Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:17
OnLine: 36, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Wychowanie do życia w rodzinie
Dodane: 14-08-2009 23:12 - Edytowane przez by_black dnia 27-02-2012 10:22
#JCD - user - max%
Temat dotyczy przedmiotu szkolnego o w/w nazwie. Czy uważacie, że jest on potrzebny? Czy dowiedzieliście sie z niego czegoś nowego? Ja szczerze mówiąc posiadałem niewiele mniejsza wiedzę od nauczyciela prowadzącego, a w niektórych dziedzinach nawet go pewnie przewyższałem (typu zboczenia seksualne). Z rzeczy nowych dowiedziałem sie na prawdę niewiele, na przykład to, że stosunek przerywany może doprowadzić do nerwicy u mężczyzn [oczy] Ale inni coś mało odpowiadali na jego pytania i to nie wiem do końca dlaczego, bo spora cześć nieśmiała na pewno nie jest.

--------------------

Dodane: 14-08-2009 23:24
#blade81 - user - 80%
To było już tak dawno,że niewiele pamiętam z samego przedmiotu.Raczej było nudnawo,nic nowego czego byśmy nie wiedzieli.Do dziś pozostaje kwestia słuszności tych zajęć,czy powinny pozostać.Jednak,nie wszyscy posiadają odpowiednią wiedzę,a sami nie potrafią przełamać tematu tabu.W liceum,miały być zajęcia o podobnej tematyce.Nauczyciel bardzo sympatyczny,ale mało kto pewnie uczęszczał jeśli w ogóle.Uczniowie traktują to jak religię,wos czyli lekcję lekką i niepotrzebną.
Z tą nerwicą,to chyba coś za dużo ludzi praktykuje stosunek przerywany. :)

--------------------
Dodane: 15-08-2009 02:01
Dla mnie ten przedmiot byl spoko :) Moze nie dowiedzialem sie zbyt wiele o seksie i wszystkich innych sprawach, ale lekcje byly spoko. Ciekawostka jest to ze prowadzila te lekcje matka mojego kolesia co chodzil do tej samej szkoly tylko innej klasy :d Troche mi sie brechtac chcialo bo ona ma 5-cioro dzieci, a najmlodsze ma chyba 4-latka wiec raczej bardziej wpadka niz takie bardzo chciane dziecko :d A babka tez juz pod 40-stke dobija;P Wiec na antykoncepcji to ona chyba sie nie do konca znala :d
Na tych lekcjach bylo wiecej smiechu niz informacji. Np. raz poprosila abysmy napisali synonimy slowa SEX m.in. padly takie: przegonic zubra, rozczesac bobra, jechac w kakao, ten teges xD A to pisaly osoby 18 i 19 letnie xD Patologia xD

--------------------

Dodane: 15-08-2009 10:28
Ja, osobiście, dowiedziałem się wielu nowych rzeczy, ale to chyba dzięki nauczycielce, która co lekcje zasypywała nas ciekawostkami itp.
Pamiętam jak pewnego razu wymyśliłem na lekcji mordercze kombo, a mianowicie zapytałem nauczycielki, czy kichnięcie (mężczyzny) podczas stosunku może wywołać wytrysk. Ona odpowiedziała, że oczywiście jest to możliwe. Więc zapytałem się: Więc co będzie, jeżeli ja kichnę i doznam orgazmu, a partnerka się wystraszy i zakleszczy mojego członka w pochwie? Nauczycielka na to: "Kaplica..." :d .

Dodane: 15-08-2009 20:18 - Edytowane przez songomat dnia 15-08-2009 20:19
#songomat - user - 70%
Ja miałem to samo co ty JCD. Materiał był banalny, każdy widział już od dawno o to o co na tych lekcjach na mówiono. A w dziedzinach zboczeń byliśmy o 100 razy bardziej poinformowani niż nasza nauczycielka od WDŻtu. Ona chyba nawet penisa na oczy nie widziała, nigdy chłopaka nie miała bo waży ponad 100kg a przy wieku 30 lat wygląda na 45 ;/ Naprawę żal z tego WDŻtu był xD Pozdro!

