Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:15
OnLine: 46, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Anarchiści i anarchizm
Dodane: 05-07-2009 11:24
#by_ikar - systemadmin - max%
3. W demokracji nie podoba mi się to, że o losach państwa decydują w dużej mierze obywatele, którzy nie mają praktycznie żadnej wiedzy o polityce, a potem wszyscy się dziwią kto wybrał takich pajaców do sejmu. Kolejną sprawą jest, że jak widzę ile na każde wybory i kampanie wyborcze jest wydawane pieniędzy, które można by przeznaczyć na drogi lub inne inwestycje to aż mi się coś dzieje.

Moim zdaniem demokracja i każdy ustrój jest beznadziejny, dla tego że jest to ustrój ustalany dawno temu nie koniecznie przez dużą ilość osób i takie ustroje wymagają poprawek, czasy się zmieniają, ludzie mają inne potrzeby, inaczej trzeba na to wszystko patrzeć. Nie możemy się starymi świeckimi metodami posługiwać bo one kiedyś były dobre, co z tego, dzisiaj świat wygląda inaczej, inaczej funkcjonuje. Z tego wszystkiego demokracja wychodzi najlepiej, ale i to wymaga "usprawnień" np nie dał bym władzy tylko ograniczonej liczbie osób, bo jest to śmieszne kiedy 300 osób rządzi 34milionami ludzi, to tak jak każdy z tych posłów miałby swoje królestwo, a wtedy to już nie jest demokracja, co z tego że my ich wybieramy, jak ja nie mogę wybrać np blacka do sejmu bo tam można wybierać ściśle określone osoby, dla czego? Polityka w państwie demokratycznym powinna inaczej wyglądać, w tych najważniejszych sprawach powinno być głosowanie gdzie każdy obywatel miałby szanse głosować i wtedy wygrała by większość.

Mnie również wkurza niemiłosiernie tak samo jak ciebie #Athletico jak oni miliony złotych podatników wydają na kampanie wyborcze, kto im cholera daje te pieniądze i w ogóle im pozwala na takie coś? Sprawa jest prosta, oni rządzą więc oni sami dla siebie ustanawiają prawa, według własnych potrzeb. Zarabiają dużo i dużo odciąga im się podatków? No to trzeba uchwalić ustawę że ludzie zarabiający dużo płaca mniejsze podatki. To jest zwyczajnie niedorzeczne, wracamy się do czasów średniowiecza a nasi posłowie są lustrzanym odbiciem średniowiecznej szlachty która również okradała państwo i robiła z nim co chciała. Potem nic dziwnego że ludzie pragną anarchii.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 06-07-2009 12:18 - Edytowane przez Bociak dnia 22-01-2012 09:33
#Bociak - user - max%
Ale Ikar ale pomyśl, lepiej mieć demokracje niż anachizm. Dlaczego? Gdyż nawet gdy władze są złe, to i tak lepiej niż żadne. No bo w anarchiźmie musisz liczyc tylko na siebie. Ktoś cię okradł, to co z tego? Ktoś cię napadł, to co z tego? Lud nie wytrzymałby długo z takim ustrojem, prędzej czy później wybrali by władze.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 06-07-2009 13:34
#pacin - user - 90%
Uważam że anarchia to totalna głupota. Anarchia to se może być za przeproszeniem w burdelu, a nie w państwie. Zero władzy, wszyscy se robią co chcą. Anarchia jest okropna i nie wiem kto może ją popierać?

--------------------
Dodane: 10-07-2009 21:34
#Zuza - user - max%
Ja mam do tego podejście jednoznaczne - Niech każdy sobie będzie kim chce, wyznaje co chce, subkulturzy itp, byle by mnie w to nie wciągał.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 10-07-2009 21:57 - Edytowane przez kordos dnia 10-07-2009 22:01
#kordos - user - max%
fakt politycy mysla tylko o wlasnych potrzebach
teraz chocby Tusk wyszedl z pomyslem zwiekszenia podatkow
zgadzam sie z tym ale gdyby zwiekszyli podatki tylko dla najbogatszych (mysle tu o osobach zarabiajacych kwoty powyzej sredniej krajowej) tylko ze na to sie nie zgodzi nikt z sejmu bo w koncu sam by na tym stracil

innym pomyslem ktory szybko zalatalby dziure budrzetowa jest charytatywnosc (lub duuuuzo mniejsze diety takie ktore pasowalyby do okreslenia dieta) funkcji posla - a tu chodzi mi o to ze taki posel ktory i tak malo czasu spedza w sejmie obok bycia poslem mialby normalna prace i z niej czerpal dochody... oczywiscie mozna pomyslec kto chcialby wtedy zajmowac sie polityka? otoz brak znacznych korzysci materialnych zniechecilby do tego wszystkie osoby ktorym zalezalo wylacznie na pieniadzach a polityka zajeliby sie ludzie znajacy sie na polityce ktorym lezy na sercu dobro kraju ktorzy maja jakies pomysly i wyznaja jakies idee

