Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:19
OnLine: 44, statystyki
index > Hydepark
Temat: Oszczędzić, czy też wydać?
Dodane: 01-09-2009 00:34 - Edytowane przez by_black dnia 05-01-2012 19:48
#Blade - user - max%
Temat luźny. Pomysł na założenie tego tematu przyszedł mi podczas rozmowy z Kay na gg xD. Wydawało mi się że był nawet taki temat ale jednak go nie znalazłem.

A więc co byście zrobili z pieniędzmi które na przykład dostaliście od babci, dajmy na to 50 zł. Od razu byście polecieli do sklepu je wydać, czy też może wolelibyście odłożyć, uzbierać grubszą sumkę i dopiero wydać na coś pożytecznego? Lubicie oszczędzać czy może po prostu kasa rozchodzi się u was w oka mgnieniu?? Na te pytanie odpowiem później jak się temat trochę rozkręci a teraz idę spać bo szkoła się zbliża [placze] .

Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 01-09-2009 00:41
Jak bylem mlodszy to bardziej szanowalem pieniadze. Znaczy bardziej oszczedzalem je i kalkulowalem jak je madrze spozytkowac. Dzisiaj jak sie doroslo i trafi sie jakas kasa to sie idzie z kolesiami na piwko i stawia sie kolejke potem druga, trzecia itd xD w barach to kasa szybko schodzi xD i na drugi dzien sie zastanawiam ile tej kasy poszlo :d

Mnie kasa dosc dobrze sie trzyma. Jak cos za duzo wydam to zawsze cos sie dzieje ze mam pieniadze z jakiegos zrodla :) I wyznaje zasade :p 'Latwo przyszlo, latwo poszlo' :)

--------------------

Dodane: 01-09-2009 02:41
#malpex - user - max%
A u mnie to jest roznie :p czasami oszczedzam a czasami wydaje jak leci. To prawda ze na imprezach kasa sie rozpływa i to strasznie;/ jak mam jakas grubsza kase to własnie wtedy mozna poszalec w klubie :p ale tez z drugiej strony jak chce sobie kupic cos drozszego to tez potrafie sie wstrzymac z niepotrzebnymi wydatkami i oszczedzac ;) zreszta tak to juz jest jak sie studiuje i mieszka samemu :p trzeba liczyc kazda złotówke [wesoly]

--------------------

-------------------------------

Dodane: 01-09-2009 05:14
Hmm... U mnie to jest mniej więcej tak : jak mam jakąś kasę (dajmy na to od 50 do 300 zł i więcej :) ) to od razu ciągnie mnie żeby ją wydać. Ale zazwyczaj jest tak, że nie przetracę z niej ani złotówki. Potrafię sie powstrzymać. Trzymam ją na czarną godzinę (żart - czeka na lepsze okazje). Gdy np. bardzo podoba mi się śllllliczna torebka, to namawiam rodiców aby w to dla mnie zainwestowali ;) ;) ;)

Dodane: 01-09-2009 07:50
Różnie to jest. Czasem nie dam rady żadnej kasy oszczędzic bo zaraz wydam a czasem tak leży leży i się potem tą kase chowa aż wkońcu się zbiera duża sumka :d

--------------------
Dodane: 01-09-2009 08:43
#olek_mi - user - max%
Ja jestem definitywnie typem zbieracza :p Oczywiście, że wydaje, ale staram się jak najmniej, żeby odłożyc na coś bardzo fajnego ;) Chyba tak jest lepiej, a jak trochę brakuje do tego wymarzonego cacuszka to zawsze rodzice dołożą :)

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 01-09-2009 09:41
#by_ikar - systemadmin - max%
Jak mam pieniądze w postaci banknotów to potrafię je trzymać wiekami, pod warunkiem że nie mam żadnych wydatków, albo ktoś nie wie że dysponuję taką kasa i nie jest mi zbytnio potrzebna (ludzie u mnie w domu). Jak się tylko dowiedzą to już koniec, będą tak długo sępić aż mi się wszystko nie skończy. A jeżeli mam same drobne (monety) to zależy, jak na coś zbieram to nie wydam, jak nie zbieram to polecą bardzo szybko xD

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 01-09-2009 09:51
#aniontko - user - 60%
ja chomikuję wszelka kasę :) a zwłaszcza banknoty i żółciaki, hehe :d

--------------------
...Love is a force
you can't control...
Dodane: 01-09-2009 10:45
#Darknes - user - max%
Jak jakaś grubsza wpadnie w ręce to chowam xD [przed rodzinką xD] a moneciaki rozchodzą się nie wiadomo kiedy i gdzie xD lubię zbierać i patrzeć jak rośnie xD ale zbieram zbieram a potem wszystko na raz wydam na coś pożytecznego [wesoly] ale jak jadę na zabawę czy coś to zawsze tyle ile wezmę to wydam, nie zostawię ani grosza xD

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 01-09-2009 13:14
O Ty, musiałeś się tą rozmową pochwalić... xDD Ech, to to jest różnie. Często trzymam sobie sumki, jak na coś chcę odłożyć, albo na tzw. czarną godzinę, ale często w mieście jest za dużo pokus, to zdarza mi się wydać... xDD Ale rzadko kiedy, bo na karcie nie mam zbyt dużo pieniędzy (a tak to kartą to w ogóle nie czujesz, że coś wydajesz xD). Zazwyczaj jak mam ograniczoną kwotę, to wiem, że muszę się wstrzymać. Mam też swoją własną lokatę :) Teraz idę na studia, to muszę się nauczyć operowania tym wszystkim :)

