Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:09
OnLine: 35, statystyki
index > Sport, Motoryzacja
Temat: Formuła 1 - sezon 2009
Dodane: 12-09-2009 18:42 - Edytowane przez Macias dnia 12-09-2009 18:42
#Macias - user - max%
Nie dziwię się, że Fisichelli zaproponowano kontrakt z ferrari. W ostatnim wyścigu pokazał się z kapitalnej strony. Prawdopodobnie właśnie tym występiem zdołał odświeżyć zakurzony temat, o niemocy Ferrari, w znalezieniu włoskiego kierowcy, do reprezentowania włoskiego teamu. Pomysł z Fisichellą spadł na nich jak grom z jasnego nieba. Biorąc pod uwagę dobrą formę Giancarlo i biorąc pod uwagę jego narodowość postanowili dać mu szansę. Decyzja wydaje mi się słuszna, choć osobiście sądzę, że Robert przewyższa talentem Fisichellę i byłby bardziej sprawnym kierowcą Ferrari... No ale cóż, jest przecież Polakiem... Jedno jest przynajmniej niewątpliwe. Z pewnością Fisichella lepiej będzie reprezentować stajnię Ferrari niż niejaki Badoer... xD

Kwalifikacje do GP Włoch już za nami. Niestety w Q2 Polakowi przytrafiła się awaria silnika i nie mógł ukończyć kwalifikacji. Pole Position wywalczył dziś rzutem na taśmę obecny mistrz świata Lewis Hamilton, który o 0,2 sekundy pokonał Sutila z Force India. Jutrzejszy wyścig zapowiada się ciekawie.

--------------------
Dodane: 12-09-2009 18:46
A ja za to bylem zaskoczony, tym kontraktem Fisichelli z Ferrari. Spodziewałem się kogo innego, niekoniecznie Roberta :p Ale też wielkich manwrów nie mieli

--------------------
Ludzie boją się zmiany. Nawet na lepsze. - Józef Ignacy Kraszewski.

Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.
F.Dostojewski

"Nullum potentius satelittium
quam amici fidelis" - Nie ma potężniejszych obrońców
nad wiernych przyjaciół

Dodane: 13-09-2009 15:54
#malpex - user - max%
Dokładnie mnie tez zaskoczyli ze po jednym dobrym wysciegu odrazy go wzieli. Moze dlatego ze jest włochem. :p teraz pokazał na co go stac XD 9 miejsce i Ferrari bez punktów.
Robert mial w tym wyscigu duzego pecha. Najpierw ten wypadek z Webberem i uszkodzone skrzydło a potem juz koniec wyscigu.

--------------------

-------------------------------

Dodane: 27-09-2009 18:01 - Edytowane przez Macias dnia 27-09-2009 18:03
#Macias - user - max%
Dla takich chwil warto żyć: http://www.youtub..._nXs44L3b0 Lewis Hamilton zmierzający po trzecie miejsce, na ostatnim okrążeniu się (za przeproszeniem) wy*ebał xD Nikt mu w tym nie pomógł, nikt na niego nie naciskał, po prostu się wyrąbał :) Po prostu śmiech na sali. I to jest mistrz świata?

Co do samego wyścigu, to nie był rewelacyjny. Nie było ciekawych wydarzeń. Nasz rodak, Robert Kubica, pecha miał już na samym początku. Podczas kolizji z Markiem Webberem uszkodził sobie przednie skrzydło i musiał zjechać do boksu, a potem już zupełnie musiał zrezygnować z wyścigu.

Co powiecie o przebiegu nocnego weekendu w Singapurze? Streszczając wydarzenia, kwalifikacje zwyciężył Lewis Hamilton. Dało się zaobserwować słabą kondycję Ferrari i Force India, a także poprawę kondycji bolidu BMW. Kwalifikacje zakończyły się dość nietypowo i niefortunnie dla większości zawodników, ponieważ w Q3 szalejący na torze Rubens Barichello zaliczył glebę i musiano wstrzymać qual na bieżących wynikach. Tak więc większość kierowców przygotowana na poprawę czasu na miękkiej mieszance nie miała takiej okazji. Robert Kubica ostatecznie wystartował do niedzielnego wyścigu z ósmego pola i po stosunkowo ciekawym wyścigu zajął ósmą lokatę i tym samym otrzymał 1 punkt. Wielkie tragedie na torze przeżyli Rosberg i Vettel, którzy walczyli o podium, a nawet o zwycięstwo. Rosberg przez własną głupotę nieprawidłowo wyjechał z boksu za co został ukarany przejazdem przez pit lane, natomiast Vettel przekroczył dopuszczalną prędkość 100km/h w alei serwisowej i także został ukarany przejazdem przez boksy. Wyścig zwyciężył Lewis Hamilton.

