Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:20
OnLine: 33, statystyki
Dodane: 09-09-2009 19:14 - Edytowane przez by_black dnia 18-01-2012 12:36
#by_black - systemadmin - max%
Temat poświęcony zadaniom oraz ich rozwiązaniom z zakresu matematyki. Aby bliżej dowiedzieć się zasad działu, zapoznaj się z tym tematem: O co chodzi?

--------------------
Dodane: 10-09-2009 19:36 - Edytowane przez Blade dnia 10-09-2009 20:12
#Blade - user - max%
Mam taki mały problem, po wakacjach dużo wiedzy z matematyki uciekło mi z głowy, ale może ktoś z userów pomoże mi przy jednym zadaniu :)

Treść jest następująca:

W trójkącie dane są: a, sin α oraz cos β. Wyznacz b

wynik powinien wyjść a (tu powinien być znak pierwiastka)1-cos²β/sin α

ten / oznacza że sin α jest pod kreską ułamkową a 1-cos²β jest pod tym pierwiastkiem. Proszę o szybką pomoc bo na jutro muszę to zrobić. Z góry dzięki.

Edit. Dzięki Jędrek :* xD

--------------------
Dodane: 10-09-2009 20:09 - Edytowane przez JCD dnia 10-09-2009 20:14
#JCD - user - max%
Z tw. Sinusów:

a/sina = b/sinb

Z 1 trygonometrycznej:
sin²a+sin²b= 1 => sinb = pierw(1-cos²b) stąd

a/sina = b/pierw(1-cos²b)

b= a*pierw(1-cos²b)/sina

Lepiej se to napisz na kartce bo z tego co napisałem sam niewiele czaje :p

--------------------

Dodane: 11-09-2009 16:34
#Konrad - user - 90%
Mi też po wakacjach trochę wyleciało...i aż głupio prosić ale wolałbym sobie przypomnieć jak to szło z pierwiastkami(kolejności działań kojarzę..) tlyko że np. mnożenie pierwiastków dodawanie itp. i wolałbym tak na chłopski rozum bo na innych forach to tak tłumaczą że aż utrudniają.. :p

Dodane: 11-09-2009 20:28
#enigma - user - max%
Podczas dodawania pierwiastków musisz sprowadzić do wspólnego mianownika obydwa, podczas odejmowania tak samo. Mnożenie, to normalnie mnożyć i licznik i mianownik, z tym że musisz skracać to co da się skrócić. Dzielenie, odwracasz do góry nogami drugi pierwiastek i mnożysz czyli mając 1/2 : 2/3 będziesz miał 1/2 x 3/2 i cała filozofia. Coś jeszcze ? :)

Dodane: 11-09-2009 22:17
#Cyrus - user - max%
No ja chętnie pomogę jeśli będzie jakiś problem z matmą... oczywiście w miarę moich możliwości. Chodzę do 2 klasy LO profil mat-inf więc co nie co wiem xD No, ale nie jestem alfą i omegą więc nie wymagajcie zbyt wiele :d

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 12-09-2009 00:15
enigma napisał/a:
Podczas dodawania pierwiastków musisz sprowadzić do wspólnego mianownika obydwa, podczas odejmowania tak samo. Mnożenie, to normalnie mnożyć i licznik i mianownik, z tym że musisz skracać to co da się skrócić. Dzielenie, odwracasz do góry nogami drugi pierwiastek i mnożysz czyli mając 1/2 : 2/3 będziesz miał 1/2 x 3/2 i cała filozofia. Coś jeszcze ? :)

Sorry że zacytuje, ale jedno mnie tu zaciekawiło a być może umknęło z pamięci. Pierwiastek i ułamek to nie to samo chyba? Bo te działania to raczej na ułamkach ? Czy ja już zapomniałem :) ?

