Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:09
OnLine: 35, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Rozwodowy wzór ^^
Dodane: 31-03-2009 06:57
#C@rL - user - 100%
Matematyk wynalazł "rozwodowy wzór"

Brytyjski matematyk wynalazł wzór, który z dokładnością 94 proc. pozwala przewidzieć, czy małżonkowie rozwiodą się, czy spędzą wspólnie życie.

James Murray, profesor uniwersytetu w Oksfordzie, miał zaprezentować wyniki swoich prac w Royal Society w Londynie.

Murray i jego zespół przeprowadzili badania na próbie 700 świeżo poślubionych par. W ramach eksperymentu nagrywali przez 15 minut partnerów dyskutujących na delikatne tematy, jak pieniądze czy seks. Następnie oceniali wypowiedzi obu stron.

Deklaracje o zabarwieniu humorystycznym albo uczuciowym otrzymywały noty pozytywne, a te, w których dominowała postawa obronna czy złość - negatywne.

Na podstawie tych rezultatów badacze oceniali, czy dany związek ma szanse przetrwać próbę czasu.

Następnie z parami kontaktowano się co rok lub dwa na przestrzeni 12 lat. Okazało się, że formuła Murraya pozwalała przewidzieć wskaźnik rozwodów z dokładnością 94 proc.

- Tym, co mnie zdumiało, był fakt, że czasami intensywna i emocjonalna dyskusja mogła tak łatwo zostać ujęta w ramy czegoś, co faktycznie jest prostym modelem matematycznym dla ludzkich związków - wyjaśnił Murray.

Czyli... 15 min małżeństwa wystarczy [szeroki] Też tak uważam xDDD Co wy o tym myślicie ;>? Czy waszym zdaniem coraz więcej ludzi będzie z tego korzystać? Czy matematyka zdominuje wszystko xD? Czy wkrótce dzięki niej będziemy mogli przewidzieć wszystkie nasze reakcje, działania?

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 31-03-2009 07:03
#BenaS - user - 40%
Matematykę mamy wszędzie. To dlaczego nie może wystąpić do przewidywania małżeństw. Nawet ten Murray miał ciekawy pomysł z tym. I jak widać na razie miał sukces. Ale kto wie co będzie z innymi parami jak do niego przyjdą.

Dodane: 31-03-2009 07:26
Matematyka jest bardzo powszechna i wieżę w to że to też działa. Jeżeli to wyjdzie na świat i się rozwinie napewno będzie to stosowane u małżonków.

--------------------

Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.
Dodane: 31-03-2009 11:28
#by_ikar - systemadmin - max%
Tutaj nie chodzi o sam wzór, ale fakt że ludzie nie kierują się uczuciami, jedynie seksem i pieniędzmi i zostało to bardzo ładnie udowodnione. Czyli jednym słowem, masz kasy jak logu wystarczy że się nauczysz bycia lepszym w łóżku i już możesz mieć 94% kobiet ;) ahhh jak teraz ładnie brzmi to jak się nie raz słyszy "ja nie jestem taka jak inne" xD z facetami w zasadzie pewnie jest podobnie, więc tutaj chodzi o ludzi, że ludzie zwyczajnie są gówno a nie ludzie.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 31-03-2009 11:35
#ja0lek - user - 80%
No nie wiem, czy wzorem rzeczywiście można ztwierdzić coś takiego ;P Może to był tylko przypadek, może jeszcze coś innego. Ale żeby to sie sprawdziło w 94% ? xD Nie wiem jak to możliwe. Wiadomo, matematyka jest często używana w życiu, no ale bez przesady :p Żeby nawet ingerowała w małżeństwo?