A co wy sądzicie o tym wyścigu?

--------------------
Dodane: 01-10-2009 21:52
#malpex - user - max%
Wyscig był fajny zreszta jak kazdy ;) choc nie było wyprzedzania za duzo na torze wiekszosc rozgrywała sie w boxach. Kubica pojechał na tyle na ile pozawał mu bolid. Poprawili sie ale chyba to i tak jest gdzies w środku stawki;/
Błedy popełnione przez Vettela i Rosberga byly wyłacznie ich wina i musieli zapłacic konsekwencje ale nawet mimo tego ze musieli przejezdzac przez aleje serwisowa to poradzili sobie bardzo dobrze. Mogli podjac walke z Hamiltonem. Osobiscie zadziwił mnie Button daleka pozycja startowa 1 pit stop i wysoka pozycja.

--------------------

Dodane: 05-10-2009 17:04 - Edytowane przez Macias dnia 05-10-2009 17:06
#Macias - user - max%
Kwalifikacje do GP Japonii mamy już za sobą. Były to dość nietypowe kwalifikacje ponieważ podczas ich trwania doszło do kilku bardzo nieprzyjemnych wydarzeń. Podczas Q2 groźny wypadek Jaime Alguersuariego doprowadził do pojawienia się czerwonej flagi na torze i spowodował zatrzymanie kwalifikacji do czasu uprzątnięcia rozbitego bolidu. Gdy ekstremalnie już opóźnione Q2 wznowiono, Glock także uległ poważnemu wypadkowi, po którym ponownie wstrzymano zawody, a Glocka przewieziono do szpitala. W momencie kiedy ponownie wznowiono drugą część sesji kwalifikacyjnej kierowcy szykowali się do wykręcenia swoich najlepszych kółek. Niestety w najbardziej newralgicznym momencie, czyli podczas ostatniego okrążenia q2 kiedy to wszyscy chcieli poprawić swoje czasy, to Sebastian Buemi miał wypadek na torze i żółta flaga nie pozwoliła wielu kierowcom uzyskać dobrych czasów. Między innymi ucierpiał na tym Robert Kubica, który nie zakwalifikował się do Q3. Kwalifikacje wygrał Sebastian Vettel, drugi był Trulli, trzeci Hamilton.

Na szczęście wszystko szczęśliwie skończyło się dla Polaka (formula1.pl)
Sędziowie po kwalifikacjach do GP Japonii długo debatowali. Jak się można było spodziewać spora cześć kierowców, która pod koniec drugiej części czasówki zignorowała żółtą flagę po wypadku Sebastiana Buemiego dostała kary przesunięcia na starcie. Łącznie FIA ukarała pięciu zawodników. Wśród nich znaleźli się: Jenson Button, Rubens Barrichello, Fernando Alonso, Adrian Sutil oraz Sebastien Buemi. Wszyscy otrzymali kary przesunięcia o pięć pozycji na starcie. Robert Kubica ruszy zatem do wyścigu z siódmego pola startowego (po tym jak za wymianę skrzyni biegów został ukarany także Heikki Kovalainen).

Dodam tylko, że Kubica będzie bardzo dobrze zatankowany, w porównaniu do czołówki, co daje mu dodatkową przewagę. Zapowiada się ciekawy wyścig.

