Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:15
OnLine: 46, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Anarchiści i anarchizm
Dodane: 03-07-2009 22:30
#JCD - user - max%
Tak jak w nazwie tematu, co sądzicie o tej "ideologii" i ludziach ich wyznających?

--------------------

Dodane: 03-07-2009 22:42
#Nefren - user - 0%
Uważam że to skrajna głupota. Anarchia to totalny chaos bez żadnych władz, pogotowia, straży pożarnej i innych instytucji... w biały dzień można sprzedać kose w plecy bez żadnych konsekwencji. Podsumowując: Ustrój był by może i dobry gdyby ludzie traktowali się jak bracia a to jest nie możliwe.

PS: Jak narazie mamy władzę, a ja pomimo tego dostał bym w biały dzień kose pod żebra od skinów neonazioli ;/ przykre...

--------------------
Aniołki To Robią, Muszki To Robią A My? Zapomnij - Nigdy Nie Będziemy Latać!
Dodane: 03-07-2009 23:08
#Plastus - user - max%
Uważam, że anarchia jest tak samo niemożliwa do realizacji jak socjalizm. Ludzka natura nie jest tak doskonała, jak wykreowane ideologie. Mieliśmy przykład jak piękny sen o równości wszystkich ludzi, bez biednych i bogatych, gdzie wszystko miało być wspólne stał się piekłem na ziemi dla milionów istot. Podobnie stałoby się z anarchizmem, byłoby jeszcze gorzej rządziłoby prawo dżungli, silniejszy wygrywa, jak ty nikogo nie zjesz, to ktoś zje ciebie. Aczkolwiek w niektórych kwestiach się z nią zgadzam, uważam, że również nie powinniśmy podlegać wojsku, a politycy to nie królowie i nie ogą decydować absolutnie o naszym życiu.

Dodane: 03-07-2009 23:21
#Lutas93 - user - 0%
Bynajmniej nie mów że anarchizm oznacza kompletny brak służb porzadkowych. Anarchizm jest jednak ideologia niemozliwa do zrealizowania. Zreszta natura ludzka nie pozwolilaby na wspolne rzady. Po prostu spoleczenstwo jest niedojrzale. Ja osobiscie przez prawie ostatnie 2 lata gimnazjum siedzialem w kregach anarchistycznych, wiec sama idee znam od srodka. nawet prace napisalem na ten temat^^. Aczkolwiek nadal jest to tylko marzenie paru ludzi o zbyt lotnych umyslach.

Dodane: 03-07-2009 23:25
#by_ikar - systemadmin - max%
Tylko niektóre kwestie, reszta jest niemożliwa do wykonania w dzisiejszych realiach. Nie wiem czy jest coś jeszcze do powiedzenia, bo prawdę mówiąc nie jet to dość obszerny temat. Zadziwiające jest kto zazwyczaj jest za tym żeby nie było władzy a stosunki między ludzkie były na poziomie "dżungli".

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 03-07-2009 23:32
#Nefren - user - 0%
Lutas93 napisał/a:
Bynajmniej nie mów że anarchizm oznacza kompletny brak służb porzadkowych.

A jakim cudem by one funkcjonowały?
Po 1. Przecież nie istniało by pojęcie podatków. Kto by opłacał ludzi którzy by tego porządku pilnowali?
Po 2. Anarchizm to całkowita wolność więc dla czego ktoś miałby ograniczać wolność drugiego człowieka?

--------------------
Aniołki To Robią, Muszki To Robią A My? Zapomnij - Nigdy Nie Będziemy Latać!
Dodane: 04-07-2009 13:41
#Darknes - user - max%
Jak wszyscy piszą niemożliwością było by wprowadzenie anarchii, byłby jeden wieli chaos i tak jak Plastek pisze prawo silniejszego, strach by było wyjść na ulice żeby cię nie zabito, demokracja to najlepsze rozwiązanie dla tak chorego społeczeństwa.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 04-07-2009 16:44
#by_ikar - systemadmin - max%
Darknes napisał/a:
demokracja to najlepsze rozwiązanie dla tak chorego społeczeństwa.

Z tym się nie zgodzę, demokracja jest tylko trochę lepsza od anarchizmu, jest równie beznadziejna co on.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 04-07-2009 16:47
#Rocky - user - 90%
Anarchia? No pewnie, że jestem za! xD
Na serio- myślę, że państwo gdzie rządziłaby Anarchia nie miałoby przyszłości. Dlaczego? Bo państwo gdzie rządzi silniejszy i gdzie panuje chaos nie może mieć przyszłości...

--------------------
nie odpowiadam za siebie z wtedy
Dodane: 04-07-2009 16:54
#Darknes - user - max%
by_ikar napisał/a:
Darknes napisał/a:
demokracja to najlepsze rozwiązanie dla tak chorego społeczeństwa.

Z tym się nie zgodzę, demokracja jest tylko trochę lepsza od anarchizmu, jest równie beznadziejna co on.

Ale mamy prawo do własnej opinii :p to co twoim zdaniem lepsze ? bo ja już w takim razie to nic nie wiem xD

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 05-07-2009 01:32
Mój znajomy kiedyś stwierdził, że ,,monarchia jest dobra, albo zła, za to demokracja jest zawsze głupia" choć nie wiem czy nie przytaczał czyichś słów. Co by nie mówić jest w tym sporo racji.
Wracając do tematu uważam, że anarchia jest głupim wymysłem nie mającym szans na wprowadzenie w żadnym cywilizowanym kraju.

