Dodane: 13-10-2009 16:17 -
Do założenia tematu zainspirował mnie dokument, który dzisiaj obejrzałem o życiu Adolfa Hitlera. Nie da się ukryć, że to właśnie ten człowiek doprowadził do najkrwawiej i najstraszniejszej wojny w dziejach świata. Przez niektórych Adolf jest nazywany wręcz "złem wcielonym" czy potworem. Jednak bardziej przerażającą wizją jest to, iż był po prostu człowiek, okrutnym, ale człowiekiem. Pokazał to, do jakiego okrucieństwa jest zdolny człowiek.
O dziwo Hitler nie był kimś bezwzględnym lecz raczej... lekkomyślnym. Był marzycielem. Potrafił godzinami przyglądać się makiecie jego nowej wizji Berlina, niekiedy nazywał Niemcy, "1000-letnim królestwem". Chciał, aby na świecie były jedne, wielkie Niemcy - kraj "Rasy Wyższej". Poza tym nawet malował i, o dziwo, w dzieciństwie miał przyjaciela żyda. Co jeszcze ciekawsze codziennie modlił się do "Opatrzności" i był święcie przekonany, że był wybrańcem (swoją drogą to nie dziwne skoro nie udało się na niego 40-kilka zamachów). Ponadto chodził często do wróżki, aby ta przepowiadała mu przyszłość. Przepowiedziano mu nawet wygranie wojny (ale podejrzewam, że gdyby ktoś chciał mu przepowiedzieć przegraną wojny to zostałby z miejsca rozstrzelany). Wbrew pozorom Adolf Hitler był nawet uważany za wrażliwego. A Wy co myślicie o tym człowieku? Czy jesteście wgl. zainteresowani jego osobą? Co myślicie o jego postępowaniu?
--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 13-10-2009 16:57 -
Myślę,że nie ma o czym mówić żeby to była jakaś fascynująca postać.Była to obrzydliwie okropna na świecie istota która stępała po tej Ziemi i myślę,że my jako kolejne pokolenie nie możemy za dużo o tym dyskutować,bo tego nie przeżyliśmy,ale myślę,że nasi dziadkowie napewno powiedzieli by tak samo o Hitlerze co ja.

Dodane: 13-10-2009 17:06
Jak dla mnie to szaleniec chcący podbić cały świat. Co by nie miał za słabości, to jednak popełnił się czynu takiego a nie innego. Więc według mnie nie warto się nim fascynować.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 13-10-2009 17:19
Hitler był co prawda szaleńcem, który popelnił wiele zła w intencjii swojego kraju, chciał dobrze a wyszło źle

Dodane: 13-10-2009 17:52
Patrząc na Hitlera z naszej strony to jest zło wcielone itp itd. Wiele zła wyrządził dla naszego kraju i innych krajów Słowackich,był chory psychiczne, był też kumplem Piłsudskiego gdyby ten nie umarł na 4 czy 5 lat przed wojną to my byśmy trzymali z Niemcami, to Hitler od Piłsudzkiego "ściągnął" pomysł obozów koncentracyjnych.
Ale patrząc ze strony szkopów to on co obiecał to zrobił

biecał że po trzech latach zlikwiduje bezrobocie i zlikwidował gdyby nie jego choroba, i klęska pod Stalingradem pewnie teraz szprechali byśmy po Niemiecku

Dodane: 13-10-2009 17:57
Oczywiście, że Hitler to bardzo negatywna postać. Chyba nie ma i nigdy nie było na świecie drugiego człowieka, który zabiłby tyle istnień (oczywiście nie z własnej ręki

). Gdyby jednak Hitler postanowił pójść w przeciwnym kierunku, byłby zapewne jedną z najbardziej cenionych postaci w historii. Był genialnym strategiem, a za jego sprawą powstało wiele broni. Gdyby wybrał inną drogę, zamiast broni mogłyby powstać inne wynalazki. Potrafił on również zmobilizować swoich ludzi, czego nie potrafią zrobić inni przywódcy. Ogólnie rzecz biorąc, tak jak mówiłem, gdyby wybrał drogę pokoju, z pewnością byłby bardzo szanowany, ale zrobił jak zrobił. Każdy ma swój wybór.
--------------------
[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011

