Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:20
OnLine: 32, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia > Edukacja
Temat: Język Polski
Dodane: 09-09-2009 19:15 - Edytowane przez by_black dnia 18-01-2012 12:39
#by_black - systemadmin - max%
Temat poświęcony zadaniom oraz ich rozwiązaniom z zakresu j. polskiego. Aby bliżej dowiedzieć się zasad działu, zapoznaj się z tym tematem: O co chodzi?

--------------------
Dodane: 15-09-2009 18:22 - Edytowane przez roger0310 dnia 15-09-2009 18:26
Mam problem z wypracowaniem na polaka. Konkretnie z rozprawką.Temat to : Czy bohaterowie mitów i eposów Homera są podobni do nas.Uzasadnij swoją opinię, odwołując się do historii znanych postaci.
Chodzi mi tu o argumenty, nie mam pojęcia jakie mogą być, no i wstep.Dalej ubiorę to w zdania
Licze na was bardzo. Rozprawki to moja slaba strona, niestety. Prosze o szybko odpwoeidz... :o

--------------------
Ludzie boją się zmiany. Nawet na lepsze. - Józef Ignacy Kraszewski.

Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski

"Nullum potentius satelittium
quam amici fidelis" - Nie ma potężniejszych obrońców
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 15-09-2009 18:48
roger0310 napisał/a:
Mam problem z wypracowaniem na polaka. Konkretnie z rozprawką.Temat to : Czy bohaterowie mitów i eposów Homera są podobni do nas.Uzasadnij swoją opinię, odwołując się do historii znanych postaci.
Chodzi mi tu o argumenty, nie mam pojęcia jakie mogą być, no i wstep.Dalej ubiorę to w zdania
Licze na was bardzo. Rozprawki to moja slaba strona, niestety. Prosze o szybko odpwoeidz... :o

Haha, ale za to to jest moja mocna mocna strona :p Mogę zapodać taki plan szczegółowy, a Ty to ubierz w zdania:

I. Wstęp:
- starożytni bohaterowie - cechy charakteru, takie jak odwaga, honor, gotowość poświęcenia się dla ojczyzny, patrioci
- nawiązanie do bohaterów średniowiecznych, do rycerzy, kodeks rycerski
- dzisiejsi ludzie, jakie mają cechy, czym się kierują w życiu, czy można spotkać takich, co mają honor, i są gotowi na poświęcenie.
II. Argumenty:
- Herakles - wielki grecki heros, który wykonuje 12 prac, żeby jego grzechy (zabójstwo żony i dzieci) zostały odpuszczone, symbol poświęcenia, determinacji i heroizmu, honorowy, po śmierci został bogiem :p
- Hektor z "Iliady" Homera - symbol poświęcenia dla ojczyzny, bronił Troi, jak tylko mógł, zginął w pojedynku z Achillesem. O panu Wołodyjowskim mówili "Hektor Kamieniecki".
- Achilles - kolejny wielki heros z "Iliady", walczył po stronie Greków, z początku dumny, nie pozwolił pogrzebać ciała Hektora, jednak serce mu zmiękło na prośbę Priama, króla Troi, i pozwolił mu pogrzebać syna z honorami. Zginął z rąk Parysa, trafiony strzałą w słaby pkt - w piętę.
- Odyseusz - bohater "Iliady" i "Odysei", sprytny i mądry wojownik, ale też tułacz, wrócił do domu dopiero po 20 latach tułaczki.
- bohaterowie bardziej współcześni, np. młodzi ludzie walczący podczas II wojny światowej.
III. Zakończenie:
Podaj własną opinię i wnioski, co sądzisz na ten temat :p .

Mam nadzieję, że pomogłam :) .

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 15-09-2009 18:50
#Cyrus - user - max%
Hmmm... chyba nie spodziewasz się, że ktoś Ci tu całą rozprawkę napisze :d Jakiś humanista co lubi pisać pewno tak, ale to i tak nie kwalifikuje się w ramach "szybkiej odpowiedzi". Mogę Ci pomóc jedynie nakierowując Cię na argumenty.

Pisząc rozprawkę zaczynasz od wstępu i określasz tezę (lub hipotezę) - zwykle 3-4 zdań. Tezą może być zdanie:
"Postaram się więc udowodnić, że bohaterowie mitów i eposów Homera nie są do nas podobni"

Teraz miejsce na argumenty, minimum 3 i każdy zaczynasz od nowego akapitu :) Podam Ci przykłady, ale nie opieraj się na nich bo nie wiem czy te mity o których wspomnę, napisał Homer ;P
- Dedal (I Ikar ;P) był bardzo pomysłowym konstruując nowe wynalazki. Zwykły człowiek nie jest tak pomysłowy i korzysta z tzw. gotowców, które są stworzone do codziennego użytku ;)
- Achilles z Iliady jest bardzo odważny i w pojedynkę pokonywał najsilniejszych wojowników. W dzisiejszych czasach mało kogo stać na taką heroiczną odwagę.
- I jeszcze ten koleś co mu wątrobę wyjadał ptak to poświęcił się dla ludzkości. W dzisiejszych czasach ludzie są większymi materialistami i troszczą się tylko o swój tyłek :p

No i zakończenie podsumowujące i potwierdzające tezę ;) też najlepiej 3-4 zdania.