Dodane: 05-07-2009 01:37
#Tomson - user - 90%
Anarchia to tylko w afrykańskiej dżungli. Tak jak jest teraz jest (powiedzmy) dobrze. I nie rozumiem co wam przeszkadza w demokracji. Lepiej żeby była jakaś dyktatura czy coś, a może tęsknicie za komuną? Teraz przynajmniej możemy robić praktycznie wszystko, a nie raz w miesiącu kupić kilo mięsa na obiad ;)

--------------------

[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011
Dodane: 05-07-2009 01:54
#kordos - user - max%
ja slyszalem za to cos w stylu:
demokracja nie jest dobrym systemem, ale nikt jeszcze nie wymyslil lepszego

anarchizm to w pewnym sensie ekstremalna forma demokracji (wszyscy moga wszystko i decyduja o wszystkim) a jak zwykle bywa z ekstremami nie sa ani madre ani bezpieczne - nawet wolnosc musi byc ograniczona przez rozsadek

poza tym wykreowanie zorganizowanego spoleczenstwa bez jakiejkolwiek wladzy jest nierealne poniewaz w gre wchodzi... posluze sie nazwa "czynnik ludzki"

nieskrepowana i nie krepujaca niczyjej wolnosc (bo wolnosc jednego czlowieka konczy sie tam gdzie zaczyna drugiego) mozliwa by byla tylko gdyby kazdy mial do dyspozycji calkowicie wlasny odrebny swiat... wiec bylby samotny

anarchizm jest swoistym wyidealizowanym skrajnym egoizmem (w koncu kazdy chce by bylo tak jak mu sie podoba - to egoizm, a idealizm to to ze wszystkim ludziom podobaloby sie jedno rozwiazanie) - tak nie da sie zyc w spoleczenstwie gdzie tzeba isc na ustepstwa dobrem ogolu (jest tak nawet w najprostszym zwiazku partnerskim)

a co do demokracji to nie system jest wazny tylko ludzie w nim zyjacy bo nie mozna sadzic idei po ludziach wprowadzajacych ja z zycie

Dodane: 05-07-2009 01:54
1. Nie porównuj monarchii do komunizmu bo te dwa ustroje nie mają nic wspólnego za sobą.
2. Nie popieram zniesienia demokracji na rzecz monarchii, ponieważ za duże jest prawdopodobieństwo właśnie tej złej monarchii. inną sprawą jest kto by miał zostać władcą, jeśli któryś z obecnych polityków to ja raczej podziękuję.
3. W demokracji nie podoba mi się to, że o losach państwa decydują w dużej mierze obywatele, którzy nie mają praktycznie żadnej wiedzy o polityce, a potem wszyscy się dziwią kto wybrał takich pajaców do sejmu. Kolejną sprawą jest, że jak widzę ile na każde wybory i kampanie wyborcze jest wydawane pieniędzy, które można by przeznaczyć na drogi lub inne inwestycje to aż mi się coś dzieje.

Dodane: 05-07-2009 01:59
#kordos - user - max%
w Polsce slowo komunizm kojarzy sie z jakims skrajnym zlem a przeciez byla to idea podzielana przez hipisow ktozy byli bardzo pokojowi "love & peace (i od siebie dodam $ rock'n'roll)" xD

...inna sprawa kto byl u nas tej idei wykonawca

Dodane: 05-07-2009 02:04
#Tomson - user - 90%
Hipisi to w ogóle mają jakiś własny świat :p
#Athletico Ja nie porównywałem komunizmu do anarchii, a co dopiero monarchii. Po prostu walnąłem taki przykład pierwszy z brzegu ;)

--------------------

[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011
Dodane: 05-07-2009 02:20
Kordos to, że komuniści byli popierani przez pokojowych hipisów (jeżeli jest to prawdą bo szczerze mówiąc pierwsze o tym słyszę) nie znaczy, że i oni byli pokojowi. Dowodem jest to jak dochodzili do władzy. Rewolucji raczej nie można zaliczyć do pokojowych metod.

Dodane: 05-07-2009 02:33 - Edytowane przez kordos dnia 05-07-2009 02:36
#kordos - user - max%
zle mnie zrozumiales nie chodzilo mi o to ze hipisi popierali komunistow tylko ze wyznawali podobna idee - byli za wspulna wlasnoscia rownoscia dla wszystkich itp ba nawet sami zakladali komuny w ktorych zyli razem wspulnie i dzielili sie tym co posiadaja

to tak samo jak teraz panstwa demokratyczne - jedna idea rzadow nie oznacza ze sa partnerami politycznymi

Dodane: 05-07-2009 02:38
Sorry mój błąd. Rzeczywiście napisałeś podzielali, a ja przeczytałem popierali.
Chyba najwyższy czas iść spać jak już nawet nie mogę się doczytać sensu postu. :p

Dodane: 05-07-2009 08:35
#olek_mi - user - max%
Anarchia to najgorsza forma władzy w państwie. Ja nie wyobrażam sobie innego ustroju w Polsce niż obecny :p chociaż kiedyś było inaczej... Świat bez zasad zginąłby w chaosie :|

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online