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 01-09-2009 13:47
#Zuza - user - max%
Ja sobie zawsze odkładam, bo teoretycznie chcę oszczędzać, jednak jak mi się oczka na coś zaświecą to przeważnie to kupuję. Na nic konkretnego nie zbieram, bo wszystko praktycznie mam, więc wypłaty xD od babci trochę odłożę, po czym wydaję :d

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 01-09-2009 13:54 - Edytowane przez krzyhox123 dnia 01-09-2009 14:11
Ja bym czekał na uzbieranie jakiejś tam sumy zastanowił bym się dokładnie co chce kupić i dopiero wtedy bym coś kupił XD a zresztą trzeba się dowiedzieć czy się opłaca czy gdzieś nie kupisz czegoś co hcesz kupić taniej to jest moja teoria ale każdy ma inną teorie ;] Czy to dobra teoria nie wiem XD pozdrawiam XD fajny temat miałeś dobry temat że złożyłeś ten temat.

Dodane: 01-09-2009 14:24
#Blade - user - max%
Nie mogłem się powstrzymać, musiałem się tym pochwalić xD dobry temat się narodził to go dodałem na forum.

Ja raczej należę do tych oszczędnych, w porównaniu do mojego brata który wszystko szybko wydaje. Lubię sobie trochę kasy zaoszczędzić a potem tak jak Dareks napisał, wydać wszystko na jakiś cel. Na imprach zawsze trochę kasy idzie nawet nie wiadomo na co. Ale nie zawsze się oszczędza, czasem jak się zacznie wydawać to wogóle te pieniądze się nie trzymają. Ale w końcu po to one są.

--------------------
Dodane: 01-09-2009 16:48
#Macias - user - max%
Oczywiście jestem zdania, że warto pieniądze gromadzić, by potem kupić coś konkretniejszego. Niestety już taki jestem, że każde pieniądze, które wpadną mi w ręce błyskawicznie tracę na różne, być może niepotrzebne rzeczy. Gromadzenie pieniędzy to fajna cecha. Pozwala ona na pozyskiwanie znaczącego mienia, więc na bogaceniu się. Ilekroć zbieram pieniądze na coś droższego, nigdy nie mogę uzbierać, bo zawsze zbierane pieniądze po drodze będą mi potrzebne na kilka innych spraw i tak kasa się rozchodzi.

--------------------
Dodane: 01-09-2009 17:29
#Cyrus - user - max%
Ja odkładam od 1 klasy podstawówki ;] Jeżeli gdzieś pracowałem to także te pieniądze odkładałem. Dzięki temu mogę się poszczycić ładną lokatą w banku, ale niestety nie mogę ruszać tej kasy bo zbieram na studia ;] Niestety w kwestii pieniędzy nie mogę zbytnio liczyć na rodziców, ale wiem, że niektórzy krewni pomogliby mi w takiej sytuacji jak brak kasy na studia. Ale to nie jest powód bym swoją kasę przehulał.

Do tego powiem, że jestem istnym przeciwieństwem jednej z moich sióstr, która wyda każdą kasę jaką dostanie.

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 01-09-2009 20:40
#Dexteros - user - 80%
Co to jest 50 zeta :d Na samochód potrzebuje jakieś 10-12k a na nowy aparat następne 7k :d Nie pozostaje nic innego jak oszczędzać bo nikt mi tego nie sprezentuje, niestety.

--------------------
"whatever doesn't kill you simply makes you... stranger."
Dodane: 01-09-2009 20:51
#Sewerin - user - 10%
Ja mam podobnie jak Ikar w monetach gdybym miał swoje oszczędności zaraz bym je wydał, bo tak codziennie by się brało z tych monet ale jak mam w formie "papierowej" to trzymam do puki nie jestem zmuszony jej wydać.

--------------------
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudno osiągalne.
Dodane: 01-09-2009 21:08
#Bociak - user - max%
Ja należe do tych oszczędnych ludzi. Nigdy nie lubiłem trfonić pieniędzy, nawet pamiętam jak zrezygnowałem z wycieczki by w końcu kupić to upragnione lego xD. Fajnie to widzieć jak się pieniądze gromadzą xD. Według lepiej kupić coś raz, a dobrze.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 01-09-2009 21:35 - Edytowane przez Cyrus dnia 01-09-2009 21:36
#Cyrus - user - max%
DJBociak napisał/a:
Według lepiej kupić coś raz, a dobrze.

Musze się do tego odnieść bo kolega dobrze napisał ;) Ma to też zastosowanie w tym, że lepiej coś kupić drożej, a porządne niż jakiś biedronkowy shit ;) Sam osobiście się przekonałem tydzień temu jak malowałem mieszkanie. Rozwaliły mi się 2 wałki do malowania, oraz połamał ten wałek co to reklamują że się do niego nalewa farby i nie kapie z niego ;) Wszystko razem było warte może ze 25 zł w biedronce. I o wiele lepiej bym zrobił gdybym kupił dwa porządne wałki za 30 zł. Bo tak to musiałem wydać na to g**no z biedronki 25 zł + 30zł jak mi się tamte połamały :/
Moja babcia też zawsze powtarza :d Daj te 10-20 zł więcej żeby Ci starczyło na dłużej ;) Tak więc jak już kupujecie to nie oszczędzajcie bo "w biedronce jest taniej" xDDD

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 02-09-2009 20:33
#Tomson - user - 90%
Ja ani nie oszczędzam, ani nie szaleje z kasą. Po prostu wydaje z głową i pieniądze starczę mi prawie na wszystko. Oszczędzam tylko jeżeli potrzebuję czegoś naprawdę drogiego, ale to robi chyba każdy z was ;)

--------------------

[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online