Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:09
OnLine: 35, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: godzina dla Ziemi
Dodane: 28-03-2009 11:51
#Plastus - user - max%
Dziś Wieczorem mamy akcje "godzina dla Ziemi". Według pomysłu ekologów między godziną 20.30 a 21.30 na całym świecie mają zgasnąć światła w imię oszczędności energii. Na godzinę ciemność ma zapaść w 82 państwach w instytucjach publicznych i firmach. W Polsce zgasną światła w Pałacu Kultury i Nauki, Zamek Królewski w Poznaniu wyłączone będą latarnie, w Polsce do akcji przyłączyło się 30 miast. Energetycy się sprzeciwiają, przekonują, że cała akcja ma jedynie wymiar symboliczny i nie przyniesie żadnych faktycznych korzyści. Elektrownie nie przestaną produkować energii, a prądu tak jak ropy nie da się zmagazynować, więc się zmarnuje. musi być zużyta zaraz po wytworzeniu. Ponadto mogą wystąpić problemy w systemie rozprowadzania prądu. Akcja ma nasz uczyć oszczędzania, czy to coś pomoże, czy może kolejny nic nie znaczący wymysł ?

Dodane: 28-03-2009 11:53
#Mirror - user - 10%
Mi się tam podoba.
Dokładnie (chyba) w Polsce bierze udział 37 miast.

Dodane: 28-03-2009 11:56
#Sewerin - user - 10%
Wątpię żeby to coś dało, ale jak chcą gasić światła to nie mam nic przeciwko ;)

Dodane: 28-03-2009 12:19
#Ra - user - 70%
Ja w oszczędności prądu nic szczególnego nie widzę, po to został on "odkryty" żeby z niego korzystać, aby ułatwić ludziom egzystowanie na tej planecie. Tak więc nie wiem do czego ma prowadzić ta akcja charytatywna, jest to tylko symboliczne i zamiast organizować coś tak głupiego, to niech pomyślą nad tym, czym można by zastąpić plujące dymem elektrownie, fabryki itp. Ale oczywiście my to wiemy, lecz kto wydałby miliardy euro, dolarów, funtów, złotówek na to by zainwestować w lepszą przyszłość? Puki nie dojdzie do jakiegoś przełomu, czyt. tragedii na skalę globalną ludzie nic nie zrozumieją a i powątpiewam gdyby to coś dało. Jedyne wyjście do spojrzenie śmierci w oczy, wtedy może by to kogoś nauczyło.

Dodane: 28-03-2009 12:42
#Napojasz - user - 90%
W dużych niemieckich miastach tego typu akcje organizowane są co roku, dobrze, że pozytywne wzorce z zagranicy są wprowadzane na Polski grunt. Myślę, że akcja jest ciekawa i godną przyklaśnięcia ;)

--------------------

Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem
Dodane: 28-03-2009 13:10
#Plastus - user - max%
Ja w oszczędności prądu nic szczególnego nie widzę, po to został on "odkryty" żeby z niego korzystać, aby ułatwić ludziom egzystowanie na tej planecie. Tak więc nie wiem do czego ma prowadzić ta akcja charytatywna, jest to tylko symboliczne i zamiast organizować coś tak głupiego, to niech pomyślą nad tym, czym można by zastąpić plujące dymem elektrownie, fabryki

W połowie masz racje a w połowie nie. Rzeczywiście prąd został odkryty po to, aby go użytkować, lecz problem polega na tym w jaki sposób zostaje on produkowany. Elektrownia w Bełchatowie emituje tyle siarki i Co2 , że głowa mała, smrodzi i zatruwa środowisko, ludzi. Powinno się budować elektrownie wiatrowe, wodne, słoneczne ewentualnie atomowe i a jeśli muszą być już węglowe to niech robią wszystko by emisje gazów ograniczyć do minimum. Taka akcja nic nie da ponieważ elektrownie i wyprodukują ten prąd, ale może uświadomi to ludzi, że trzeba używać energooszczędnych żarówek i gasić światło za sobą ?