--------------------
Dodane: 15-08-2009 20:23
#C@rL - user - 100%
Haha xD WDŻ w gimnazjum, to było coś :d

Robiliśmy wszystko, a nauczycielka nie reagowała (może dlatego, że nas było czternastu, a ona jedna xD) ^^ Przedmiot może nie jest bardzo potrzebny, ale jak dla mnie powinien być w planach lekcji w dalszym ciągu :) WDŻ uświadamia młodzieży jakie konsekwencje ciągom za sobą nałogi itp.

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 15-08-2009 20:41
Uważam, że jest potrzebny, ale powinien być prowadzony przez kompetentnych ludzi, którzy się nie wstydzą mówić o seksie (jak np. ja xD, oj już ja bym takie lekcje dała... :p Wystarczy spojrzeć na moje fanfiki, tamta pani z LO by się za głowę złapała).

Ale wyjaśniam o co chodzi. Mam przykład z autopsji. Mieliśmy wychowanie do życia w rodzinie w LO i babka nam sama zaproponowała, żebyśmy zrobili listę tematów, jakie chcielibyśmy, żeby były poruszone. I tam owszem, było o seksie, tam antykoncepcję odrzuciła większość (z biegiem czasu to nie rozumiem, czemu), ale zamiast tego babka nam serwowała tematy, jak dla podstawówki - o przyjaźni, o nałogach, dała nam ten film o aborcji "Niemy krzyk" (nie jestem za aborcją, ale ten film widziałam już z 50 razy, więc ile można), ale o seksie to raptem tam wzmianka, że najlepiej w małżeństwie i tyle. No to sorry, co to ma być? Na drugi rok był więc bunt i podziękowaliśmy za takie tematy, woleliśmy tę godzinę poświęcić na to, żeby się z czegoś pouczyć, niż słuchać takich pierdół... Ja bym to poprowadziła sto razy lepiej! :p

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 16-08-2009 01:35
#Zuza - user - max%
Ja tam osobiście chodziłam na te lekcje całe gimnazjum i jakoś nic się nie dowiedziałam, cały czas żałowałam, że podpisałam ten głupi papierek.. Puszczali nam jakieś głupie filmy jak dla dzieci z podstawówki, nie poruszyli ani razu tematów, które powinni poruszyć więc? Jeśli w liceum coś takiego będę miała mieć, to z góry zrezygnuję :p

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 16-08-2009 20:08
#Bociak - user - max%
A u nas WDŻWR to katastrofa, gdyż kontroluje byśmy skupiali się na jej lekcji. No ale przynajmniej powiedziała parę zdań i nie było tragicznie. Na pewno milsze to niż późniejsza godzina wtedy w planie, czyli chemia.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 16-08-2009 20:10
#Napojasz - user - 90%
W Gimnazjum jak w podstawówce uczęszczałem na te lekcje jednak powiem tak, nic się ciekawego nie dowiedziałem i czas jaki na nich spędziłem był zmarnowany.

--------------------

Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem
Dodane: 17-08-2009 10:50
#JCD - user - max%
Mnie trochę irytowało, że może nie w prost, ale nauczyciel cięgle dawał nam do zrozumienia, że im później zacznie sie współżycie tym lepiej. Jak zaczął wymieniać, co trzeba ominąć do jak dla mnie wyszło dwadzieścia kilka lat najwcześniej.

--------------------

Dodane: 17-08-2009 12:09
#szczur17 - user - 10%
My mieliśmy ten przedmiot z nauczycielką po 40-stce i w dodatku była panną, oczywiście nic nowego się nie dowiedzieliśmy. O tym jak się "robi" dzieci wiedzieliśmy już w 4 klasie podstawówki kiedy nauczycielka przyrody(zaje.. laska) pokazała nam na obrazku moment włożenia(jak ona to powiedziała) penisa do pochwy to dopiero był szok w klasie xD

Dodane: 18-08-2009 10:44
#Blade - user - max%
pokazała nam na obrazku moment włożenia(jak ona to powiedziała) penisa do pochwy to dopiero był szok w klasie xD

