Dodane: 11-08-2009 08:06
Z najbiedniejszego, obok Bułgarii i Rumunii, kraju Unii Europejskiej, Polska powoli awansuje do grona średniozamożnych państw Wspólnoty, pisze "Dziennik".
W zeszłym roku pokonaliśmy pod względem poziomu życia Łotwę - wynika z danych Eurostatu. W tym roku powinniśmy przegonić Litwę i zrównać się z Węgrami.
W 2008 r. polski dochód narodowy na głowę, z uwzględnieniem mocy nabywczej naszej waluty, wynosił 57,5 proc. średniej unijnej. Łotewski był już nieco niższy (55,7 proc.), a litewski jeszcze trochę wyższy (61,3 proc.).
Według obliczeń jednego z profesorów dogonimy elitę z Unii za 10 lat!! To chyba świetna wiadomość, jeśli jej wierzyc. Jak narazie odbiliśmy się od dna i zaczynamy się liczyc z zjednoczonej Europie

. Czy wy uważacie, że to możliwe, że za 10 lat dogonimy chocby portugalię?
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 11-08-2009 09:30
ja mysle ze poziomem zycia to moze za kilka lat dogonimy moze i portugalie ;p Jedno jest pewne poziom zycia znacznie wzrósł i to widac

Dodane: 11-08-2009 09:40
Ja ostatnio czytałem że polska waluta w ostatnim czasie zyskała na wartości i że odnotowała prawie największy wzrost w UE, albo na świecie (nie pamiętam). A to wszystko spowodowane jest tym że Donald Tusk "nic nie robił" i tym samym nie zaszkodził państwu.
Wracając do tematu to kto wie może za parę lat odzyskamy potęgę z przed lat i znowu będziemy mocarstwem.
--------------------
Piszcie na maila
galaxey7@gmail.com
---------------
Rozsądek posiadł, kto w słowach oszczędny,
kto spokojnego ducha - roztropny.
I głupi, gdy milczy, wydaje się mądrym,
kto wargi zamyka - bezpieczny. (Prz 17, 27-28)

Dodane: 11-08-2009 09:51 -
Wracając do tematu to kto wie może za parę lat odzyskamy potęgę z przed lat i znowu będziemy mocarstwem.
hmmm.. będziemy mocarstwem? Ostatni raz byliśmy mocarstwem za czasów Jagiellonów w XVI wieku

Więc nie wiem co miałeś na myśli może czasy PRL xD Polska waluta zyskała na wartości nie dlatego jak to powiedziałeś " Donald Tusk nic nie robił", ale dlatego, że od 20 lat jeśteśmy demokratycznym państwem i od tego czasu nasza gospodarka zrobiła ogromne postępy i szybko się rozwija. Nie licząc tego roku kryzysu
--------------------

Dodane: 11-08-2009 09:57
Za 10 lat, ale chyba świetlnych
--------------------
"whatever doesn't kill you simply makes you... stranger."

Dodane: 11-08-2009 10:44
Nie wiadomo jak to będzie, możliwe, że ten profesor ma rację. Polska przecież kiedyś była bardzo bogatym i znaczącym krajem

Niech zaczną od budowania dróg, bo te są skandaliczne xD
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 11-08-2009 11:19
Ostatni raz byliśmy mocarstwem za czasów Jagiellonów w XVI wieku

Więc nie wiem co miałeś na myśli może czasy PRL xD
Tak właśnie mam na myśli czasy bardzo odległe, ale ostatni raz mocarstwem byliśmy za czasów Batorego(no ale fakt jest taki, że i tak w XVI wieku

).
Chociaż uczyłem się na historii że za czasów powstania styczniowego mieliśmy nawet lepszą sytuację gospodarczą niż dzisiaj i moglibyśmy spokojnie po jakimś czasie (nie aż tak wielkim) wykupić Rosję (i wtedy też być wielkim mocarstwem) zamiast robić powstanie, które zakończyło się klęską. Zobaczymy jak będzie tym razem
--------------------
Piszcie na maila
galaxey7@gmail.com
---------------
Rozsądek posiadł, kto w słowach oszczędny,
kto spokojnego ducha - roztropny.
I głupi, gdy milczy, wydaje się mądrym,
kto wargi zamyka - bezpieczny. (Prz 17, 27-28)

Dodane: 11-08-2009 11:36
Tak właśnie mam na myśli czasy bardzo odległe, ale ostatni raz mocarstwem byliśmy za czasów Batorego(no ale fakt jest taki, że i tak w XVI wieku ).
A batory z kim się ożenił

z Anną Jagiellonką i ona była ostatnią królową Polski z rodu Jagiellonów. Ale nie będę się już czepiał szczegółów. Polska swój złoty wiek ma już za sobą, ale przecież my tworzymy historię, więc czemu nie może ona potoczyc się kołem i wrócic

Ale nie bujajmy w obłokach prawda jest taka, że za nim zostaniemy mocarstwem musimy dogonic średniaków

I nie wiem, czy dożyjemy tych czasów xD
--------------------

Dodane: 11-08-2009 11:45
Na razie zauważyłem to że ceny cały czas wzrastają, a wypłaty stoją w miejscu.
Coś mi się nie chce wierzyć w ter statystyki. Przecież mafia rozkrada co się da, a potem pieniędzy nie ma na nic.
Gratuluję Dexteros! To chyba najtrafniejszy post.
--------------------

Dodane: 11-08-2009 12:23
Polska krajem bogatszym??? śmieszne.. to czemu co chwile słyszymy że ktoś strajkuje... a co pierwsze zrobił nowy prezes PZPN? proste podniósł sobie pensje z 40 na 50 tys zł... a RZĄD sobie stawki ustala takie że podnosi średnią krajową hahahaha

Dodane: 11-08-2009 14:25
ahahhaha Polska bogatsza? Nie chce mi sie wierzyć.

