Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:23
OnLine: 35, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Adolf Hitler
Dodane: 03-11-2011 17:30 - Edytowane przez Sango dnia 03-11-2011 17:31
#Sango - user - 100%
Wodzem był z pewnością genialnym, a człowiekiem chorym. Szkoda, to nie musiało tak się potoczyć. Co do samej osoby Hitlera to raczej nie jestem ciekawy.
Zresztą coś tam kiedyś czytałem że był pół Żydem. (jego matka)

--------------------

Dodane: 03-12-2011 23:36
#Ahalian - user - 80%
Osobiście nie mam nic do niego, nie zaszkodził mi, ale moim przodkom tak.Na pewno nie był normalną osobą, ponieważ przyczynił się do śmierci wielu osób, uważam również, że jest tchórzem.

--------------------
Dodane: 20-12-2011 15:34 - Edytowane przez blAck_stAr dnia 20-12-2011 15:39
Seneka napisał/a:
Widzę, że jesteś ograniczony, nie dość, że nie potrafisz wymyślić własnego, oryginalnego nicku, to jeszcze 72 lata po wojnie zostałeś z mentalnością właśnie tego pokolenia, które walczyło podczas II Wojny Światowej, co jest przykre. A świat w przeciągu tych 72 lat wydał wielu gorszych ludzi od Hitlera, np Bin Laden, Kadafii, Husejn etc. I zanim zaczniesz mnie oskarżać i wyzywać pomyśl najmniej dwa razy nim wyślesz taki post, jak ten wyżej.

Wiadomość doklejona:
Co do Żydów, ja to samo zrobiłbym z Ukraińcami i Chińczykami, gdybym mógł, każdy z nas ma coś takiego głęboko w sobie, że nie jest zbyt tolerancyjny dla pewnych narodowości.

Wiadomość doklejona:
I to, że Hitler zaatakował Polskę to tylko świadczy o tym, że właśnie nas obawiał się najbardziej, skoro zaczął od nas.

Ok, jestem ograniczony. W takim razie ty też jesteś ograniczony, bo też nie wymyśliłeś własnego nicku - niestety, wiem kim był Seneka, za równo Starszy jak i Młodszy, więc krytykując mnie popisałeś się tylko hipokryzją.
Co więcej, zarzucasz mi, że pozostałem w mentalności moich przodków. Ok, wole żyć w niechęci do Hitlera, która ma swoje uzasadnienie, niż jak ty żywić chęć wybicia jakiegoś narodu, właściwie to nie wiem czemu, bo wszyscy Chińczycy czy Ukraińcy w niczym mi nie zawinili, z porażającą ich większością nawet się nie zetknąłem, żyją gdzieś własnym życiem tak jak ja tutaj. I mylisz się - to, że ty tak czujesz nie oznacza, że każdy z nas ma coś takiego głęboko w sobie. Jak to o tobie świadczy w moich oczach pozostawię dla siebie.
Jeśli zaś chodzi o poczynania Hitlera, to - choć wszyscy wiemy, kiedy wojna wybuchła - wcześniej tez prowadził politykę zaborczą. Na kim to już sobie poszukaj, nie będę ciebie dokształcać. Powiem tylko, że gdyby nie polityka przymykania oka, jaka stosowały Francja i Anglia, dojść do wojny mogłoby już dużo wcześniej.

Dodane: 20-12-2011 16:07
#Marcin00 - user - 90%
Seneka napisał/a:
I to, że Hitler zaatakował Polskę to tylko świadczy o tym, że właśnie nas obawiał się najbardziej, skoro zaczął od nas.

Bwa... większej głupoty nie słyszałem, bo my Polacy jesteśmy tak gościnni, że pokazaliśmy Niemcom nasze plany przeciwdziałania wrogom itp; a po drugie Hitler najpierw zajął Czecho-Słowację bo oni byli jedynym krajem, który mógł zagrozić Hitlerowi w realizacji planów. Mieli najnowocześniejszą armię, dobrze wyszkoloną, świetne wyposażenie zbrojne.

Sama postać Hitlera jest bardzo kontrowersyjna manipulant i sam być manipulowanym. Człowiek, który wpisał się na kartach historii jako dyktator, zbrodniarz. Jego książka autobiograficzna oraz jego poglądy polityczne, religijne sądzę, aby lepiej poznać go należy tę książkę przeczytać tylko wtedy można mówić jakim był człowiekiem i dlaczego ówczesna władza zbagatelizowała, a właściwie nie umiała się poradzić z jego aspiracjami...?

