Dodane: 04-10-2009 00:18
Wychodząc dzisiaj na dwór,do mego nosa dotarły pewne zapachy.Nie potrafię ich określić,ale znam je.Wtedy przywołują wspomnienia.Widzę świat takim jakim był kilka lat temu,wiem co się działo.Każdy zapach z czymś się wiąże,każdy dzień jest wyjątkowy,każde zdarzenie inaczej pachnie.Czy też tak macie,pamiętacie poprzez zapachy?Jakie najbardziej zapamiętaliście z dzieciństwa.A może wasz zmysł węchu nie jest wrażliwy?
--------------------

Dodane: 04-10-2009 00:35
Ja chyba nie mam aż tak czułego węchu. Co prawda nieraz mi się jakieś miejsce kojarzy z czymś poprzez zapach, ale to bardzo rzadko. Jakoś nie zauważyłem żeby często takiego czegoś doświadczał więc raczej mój zmysł węchu nie jest aż tak wrażliwy.

Dodane: 04-10-2009 00:36
Blade nie uwierzysz ale też tak miałem. Poznałem kiedyś zapach, który czułem już wcześniej i nie potrafiłem go rozpoznać. Dziwne, a myślałem że tylko ja tak mam. xD

Dodane: 04-10-2009 09:45
Jest jeden zapach, który pamiętam idealnie, nie czuję go często, ale jak już poczuję to od razu rozpoznaję. Jest to zapach bardzo charakterystyczny i (dla mnie) wyjątkowy. No, a prócz tego to też mi się czasem zdarzy poczuć coś, co mi przypomina o czymś innym.
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 04-10-2009 11:00
Właśnie,psi nos jest tak chwalony,ale ludzki nos niejest gorszy.To zjawisko (rozpoznawania sytuacji po zapachu) jest powszechne.Ja np. czasami czuję taki zapach,który przypomina mi czasy jak byłem mały i starszy brat zabierał mnie ze sobą do kafejki internetowej.Gdy wiedziałem,że brat mnie ze sobą weźmie byłem w niebo wźięty.Teraz gdy poczuje ten zapach od razu przypominaja mi sie tamte czasy-czasy dzieciństwa(gadam jak jakiś 40-latek

)

Dodane: 04-10-2009 11:04
Właśnie,psi nos jest tak chwalony,ale ludzki nos niejest gorszy.
Mówisz? Według wyników badań, jakie wielokrotnie przeprowadzono, to około 50 razy. Czy 50 razy słabszy węch niż u psa, nie jest "najgorszy"? (pytanie retoryczne).

Dodane: 04-10-2009 11:16
Miałem na myśli poruwnanie ludzkiego nosa do innych gatunków zwierząt nie do samego psa.Nie znam rankingu ''który nos jest najczulszy''

Dodane: 04-10-2009 11:27
Człowiek wypada bardzo kiepsko, ponieważ "aż tak" węch nie jest nam potrzebny, np do znajdowania pokarmu, jak np kotom, czy psom. Mamy jeden ze słabszych węchów na tej planecie. Czujemy jak coś smakuje dopiero jak to jemy, a zwierzęta czują już przed jedzeniem.

Dodane: 04-10-2009 11:27
Ja czasem też tak mam. Np. bardzo dobrze kojarzy mi się zapach starego ciągnika, to wiąże się ze żniwami, a jak żniwa to i wakacje

Jest jescze wiele zapachów, które przypominają mi dobre, albo złe rzeczy. Często też muzyka lub inne dźwięki wywołują we mnie wspomnienia.

Dodane: 04-10-2009 11:50
Może i masz rację Ikar. W sumię człowiek bez bez nosa by przeżył,a taki pies czy kret nie

Dodane: 04-10-2009 13:43
Ja mam niby dość czuły węch ale jakoś nie miałem nigdy tak że jak coś poczułem to mi się dzieciństwo przypominało

Za to nie mogę znieść jak idę przez wieś i czuję jakiś pyszny obiad xD nie wiem jakbym w mieście wytrzymał jak idąc osiedlem każdy z sąsiadów gotował by jakieś pyszności xDD a te wszystkie mijane restauracje po drodze... xD masakra xDD
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 04-10-2009 13:59
Z zapachami bardziej kojarzą mi się określone sytuacje. Może zapach wiosny, łąki lub lasu ? Na pewno przypomina się dzieciństwo, ale ja bardziej zwracam uwagę na miejsca w których kiedyś przebywałem, to bardziej przywołuje wspomnienia.

Dodane: 04-10-2009 14:03
Ja szczerze powiem ze mi się tak jeszcze nigdy nie przytrafiło. U mnie węch nigdy nie przypomina o czymś co było dawniej. Bardziej to co co zobaczy oko, może coś takiego stwierdzić.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.