Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:20
OnLine: 35, statystyki
index > Polityka, Świat, Skandale, Ludzie
Temat: Co myślicie o kulcie Che???
Dodane: 04-09-2009 15:36 - Edytowane przez by_ikar dnia 04-09-2009 17:16
#Kormak88 - user - 0%
Co myślicie o kulcie cheke vary u Polskiej młodzieży ja uważam,że ten który go wielbi ma coś z głową .
http://2.bp.blogs...0/anty.jpg

Dodane: 04-09-2009 15:40
Po pierwsze, on się nazywa inaczej, tylko nie napiszę jak, bo się pomylę i się zbłaźnię ^^. Po drugie, nie tyle, że coś z głową, tylko, że wiele osób nie jest świadomych, kim on naprawdę był, więc wzięli go sobie ot tak, jak symbol, jest na koszulkach itd. Podobnie było przecież z Marilyn Monroe... Zrobili z niej symbol, a ludzie sami nie wiedzieli, jaka ona była naprawdę i kim była...

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 04-09-2009 16:23
#Kormak88 - user - 0%
co do imienia jak zwał tak zwał i w 100% się z Tobą zgadzam

Dodane: 04-09-2009 17:14
#by_ikar - systemadmin - max%
Bardzo wiele ludzi ubiera się tak, nie mając świadomości co tak na prawdę może określać koszulka którą nosi. Odnośnie tematu, to się nazywa "kult Che" a koleś który jest wizerunkiem to Ernesto Guevary.

Wykreowana przez obie formy kultu (zarówno w wersji popowej, jak i "lewackiej" ;) postać Ernesto Guevary ma bardzo luźny związek z jego faktyczną działalnością i życiem. Większość osób noszących ubrania z wizerunkiem Che lub malująca na ścianach graffiti ma ograniczoną wiedzę historyczną na jego temat.

A tutaj trochę o samym guavery:

Jego przeciwnicy podkreślają fakt, że uwielbiał zachwalać skuteczną nienawiść, która czyni z człowieka efektywną, działającą szybko, selektywnie i bezwzględnie maszynę do zabijania. W trakcie kryzysu kubańskiego w wywiadzie dla amerykańskich mediów Guevara zadeklarował, że byłby gotów sprowokować światowy konflikt nuklearny dla zniszczenia kapitalizmu.

W zasadzie równie dobrze można by nosić koszulkę ze stalinem czy hitlerem, efekt byłby ten sam, tylko tyle że hitler i stalin każdemu chyba (no może nie w usa) kojarzy się jedynie z nazizmem i zabijaniem, a stalin z komunizmem.

Ludzie są głupi, często założą byle co byle by być "modnym". Znam masę osób jeszcze z czasów gimnazjum jak ubierały się na "metala" lub na "skate" w zasadzie nie mając pojęcia o jakichś subkulturach. W gimnazjum już jak chodziłem byli co nosili koszulki z wizerunkiem che. Mnie tam temat bardziej zaciekawił jak zobaczyłem z nim grę, wtedy przeczytałem i okazało się że ludzie mają to gdzieś czy mordował ludzi, czy był jakimś potworem, ważne że koszulka fajnie wygląda...

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 04-09-2009 17:46
#Bociak - user - max%
Kolejna chora moda. W większości umysłów noszących te koszulki, liczy się to jak dobrze się zaprezentować, a nie to kim był ten człowiek.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 05-09-2009 09:28 - Edytowane przez Macias dnia 05-09-2009 09:29
#Macias - user - max%
Tak naprawdę większość ludzi wielbi go a naprawdę nie wiedzą kim był i czym się zajmował. Często spotykamy się choćby z koszulkami z jego wizerunkiem. Che Guevara tak naprawdę był jedynym z rewolucjonistów kubańskich, którzy walczyli w imię wprowadzenia socjalizmu. Jako czołowa postać tego ruchu, został skazany na śmierć. Może i zrobił więcej niż nasz Tusk i Kaczyński razem wzięci, ale osoba która mówi, że gdyby była w stanie, to by wytępiła kapitalizm dzięki bomom nuklearnym, nie może być autorytetem moim zdaniem. Ten cały kult wynika przede wszystkim ze zbyt małej wiedzy historycznej, przynajmniej tak to się ma w naszym kraju. Ba, jestem nawet przekonany, że 90% ludzi z Che Guevarą na koszulce nie ma zielonego pojęcia kim on był. To nie jest nawet śmieszne, to żałosne.

--------------------
Dodane: 05-09-2009 11:02
#bloob14 - user - 50%
Ja uważam,że większośc ludzi niewie nawet kim on był ale kupuje koszulki z jego wizerunkiem ja osobiście do niego nic nie mam wręcz w niektórych sprawach popieram (jedynym wyjątkiem jest ta wojna atomowa).Tylko jego wizerunek został nadszarpnięty przez amerykańską propagande a,że w większości ludzi go żle postrzega właśnie przez tą propagande i przez Rosjan którzy mieli pseudokomune i do niej zmuszali.

--------------------

"Every day, humans are one step closer to self destruction. I'm not destroying the world, I'm saving it."
Dodane: 05-09-2009 14:46
#ja0lek - user - 80%
Kormak88 napisał/a:
racja

To sie chłopie rozpisałeś. Ja szczerze mówiąc nie czaję tego,a le wielu moich znajomych nosi koszulki z jego wizerunkiem. Skojarzyła mi się też piosenka SnL - List do Che. Może ktoś kojarzy ;P

--------------------

Come back? :p
Dodane: 05-09-2009 21:21
#bloob14 - user - 50%
Ta piosenka jest zespołu "Strachy na Lachy"

--------------------

"Every day, humans are one step closer to self destruction. I'm not destroying the world, I'm saving it."
Dodane: 05-09-2009 21:26
#Rocky - user - 90%
Olek napisał że to SnL :p Fajna xD I koszulki też fajne, choć samego kultu nie popieram w żadnym stopniu... mój brat ma nawet taką koszulkę.. no w każdym razie miał. Mi on się zawsze kojarzył z wolnością (Che nie brat xD) ... ale gnój z niego był równy ;P

--------------------
nie odpowiadam za siebie z wtedy
Dodane: 06-09-2009 09:42
#Darknes - user - max%
U mnie nie spotkałem się żeby ktoś nosił koszulkę z jego wizerunkiem :p no i co tu można napisać ? to co wszyscy xD większość która to nosi nawet nie wie kim on naprawdę był, noszą to bo im się podoba i dlatego że inni to mają xD co za głupota... ja tam nie popieram takiego "kiltu".

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 06-09-2009 09:50
#blade81 - user - 80%
A szczerze jakoś niewiele wiem o tej postaci.Kojarzę z różnych wizerunków i wydawało mi się,że ma trochę negatywny wydźwięk.To tylko świadczy o poziomie tych ludzi,co robią takie koszulki i o tych co je noszą.Tylko,że chyba mało kto go kojarzy i dlatego to przechodzi,a nawet drobne nawiązania do Hitlera są potępiane.Dziwię się tylko,że w grach to przechodzi-swastyki,no i może w filmach.W końcu obnoszą się z symbolami nazizmu.

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online