament gdzie jest ten e-mail z potwierdzeniem rejestracji?! Jak już to tylko gmail lub o2. Na tlenie też są reklamy, w postaci spamu, ale jest na to skuteczny sposób :d dodajesz każdego do czarnej listy, i maile są od nich blokowane :p Nawet jak o2 do ciebie wysyła to ty bierzesz i blokujesz i po kłopocie, dostaje ostatnio może z 2-3 spam listy dziennie. Czasami się zdarzy że żadnego przez kilka dni nie dostanę. A jeżeli chodzi o gmaila to już całkowicie, tam się spamu wcale nie dostaje.

Z poczty tlena korzystam tylko dla tego że używam komunikatora tlen, dostaje pocztę dostaje w tym samym czasie powiadomienie o nowej poczcie, sprawdzam kasuje lub odpowiadam i wszystko fajnie. Załączniki do 100mb, a na wp? 10mb max załącznik. Dzieci które mają pocztę na wp, radzę wam zrezygnujcie z tej dziadowskiej poczty, to samo tyczy się interi, przecież to jeden wielki syf.

Co do linków, klikam w nie, zawsze patrze na adres, czy znam czy nie, po adresie można bardzo wiele wywnioskować. Ale tego raczej wy wiedzieć nie będziecie ponieważ nie robicie stron i nie wiecie na jakiej zasadzie działają linki (przekazywanie danych referencją). Generalnie się tego nie obawiam. A jak siedzę na ubuntu, to już całkowicie się niczego nie obawiam, bo co będzie jakiś wirus? :d dobre sobie :p takie rzeczy to tylko z windowsem :p

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 03-12-2009 10:34
#malpex - user - max%
Ja tam nigdy nie klikam w te linki :p zawsze sie obawaiam i nigdy nie wierze w to ze cos wygrałem albo ze jestem super szczęśliwcem! :p
Jak by to wszystko było prawda co mi wyskakiwało ze jestem " 8739873498724" odwiedzajacym ta strone to teraz byłbym chyba milionerem xD

Ikar ja nie wiem co masz do poczty wp ja jej uzywam i nigdy nie miałem takich sytuacji, do tego mam Tunderbirda i cały spam sobie automatycznie usuwa, ale poczta wp ma cos czego nie ma np gmail czyli potwierdzenie odbioru wiadomości a to jest dla mnie wazne jak wysyłam służbowe emaile. Ale wiem ze jestem hardcorem xD a to o mowisz złego o tej poczcie to predzej na onecie sie dzieje bo tamtej tez uzywam i takie rzeczy sie dzieja ze maile nie dochodza albo wysyłaja sie godzine.

--------------------

-------------------------------

Dodane: 03-12-2009 10:53
#by_ikar - systemadmin - max%
Słuchaj korzystam już od dawien dawna z neta miałem skrzynki już wszędzie. WP nie jest jakimś ewenementem który używa potwierdzenia odbioru wiadomości. Jak ustawisz sobie w kliencie (thunderbird przykładowo) to tak będzie. Potwierdzenie odbioru to jest jeden z elementów protokołu wysyłania wiadomości. Jak używasz thunderbirda, to ci od razu potwierdza że dostałeś nową wiadomość? Jeżeli tak, to czy od razu dostałeś powiadomienie o nowej PW na dbp? Na o2 i gmail powiadomienie działa natychmiastowo. Na wp, interi i onecie działa różnie w zależności do ilu mailów muszą dokleić reklamę. Z tego co zauważyłem chociaż nie wiem czemu, sporo ludzi używa wp, nawet jako startową stronę :| szaleństwo i hardkor na maxa.

BTW poczta którą dbp ma na serwerze również ma zainplementowane "potwierdzenie" tyle że jak chcesz to może ci nie potwierdzać maila. To że na gmail.com podczas pisania listu nie ma takiej opcji jest kwestią wyłącznie ich polityki.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 03-12-2009 13:01
#Pepe - user - max%
Ja mało razy spotkałem się z 'linkami niespodziankami'.Staram się nie klikać w nieznane strony,ale ciekawość nie raz mnie do tego zmusiła i miałem szczęście,że nic złego tam nie było.Pamiętem też Boćka Beat Box xD I jeszcze kiedyś natrafiłem na tak zwanego 'straszaka'.Ledwo się strona otworzyła,a już jakaś morda z krzykiem wyskoczyła.Trochę się przestraszyłem,ale jak widać żyję :d .