Dodane: 13-10-2009 18:07
Stalin był zawsze bardziej motywujący,nikt tak nie potrafił zmotywować jak towarzysz Stalin i jego łagry korzystając z okazji to napiszę pewną anegdotę związaną ze Stalinem:"Leży Lenin na łożu śmierci i mówi do Stalina:"Józek ty jesteś głupi,za tobą ludzie nie pójdą", a na to Stalin:"jak nie pójdą za mną to pójdą za tobą"
to jest właśnie przykład motywacji Stalinowskiej

Dodane: 13-10-2009 18:13
Hitler to zło wcielone tylko w jednym aspekcie on i naziści się przydali światu wymyślili wiele rodzajów nowej technologi niestety niektóe nie ujawnione światu.Dla Niemców on był zbawcą a dla reszty świata pogromcą.
--------------------
"Every day, humans are one step closer to self destruction. I'm not destroying the world, I'm saving it."

Dodane: 13-10-2009 18:35 -
zlo wcielone - a co to takiego jest to zlo wcielone? w ogole jak zlo moze sie wcielic? ludzie nie sa taky jednowymiarowi ze tylko zlo w nich jest i koniec...
nie usprawiedliwiam tu Hitlera, bo byl zbrodniarzem w duzym stopniu zakompleksionym bo mu malowanie nie szlo i uprzedzonym w wielu sprawach, jednak byl takze a nawet przede wszystkim politykiem i przywodca a tutaj spisal sie bardzo dobrze - w kilka lat podzwignal gospodarke Niemiec, zrecznie porwadzil polityke zagraniczna, mial nawet szanse wygrac ta wojne
poza tym jego polityka byla na to praktycznie od poczatku nakierowana - by podniesc kraj na nogi musial nastawic sie na ekspansje, a wiec wojne, nie bylo to jakiej jego "widzi mi sie"
poza tym przyczynil sie - choc bardzo posrednio - do skoku technologicznego ludzkosci - wojna byla motorem napedowym postepu
gdyby nie rowolucja w dziedzinie broni nie uzyskalibysmy wzglednego pokoju na swiecie; a tak to wszyscy boja sie rozpetac jakis wiekszy konflikt bo to grozi samozaglada
nastepna sprawa - USA
gdyby nie druga wojna swiatowa nie wiadomo czy podzwignelyby sie z kryzysu w jakim byly... a tu bym trzeba produkowac bron, mundury, wyhodowac zywnosc dla zolniezy itp. itd., i gospodarka ruszyla
historii nie powinno sie oceniac pod wzgledem "to bylo dobre, to zle", a raczej co bylo dobre a co zle w odniesieniu do danego panstwa badz narodu, poniewaz inaczej patrzac to nasze dzieje sa pelne psychopatow, zabojcow, sadystow i wszelkich "potworow" czy przedstawicieli "zla wcielonego" nawet wsrod Polakow... a ze nie mieli takiej wladzy czy mozliwosci jak Hitler to nie znaczy ze sa morlanie lepsi
Hitler byl czlowiekiem - nie mniej ni wiecej

Dodane: 13-10-2009 18:42
zlo wcielone - a co to takiego jest to zlo wcielone? w ogole jak zlo moze sie wcielic? ludzie nie sa taky jednowymiarowi ze tylko zlo w nich jest i koniec...
czytając to mam wrażenie że do mnie pijesz.Więc ci mówię że napisałem ze ze strony Polaków było to zło wcielone nikt tyle złego nie wyrządził Polsce co Hitler,i powtarzam że to pisałem tylko z punktu widzenia polaków czyli subiektywnie,a twoje łapanie za słówka jest nie na miejscu , bo to była metafora,nie napisałem togo bo to jest chyba logiczne(wcale nie chce cię obrazić tylko wdałem sprostowanie ; )

Dodane: 13-10-2009 18:51
to raczej bylo odniesienie to takiego zwrotu padajacego w poscie autora, i takze nie godzace w jego przekonania tylko tych niektorych ktorzy tak sadza w sensie doslownym - nie mialem tu na mysli ciebie a bardziej ludzi bioracych Hitlera za antychrysta, diabla, szatana co jest wg mnie bzdura

