Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:11
OnLine: 30, statystyki
index > Media > Muzyka
Temat: Dissy, Beefy - co o nich sądzicie?
Dodane: 23-05-2009 20:17
#C@rL - user - 100%
Na początku wyjaśnię pojęcia, a że mi się nie chce pisać do skorzystamy z wikipedii xD :

Diss - rozwinięcie pochodzi z języka angielskiego, ze słowa disrespect, czyli obraza. Jest to atak słowny kierowany w konkretną postać/artystę. Z dissem najczęściej można się spotkać podczas potyczek freestyle'owych. Diss polega na wytknięciu negatywnych cech przeciwnika, naśladowaniu jego stylu lub na przekształcaniu fragmentów jego twórczości w sposób obnażający ich słabości.

Beef (ang. kłótnia, sprzeczka) – rodzaj konfliktu na tle artystycznym związany z szeroko pojętą kulturą hip hop, dotyczy on zarówno DJów, MC jak i wytwórni płytowych. Beef składa się z co najmniej 2 dissów (wyzwisk). Swoimi korzeniami sięga wczesnych lat 70. XX w., zapoczątkowany przez nowojorskich DJów, którzy występując w czasie emitowanej muzyki zachęcali uczestników zabawy jednocześnie podbijając entuzjazm zgromadzonych negatywnymi uwagami na temat innych wykonawców oraz zachwalaniem własnych umiejętności i osiągnięć.

Co wy sądzicie o dissach/beefach? Czy waszym zdaniem są one potrzebne? Czy może jednak lepiej by było gdyby takiego rodzaju konflikty nie miały miejsca? W temacie można podyskutować o dissach/beefach występujących na polskiej scenie hh i nie tylko :)

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 23-05-2009 20:29
#by_black - systemadmin - max%
Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Jedni tylko na to czekają, inni zaś marzą by obyłoby się bez tego. Sam należę do tej drugiej grupy. Nie lubię, jak się wyzywają, ośmieszają czy prowokują w wulgarny sposób, bo pokazują swój iloraz inteligencji w ten sposób.. Pozatym jak widzę takie coś, jak jeżdżą po sobie, publika się tym jara, a po wszystkim idą na piwko, to aż mnie takie coś rozwala..

--------------------
Dodane: 23-05-2009 20:37
#pepcio - user - 60%
Ja czegoś takiego nie trawię. Podobnie jak black nie lubię gdy jadą po sobie na wzajem. Jedni ludzie to kochają inni nienawidzą, a przecież takie dissy/beefy pokazują tylko jak na niskim poziomie stoi inteligencja uczestników owych "artystycznych" kłótni.

--------------------
Dodane: 23-05-2009 20:41
#C@rL - user - 100%
http://www.youtub...DissyBeefy

pod tym linkiem znajduje się kanał na którym jest umieszczona większość dissów, która miała miejsce na polskiej scenie hh ;)

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 23-05-2009 20:47
Nawet gdybym miał odpowiedniego neta teraz to i tak był nie zaglądał bo jak już powiedziałem parę razy to widziałem i mi wystarczy, dla mnie to nic ciekawego bo równie dobrze widuje to w SP xD

--------------------
Dodane: 23-05-2009 20:55
#C@rL - user - 100%
Co do dissów to najbardziej dziwiła mnie postawa Tedego xD Wchodził w beefy ze wszystkimi: Onar, Płomień 81, Eldo, Gramamtik a gówno umiał, gówno umie xDDD

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 23-05-2009 20:58
Od dawna wiadomo że Tede lansuje się na Polskiego 50 cent'a, tak więc wcale się tym nie dziwię, jednak coś tam chłopak umieć musi bo swoich fanów ma :p

--------------------
Dodane: 23-05-2009 21:04 - Edytowane przez C@rL dnia 23-05-2009 21:06
#C@rL - user - 100%
Jak się tworzy komercje to fanów się ma... jak go pierwszy raz zobaczyłem w 'Operacja Tuning' na tvn turbo to lałem ze śmiechu! xD Pojedziesz to wawy a oni ci nadal będą gadać, że to nie komercha, to tylko taka reklama jego skromnej osoby! ;)

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 23-05-2009 21:07
Jakby mieszkał w twoim mieście podejście było by identyczne ze strony ludzi :p Jednak w TVN Turbo widziałem chyba momenty kiedy był w miarę "normalny" xD

--------------------
Dodane: 23-05-2009 21:09 - Edytowane przez Usunięty dnia 23-05-2009 21:10
#Usunięty - user - 10%
tede ma swoich fanow? sory black ale dla mnie tede to zwykla bananowa sciera, ktora malo tego ze zaczyna dissowac to jeszcze jezdzi po rodzinie innych... jego ''fani'' musza byc jszcze bardziej je***eci niz on sam...

Dodane: 23-05-2009 21:11
#Bociak - user - max%
Nie ma w tym nic fajnego. Poza tym ja z reguły nie lubie rapu, więc nie mam tam co szukać. Wyzywanie się na scenie, to nic ciekawego.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 23-05-2009 21:14
#C@rL - user - 100%
Może i jest normalny... ale występowanie w takim programie nie pasuje do człowieka, który nawijał, że się nigdy nie sprzeda, że nie będzie nikomu lizał dupy... trochę dziwnie to wygląda ;)

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 23-05-2009 21:19
dchmielo napisał/a:
tede ma swoich fanow? sory black ale dla mnie tede to zwykla bananowa sciera, ktora malo tego ze zaczyna dissowac to jeszcze jezdzi po rodzinie innych... jego ''fani'' musza byc jszcze bardziej je***eci niz on sam...