Edit: Tak, żeby relacji było za dość, to napiszę jak wyglądał wyścig. Otóż zwyciężył go kapitalnie jadący Sebastian Vettel. Drugie miejsce zasłużenie wywalczył Jarno Trulli z Toyoty i tym samym sprawił teamowi w ojczystym kraju dużą radochę. Trzeci metę przekroczył Lewis Hamilton. Dla Roberta Kubicy, to był dość ciekawy wyścig. Do wyścigu ruszył z dużą ilością paliwa, co dawało mu taktyczną przewagę nad bardzo lekko zatankowaną czołówką. Ostatecznie Polak miał pecha, bo w momencie kiedy walka o punkty stawała się coraz bardziej realna, wolni kierowcy z czołówki po swoich pit stopach wjeżdżali często właśnie przed niego z boksów, czym znacznie zwolnili tempo Polaka. Ostatecznie Kubica nie wywalczył punktów, bo do mety zajechał na 9 pozycji. Mimo to wyścig zaliczam do udanych i ciekawych.

--------------------
Dodane: 13-10-2009 12:56 - Edytowane przez Cheon dnia 13-10-2009 12:57
#Cheon - user - 90%
Powiem szczerze, gdy przeczytałem tytuł tego artykułu, bardzo się zdenerwowałem.
[url]
http://sport.onet...omosc.html

Odezwał się wielki niemiaszek - zazdrośnik :d

--------------------

Dodane: 14-10-2009 13:09
#Macias - user - max%
Cheon napisał/a:
Powiem szczerze, gdy przeczytałem tytuł tego artykułu, bardzo się zdenerwowałem.
[url]
http://sport.onet...omosc.html
Odezwał się wielki niemiaszek - zazdrośnik :d

Po prostu żal mi tego człowieka. Cieszę się, że w przyszłym roku Kubica nie będzie musiał się ścigać u jego boku. Nigdy tak naprawdę nie lubiłem Heidfelda. Było kilka takich sytuacji, w których udowodnił, że jest wielką, poniemiecką świnią. Szczególnie wspominam sytuację, kiedy to kilka sezonów temu Kubica zderzył się z Heidfeldem, a potem Nick w konferencji prasowej mówił, że to wszystko wina Roberta, a przecież sam się w niego wrąbał... Zresztą śmieszne wydaje się, że Heidfeld uważa się za lepszego od Kubicy. Niemiec ściga się w F1 od wielu lat i jeszcze nigdy nie zwyciężył wyścigu. Kubica już jako debiutant był w stanie walczyć o stopnie podium, a nawet udało mu się raz wygrać. Trzymam więc kciuki, żeby ten przebrzydły Niemiec nie zdołał podpisać kontraktu, bo takie hamidła w F1 to obraza dla tego pięknego sportu.

--------------------
Dodane: 14-10-2009 13:14
#Cheon - user - 90%
Ufff Macias czytając pierwsze zdanie, myślałem, że kierujesz je do mnie xD
Ja również go nigdy nie lubiłem i także mam nadzieję, że nie przyjmie go żaden team. Bardzo dobrze, że Renault go nie chce :d

--------------------

Dodane: 16-10-2009 21:57
#malpex - user - max%
Heidfeld jest głupi :p nigdy go nie lubiłem zreszta całego zespolu bmw bo zawsze traktowali roberta gorzej od nicka. Nigdy mi sie to nie podobało, tak samo jak zachowanie heidfelda i jego wypowiedzi świadcza o jego inteligencji, która jest chyba na niskim poziomie. Byc tyle lat w f1 i nie wygrac nawet jednego wyscigu. A poprzednie sezony pokazaly ze bmw miało samochód który mogł wygrywac ale ten niemiec nie potrafil tego wykorzystac. Mam nadzieje ze nikt nie bedzie go chciał w f1 i pojdzie sobie na emeryture szwab jeden.

Juz w ten weekend przed ostatni wyścig w Brazyli! Kubica narazie daleko bo na 14 i 12 pozycji w traningach. Za to z dobrej strony pokazal sie Alonso który wygrał II traning. A Button tez słabo bo na 5 i 7 pozycji. Jak myslicie kto wygra? ;)

