Dziś jest Sobota, 11 Luty 2012, godz 22:03
OnLine: 55, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Ninja - Skryty zabójca.
Dodane: 08-02-2010 21:58
#Blade - user - max%
Tacy typowi ludzie do brudnej roboty. Jak płatni mordercy, coś w ten deseń. Zawsze mnie fascynowały metody ich działania, podobnie jak samurajowie.

--------------------
Dodane: 08-02-2010 23:45
Ninja i Samurajowie to coś więcej niż zabijanie ludzi z zaskoczenia, czy też w otwartej walce. Kiedyś wiele na ten temat czytałem i tak naprawdę jest to pewnego rodzaju filozofia życia. Samurajowie np. poświęcali około czterech godzin dziennie na picie herbaty, była to swego rodzaju medytacja. Kiedy walczyli, oczyszczali swój umysł ze wszelkich myśli. Tylko ja i przeciwnik, nic więcej...

--------------------
"Umysł, który rozpoznaje sam siebie, jest pełen miłości.
Umysł, który tego nie potrafi, jest pełen przywiązań."

"Akatsuki" amv - http://www.youtub...F0MGCi2kGs
Dodane: 10-02-2010 17:29
#Konrad - user - 100%
Ostatnio oglądałem taki dokument na TV4 i trochę o historii było, że większość władców starała się pozbyć ninja bo byli zbyt niebezpieczni, i nie dało się ich kontrolować..ale pojawił się jakiś tam władca(chyba któryś z rodu Tokugawa ale nie pamiętam dokładnie) zawarł z nimi sojusz i wykorzystywał ich potencjał, np. do ochrony siebie..Jednak ninja na pewno odegrali w historii Japonii ważną rolę..

--------------------

Dodane: 13-02-2010 01:51
#Blade - user - max%
W ciągu 4 godzin to ta herbata już dawno się zimna zrobi he he :d Ale tak poważnie to mnie też interesuje w samurajach czy ninja, potrafią wyciszyć swój umysł i myśli które później koncentrują na swoim przeciwniku. Do tego potrafią zabijać bez żadnych emocji.

--------------------
Dodane: 13-02-2010 10:19
#PastTime - user - 10%
Chodziłem do sekcji Aikido gdzie mieliśmy też iaido - sztuka szybkiego dobywania miecza. Przychodziliśmy z bokkenami, kto chciał mógł przyjść z tępą kataną. Zasady samurajów są strasznie rygorystyczne. Np. był kowal i jego adept, który musiał stworzyć lepszy miecz od kowala. Sprawdzali to rzucając piórko albo liść, czasem włos na ostrze katany.

Było strasznie dużo zasad dotyczących walki. Zwykle wojny polegały na tym, że chłopi z wiosek biegali ze zwykłymi włóczniami, kijami czy nawet łopatami. Samurajowie stanowili taką szlachtę ówczesnej Japonii i praktycznie poza nimi katanę mogli dzierżyć w rękach ludzie którzy mieli pozwolenie od shoguna.

Najciekawszy był chrzest katany. Brali martwe ciało wroga i ścinali głowę w specyficzny sposób. Robiliśmy to na iaido i powiem szczerze wyglądało to tak jakby samuraj upadał i nagle skok i upad w rozkroku.

Potem nie mówiąc już o turniejach, umiejętnościach strzelania z łuku. Wiedzieli jak leczyć własne rany. Byli i są najciekawszą jak dla mnie kulturą. Mógłbym dalej o nich mówić, ale po co :p

Co do ninja to dużo z słyszanych rzeczy to brednie. To aż straszne jak ludzie dają się wrabiać. Shurikeny które faktycznie istniały w praktyce w ogóle nie były używane. Były niecelne, zbaczały często z kursu i w ogóle żeby cokolwiek dało się z nimi zrobić praktyczny ninja musiałby mieć cały plecak takich. Kunai było owszem używane, ale również używali sai, tanto, Wakizashi.
Bomby dymne prawdopodobnie istniały, ale w praktyce nic to nie dawało. Nawet jeśli opanowywali bezszelestne poruszanie się do perfekcji to i tak po użyciu bomby musieli się zmywać bo prowizoryczny strażnik w takim momencie uderzał gdzie popadnie i na pewno słyszałby biegnącego przeciwnika.