--------------------

Come back? :p
Dodane: 31-03-2009 11:43
Czemu nie? Jeżeli większość ludzi (spora większość, prawie wszyscy) reaguje identycznie na pewne czynniki tudzież kasa i seks to spokojnie można na to wzór matematyczny zrobić, coś z w rodzaju poradnika. Takie same poradniki podrywania istnieją i nie wzięły się one z niczego, też na jakichś danych się musieli opierać, tutaj również zrobili to samo. Jakie wnioski? Ludzie się diametralnie zmienili i są strasznymi hipokrytami, niby każdy mówi że on za kasą i seksem nie, a co przychodzi do czego to rozwód :p Ale tutaj w tym wypadku bardziej chodzi o kwestie dogadania się z partnerem, a to wszystko przez to że nas tego nikt nie uczył i każdemu z nas wydaje się że postępuje dobrze.. Brakuje wiedzy i umiejętności jak żyć w społeczeństwie..

--------------------

------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
------
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Dodane: 31-03-2009 12:53
#Napojasz - user - 90%
Życie nie raz pokazało, że matematyczna racjonalność i dokładność może się schować, na szczęście jest jeszcze wiele osób, które przy wyborze partnera nie kierują się stanem jego portfela tylko uczuciem wyższym...patrz ja xD

--------------------

Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem
Dodane: 31-03-2009 13:02 - Edytowane przez Blade dnia 31-03-2009 13:03
#Blade - user - max%
He he Ciekawy temat Karol założyłeś.

Tak jak Ikar napisał dużo zachowań ludzkich można można przewidzieć i poprzez matematykę bo ludzie rozumują podobnie i podobnie się zachowują w niektórych sytuacjach. Ale to jest szokujące że tyle małżeństw nie może się dogadać. Kiedyś rozwodów praktycznie nie było, ale teraz są jakby w modzie. Jak jest różnica w zdaniach na jakiś temat to już staje się to początkiem rozwodu.

--------------------
Dodane: 31-03-2009 13:31 - Edytowane przez by_ikar dnia 31-03-2009 13:33
Napojasz napisał/a:
Życie nie raz pokazało, że matematyczna racjonalność i dokładność może się schować, na szczęście jest jeszcze wiele osób, które przy wyborze partnera nie kierują się stanem jego portfela tylko uczuciem wyższym...patrz ja xD

Przykro mi ale ludzie działają bardziej nie świadomie, dopiero kiedy są świadomi że jest to takie a nie inne dopiero wtedy zmieniają swoje przyzwyczajenia. Jednak już teraz można zaobserwować jakie problemy społeczne mają ludzie. I temu nie można zaprzeczyć a ten wzór jest tylko i wyłącznie potwierdzeniem tego co właśnie piszę. Faceci w większości nie kierują się portfelem więc dziwne by było jak byś się nim kierował :p

EDIT: blade

Słuchaj to nie jest tak że to stało się modne, kiedyś ludzie nauczeni byli inaczej żyjesz raz i żenisz się raz, teraz ludzie wiedzą że mają wybór dla tego tak łatwo rezygnują i wolą sobie poszukać kolejnej żony niż się męczyć czy naprawiać aktualne małżeństwo. Zwyczajnie ludzie nie potrafią żyć w społeczeństwie..

--------------------

------
------
------
------
Dodane: 31-03-2009 13:43
#Ra - user - 70%
Ja może napiszę tak trochę inaczej, a dokładniej swoje brednie czyli filozoficzne wywody. Pierwsza myśl niby najlepsza...a zawsze mnie interesowało dlaczego tak jest, że dzieją się takie rzeczy. Tak więc, moim zdaniem ludzie potrafią życz w społeczeństwie, tylko jest ono odmienne niż kiedyś. To pokolenia je tworzą, kiedyś było inaczej, społeczeństwo dzisiaj nabiera nowego znaczenia. Normą jest seks, przemoc, kasa itp. Oni sobie takie społeczeństwo stworzyli, znacząca większość ludzi i takim sposobem żyją, to jest ich społeczeństwo i potrafią się w nim odnaleźć, w nim żyć, bo skoro nie jest odmienne niż oni sami, zachowania są takie same, więc czemu nie...