Przykro mi ale taka prawda, może ci się wydawać że nie, ale skoro taka Rutowicz ma swoich fanów on napewno też, poza tym w latach '90 aż tak źle z nim nie było..

#C@rL, a kto dzisiaj komu dupy nie liże? Takie czasy.. Nawet ci co się tego zapierali za cenę swojego życia, przez show biznes sprzedali swoje skóry..

--------------------
Dodane: 23-05-2009 21:25
#Usunięty - user - 10%
black tede z lat '90 a obecnych to 2 skrajne przeciwienstwa dlatego moja opinia (kilka postow wyzej) jest o tym dzisiejszym tede... kazdy kto slyszal tede i onara dissy przyzna mi racje

Dodane: 23-05-2009 21:30
A mi przyzna rację każdy jego fan, nienawidzę osobiście hiphopu więc moja wypowiedź nie staje za żadnym z nich. Stwierdzam jedynie, czy stara twarz Tede, czy nowa nie zmienia to faktu że fanów ma i mieć będzie co widać po sprzedanych krążkach, oglądalności programu czy fanach na koncercie.

--------------------
Dodane: 23-05-2009 21:50
Mnie tam beefy nie przeszkadzają, ale jeżeli są naprawdę czymś spowodowane. Np u mnie w mieście ziomki nagrywali płytę u takiego kolesia. Mieli już praktycznie cały materiał, a on im to skasował... No i jak tu się nie wkurzyć?
Ogólnie nie przepadam za dissami przepełnionymi wrzutami typu "ty szmato, ty fiucie, ty taki to a taki"... Jeżeli diss, to niech będzie albo mądry, albo skrajnie prześmiewczy, jak np. 'Mordo ty moja' Tedego, albo 'Zwiidy' również tego rapera. Co do mądrych dissów to jeszcze 'Co jest' Płomienia 81, chociaż nie wiem czy to można uznać za diss. 'Rok później/Oczy otwarte 2' Tego Typa Mesa z Numerem Raz tak samo należy do inteligentniejszych... 'To Ten Typ - wiesz kto. Może przez to ktoś chce mieć to imię ale on to przeszłość' ;)

--------------------
"W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka."
Dodane: 23-05-2009 21:50
#pepcio - user - 60%
Osobiście nigdy nie widziałem Tede wdającego się w "sprzeczki". Pewnie dlatego, że nie słucham HH. W dzisiejszych czasach każdy kto pokaże się w tv staje się już trochę sławny i zdobywa fanów. Czy Tede się sprzedał ? Pewnie tak, bo zwykły raper, który kocha to co robi nie poszedłby do tv prowadzić programu nawet za duże pieniądze.

--------------------
Dodane: 23-05-2009 21:56 - Edytowane przez __Kondzik__ dnia 23-05-2009 21:59
Tede robi to co robi dla pieniędzy, ale jako jeden z nielicznych potrafi się przyznać do komercji. To jest jego wielkim plusem.... Co do prowadzenia OT... Niech sobie prowadzi, to jego praca. Równie dobrze mógłby być np. hydraulikiem, ale z TV przychodzi mu więcej hajsu. Większość ludzi na jego miejscu również za taką kasę [nie wiem ile on zarabia, ale pewnie niemało] poprowadziłaby taki program. Nie jestem fanem Tedego, ale jeszcze raz szacunek dla niego za to, że potrafi się przyznać do tego, że jest komercyjny.

EDIT:
Dodam jeszcze jedno, odnośnie beefu z Eldo i całymi Obrońcami Tytułu. Wtedy Tede jak to mówicie był zupełną przeciwnością współczesnego Tedego. Obejrzyjcie sobie filmik na YT z Bitwy Płockiej, kiedy na free rozniósł Pezeta, Eldokę i resztę Obrońców... W związku z tym nie powiedziałbym, że wtedy robił to dla sławy i pieniędzy. Ubrany w jakąś dżinsową kurtkę, ogolony na 'zero'... Zupełne przeciwieństwo tego jaki jest teraz.

--------------------
"W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka."
Dodane: 24-05-2009 11:20
#malpex - user - max%
Dokładnie to co Tede robił kiedys to było zupełnie inne jeszcze za czasow Warszafskiego Deszczu, wtedy robil to jak sam podkreslał z zajawki ale teraz sie sprzedał i moze umie sie do tego przyznac ale to nie zmiena faktu ze robi to dla hajsu. jezeli chodzi o wystpey Tedego w OPT to nie zachwycił mnie wcale :p ogladałem to kilka razy ale widziałem juz lepszych prowadzacych :)
A jezeli chodzi o dissy to Tede ostatnio dostał niezle po dupie od Onara i Pezeta;] a kazda jego płyta jest coraz słabsza wiec moim zdaniem Tede sie wypala i to szybko ;)

--------------------

-------------------------------

Dodane: 24-05-2009 11:30
#an_17 - user - 20%
hahaha...tak się składa że z kolegą dissujemy na przerwach , układamy takie żałosne texty o kimś z klasy , to wszystko dzięki Lechowi Rochowi Pawlakowi , dissujemy nawet waszke g xD

--------------------
"I love it when a plan come's together" J.Haniball Smith

!! !! klikać klikać :d
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online