niestety jest to nierealne

Dodane: 10-07-2009 22:51
#by_ikar - systemadmin - max%
innym pomyslem ktory szybko zalatalby dziure budrzetowa jest charytatywnosc (lub duuuuzo mniejsze diety takie ktore pasowalyby do okreslenia dieta) funkcji posla - a tu chodzi mi o to ze taki posel ktory i tak malo czasu spedza w sejmie obok bycia poslem mialby normalna prace i z niej czerpal dochody... oczywiscie mozna pomyslec kto chcialby wtedy zajmowac sie polityka? otoz brak znacznych korzysci materialnych zniechecilby do tego wszystkie osoby ktorym zalezalo wylacznie na pieniadzach a polityka zajeliby sie ludzie znajacy sie na polityce ktorym lezy na sercu dobro kraju ktorzy maja jakies pomysly i wyznaja jakies idee

Jest, jest jak najbardziej. Musielibyśmy się wszyscy jak jeden zjednoczyć i obalić władzę państwa, rewolucje w państwie nie są od dziś znane, chociażby rewolucja francuska która obaliła władzę państwa i zmieniła ustrój polityczno-społeczny. W polsce też tak może być, ale trzeba się zjednoczyć i razem wykopać tych dupków z rządu.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 12-07-2009 02:41
Zrobimy rewolucję i co dalej? Zmiana ustroju? - ale na jaki? Wprowadzenie nowych ludzi do rządu? - jaką mamy pewność że ci nowi będą lepsi od tych co są, a nawet jak będą to znowu nie możemy mieć pewności, że w następnych wyborach nie zostaną wybrani ci starzy albo im podobni. Zresztą jaka rewolucja to już nie te czasy.

Nie przesadzajmy posłowie mają swoją pracę w rządzie i niech za nią dostają pieniądze, może nie tak duże jak teraz ale niech dostają, tylko niech zaczną wykonywać swoją pracę dobrze.
Nam nie pozostaje nic innego jak mądrze i rozsądnie głosować.

Dodane: 12-07-2009 02:44
#by_black - systemadmin - max%
Nie przesadzajmy posłowie mają swoją pracę w rządzie i niech za nią dostają pieniądze, może nie tak duże jak teraz ale niech dostają, tylko niech zaczną wykonywać swoją pracę dobrze.
Nam nie pozostaje nic innego jak mądrze i rozsądnie głosować.

Ale po co mają zarabiać po 20.000 zł miesięcznie [oczy] Przecież to paranoja, zdecydowanie wystarczało by im po 5000 zł.

--------------------
Dodane: 12-07-2009 02:57
Ja się wypowiedziałem odnośnie charytatywności funkcji posła o której pisał kordos, a posłowie rzeczywiście zarabiają trochę za dużo.

Dodane: 12-07-2009 22:18
#JCD - user - max%
by_black napisał/a:
Ale po co mają zarabiać po 20.000 zł miesięcznie [oczy] Przecież to paranoja, zdecydowanie wystarczało by im po 5000 zł.

Wiesz, człowiek według obecnych standardów zarabia odpowiednio do swoich kwalifikacji i odpowiedzialności, jaką niesie za sobą dana praca. Poseł jest jedną z osób kierujących całym państwem, od tego, za czym sie opowie zależą losy naszego kraju, więc to ogromna odpowiedzialność i presja. Wszystko musi być dokładnie przemyślane, trzeba orientować sie dokładnie w sytuacji państwa i wiedzieć, co będzie dla niego dobre a co nie. Wymaga to więc sporej wiedzy i mądrości. Więc takie zarobki wcale nie są za duże.

To, co napisałem wyżej to jest teoria. W praktyce wśród mnóstwa naszych posłów z teorią zgadzają sie tylko zarobki :|

--------------------

Dodane: 04-09-2009 15:02
#Kormak88 - user - 0%
Uważam ,że ta ideologia jest niczym w porównaniu do NARODOWEGO SOCJALIZMU więc lepiej żeby w Polsce lewicowego gówna nie było!!!

Dodane: 22-01-2012 00:34
#JCD - user - max%
Związku z mocno chybionymi zagrywkami naszego rządu anarchiści przeżywają swoje 5 minut.

No ładnie [yyy]

--------------------

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online