Dodane: 31-03-2009 14:10
#Korzel - user - 70%
Jak tak dalej pójdzie to za niedługo matematykę będzie ingerowała w życie intymne, więc nie dziwi mnie że nawet tutaj mamy z nią do czynienia xDD A przechodząc do tematu to ciężko mi uwierzyć, że jest taki wzór ale z 94 % pomyślności to chyba daje trochę do myślenia i w dużym stopniu przekonuję, dlatego śmiem twierdzić, że może to okazać się prawdą ale w 100 % nie jestem co do tego przekonany xD Tak samo ciężko jest mi powiedzieć czy ludzie z tego będą korzystać ale wydaje mi się, że znajdą się tacy co będą chcieli poznać rokowanie swojego związku, tylko żeby nie brali do siebie tego dosłownie [wesoly] Pozdrawiam

--------------------
Życie jest jak butelka dobrego wina.
Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety
na opakowaniu,
inni wolą spróbować jego zawartość.
Dodane: 31-03-2009 14:14
#Ra - user - 70%
Chyba nie czytałeś tego co pisał ikaryjczyk, to daje tylko dowód na to, że 94% naszej społeczności idzie takim samym schematem, takimi samymi zachowaniami, ten wzór nie jest czymś genialnym, jest tylko dowodem na to, co część ludzi wiedziała wcześniej. Ktoś kiedyś na forum miał genialny cytat: "Śmiejecie się ze mnie że jestem inny, ja śmieję się z was że jesteście tacy sami"...Czytajcie, bo widać że mądrzejsze posty są dla większości niepojęte...

Dodane: 31-03-2009 15:01
#enigma - user - max%
Każdy człowiek jest inny i jest nieprzewidywalny, więc żaden wzór tego nie pokaże... Może być po prostu jakiś zbieg okoliczności bo nie sądzę żeby dzięki takiemu wzorowi można było przewidzieć jakieś reakcje człowieka, no może nieliczne...

Dodane: 31-03-2009 17:30
enigma napisał/a:
Każdy człowiek jest inny i jest nieprzewidywalny, więc żaden wzór tego nie pokaże... Może być po prostu jakiś zbieg okoliczności bo nie sądzę żeby dzięki takiemu wzorowi można było przewidzieć jakieś reakcje człowieka, no może nieliczne...

W takim wypadku jest to aż 94% zbiegów okoliczności na 100% zbadanych. Każdy człowiek jest inny, tak się mówi, ale w rzeczywistości może być całkiem inaczej. Reagujemy podobnie na różne czynniki, te 6% które się nie zmieściło w wzorze pokazuje jak mało dzisiaj ludzi jest innych niż wszyscy. Dla czego każdy kto się teraz uczy nie uczy się dla tego żeby być mądry i wiedzieć więcej, tylko po to żeby dostać dobrą pracę. Raczej nie każdy się po to uczy, ale tak duża ilość że bardzo ładnie obrazuje że jesteśmy szarą masą sklejoną do kupy i marzenia innych są naszymi.

--------------------

------
------
------
------
Dodane: 31-03-2009 17:37
#Mattiz - user - 90%
no musze przyznać ze to 94% na 100% robi wrazenie i ta matma naprawde jest wszędzie xD no ale dla mnie tojest troche głupie zeby wzór na to czy ktoś sie rozwiedzie? no głupota to jak sie w kimś ktoś zakocha niech najlepiej "rozwiąze" ten wzór zeby sprawdzić czy po ślubie bedą razem 15min czy troche dłuzej.. osobiście nie chciał bym brać w czymś takim udziału

--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D

Bo żyć godnie to nie znaczy nie upadać. Każdy robi błędy ważne jak będziesz wstawać!
Dodane: 31-03-2009 18:16
#MattiTeo - user - 80%
Aż tak genialne to to nie jest... jeśli para nie może dojść do porozumienia w drażliwych tematach, to chyba oczywiste jest to, że coś jest nie tak i w najbliższych latach, następstwem może stać się rozwód...
Matma na pewno nie zdominuję wszystkiego, nie jesteśmy w stanie przewidzieć wielu ludzkich reakcji, jeden człowiek od drugiego się przecież różni.