--------------------

Dodane: 12-09-2009 08:52 - Edytowane przez Blade dnia 14-09-2009 19:46
#Blade - user - max%
Konrad napisał/a:
Mi też po wakacjach trochę wyleciało...i aż głupio prosić ale wolałbym sobie przypomnieć jak to szło z pierwiastkami(kolejności działań kojarzę..) tlyko że np. mnożenie pierwiastków dodawanie itp. i wolałbym tak na chłopski rozum bo na innych forach to tak tłumaczą że aż utrudniają.. :p

Syngohana ma rację, pokręciło się tobie eni ;p jeśli chodzi o dodawanie pierwiastków to na przykład jak masz dodać 2 takie same pierwiastki np. pierw(3) + pierw(3) = 2*pierw(3) (słowie ten wynik będzie brzmiał "dwa razy pierwiastek z liczby 3" Gdy chodzi o mnożenie np. pierw(4) * pierw(2) to dodajesz te liczby pod pierwiastkiem, czyli piszesz: pierw(4+2) i wynik tego mnożenia będzie: pierw(6). Gdy chodzi o dzielenie to myślę że zamiast dodać to się odejmuje. Ale pamiętaj że liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna.

Jak coś pokręciłem to proszę o poprawienie.

PS. jak czegoś Kondziu nie zrozumiesz to wytłumaczę to na gg ;p

Edit. Faktycznie Cytrus, mogło mi się pomylić.

--------------------
Dodane: 12-09-2009 09:45
#enigma - user - max%
Haha :d No to ładnie :d Już wiem czemu na mechanicznym jestem haha :d Sorry za kłopot haha xD Normalnie sam nie mogę się powstrzymać ze śmiechu. Jeszcze raz przepraszam. :d

Dodane: 12-09-2009 16:55
#Konrad - user - 90%
Nie ma sprawy..xD

Blady już skumałem tye pierwiastki bo to mi tylko z głowy wyleciało..dzięki.. :p A jak będę miał problema to będę ci truł tyłek na GyGy..xD

Dodane: 13-09-2009 23:22
#Cyrus - user - max%
Gdy chodzi o mnożenie np. pierw(4) * pierw(2) to dodajesz te liczby pod pierwiastkiem, czyli piszesz: pierw(4+2) i wynik tego mnożenia będzie: pierw(6).

Nie zgodzę się. Pierw(4) * pierw(2) będzie pierw(4*2) = pierw(8). Ponieważ jeśli jest dodawanie pod pierwiastkiem to tego nie można rozbijać ;) Dlaczego?
Podam na tym przykładzie co podałeś:
pierw(4) = 2
pierw(2) ~ 1,4
teraz pierw(4)*pierw(2) ~ 2,8 czyli dokładnie tyle ile pierw(8) bo pierw(6) to około 2,45 ;)

pierw(x) * pierw(y) = pierw(x*y)
pierw(x) + pierw(y) = pierw(x) + pierw(y) (po prostu nic z tym nie zrobimy)
pierw(x) * 2 = 2pierw(x)
pierw(x)^2 = x

Nie wiem jakie wam jeszcze wzory podawać ;) Jakby co to piszcie, mogę dokładniej wyjaśnić ;)

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 14-09-2009 17:35
#Karolex - user - 90%
Siema. Ja chodzę do 2 gim więc te zadania dla was powinny być pestką ;)
Zad 1.
Oblicz objętość sześcianu, którego pole powierzchni jest równe 150 centymetrów sześciennych. Brzmi banalnie.

Zad. 2
Oblicz objętość graniastosłupa, prawidłowego, czworokątnego, wiedząc, że krawędź podstawy ma 5 centymetrów, a pole powierzchni całkowitej graniastosłupa jest równe 276 centymetrów kwadratowych.

Proszę o jak najszybsze rozwiązanie zadań, bo jutro mam matematykę :)
Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 14-09-2009 17:47
#olek_mi - user - max%
Zad1. Pc= 6a* , a*= Pc : 6 , a*= 150 : 6 , a*=25 , a=5 ;) * - oznacza kwadrat
Na razie tyle :p

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 14-09-2009 17:59
Karolex napisał/a:
Siema. Ja chodzę do 2 gim więc te zadania dla was powinny być pestką ;)
Zad 1.
Oblicz objętość sześcianu, którego pole powierzchni jest równe 150 centymetrów sześciennych. Brzmi banalnie.