Dodane: 11-08-2009 17:15
Rozmawiałam kiedyś o tym z panem od historii moi drodzy i ponoć do polaków w ogóle nie dociera to jak Polska się rozwija. Jeszcze 15 lat temu była taka bieda, że teraz to żyjemy w luksusie. Jeżeli w Polsce ktoś nie był z 10-15 lat to teraz przyjeżdża i robi wielkie oczy

Tak samo było z Tajlandią, jeszcze 8 lat temu to tam życie wyglądało po prostu strasznie, a teraz jest to bardzo rozwinięte państwo
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 11-08-2009 18:00 -
Super,ekstra jesteśmy bogatsi ale co z tego jak władza zaraz nas sprowadzi do parteru rozkradajac jak tylko sie da i rozdzielając między tych wszytkich przydupasów z żądu.
--------------------
"Every day, humans are one step closer to self destruction. I'm not destroying the world, I'm saving it."

Dodane: 11-08-2009 18:19
dziwne... jako zwykły obywatel nie czuje przypływu bogactwa, ani nawet najmniejszej poprawy finansowej :/
--------------------
...Love is a force
you can't control...

Dodane: 11-08-2009 23:32
pacin napisał/a:Na razie zauważyłem to że ceny cały czas wzrastają, a wypłaty stoją w miejscu.
Coś mi się nie chce wierzyć w ter statystyki. Przecież mafia rozkrada co się da, a potem pieniędzy nie ma na nic.
Gratuluję Dexteros! To chyba najtrafniejszy post.
Zacznijmy od tego, że lata świetlne to miara odległości, więc nie wiem, czy to taki trafny post...
Coś sie tam poprawia, ale to powolny proces. Po sobie i moim mieście przynajmniej to widzę. Za 10 lat może i byśmy dogonili, gdyby reszta UE stała w miejscu, chyba że sie jakiś cud zdarzy...
--------------------

Dodane: 11-08-2009 23:45
To że mamy większe pensje nie oznacza naszej zamożności, jeżeli produkty i rachunki rosną od niej o wiele szybciej, więc co to jest za postęp ? To moja krótka osobista opinia

Dodane: 12-08-2009 00:07 -
ja tak samo nie spostrzeglem jakiegos finansowego polepszenia (przynajmniej w moim bezposrednim otoczeniu)
fakt jesli popatrzec na to co bylo kilkanascie/kilkadziesiat lat temu to postep jest ogromny ale to zawdzieczamy zmianie gospodarki z panstwowej i planowej na kapitalistyczna i wolnorynkowa
tak wtedy polska zrobila spory skok ku lepszemu ale od jakiegos czasu nie idziemy zbytnio do przodu chyba ze chodzi o najbogatsza warstwe spoleczenstwa... ale tak jest zawsze - bogaci sie wzbogaca a zwykly obywatel gu... nic nie dostanie
ale jesli popatrzec na skale swiata to nasze standardy zycia nie sa takie zle wg mnie nawet calkiem dobre i znosne
niestety Polska swojej szansy nie wykorzystala - wystarczy porownac nas z Indiami; tam tez zaledwie od kilku lat maja kapitalizm a sa najszybciej chyba rozwijajaca sie gospodarka swiata i w przeciagu gora kilkunastu lat przegonia dzisiejszych liderow (juz znajduja sie w czworce najlepszych a reforme gospodarcza przeprowadzili prawie w tym czasie co my bo w 1991r.)
to sie nazywa potencjal ;]

Dodane: 12-08-2009 00:07
Plastus napisał/a:
To że mamy większe pensje nie oznacza naszej zamożności, jeżeli produkty i rachunki rosną od niej o wiele szybciej, więc co to jest za postęp ? To moja krótka osobista opinia
Jakoś nie słyszałem żeby ludzie mieli większe pensje.

Jedyne co rośnie to opłata za prąd, żywność itd.
![[yyy] [yyy]](/templates/emoty/yyy.png)
Wszędzie tylko układy, a kto ma dobre znajomości ten nigdy nie zazna co to brak pieniędzy i trzeba powiedzieć sobie czasami stanowcze "nie".
--------------------

Dodane: 12-08-2009 12:55
Coś w tym jest, obecnie prawie każdy ma samochód (fakt faktem, że stary 10 letni, sprowadzany z Niemiec xDDD ale jest!), co raz więcej ludiz stać na zagraniczne wycieczki a ulice pięknieją, jednak z tym optymizmem bym poczekał.
--------------------
Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem

Dodane: 12-08-2009 18:48
Cóż jak tu mówić, że Polacy się bogacą gdy średnia płaca w moim mieście wynosi 1500 zł, a to już bardzo dobrze jak na słupskie warunki. Często ludzi zasuwają za 700 zł w marketach, często pracując za darmowe nadgodziny ponieważ sie boję stracić nawet te 700 zł.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.