Dodane: 13-10-2009 18:55
Faszystom nie jestem ani nic z tych rzeczy, ale historia tego człowieka mnie bardzo fascynuje. Wielu uważa go za szaleńca i pewnie tak był, ale wielu też uważa że był geniuszem...i również mają racje. Kogo byłoby stać na stworzenie potężnej armii będącej w stanie wojować na tylu frontach...wojnę przegrał przez kilka głupich błędów. Chciał się koniecznie dogadać z Anglią i przez to odwlekał atak na nią. Gdyby zdecydował się zaatakować ich wcześniej być może dzisiaj nie żylibyśmy w Rzeczpospolitej Polskiej tylko...1000-letniej Rzeszy.
Popełni wiele zbrodni, ale nie wiem czy sam był w stanie zabić człowieka. Szczerze nie słyszałem o takim przypadku...zawsze "brudną" robotę zlecał innym. Oczywiście nie zmienia to faktu że jeden z największych "zbrodniarz wszech czasów" jest jak najbardziej adekwatne określeniem.
--------------------

Dodane: 13-10-2009 19:07
poza tym winne wybuchowi II wojny sa inne panstwa europejskie stosujace polityke ustepstw wobec Hitlera (jedyny Churchill otwarcie mowil co sie swieci) w tym Polski - widzac prawie ze jawne przygotowania Niemiec do wojny nie robilismy nic,a gdybysmy to my zaatakowali pierwsi troche wczesniej wojny by nie bylo a nawet mielibysmy casus belli...

Dodane: 13-10-2009 19:10
Nie był fascynująca postacią. Był mordercą, kryminalistą. Moim zdnaiem bł też maniakiem. Skoro widział Niemcy w tej swej wizji i mógł godiznami o tym marzyć...Być może, ale chyba raczej na pewno był chory psychicznie. Nawet to, że był wrażliwy nie zmieni faktu, że spowodował śmierć setek ludzi.
--------------------
Ludzie boją się zmiany. Nawet na lepsze. - Józef Ignacy Kraszewski.
Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski
"Nullum potentius satelittium
quam amici fidelis" - Nie ma potężniejszych obrońców
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 13-10-2009 19:16
Moim zdaniem mogło być tak, że do puki Piłsudski żył do póty Niemcy nas nie ruszały z szacunku Hitlera do tzw. "Dyktatorstwa", jakie wówczas panowała w naszym kraju.
--------------------

Dodane: 13-10-2009 19:22 -
Pilsudski zmarl w 1935 a Hitler zaatakowal nas w 1939 co oznacza ze po prostu wczesniej nie byl na wojne dostatecznie przygotowany (i faktycznie nie byl) a nie ze czekal na smierc Pilsudskiego

Dodane: 13-10-2009 19:38
nie piszę, że czekali na śmierć Piłsudskiego ale , że od czasu jego śmierci mogła się im nie podobać nasza polityka.
--------------------

Dodane: 13-10-2009 19:43
Jak dla mnie to był psychol, lecz parę rzeczy okazuje się, że nie były takie głupie. Co lepsze ten przyjaciel żyd zaraził go syfilisem xD
--------------------

Dodane: 13-10-2009 19:56 -
Endriu18 napisał/a:
nie piszę, że czekali na śmierć Piłsudskiego ale , że od czasu jego śmierci mogła się im nie podobać nasza polityka.
a co do planow Hitlera miala polityka Polski ew Pilsudski skoro juz w "Mein Kampf" wydanej w latach 1925-27 a wiec na dlugo przed smiercia Pilsudskiego Hitler uznaje Slowian za rase nizsza, dobra na niewolnikow oraz przedstawia plan zwiekszenia przestrzeni zyciowej Niemcow glownie wzbogadajac ja o ziemie na wschodzie tzn. ziemie polskie?

Dodane: 13-10-2009 21:43
On nie był głupi tylko liczyły się dla niego chore rzeczy. Tak szczerze gdyby wykorzystał swój potencjał w dobrym kierunku to mógłby zdziałać coś naprawdę dobrego. To nie zmienia jednak faktu, że dla mnie był skończonym frajerem, przez którego zginęła niepoliczalna ilość niewinnych ludzi, większość ich nawet jeszcze nie skosztowała życia..
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.