Ich sztuki walki bardzo im pomagały, całe bycie ninja polegało na walce z ukrycia, nie dawaniu o sobie znać. W Naruto nawet jeśli próbują być bezszelestni to i tak każdy ma umiejętność wyczuwania życia w zasięgu 20km więc to wygląda jak jakaś parodia...

Dodane: 14-08-2010 14:01
#owerfull - user - max%
PastTime napisał/a:
Chodziłem do sekcji Aikido gdzie mieliśmy też iaido - sztuka szybkiego dobywania miecza. Przychodziliśmy z bokkenami, kto chciał mógł przyjść z tępą kataną. Zasady samurajów są strasznie rygorystyczne. Np. był kowal i jego adept, który musiał stworzyć lepszy miecz od kowala. Sprawdzali to rzucając piórko albo liść, czasem włos na ostrze katany.

Było strasznie dużo zasad dotyczących walki. Zwykle wojny polegały na tym, że chłopi z wiosek biegali ze zwykłymi włóczniami, kijami czy nawet łopatami. Samurajowie stanowili taką szlachtę ówczesnej Japonii i praktycznie poza nimi katanę mogli dzierżyć w rękach ludzie którzy mieli pozwolenie od shoguna.

Najciekawszy był chrzest katany. Brali martwe ciało wroga i ścinali głowę w specyficzny sposób. Robiliśmy to na iaido i powiem szczerze wyglądało to tak jakby samuraj upadał i nagle skok i upad w rozkroku.

Potem nie mówiąc już o turniejach, umiejętnościach strzelania z łuku. Wiedzieli jak leczyć własne rany. Byli i są najciekawszą jak dla mnie kulturą. Mógłbym dalej o nich mówić, ale po co :p

Co do ninja to dużo z słyszanych rzeczy to brednie. To aż straszne jak ludzie dają się wrabiać. Shurikeny które faktycznie istniały w praktyce w ogóle nie były używane. Były niecelne, zbaczały często z kursu i w ogóle żeby cokolwiek dało się z nimi zrobić praktyczny ninja musiałby mieć cały plecak takich. Kunai było owszem używane, ale również używali sai, tanto, Wakizashi.
Bomby dymne prawdopodobnie istniały, ale w praktyce nic to nie dawało. Nawet jeśli opanowywali bezszelestne poruszanie się do perfekcji to i tak po użyciu bomby musieli się zmywać bo prowizoryczny strażnik w takim momencie uderzał gdzie popadnie i na pewno słyszałby biegnącego przeciwnika.

Ich sztuki walki bardzo im pomagały, całe bycie ninja polegało na walce z ukrycia, nie dawaniu o sobie znać. W Naruto nawet jeśli próbują być bezszelestni to i tak każdy ma umiejętność wyczuwania życia w zasięgu 20km więc to wygląda jak jakaś parodia...

Oczywiście że Naruto to parodia prawdziwych Ninja.Ale pomyśl czy przyjęłoby się takie anime w którym nic się nie dzieje i nie ma tam jakichś mocy czy czegokolwiek?

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 14-08-2010 14:23
#FioleK18 - user - 20%
Co do Ninja to ostatnio oglądałem dwa filmy :p
Nie będę o nich opowiadał bo po co... przeczytajcie sobie recenzje i sami obejrzyjcie ;)

http://www.filmwe...009-473756

http://www.filmwe...009-490252

--------------------
こんにちは私はバイオレット午前

" 急いでゆっくりと "

Zarabiaj przez internet ! Wszystko za darmo ! Więcej info... pisz na PW ;)
Dodane: 14-08-2010 15:14 - Edytowane przez Bociak dnia 14-08-2010 15:14
#Bociak - user - max%
Oczywiście że Naruto to parodia prawdziwych Ninja.Ale pomyśl czy przyjęłoby się takie anime w którym nic się nie dzieje i nie ma tam jakichś mocy czy czegokolwiek?

Powiem tak... W One Piece tez mamy zupełnie inny obraz piratów od rzeczywistości. Czy przez to anime jest gorsze? Wręcz przeciwnie. :) Lubię takie modyfikacje.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 16-05-2011 20:20
#Aero - user - 90%
Zawsze interesowałem się samurajami i ninja, ale nie będę ukrywał, że wolę tych pierwszych. Ich styl walki bardziej mi się podobał, fajnie to w filmach wyglądało. Nie mówię, że ninja nie mieli gorszego stylu walki, wręcz przeciwnie, był bardziej oryginalny. Zazwyczaj walka to rozróba, a u nich było zupełnie inaczej, byleby najciszej xD.

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online