Dodane: 31-03-2009 18:21
#Darknes - user - max%
Ciekawa sprawa z tym wzorem ale tak jak mówią poprzednicy niby jesteśmy różni ale jednak tacy sami. Rzadko jest tak że partnerzy kochają się na wzajem Niby są sobą zauroczeni ale po 2-3 miesiącach to mija i partner/partnerka się "nudzi" i co koniec związku ?! Zawsze jedna ze stron musi starać się bardziej. W dzisiejszym świecie liczy się kasa i seks..."bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze" Ludzie nie starają się rozwiązać problemu tylko coś im nie podpasuje w czymś mają odmienne zdania i zaraz wielka kłótnia o nic i rozwód nie starają się nawet porozmawiać na spokojnie przedyskutować dlaczego tak a nie inaczej.
A co do tego uczenia to prawda teraz nikt nie stara się pozyskać wiedzy wszyscy kombinują aby ściągnąć oszukać jakoś zdać i mieć papierki że się skończyło i mieć nadzieję na dobrą pracę.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 31-03-2009 18:22
Nie mam pojęcia dla czego stale piszecie że matma miesza się do wszystkiego.. Przecież to jest bardziej badania społeczne niż jakaś matma, oni tam sprawdzali zachowania ludzi i tylko dali tak lub nie wszystkie tak policzyli i podali wynik procentowy, czy to jest aż tak skomplikowana matematyka..? Doszukujcie się czegoś innego niż tylko matematyki ale dla czego było takie badanie..? Ono tylko potwierdza jak jest na prawdę. Ludzie się zmienili kiedyś, zaczęło im bardziej zależeć na kasie i na seksie, oraz nie potrafią rozmawiać na drażliwe tematy, nie zostali tego nauczeni. Czego się tu dziwić, uczył nas ktoś takich rzeczy..? musimy się sami przekonywać czy robimy dobrze, a i tak nie wiemy bo mamy się na czym oprzeć? Czyli nie potrafimy żyć w społeczeństwie najzwyczajniej...

--------------------

------
------
------
------
Dodane: 31-03-2009 18:23
#Konrad - user - 90%
Ja bym nie powiedział że wzór tylko dedukcja i przewidywalność zachowań..przecież to nie jest wzór w stylu v = s/t tlyko pytają i wysnuwają wnioski..chyba :p

Co do tego czy ludzie są tacy sami czy inni to prosty dowód sprawdźcie w szkole, ile osób pójdzie za jedną która powie hej uciekamy wszyscy bo mi się nie chce siedzieć..blablabla a potem co idą za jednym jak bydło za pasterzem...głupie to trochę..ja stety niestety raczej nie idę za kimś takim bo zazwyczaj to skończony idiota, ale są tacy co pójdą..

Dodane: 31-03-2009 20:20
#enigma - user - max%
by_ikar napisał/a:
enigma napisał/a:

W takim wypadku jest to aż 94% zbiegów okoliczności na 100% zbadanych. Każdy człowiek jest inny, tak się mówi, ale w rzeczywistości może być całkiem inaczej. Reagujemy podobnie na różne czynniki, te 6% które się nie zmieściło w wzorze pokazuje jak mało dzisiaj ludzi jest innych niż wszyscy. Dla czego każdy kto się teraz uczy nie uczy się dla tego żeby być mądry i wiedzieć więcej, tylko po to żeby dostać dobrą pracę. Raczej nie każdy się po to uczy, ale tak duża ilość że bardzo ładnie obrazuje że jesteśmy szarą masą sklejoną do kupy i marzenia innych są naszymi.

No tak, wiadomo na wielu bodźców większość reaguje tak samo, albo podobnie, ale nie wyobrażam sobie żeby takie wzory mogły przewidzieć wszystkie reakcje człowieka... Zresztą nie mnie to oceniać, może rzeczywiście dzięki matematyce można wszystko wyliczyć i wywnioskować, no nie wiem, możliwe ; )

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online