Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:09
OnLine: 35, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: życie za życie
Dodane: 30-03-2009 11:49
#Korzel - user - 70%
Na zdrowy rozsądek to jedno życie jest mniej cenniejsze niż kilka ale tu mówimy o ŻYCIU a nie o jakieś rzeczy. Jak dla mnie jest to wielki akt odwagi bo nie każdy by się tam wybrał. jak jest to możliwe to trzeba coś zrobić aby komuś uratować życie jednak gdy sprawa jest beznadziejna to wydaje mi się, że nie opłaca się wysyłać grupę ludzi na śmierć po kogoś kto już dawno może nie żyć. Pozdro

--------------------
Życie jest jak butelka dobrego wina.
Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety
na opakowaniu,
inni wolą spróbować jego zawartość.
Dodane: 30-03-2009 16:21
#mati_93 - user - 40%
No dobra a popatrzmy z perspektywy zakładnika o którym świat zapomniał bo MOŻE już nie żyć i co on teraz myśli o swoim kraju za który walczył lub dal niego pracował z wiarom że kraj go nie opuści :)

--------------------
Tylko martwi widzieli koniec wojny Platon

مقام قه بسکتبال اروپا به تیمی شاخص تبدیل شود. همچنین تیم
فوتبال ماکابی تل‌آویو موفق شده است که هیجده مقام قه.

http://www.asgpyr...
Dodane: 30-03-2009 16:30
#BenaS - user - 40%
Z perspektywy zakładnika jest tak że z jednej strony sądzi ze ktoś go uratuje a z drugiej byle by szybciej zginąć i nie narażać kolegów z oddziału.

Dodane: 30-03-2009 17:00
#enigma - user - max%
Wszystko zależy od osobowości zakładnika, jeśli jest świadom sytuacja, to na dobrą sprawę powinien sam powiedzieć żeby lepiej nie narażali tylu ludzi na śmierć, jednak jeśli nie jest przygotowany na śmierć to będzie błagał o pomoc. W dużej części takie coś jest bezcelowe, bo naraża się oddział a najczęściej i tak zakładnik ginie...

Dodane: 30-03-2009 21:04
#Glamb - user - 70%
Korzel napisał:
Jak dla mnie jest to wielki akt odwagi bo nie każdy by się tam wybrał.

Jeśli chodzi Ci o to, że żołnierze idą odbić zakładnika to, oni po prostu wykonują rozkaz i czasami to nie dowaga :p

Dodane: 30-03-2009 21:09
#enigma - user - max%
Glamb napisał/a:
Korzel napisał:
Jak dla mnie jest to wielki akt odwagi bo nie każdy by się tam wybrał.

Jeśli chodzi Ci o to, że żołnierze idą odbić zakładnika to, oni po prostu wykonują rozkaz i czasami to nie dowaga :p

Rzadko kiedy jest to odwaga, albo i w ogóle jej nie ma, jeśli osoba decyduje się na służbę w oddziałach specjalnych to musi być przygotowana na takie coś... Więc jeśli dostaje rozkaz, to nie ma tam ani grama jego odwagi, jeśli się zdecydował na służbę tam, to jest im wierny jak pies i nie ma nic do gadania na dobrą sprawę.

Dodane: 30-03-2009 21:12
#Napojasz - user - 90%
Tacy żołnierze działają jak maszyny, nie ma czasu na strach, nie ma czasu na kalkulacje, jest rozkaz trzeba go wykonać ale odwaga Eni także musi być, gdyby jej nie było, nie zostaliby w ogóle zaciągnięci do takiej jednostki.

--------------------

Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem
Dodane: 30-03-2009 21:28
#mati_93 - user - 40%
Jeżeli ktoś się zaciąga do sił specjalnych to jest cholerni twardy psychicznie i nie rusz go śmierć . Eni ma w pełni rację tu nie ma nic wspólnego z odwagą jest rozkaz i się idzie :)

--------------------

Dodane: 30-03-2009 21:35
#Blade - user - max%
Tak jak napisałem to jest ich zawód i muszą się do tego przyzwyczaić, że ryzykują życie za zakładnika.

A jeśli by spojrzeć z punktu widzenia zakładnika to na pewno chce żeby go uratowano, ale ciekawy jestem jak by się czuł wiedząc że kilku żołnierzy oddało za niego życie by go uratować

--------------------
Dodane: 30-03-2009 21:52
#mati_93 - user - 40%
no właśnie z jednej strony szczęście że jest wolny a z drugiej świadomość za za niego życie udało kilku dobrych ludzi co mieli rodziny i jak spojrzeć żonie takiego żołnierza w oczy co jej powiedzieć ze jest się dumnym z niego albo wdzięcznym ?

--------------------

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online