Dodane: 28-03-2009 13:25
#Napojasz - user - 90%
Polscy naukowcy pracują nad produkcją paliwa z dwutlenku węgla który wydobywa się z kominów elektrowni. Jeżeli wszystkie plany i testy przebiegną pomyślnie to, można by w Polsce sporo tego wyprodukować wszak ponad 90% energii jaką zużywamy pochodzi z węgla.

--------------------

Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem
Dodane: 28-03-2009 13:33
#Ra - user - 70%
No wiesz, ludzie na zachodzie w krajach bardziej rozwiniętych niż nasz i co za tym idzie mających więcej pieniędzy, rodzina w Polszcze oszczędza na prądzie i można powiedzieć że jest do tego przyzwyczajona i że tak powiem instynktownie gasi światło xD Fajnie byłoby widzieć jakieś nowe rozwiązania nad wykorzystaniem odpadów z produkcji prądu, bo pomyśleć że to co jest wydalane może posłużyć jako surowiec do dalszego przetworu to chce się pociąć. Ale życie bywa takie brutalne, że mimo iż nasi naukowcy opracowaliby rewolucyjna technologię to zabrakłoby pieniędzy na tej wdrożenie lub inni genialni ludzie ogłosiliby że jest nieopłacalna O_o W innym przypadku sprzedaż patentu i całych lat badań innej firmie...

Dodane: 28-03-2009 13:41
#Napojasz - user - 90%
Wiesz Ra taka akcja niesie ze sobą spore oszczędności, przy założeniu, że każdy spośród kilku milionów osób w swoim domu zgasi na te 30 min światło to pieniądze jakie zostaną zaoszczędzone w ten sposób są niebagatelne.

Wg. mnie jednym z najlepszych sposobów produkcji energii jest spalanie śmieci w specjalnych spalarniach. Dym unoszący się z tych kominów jest czysty więc nie zanieczyszcza się środowiska a dodatkowo z 2 ton śmieci można uzyskać energię równą 1 tonie węgla...nie dość, że pozbywamy się śmieci to jeszcze czerpiemy z tego prąd, niestety budowa takiej spalarni jest bardzo bardzo kosztowna.

--------------------

Dodane: 28-03-2009 13:49
#mati_93 - user - 40%
Warto na pewno warto , wszystko co robimy dla ziemi i jej czystości warto robić oszczędzać prąd i ta jedna symboliczna godzina która może nic nie da , ale to zawsze coś gdy będzie się ciągle o tym mówić ludzie zaczną myśleć i w końcu coś się zmieni :)

--------------------
Tylko martwi widzieli koniec wojny Platon

مقام قه بسکتبال اروپا به تیمی شاخص تبدیل شود. همچنین تیم
فوتبال ماکابی تل‌آویو موفق شده است که هیجده مقام قه.

http://www.asgpyr...
Dodane: 28-03-2009 14:03
#Zuza - user - max%
Myślę, że nawet jeżeli nie ma to super znaczenia dla środowiska to dobrze taką akcję przeprowadzić, chociażby żeby dać przykład następnym pokoleniom, jeżeli dzieciom od małego się będzie pokazywało, że ważne jest, aby oszczędzać energię to dziecko zapamięta to na całe życie. Od takich akcji jak ta zaczynają się kolejne, a przecież gdyby tak każdy z nas oszczędzał energię choćby przez godzinę dziennie to byłoby dużo mniejsze zużycie.

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 28-03-2009 14:06
#Bociak - user - max%
Hejloł!!!
No prawda że oszczędności to za sobą niesie duże, ale przecież prędzej czy później wszystko wróci do normy. Dobrze by było gdyby wszyscy ludzie na Ziemie powiedzieli "będziemy segregować śmieci", to byłby sukces. No jeśli to będzie na całe życie, a tylko na wybrany dzień.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 28-03-2009 14:08
#Ra - user - 70%
Gdyby. Gdyby zaczęli inwestować w przyszłość, w czystą energię i do tego odnawialną to byśmy nie musieli martwić się oszczędzaniem energii, pikietowaniem i apelami takimi jak ten w tym temacie. Fajnie dawać przykład innym, nic do tego nie mam, ale denerwuje mnie obojętność innych. No ale wiecie, elektrownie będą nawalały pełną parą i ta energia nie jest nigdzie magazynowana więc też to przyniesie jakieś straty, można też tak kalkulować.