Mam nadzieję, że chociaż w małym stopniu pomogłem :d Pozdrawiam

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 19-09-2009 13:44
#Bartek - user - 70%
Witam, chodze do liceum zaocznego i dzis dostalem tematy z polskiego ktore musze zrobic przez 2tyg, aby zostac dopuszczonym do egzaminu.
Dzis byla pierwsza lekcja polskiego i mam 3 tematy z czego na jeden temat mam prace napisac te tematy to:

- Porównaj pogląd na świat i życie, człowieka średniowiecza i odrodzenia. Swą wypowiedz poprzyj o literature.

- Motyw wojny trojańskiej w "Odprawie posłów greckich" Kochanowskiego

- Treny Kochanowskiego jako wyraz uczuć i poglądu na świat poety.

Prosiłbym o pomoc ponieważ Kochanowskiego nigdy nie przerabiałem, jedynie jakies krotkie fragmenty w 1 gimnazjum, nie wiem jak sie za to wogole zabrac i co pisac, a nie zalezy mi na tym aby dostac sie na egzamin...

--------------------
"Pozdrawiam wszystkich fanów Metalliki – widzimy się na koncertach! I pozdrawiam fanów Napstera – widzimy się w więzieniu, gdzie zaliczycie na sobie zbiorowy gwałt!" - Lars Ulrich (Metallica)
Dodane: 19-09-2009 14:04
#Zuza - user - max%
Myślę, że pierwszy temat będzie najłatwiejszy, bo porównanie oparte o literaturę jest łatwym tematem, który najczęściej występuje na testach gimnazjalnych xD Wpisz w googlach 'literatura średniowieczna' oraz 'literatura odrodzenia', wybierz jakieś tytuły, przeczytaj streszczenie, ewentualnie książki ( nie wiem ile Ci zajmuje przeczytanie takowej ) i zrób z tego porównanie. Zależy też co to ma być za forma wypowiedzi pisemnej, ale podejrzewam, że rozprawka. Pamiętaj, aby nie było powtórzeń, bo za to są odejmowane punkty jako za błąd stylistyczny, więc może pisz to ze słownikiem synonimów jeżeli nie masz bogatego zasobu słów. Napisz to najpierw na brudno, najlepiej na komputerze, bo będziesz mógł dać nam do wglądu, ewentualnie mogę Ci powiedzieć z mojego punktu widzenia gdzie musiałbyś wprowadzić jakiekolwiek zmiany, co poprawić, a także program do pisania będzie Ci poprawiał błędy ortograficzne.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 19-09-2009 14:13
#Bartek - user - 70%
dziekuje za podpowiedz jak z ta przygoda zaczac... W razie dalszych problemow zglosze sie jeszcze, ale napewno sie zglosze bo ja z rozprawek itp nigdy dobry nie bylem..

--------------------
"Pozdrawiam wszystkich fanów Metalliki – widzimy się na koncertach! I pozdrawiam fanów Napstera – widzimy się w więzieniu, gdzie zaliczycie na sobie zbiorowy gwałt!" - Lars Ulrich (Metallica)
Dodane: 19-09-2009 14:13
bartek0805 napisał/a:
Witam, chodze do liceum zaocznego i dzis dostalem tematy z polskiego ktore musze zrobic przez 2tyg, aby zostac dopuszczonym do egzaminu.
Dzis byla pierwsza lekcja polskiego i mam 3 tematy z czego na jeden temat mam prace napisac te tematy to:

- Porównaj pogląd na świat i życie, człowieka średniowiecza i odrodzenia. Swą wypowiedz poprzyj o literature.

- Motyw wojny trojańskiej w "Odprawie posłów greckich" Kochanowskiego

- Treny Kochanowskiego jako wyraz uczuć i poglądu na świat poety.

Prosiłbym o pomoc ponieważ Kochanowskiego nigdy nie przerabiałem, jedynie jakies krotkie fragmenty w 1 gimnazjum, nie wiem jak sie za to wogole zabrac i co pisac, a nie zalezy mi na tym aby dostac sie na egzamin...