--------------------
iSayumi
Dodane: 03-12-2009 17:39
#Bociak - user - max%
No dużo tego jest :) . Bardzo mnie to denrwuje... Wciąż tylko albo cos wygrałem, albo coś innego wyolosowałem, jeśli tak to powinienem na pieniądzach spać xD. Ja w takie linki nie wchodze, bo to tylko strata czasu.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 03-12-2009 22:06 - Edytowane przez zadyma dnia 03-12-2009 22:07
#zadyma - user - 90%
Pewien fragment został ukryty na życznie autora. Zaloguj się aby go zobaczyć.

wypraszam sobie,to że używam takiej przeglądarki jakiej nie używasz ty to nie znaczy że jest gorsza,a założyłem ją bo to jak dostałem neta był pierwszy portal o jakim pomyślałem na pocztę onet odpadał bo to tragedia, a na wp mam już sporo e mailów z różnych portali,ale teraz mam gmaila i jak coś zakładam to na gmail, bo jest szybszy,a wracając do wp dobry spam nie jest zły newllettery pewnie na gmailu będą brane za spam a mnie one interesują,zresztą częściej wchodzę na wp bo przynajmniej nie czuję się samotny przez ten spam czuję się potrzebny xD a gnail wydaje mi się taki obcy i bez spamu

Dodane: 04-12-2009 13:58
#enigma - user - max%
Ja jak byłem mały zawsze byłem bardzo ciekawy co w tym może być, to było za czasów, kiedy tylko podłączyli mi internet i nic o nim nie wiedziałem. :p No cóż, od tego czasu było sporo formatów, a teraz wiem że w takie coś się nie klika i nie robię tego, bez względu na to czym zachęcają.

Dodane: 04-12-2009 14:02 - Edytowane przez Karolex dnia 04-12-2009 14:04
#Karolex - user - 90%
Jakoś jak korzystałem z Gadu-Gadu to mi często taki spam przychodził. A teraz mam tlena ale używam również numeru gg ale mi takie linki nie przychodzą. Czasem kliknąłem a czasem nie. Ale na wirusa nie trafiłem. Kumple żadnych keyloggerów ani trojanów też nie przesyłali. Chyba mam szczęście. Dawno temu miałem zawirusowanego kompa, to po włączeniu mozilli wyskakiwało tysiąc bannerów. A z tym 999999 -tysięcznym odwiedzającym to przeważnie się trafia na Torrentach.

--------------------
Dodane: 06-12-2009 19:44
#Blade - user - max%
Nie wchodzę w te linki, nie mam czasu na głupoty a tym bardziej żebym jeszcze kompa naprawiał. Czasem lubię sobie do tych botów trochę popisać i po klnąc na nich, strasznie milczący oni są, żaden nie odpisał xD

--------------------
Dodane: 06-12-2009 19:46
#Rocky - user - 90%
Nieee ja nie klikam, ja rozsyłam xD Dziwne, bo ludzie w SB ostatnio strasznie strachliwi się zrobili... xD Może to przez te linki z dwoma gejami które Blady rozsyłał... hmmm nie wiem xD Jeśli ktoś chce jakiegoś fajnego linkacza to na pw :>

--------------------
nie odpowiadam za siebie z wtedy
Dodane: 08-12-2009 19:27
#Macias - user - max%
W zasadzie nigdy nie klikam w tego rodzaju linki, bo wiem czym to pachnie. W ogóle nie kusi mnie żeby zobaczyć co jest w środku, jednak czasami jako moderator muszę zerknąć tu i tam, żeby upewnić się, że ktoś swoimi linkami nie łamie regulaminu strony. Zdarza się czasami, że jakiś idiota zakłada temat coś w rodzaju "kliknij, naprawdę warto", wtedy przeważnie sprawdzam co to, potem banicja, skasowanie wątku forumowego i po krzyku xD

--------------------
Dodane: 08-12-2009 20:05
#Cyrus - user - max%
Nie dawno krążył na gg taki link do ruchańska dwóch gejów którego nie można było wyłączyć bo jak się najechało na krzyżyk to okno uciekało xDDD Masakra, więcej w takie linki nie wchodzę ;P

Albo był też link w który jak się weszło to zmienial opis na gg na "Jestem gejem i się ukrywam" xDDD

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 08-12-2009 21:23
#malpex - user - max%
Taaak z tymi dwoma gejami tez do mnie dotarło xD jeszcze wczesniej niz w sb sie tym podniecali rex i bociek xDD Dokładnie masakra, ale wystarczyło wyłaczyc przegladarke :p i spokój, a teraz to mam chyba tak ustawione ze od nieznajomych nie dostaje wiadomości na gg, sam tego nie ustawiałem ale w każdym bądź razie nie przychodza xD

--------------------

-------------------------------

Dodane: 10-12-2009 16:19
#Butek1 - user - 70%
Najgorszy był taki link gdzie na po kliknięciu na stronie pojawiały się komunikaty i nie można było ich wyłączyć,chyba,że jest się sprytnym i wciśnie alt+f4.Takie linki często mnie denrwują,dlatego wchodzę tylko jeśli jest to link na youtube,w innym przypadku nie klikam.

--------------------
Dodane: 10-12-2009 16:30
#Pepe - user - max%
http://www.belle....index.html
Tutaj macie poradnik na jakie strony lepiej nie wchodzić.Opisanie jest dlaczego ludzie robią sobie z nas 'jaja' i jakie konsekwencje może mieć kliknięcie w dany link. A konsekwencje są przeróżne.
xDD

--------------------
iSayumi
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online