Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:09
OnLine: 35, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Rozwodowy wzór ^^
Dodane: 01-04-2009 14:03
#by_ikar - systemadmin - max%
enigma napisał/a:
No tak, wiadomo na wielu bodźców większość reaguje tak samo, albo podobnie, ale nie wyobrażam sobie żeby takie wzory mogły przewidzieć wszystkie reakcje człowieka... Zresztą nie mnie to oceniać, może rzeczywiście dzięki matematyce można wszystko wyliczyć i wywnioskować, no nie wiem, możliwe ; )

Napisałem że wzorem to tego bym nie nazwał, jest to raczej potwierdzenie. Gdyby nie podobne zachowania u większości ludzi psychologia nie miała by racji bytu bo dla każdego człowieka uczyć się jego zachowania i drogą dedukcji dojść do choroby. A jak wiemy jest bardzo dużo przypadków chorób które są opisane książkowo i trafiają się często, są rzadkie choroby ale mimo to się powtarzają. Ludziom wydaje się że są indywidualni, że są jedyni, nie powtarzalni, nikogo takiego jak ja nie ma... Typowo ludzka cecha - naiwność.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 01-04-2009 14:46
#x396 - user - 10%
Hmm... Sam już nie wiem, czy ten wzór to ściema czy nie. Każdy człowiek się różnymi cechami różni. Przy pomocy matmy można wiele obliczyć, ale czy może wywróżyć przyszłość małżeństwa? [wesoly]

--------------------
Dodane: 01-04-2009 20:16 - Edytowane przez C@rL dnia 01-04-2009 20:17
#C@rL - user - 100%
A teraz z innej beczki! [szeroki]

Załóżmy, że jesteście z kimś i bierzecie ślub... zaraz po nim chcielibyście się dowiedzieć czy wasz związek przetrwa? Czy woleli byście żyć w niewiedzy?

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 02-04-2009 20:13
Nie, nie chciał bym żyć w niewiedzy i pewnie spora ludzi również. Z tym że różnie ludzie by na to zareagowali, na seks i pieniądze reagujemy podobnie, ale na małżeństwo to już trochę inaczej. Jak bym zobaczył że małżeństwo nie ma powodzenia, to zrobił bym wszystko żeby jednak miało, świadomość tego co się robi.

--------------------

------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
------
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Dodane: 02-04-2009 20:47
#Darknes - user - max%
Tu się nie ma czego dowiadywać tylko ty sam możesz wiedzieć czy twój związek przetrwa czy nie. Już przed ślubem widać jak jest i jeśli wiedziałbym że coś w moim związku nie gra to bym starał się to naprawić a jak by się nie dało to bym się nie żenił.
Moja sąsiadka miała w życiu jednego chłopaka i w tym roku się z nim żeni i ja wiem że to będzie dobry związek i oni też to wiedzą. Ona chodziła z nim od 16 roku życia a teraz ma 22 bodajże albo 21 ale tak od 16 do 20 czy tam 21 on przyjeżdżał do niej a Ona jeździła do niego a od roku czasu mieszkają razem i jest im dobrze :p I postanowili się ożenić bo jak tyle przetrwał ich związek to przetrwa do końca ich życia...
Najpierw trzeba przetestować swój związek czy jak zamieszka się razem czy będą częste kłótnie [tak częste bo w każdym związku są jakieś] i inne takie tam i dopiero można się żenić moim zdaniem. A nie ślub rach ciach a po pół roku ona się do mamusi wyprowadza...

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 02-04-2009 23:02
#Blade - user - max%
Załóżmy, że jesteście z kimś i bierzecie ślub... zaraz po nim chcielibyście się dowiedzieć czy wasz związek przetrwa? Czy woleli byście żyć w niewiedzy?

Trudno powiedzieć. Wiesz czasem lepiej jest o takich rzeczach nie wiedzie i żyć dalej, a co mam być to i tak będzie. Ale z drugiej strony to jeśli by te małżeństwo i tak jest spisane na straty to po takiej informacji i rozwodząc się później mógł bym oszczędzić sobie cierpienia w nieudanym związku. Ale ogólnie to i tak jestem przeciw rozwodom. Przecież zawsze można się dogadać :)

--------------------
Dodane: 05-04-2009 08:52
#enigma - user - max%
Dokładnie, Blady dobrze prawi, nie ma sytuacji bez wyjścia, a widziałem już parę takich akcji w których zbyt pochopnie została podjęta decyzja o rozwodzie i ludzie żałowali... Jeśli chodzi o mnie, to wolałbym chyba dowiedzieć się czy jest sens wiązać się na dłuższy okres z daną kobietą, żeby oszczędzić sobie cierpienia, bo wiadomo, przebywając ta osoba staje się dla nas ważna i trudno nam się z nią rozstać i takie tam duperele xD

Dodane: 05-04-2009 16:54
#Plastus - user - max%
Moim zdaniem jest to totalna bzdura lub jakiś zbieg okoliczności. To się nazywa magią liczb, czyli zdolny matematyk potrafi ułożyć taki wzór, pod zebrane dane i osiągnąć oczekiwany wynik, nic nadzwyczajnego. Prędzej w takich zagadnieniach można posłużyć się psychologią, nakreślić portret psychologiczny partnerów i stwierdzić, czy do siebie pasują.
Ostatnie badanie pokazują, że głównym czynnikiem łączącym ludzi w pary jest biologia i feromony, to przez nie dobieramy się w pary. Niekiedy ludzie postanawiają być ze sobą razem, choć na pierwszy rzut oka w ogóle do siebie nie pasują, na pewno każdy z nas widział takie przypadki.
Jak dla mnie ten wzór nie jest niczym wymiernym, mogącym pokazać, czy pasujemy do siebie czy nie. Kolejna pseudonaukowa bzdura.

PS. Kiedyś w Wiadomościach słyszałem o dwóch kolesiach z jakiegoś Uniwerku, którzy stworzyli wzór dzięki któremu mogli przewidzieć, jakie będą wyniki meczach piłkarskich. Po kilku wygranych zakłady bukmacherskie nie chciały już ich obsługiwać.

Dodane: 06-04-2009 11:08
Moim zdaniem jest to totalna bzdura lub jakiś zbieg okoliczności. To się nazywa magią liczb, czyli zdolny matematyk potrafi ułożyć taki wzór, pod zebrane dane i osiągnąć oczekiwany wynik, nic nadzwyczajnego.

Jasne, a to co to jest? :

PS. Kiedyś w Wiadomościach słyszałem o dwóch kolesiach z jakiegoś Uniwerku, którzy stworzyli wzór dzięki któremu mogli przewidzieć, jakie będą wyniki meczach piłkarskich. Po kilku wygranych zakłady bukmacherskie nie chciały już ich obsługiwać.

To jest tak samo jak w raporcie kinseya, zwyczajnie policzył ile jest homo ile hetero ile zdradza i wyszedł mu wynik, raportu nie podważasz, "wzór" na małżeństwo podważasz.. Ludzie chcą być traktowani indywidualnie, chcą się czuć że są jedyni i nie powtarzalni, jak widać jesteśmy w większej mierze tacy sami, tylko do świadomości nam to dojść nie potrafi.. No bo w zasadzie jak? Żyjemy w "stadzie" ale wychowuje nas się na samodzielnie działające jednostki, to jak tutaj myśleć społecznie?

--------------------

------
------
------
------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online