Skoro nie przerabiałeś szczegółowo Kochanowskiego, to na pewno drugi i trzeci temat odpadają. Mogę pomóc z pierwszym ot tak, po prostu trzeba znać założenia średniowiecza i renesansu... :p W ogóle mogę teraz tak sobie nie przypomnę tych założeń, ale mogę dać skany z moich zeszytów, mogą wiele pomóc :) ... Zaraz zedytuję posta i wrzucę je, a tak btw, to dziwne, że w liceum dają takie tematy... :| Na maturze czegoś takiego nie ma... Z lektur to mogę podpowiedzieć tak: "Pieśń o Rolandzie", "Dzieje Tristana i Izoldy", "Makbet" i właśnie twórczość Kochanowskiego, albo Reja... Jakbyś jeszcze jakieś skany chciał, to pisz :p .

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 19-09-2009 14:19 - Edytowane przez Bartek dnia 19-09-2009 14:19
#Bartek - user - 70%
Kayleigh90 napisał/a:
[quote]Skoro nie przerabiałeś szczegółowo Kochanowskiego, to na pewno drugi i trzeci temat odpadają. Mogę pomóc z pierwszym ot tak, po prostu trzeba znać założenia średniowiecza i renesansu... :p W ogóle mogę teraz tak sobie nie przypomnę tych założeń, ale mogę dać skany z moich zeszytów, mogą wiele pomóc :) ... Zaraz zedytuję posta i wrzucę je, a tak btw, to dziwne, że w liceum dają takie tematy... :| Na maturze czegoś takiego nie ma... Z lektur to mogę podpowiedzieć tak: "Pieśń o Rolandzie", "Dzieje Tristana i Izoldy", "Makbet" i właśnie twórczość Kochanowskiego, albo Reja... Jakbyś jeszcze jakieś skany chciał, to pisz :p .

Napewno te skany sie przydadza :) Dziwne, że w liceum dają takie tematy... To jest liceum zaoczne, takze to nie dziwne :) :) , lekcje w sobote i niedziele, wyklady znaczy sie, spisuje sie tematy co ma sie zrobic, jest kilka malych wyjasnien, a reszte trzeba samemu latwic i nikogo to nie obchodzi czy cos sie przerabialo czy nie...

--------------------
Dodane: 19-09-2009 14:37
Dobra, tu są te skany:
http://img268.ima...006aq.jpg/
http://img38.imag...007lz.jpg/
http://img38.imag...0008t.jpg/
http://img29.imag...0009b.jpg/
http://img12.imag...010we.jpg/

Uwaga! Musisz dać pełny rozmiar, żeby się doczytać :p

Nie o to chodzi, ale mówię, takiego czegoś na maturze na pewno nie będzie. Z góry przepraszam za pismo :d

--------------------

Dodane: 19-09-2009 14:41
#Bartek - user - 70%
Dam rade sie doczytac :) :) Ja hieroglify kiedys czytalem takze dam rade :p No i dziekuje za te skany, w razie czego zglosze se jeszcze o pomoc... W poniedzialek zaczne przygotowywac sie do pisania pracy :)

--------------------
Dodane: 22-09-2009 17:10
To znowu ja...Antygona...pamiętacie?
Nie wiem po co nasz nauczycielka wraca do lektury z gimnazjum, ale...chodzi o argumenty obronne Antygony i Kreona co do słuszności swej tezy. Chodzi o to, czy powinna pochowywać swego brata, i czy Kreon podjął słuszną decyzję o skazaniu Antygony. Mają być po5-6 argumentów dla Antygony i 5-6 dla Kreona.Proszę o szybko odpowiedz.

PS: ach bym zapomniał, przecież muszę Wam jeszcze podziękować za ostatnia pracę...Dzieki!

--------------------

Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski

nad wiernych przyjaciół

Dodane: 22-09-2009 17:40
roger0310 napisał/a:
To znowu ja...Antygona...pamiętacie?
Nie wiem po co nasz nauczycielka wraca do lektury z gimnazjum, ale...chodzi o argumenty obronne Antygony i Kreona co do słuszności swej tezy. Chodzi o to, czy powinna pochowywać swego brata, i czy Kreon podjął słuszną decyzję o skazaniu Antygony. Mają być po5-6 argumentów dla Antygony i 5-6 dla Kreona.Proszę o szybko odpowiedz.

PS: ach bym zapomniał, przecież muszę Wam jeszcze podziękować za ostatnia pracę...Dzieki!

Nie ma za co. Właśnie dziwne, bo w liceum się omawia "Króla Edypa", ale... Mogę pomóc.