--------------------

Dodane: 18-10-2009 19:40 - Edytowane przez Macias dnia 18-10-2009 19:41
#Macias - user - max%
Sesja kwalifikacyjna była dość nietypowa. Przez potężne opady deszczu druga część kwalifikacji była bardzo długo wstrzymana. Nie wiadomo było czy w ogóle się odbędzie. Nawet ucierpieli trochę na tym fani "Jak oni śpiewają", bo relacja z F1 przez ten przestój znacznie się przedłużyła. W końcu kwalifikacje wznowiono. Bardzo liczyłem na wysoki wynik Roberta, ponieważ jeździł bardzo dobrze, a w trzecim sektorze toru kręcił rekordowe czasy. W Q1 był trzeci. W ostatecznych rozgrywkach w Q3 Polak nie wykręcił nadzwyczajnego kółka i jutr do wyścigu ruszy z w miarę dobrego 8 miejsca. Pole Position wywalczył w Brazylii Rubens Barichello z Brown GP, robiąc tym samym ogromną przyjemność brazylijskim kibicom. Niespodzianką kwalifikacji są niepowodzenia kierowców z czołówki. Lewis Hamilton i Sebastian Vettel nie zakwalifikowali się nawet do piętnastki! Ciekaw jestem jak wszystko rozegra się jutro w wyścigu. Zastanawia mnie jaka będzie pogoda. O wszystkim przekonamy się już jutro wieczorem.

Edit: Właśnie zakończył się wyścig na torze Interlagos w Brazylii. Nasz rodak Robert Kubica po kapitalnym wyścigu stanie nareszcie na podium, a konkretnie na drugim miejscu!!! Wyścig wygrał Mark Webber. Natomiast Button już w tej chwili ma zagwarantowany tytuł mistrza świata. Wielki pech w wyścigu odniósł Rubens Barichello, który we wczorajszych kwalifikacjach zdobył pole position, a dzisiaj zajechał do mety dopiero ósmy. Walczył o zwycięstwo, pod koniec wyścigu jechał za Kubicą i walczył o drugie miejsce, jednak Hamiton wyprzedzając Barichello przebił mu oponę. Jestem szczęśliwy, że Robert wspaniale zaprezentował się w dzisiejszym wyścigu. Za moment dekoracja i zobaczymy w niej Roberta. Jeszcze raz: brawo Kubica!

--------------------
Dodane: 18-10-2009 21:05
#kamil163 - user - 20%
Krótko: yes, yes,yes nareszcie mamy podium i to 2 miejsce. Szczerze mówiąc pod koniec wyścigu to nie bałem się o jazdę Roberta ale o jego Bolid. Wielkie gratulacje należało ci się i pokazałeś tym wszystkim co na ciebie najeżdżali, że jesteś świetnym kierowcom. :d

--------------------

Dragon Ball i to się nie zmienia... :d :d
Dodane: 19-10-2009 19:39
#malpex - user - max%
Pieknie Kubica. Ale najbardziej podobał mi sie wystep Hamiltona w kwalifikacjach :p tor mokry a on juz nie potrafi jezdzic taka ciapa z niego XD O wyscigu nie wiele moge powiedziec bo calego nie ogladalem :( ale Robert zaprezentował sie bardzo dobrze. Renault napewno jest zadowolone ;) Teraz wkoncu Robert jest lepszy od tego szwaba Haidfelda :p a BWM wyprzedziło Renault w klasyfikacji konstruktorów. Mam nadzieje ze nowy zespół Roberta juz pracuje nad nowym bolidem i ze w przyszłym sezonie pokaza świetny samochód. A Kubica pokaze ze potrafi wygrywac i walczyc z najlepszymi. ;)

--------------------

Dodane: 19-10-2009 23:04
#olek_mi - user - max%
No brawo 2 miejsce to chociaż jakaś osłoda na końcówkę sezonu ;) . Miejmy nadzieję, że to dobry prognostyk na następny sezon. Najbardziej cieszę się z tego, że Kubica wyprzedził w klasyfikacji generalnej Heidfelda :d .

--------------------

Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD
Dodane: 30-10-2009 22:07
#Macias - user - max%
I oto przed nami ostatni weekend F1 tego sezonu. Na nowym torze Abu Zabi dzisiaj rozegrane były dwie sesje kwalifikacyjne. Niestety były one pechowe dla Polaka, którego bolid nabawił się uszkodzenia silnika. W wyścigu Kubica zostanie przeniesiony o 10 miejsc startowych do tyłu. W treningach królowali kierowcy McLarena. Kovalainen był pierwszy, tuż za nim Hamilton. Miejmy nadzieję, że Robert jutro dobrze zaprezentuje się w kwalifikacjach. Tak właściwie zresztą ostatni wyścig i tak będzie przeprowadzany bez większych emocji. Jason Button już jest mistrzem świata, a Brown sięgnie po zwycięstwo konstruktorów. Jedyne co może być jeszcze ciekawe, to walka o trzecie miejsce konstruktorów pomiędzy Ferrari i McLarenem.