Dodane: 28-03-2009 17:02
#Glamb - user - 70%
Może i taka akcja ładnie brzmi i w ogóle, ale wątpię, żeby coś dała. Ludzie w telewizji zapytani o to będą mówić, że super, że jak najwięcej takich dni itd. Ale gdy to minie będą postępować tak jak zawsze i o tym zapomną. No może parę osób przekona to do oszczędzania energii, ale mały procent. A skoro wytworzona energia się zmarnuję to myślę, że to nie ma sensu. Ludzie powinni budować te elektrownie wodne i inne ekologiczne rozwiązania, a nie robić jakieś specjalne wydarzenia, które które niby wspierają ekologię :p

Dodane: 28-03-2009 17:06
#Plastus - user - max%
Wiesz Ra taka akcja niesie ze sobą spore oszczędności, przy założeniu, że każdy spośród kilku milionów osób w swoim domu zgasi na te 30 min światło to pieniądze jakie zostaną zaoszczędzone w ten sposób są niebagatelne.

Właśnie Napi, że nie. Bo prąd to nie benzyna i nie zmagazynujesz jej nigdzie, przepłynie przez kable i zniknie, to wszystko, więc nic to nie da oprócz symbolicznego wymiaru.

Dodane: 28-03-2009 17:18
#Tede - user - 30%
dla mnie ta się nie podoba :/ ponieważ jeden dzien tak nic nie zmieni:/ jeden dzien to stosunku roku to za bardzo stan ziemi sie nie polepszy
jakby wszyskie panstwa należały do tego paktu ekologicznego i by go stosowali to by stan by ziemi się bardzo się polepszył ale jest jak :/ rząd polski z niechęcią do tego za bardzo przystępuje a dopiero inne panstwa np. stany zjedonoczyne

Dodane: 28-03-2009 17:41
#Macias - user - max%
Taki dzień, to jest raczej zwyczaj symboliczny, próba pokazania, że da się przez chwilę wytrzymać bez prądu, niż jakaś wielka akcja oszczędzania. To tak, jak często organizuje się dzień bez papierosa, aby przynajmniej niektórzy palacze się opamiętali i zaczęli kurację antytytoniową. Osobiście dzisiaj o tej porze nie zapalę światła, ale tylko dla tego, że nie będzie mnie o tej porze w domu xD Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 28-03-2009 23:30
#Blade - user - max%
Ja tam nawet nie wiedziałem że to dziś xD Tak jak Maciek napisał to jest taki raczej zwyczaj symboliczny że bez prądu da się żyć. W końcu kiedyś nie było komputerów, żarówek, telewizorów itp i ludzie żyli. Nie wiedzieli co to elektryczność. A teraz bez tego nie można się obejść xD ale takie masowe wyłączenie odbiorników elektrycznych może doprowadzić do przeładowań w w elektrowni, gdyż to duże ilości prądu przestaną nagle płynąc i co mają zrobić jak nie ma gdzie tego gromadzić.

--------------------
Dodane: 28-03-2009 23:37
#C@rL - user - 100%
Heh xD Ja też nic o tym nie wiedziałem ^^ Tak jak Rysiek powiedział prąd został 'odkryty' abyśmy mogli z niego korzystać. Jeden dzień i tak wiele nie zmieni... jakby taka akcja była co 2 dni organizowana to wtedy społeczeństwo by sobie zakodowało i wtedy byłoby to na pewno efektowniejsze :)

--------------------
SIEMA FORUM.
Dodane: 29-03-2009 14:01
#Plastus - user - max%
Ja przyznam się bez bicia, że wcale nie zgasiłem światła, moja mała żaróweczka energooszczędna na pewno nie stanowi zagrażanie dla świata.
Przyznawać się kto był tym złym wczoraj i nie zgasił lampki nocnej xD ?

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online