Antygona:
- należy pogrzebać zmarłych, bez względu na to, kim są
- to był jej brat, którego kochała i nie mogła postąpić inaczej
- grzebanie zmarłych to prawo boskie, które jest ważniejsze od ludzkiego
- zostawienie ciała bez pogrzebu może spowodować gniew bogów, a Teby były już nie raz nękane przez różne klęski i kary
- pochodzi z rodu królewskiego, jest krewną Kreona, a tak się nie postępuje

Kreon:
- Antygona złamała prawo ustanowione przez niego
- przestrzeganie prawa ludzkiego jest równie ważne, co tego boskiego
- zmarły był zdrajcą, a zdrajców nie można grzebać
- Teby za panowania Kreona stały się spokojnym państwem, więc nie trzeba się obawiać gniewu boskiego
- jest on władcą, a Antygona musi mu być posłuszna, nieważne, że jest z rodu królewskiego.

--------------------

Dodane: 22-09-2009 18:10
Kayleigh90 napisał/a:

A jak myślisz? xDDD

Wielkie dzięki! Stokrotne dzięki! Za ostatnią pracę powiedziała, że jest w porządku, ale uznała, że i tak mam ocene z pracy domowej, to co mi będzie drugą stawiać. Jasne! Chciała już wlepić dwóję, czeka na okazję xDDDD Wszystko dzięki tobie! Dobra, dosyć już tych hołdów, choć są nalezne. No to do następnego razu! Bye!

--------------------

F.Dostojewski

nad wiernych przyjaciół

Dodane: 27-09-2009 15:25 - Edytowane przez aniontko dnia 27-09-2009 15:26
#aniontko - user - 60%
Siostra koleżanki ma problem!
A że ja z polskiego to nie za bardzo to zgłaszam się do Was-inteligentnych ludzi :)

Temat: "Opisz stylem biblijnym fragment otaczającej Cię rzeczywistości."

praca jest na jutro i ma mieć mniej więcej 250 słów. Proszę o pomoc!

--------------------
...Love is a force
you can't control...
Dodane: 27-09-2009 15:29
OMG, to nieźle... Mogę podać cechy stylu biblijnego, może coś pomoże :p

- paralelizm składniowy (paralelne - podobne) - polega na występowaniu podobnych zdań, powtarzaniu wyrazów czy nawet fragmentów tekstu.
- prostota składniowa - niewiele jest zdań wielokrotnie złożonych, zdania pojedyncze, lub złożone, ale tylko dwukrotnie.
- używanie imiesłowowych równoważników zdań (imiesłowy zakończone na -łszy, -wszy, np. usłyszawszy)
- występowanie powtarzanych spójników (najczęściej a lub i)
- umieszczanie przydawki wyrażonej zaimkiem typu "mój", "twój", "jego", np. syn jego, Józef.

--------------------

Dodane: 27-09-2009 15:32
#aniontko - user - 60%
wiesz Kasiu, cechy to na necie przeczytałam, ale stworzyć coś żeby było z nimi zgodne to nie potrafię... :/

--------------------
...Love is a force
you can't control...
Dodane: 27-09-2009 15:48
#by_ikar - systemadmin - max%
To niech ona opisze ta twojej siostry koleżanka opiszę jak ten jej otaczająca rzeczywistość wygląda, a nawet ja to przerobie na styl biblijny ;) no chyba że nawet tej rzeczywistości opisać nie bardzo może, to wtedy się coś innego wymyśli.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 27-09-2009 17:28
#Zuza - user - max%
Hahahah, miałam w piątek pisać przepis na lekcji stylem biblijnym xD Ta siostra jest w pierwszej liceum? W każdym razie przepiszę tutaj cechy stylu biblijnego tak jak ja mam w zeszycie, może coś pomoże:

-Często występujące słownictwo:
zaprawdę, albowiem, niechaj, ażeby, zaś, i, zatem, powiadam, a, ale

-Inwersja składniowa ( przestawienie )
np. zamiast Ala idzie do kina to Ala do kina idzie.

-Powtórzenia
-Charakterystyczna leksyka
-Zwrot do adresata
-Liczba mnoga
-Charakterystyczna frazeologia

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 27-09-2009 21:56 - Edytowane przez aniontko dnia 27-09-2009 21:56
#aniontko - user - 60%
tak, w pierwszej liceum. Na razie dziękuję za podpowiedzi. Kolezanka próbuje tworzyć z waszymi wskazówkami.

I się posty połączyły...

i się zdenerwowałam! ja mówię koleżance niech mi prześle co tam natworzyła to poprawie z kolegą (czyli z Wami) a ona, że nawymyślała, że to głupie, ze się wstydzi, że żal.pl itd. No to nie to nie, chciałam pomóc.

A więc dziękuję za pomoc i sorki, że wam głowę zawracałam. :)

--------------------
...Love is a force
you can't control...
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online