--------------------
Dodane: 30-10-2009 23:11
#malpex - user - max%
Nom niestety dzis Robertowi szczescie nie sprzyjało. Ale humoru nie tracił i tak mozna powiedziec ze o nic nie walczy. Robertowi to nie robi czy bedzie przed Heitfeldem czy nie. Kontrakt ma juz podpisany wiec nie ma sie o co martwic i tylko jechac do przodu :p a Heitfeld zestresowany bo mysli ze jest lepszy wypadnie z trasy i nie ukanoczy wyscigu :p

--------------------

Dodane: 01-11-2009 15:40 - Edytowane przez Macias dnia 01-11-2009 15:42
#Macias - user - max%
Właśnie zakończył się ostatni wyścig tegorocznego GP. Nie obyło się bez niespodzianek. Lewis Hamilton, który wczoraj wywalczył Pole Position, nie ukończył wyścigu w wyniku awarii bolidu! Wyścig wygrał Sebastian Vettel, który dzięki temu został vice mistrzem świata w tym sezonie. Robert Kubica nie miał szczęścia w wyścigu. Starował z 7 pozycji, nawet udało mu się na początku pokonać Trullego, ale potem nie za dobre tempo i jeden błąd, spowodowały to, że ukończył wyścig na 10 miejscu. Wyścig był świetny, bezcenne są takie momenty jak walka Webbera i Buttona w ostatnim okrążeniu wyścigu!

Tak oto kończy się ten niesamowicie nieprzewidywalny sezon Formuły Jeden. Świętuje Button, Świętuje Brown GP! To tegoroczni dominatorzy. Jak będzie w przyszłym roku? Tego nie wiemy. Od dzisiaj zaczną się przygotowania do następnego sezonu. Niestety czeka nas kilkumiesięczna przerwa (jak my to przeżyjemy). W każdym razie oddaję wam głos, pora na ostatnie podsumowania, komentarze dotyczące minionego sezonu F1. Następnie temat o sezonie 2008/2009 zostanie zamknięty, a powstanie nowy o sezonie 2009/2010 gdzie będziemy dyskutować cały następny rok o wydarzeniach F1, a także o przedsezonowych zapowiedziach.

--------------------
Dodane: 01-11-2009 19:51
#malpex - user - max%
No niestety sezon nam sie zakonczył i ja nie wiem co bede robił w niedziele o 14 xD
Naprawde bardzo dobry wyscig, tak jak mowisz Webber i Button na koniec to bylo naprawde piekne zwienczenie wyścigu. Na mnie najwieksze wrazenie zrobił tor na jakim rozegrano wyscig. Ten tunel jak wyjeżdzaja z box'ow to niezle wymyslone i robi wrazenie. A ze nie bezpieczne to swoja droga :p
Brown GP mistrzostwo świata mozna powiedziec ze w debiucie Ros Brown wykonal niezła robote. Bardziej mnie dziwi postawa Ferrari bo poraz pierwszy raz od 15 lat nie ma ich na podium! Przegrali o 1 pkt z McLarenem :p
Zle sie stało ze Heidfeld wyprzedzil Roberta bo teraz pewnie bedzie sie podniecał ze jaki to on jest extra i jaki jest szybki.
Jak to bedzie na przyszły sezon to przekonamy sie w przyszlym sezonie :p Choc mam nadzieje ze to Renault bedzie grało pierwsze skrzypce XD

--------------------

Dodane: 05-11-2009 15:39
#gohan397 - user - 10%
Szkoda że Robert Kubica(jedyny polak w f1)ma tak słaby samochód .Dobrze że przeniósł się do innego teamu .Może tam będzie mał lepszy samochód i lepszych konstruktorów .... XD

Dodane: 10-03-2010 23:28
#Macias - user - max%
Temat dotyczący sezonu 2009 F1 zamykam, bo wielkimi krokami nadchodzi sezon 2010, o którym będzie można wyrażać swoje opinie w temacie pod tym linkiem: http://dbpolska.n...c,10,10140

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online