Zad. 2
Oblicz objętość graniastosłupa, prawidłowego, czworokątnego, wiedząc, że krawędź podstawy ma 5 centymetrów, a pole powierzchni całkowitej graniastosłupa jest równe 276 centymetrów kwadratowych.

Proszę o jak najszybsze rozwiązanie zadań, bo jutro mam matematykę :)
Pozdrawiam.

Zadanie 2.

Pc=276cm* (*-kwadrat, x- razy)
Wzór V=a*H
Wzór Pc=2a*+4aH
276cm*=2x5cm*+4x5cmxH
276cm*=2x25cm*+20cmxH
276cm*=50cm*+20cmxH
20cmxH=276cm*-50cm*
20cmxH=226cm*/20cm
H=11,3cm

V=(5cm)*x11,3cm
V=25cm*x11,3cm
V=282,5cm sześciennego

Łot i filozofija cała :p

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 14-09-2009 18:26 - Edytowane przez Karolex dnia 14-09-2009 18:27
#Karolex - user - 90%
Bardzo wam dziękuję :) Pierwsze zadanie jest proste. Olek zapomniałeś zapisać o obliczeniu objętości. Ale sam o tym pamiętałem. Aż mi wstyd, że potrzebowałem przy nim pomocy. Drugie już trudniejsze. Dzięki!

--------------------
Dodane: 01-12-2009 15:25
#Pepe - user - max%
Zawsze musi być ten pierwszy raz więc i ja was o coś poproszę.Mianowicie mam do rozwiązania układy równań metodą podstawiania.Normalnie bym nie prosił o pomoc,ale to zadanie od mojej korepetytorki.Tydzień temu nie miałem zadania i nie chciał bym by to się znów powtórzyło bo mógłbym ją zawieść :d .Dodam,że męczyłem się i za nic mi nie wychodziło.

{ 2x-y ~ 1
{ 4x-6 ~ 2-y

{ -3x + 4y ~ 7
{ 2x - 3y ~ -6

{ 3x-4y ~ 14
{ -2x + 3y ~ -4

{2x - 3y ~ 6
{ 4-2x ~ 6-y

Bardzo bym prosił o pomoc mam czas do dziś do godziny 18 czyli nie za dużo.
UWAGA: symbol ~ oznacza równa się.Zrobiłem tak bo mam niemiecką klawirke i za Komunistyczne Chiny nie mogłem znaleźć tego znaku o ile takowy jest.

--------------------
iSayumi
Dodane: 01-12-2009 16:06
#Willq - user - 0%
@up
Czy przypadkiem w 3 równani nie ma być { -2x + 4y ~ -4 ??
Bo z "3y" coś nie wychodzi.

Tu masz odp.: http://img31.imag...4/zadm.jpg

Dodane: 01-12-2009 17:25
#Pepe - user - max%
Dzięki Willq za pomoc.W 3 równaniu ma być tak jak jest i wychodzi wynik bo pewna osoba mi już pomogła :d Fajnie,że pomogłeś thx .

--------------------
iSayumi
Dodane: 20-10-2010 19:43
jak sie oblicza pierwiastki ?? piszcie na priv !!! to jest jakies bez sensu !!

po co komu np Pierwiastki do czego?? do policzenia ziemniakow ? no mowie wam Czarna magia xD

Dodane: 20-10-2010 19:47 - Edytowane przez owerfull dnia 20-10-2010 19:54
#owerfull - user - max%
DontGiveUpGohan napisał/a:
jak sie oblicza pierwiastki ?? piszcie na priv !!! to jest jakies bez sensu !!

po co komu np Pierwiastki do czego?? do policzenia ziemniakow ? no mowie wam Czarna magia xD

Pierwiastek to odwrotność potęgi,więc masz na przykład pierwiastek trzeciego stopnia z 27 więc jest to liczba 3 bo 3*3*3=27 xD Jak masz trudności z pierwiastkami to bój się co będzie z trudniejszymi rzeczami.Pierwiastki są jeszcze w miarę proste,a sądząc że nie wiesz o co chodzi to zaczęliście brać dopiero ten temat więc bierzecie podstawowe przykłady.Mylę się ?

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online