--------------------

Dodane: 20-12-2011 16:25
#kupcio66 - user - 30%
Na wstępie pod kreślę , że to idiotyczny temat... Jak do cholery jasnej można zakładać temat o Hitlerze?!?!?! dla mnie to jest największa skaza na tym forum , ale żeby nie robić off topa to moja wypowiedź jest następująca:
Wrażliwy ? dlatego , że skończył studnia artystyczne czy jakieś tam inne ?
Czyli atak na Polskę itd... poprowadził z wrażliwości ? Dla mnie to tym człowieku nie warto w ogóle dyskutować , a jeżeli kogokolwiek on interesuje bądź intryguje to
zalecam udać się do lekarza specjalisty -.-

--------------------
---------
Moje rysunki:
http://dbpolska.n...opic/15642

Dodane: 20-12-2011 16:47 - Edytowane przez Marcin00 dnia 20-12-2011 16:47
#Marcin00 - user - 90%
kupcio66 napisał/a:

Nigdy nie dostał się na studia artystyczne, dwa bądź trzy razy próbował ale nigdy go nie przyjęto. Skoro mamy zapomnieć o takich ludziach to nasza rasa jest skazana na porażkę ponieważ będziemy popełniać te same błędy i tak je popełniamy bo człowiek lubi popełniać te same błędy... Na historii człowiek, my powinniśmy wyciągać wnioski. Powiem tylko tyle, że człowiek po zakończeniu II wojny światowej popełnił więcej ludobójstwa i skazał na śmierć więcej ludzi niż żniwo jakie było po II, nad tym powinniśmy się zastanowić. Hitler nie prowadził II wojny światowej sam i tego też radzę nie zapominać.

--------------------

Dodane: 20-12-2011 17:42
#kupcio66 - user - 30%
Racja zmusili go do tego -.-, a niby kto podpuszczał wszystkich ważniejszych ludzi w Niemczech? Oczywiście Hitler , ale mojego zdania , że był śmieciem nic nie zmieni...

--------------------
---------
Moje rysunki:
http://dbpolska.n...opic/15642

Dodane: 20-12-2011 18:43
#Chip00 - user - 90%
Na wstępie pod kreślę , że to idiotyczny temat... Jak do cholery jasnej można zakładać temat o Hitlerze?!?!?! dla mnie to jest największa skaza na tym forum , ale żeby nie robić off topa to moja wypowiedź jest następująca:
Czyli atak na Polskę itd... poprowadził z wrażliwości ? Dla mnie to tym człowieku nie warto w ogóle dyskutować , a jeżeli kogokolwiek on interesuje bądź intryguje to
zalecam udać się do lekarza specjalisty -.-

Masz bardzo dziecinne spojrzenie na ten temat, podobnie zresztą jak ograniczone podejście do wrażliwości.

Coraz bardziej się utwierdzam w tym, że ludzie po prostu chcą wierzyć, że Hitler był niesamowicie złym człowiekiem, wręcz wcieleniem demona, pozbawionym sumienia (mówię tutaj o nim jako człowieku, nie o tym do czego się przyczynił). Wynika to nie tylko z niewiedzy, ale również jest to swego rodzaju mechanizm obronny, który nie chce dopuścić myśli, że ktoś kto spowodował cierpienie tylu osób był człowiekiem jak każdy inny. Prawda jest jednak taka, że on był - według wielu osób - wrażliwy. Pewnie wielu osób nigdy się z tym nie zgodzi, ale taki właśnie był. Kiedyś słyszałem bardzo ciekawe zdanie o Drugiej wojnie światowej; o tym, że najgorsze nie było w niej to co się wydarzyło, ale to, że my ludzie do tego doprowadziliśmy. Że ci wszyscy mordercy to zwykli śmiertelnicy. Ludzie którzy zabijali dziesiątki kobiet i dzieci błagających o życie i rzucali ich ciała do spalenia wracali jakby nigdy nic do domu i pytali "Kochanie, jak minął dzień?". Mieli dzieci, których kochali. Nie byli potworami za którymi się je uważa, choć wygodnie byłoby w to uwierzyć, ale płytkie spojrzenie. W istocie każdy z nas ma w sobie więcej Hitlera niż myśli. I wielu jest ludzi, którzy w sprzyjających okolicznościach mogłoby doprowadzić do tego samego co on.

W gruncie rzeczy, choć to bardzo kontrowersyjne, można nawet dyskutować o tym czy dziecinne marzenie Hitlera, spowodowane miłością do ojczyzny nie byłoby dobre dla świata. Trzeba mieć jednak do zrobienia tego dużo samokontroli i dystansu, spojrzeć z innej perspektywy. Jego cel był w pewnym sensie dobry (przynajmniej niektóre jego części), ale jego realizacja doprowadziła do cierpienia i śmierci milionów ludzi. To daje dużo do myślenia nad tym jak bardzo człowiek jest nienawistną i okrutną istotą.

--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 20-12-2011 19:42
#hlkpl - user - 80%
Adolf to jest Adolf i ciężko go oceniać jakimi kolwiek kryteriami. Wszyscy mówią adolf=zło bo i w sumie maja racje. Ale trzeba przyznać że był człowiekiem inteligentnym i miał swój urojony świat który niestety okazał się destrukcyjny dla milionów ludzi.Co do 2 wojny światowej to niestety trzeba przyznać że sam adolf nie jest winien, wielu ludzi mogło go powstrzymać ale nie zrobili nic, mając w pamięci pierwszą WŚ.

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online