Ciekawie by było jak by pokazała ten moment na sobie xD

Miałem to w podstawówce, ale z takim nauczycielem że nic nie robiliśmy tylko penisy na tablicy rysowaliśmy xD W gimnazjum z panią Grażyną, nudna lekcja więc zawsze z chłopakami musieliśmy jakoś to urozmaicać strzelając torebkami, grając w karty itp. A w technikum przez 2 lata były aby 2 lekcje tego przedmiotu, mało kto przychodził a jak ktoś przyszedł to i tak sorce nigdy się na tą lekcję przychodzić nie chciało, i nawet dobrze że tak było :)

--------------------
Dodane: 18-08-2009 11:09
#elaiela - user - 10%
Moje lekcje WDŻ były świetne...Miałam bardzo dobrą nauczycielkę... Zawsze było zabawnie i strasznie szczerze. Ona sama twierdziła, że jest tu tylko po to, aby nas pilnować i kontrolować rozmowę. Najlepszy temat jaki pamiętam to: "Antykoncepcja kiedyś w Polsce i na świecie."

No wiecie połówka pomarańczy zamiast prezerwatywy i takie tam.

Często sugerowaliśmy, że powinny być zajęcia praktyczne, ale nie wiadomo dlaczego ich nie było...(?)

--------------------
..."Masz wyglądać jak moje lustrzane odbicie!"

..."Mam wyglądać jak idiota?"
Dodane: 18-08-2009 11:10
#Darknes - user - max%
Ja tam miałem to tylko w gimnazjum i przedmiot był do dupy bo my wiedzieliśmy więcej niż nauczycielka, no chyba że ona wiedziała dużo ale wstydziła się z nami rozmawiać o seksie :p
Chciałem tu zacytować sam siebie z innego tematu ale nie mogę tego znaleźć :p opisałem tam jedną z lekcji życia w Rodzinie... a jednak udało mi się znaleźć :p
...pamiętam kiedyś jak dała nam takie karteczki było na nich napisane "seks", "porozumienie" itp. itd. mieliśmy z tego zbudować dom, i większość "seks" dała na kominie a na podmurówce dali, "Zaufanie", "Szacunek" itp. a my daliśmy "seks" jako fundament xD a i tak mamy swoje wartości a lekcja była dla nas tylko do śmiechu.
No właśnie ja traktowałem tą lekcję luźno jako taki odpoczynek bo i tak się jej nie słuchało i tak :p

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 18-08-2009 11:47
Jak dla mnie lekcje były bardzo nudne. Zazwyczaj na tego typu lekcjach graliśmy sobie z kumplami w karty. Czasami w statki itp. Ogólnie dla niektórych mniej śmiałych osób przydają się takie lekcje ale dla mnie są one nie potrzebne.

Dodane: 23-08-2009 22:29
#Macias - user - max%
No ja ten przedmiot miałem już calutki rok w liceum, czekałem czekałem i do cholery nie doczekałem się lekcji praktycznych... :( xD Ale kto wie, może będą w drugiej klasie. Ogólnie przedmiot super jajcarski. I wiem co to jest spiralka <cwaniak2> Ogólnie WDŻ to fajna sprawa. Niektórzy nie lubią tego przedmiotu, ale jest okej.

--------------------
Dodane: 23-08-2009 22:46
U mnie typiara co lekcje puszczała jakieś durnowate filmy o sex-ie, o tym co mamy w gaciach itp. Nawet nie dodawała zdania od siebie na koniec lekcji tylko "No dobrze panowie w następny czwartek będziemy oglądać film o...bla bla bla xD

--------------------
Points2Shop

Dodane: 25-08-2009 10:22
#cmokers - user - 20%
jest podobny temat, ale oki powiem coś, lekcja nudne i nieciekawa nic się nowego nie dowiedzieliśmy a prowadziła te lekcje katechetka ; p to było w podstawówce, a w gimnazjum mamy tą lekcję z wychowawczynią :) (ja to mam szczęście do nauczycieli ;/ ) takie se trochę o chorobach trochę o zbokolach i tak mija ten czas ; D ale rym się zrobił xD

--------------------
Dodane: 25-08-2009 11:08
prowadziła te lekcje katechetka

Serio!? Katechetka prowadziła lekcje WDŻWR? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam, nigdy nie słyszałem o podobnym absurdzie...

--------------------

Train ninjas and save the world from evil on NinjaManager.com !
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online