Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:07
OnLine: 38, statystyki
index > Hydepark
Temat: Wasz wzrok i stosunek do okularników.
Dodane: 07-03-2009 15:07
#Bociak - user - max%
Hejloł!!!
Ech z tymi oczami, wielu przez nie ma spore kłopoty. Musi wydawać pieniądze na terapie, okulary i szkiełka. I do tego, przykładowy Kowalski, ten którego opisuję, ma już dość ze śmiejących się z niego dzieci.

Jak wy spostrzegacie tą sprawę, czy macie okulary, jaki jest wasz wzrok i jak traktujecie okularników? Ja osobiście okulary noszę, mam astygmatyzm. To cholernie wymagająca choroba, dużo marnuję się przy niej szmalu. Wciąż z zaleceń lekarza zmieniam szkła, okropne.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 07-03-2009 15:43
Ja na swój wzrok nie narzekam, na razie wszystko widzę dobrze choć mama mówi że za dużo siedzę przed kompem i oczy sobie psuje :( Może ma racje...

Co do osób noszących okulary: W życiu nie śmiałem się z takich osób i nigdy nie będę tego robić, gdyż wiem że to nie ich wina że mają gorszy wzrok. Czasem jak jakaś dziewczyna nosi okulary to nadaje jej to pewnego uroku i jest na co popatrzeć :) )

--------------------

Dodane: 07-03-2009 15:51 - Edytowane przez Darknes dnia 08-03-2009 18:30
#Darknes - user - max%
Ja też noszę okulary I zgodzę się że trochę szmalu trzeba na nie wydać co do śmiania się ze Mnie to rzadko ale czasem jest używane wyzwisko "okularnik" i sądzę że gdybym nie miał okularów to ten ktoś nie miał by co wymyślić tak na szybko. Moja wada to po prostu krótkowzroczność nie duża ale jest. Mój kumpel ma podobnie ale on się wstydzi chodzić w okularach i używa ich tylko w domu a Ja się nie wstydzę i chodzę wszędzie w okurarach dzięki temu moja wada się zmniejsza powoli ale jednak jest lepiej niż kiedyś. Okulary noszę od 13 roku życia przez kompa bo miałem małe biurko i monitor stał za blisko po roku takiego używania kompa zauważyłem że jak siedzę z tyłu klasy to mi się literki na tablicy lekko rozmazują poszedłem do okulisty i okazało się że mam wadę wzroku :( Ale dziewczyny mówią że okulary dodają mi powagi i lepiej w nich wyglądam :d więc je noszę i nawet jakbym wyleczył wadę całkowicie to chyba nadal bym je nosił.
W dzisiejszych czasach nie jest tak źle wiele osób ma popsute oczy poprzez telewizję i kompa więc tak bardzo sie nikt z tego nie naśmiewa ale kiedyś jak w całej szkole było dwóch okularników to się z nich śmiano wiem bo mój wujek był jednym z nich.

To tyle. Pozdro wszystkim okularnikom xD

Edit: Piszecie że utrudnia życie raczej nie to nie jest żaden ciężar przynajmniej mi nie utrudnia.
Napi szkła są drogie i łatwo je zgubić.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 07-03-2009 15:52
#Macias - user - max%
Osobiście nie mam wady wzroku i nie muszę chodzić w okularach, z czego bardzo się cieszę. Jednak zdecydowanie za dużo czasu spędzam przed kompem i gdybym poszedł do okulisty, prawdopodobnie nie był by z mojego wzroku w 100% zadowolony. Z okularników się nie śmieję. Przecież nie są sobie winni, że posiadają wadę wzroku. Współczuję im tego, że ten problem znacznie utrudnia im życie. Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 07-03-2009 15:57
#Napojasz - user - 90%
Jeżeli wada wzroku, którą bym posiadał wymagałaby noszenia okularów to zdecydowanie wolałbym szkła kontaktowe. W okularach wyglądałbym co najmniej śmiesznie, a szkieł nikt nie widzi ;) Co do naśmiewania się z ludzi noszących okulary...hmmm nie jestem dzieckiem i takie żarty mnie nie bawią ale w dzieciństwie na pewno kilkakrotnie nieświadomie jakimś żartem na ten temat sprawiłem komuś przykrość.

Dodane: 07-03-2009 16:00 - Edytowane przez ja0lek dnia 07-03-2009 16:00
#ja0lek - user - 80%
Coś mi sie kojarzy, że był podobny temat xD No ale nie wiem. Mi sie zawsze okulary podobały ;P
Nawet jak u kumpla jestem to przymierzam i wyglądam bosko xD Ale u mnie to normalne. Niektórym pasują, niektórym nie. Ale czasem potrafią dodać jakiegoś osobliwego uroku :p

--------------------

Come back? :p
Dodane: 07-03-2009 16:02
#Ra - user - 70%
Też nie noszę googli xDD Ale jakoś się tak zdarza, iż co jakiś czas z wymogów życia muszę przejść pewne badania no i zawsze się trafia na wzrok. Mam dobry, choć nie tak idealny jak kiedyś, teraz mi się literki zlewają, może to przez kompa bo sporo czasu spędzam przy nim, ale jeszcze nie mam zalecenia noszenia okularów. Co do żartów z ludzi je noszących, żal przez pl ale uwagi zwracać na to nie trzeba, bo są to zazwyczaj ludzie z kompleksami i aby się od nich odciągnąć próbują obrażać innych, no albo można takiej osobie wpieprzyć xD Szkła są cholernie drogie i takie osoby są narażone na duże wydatki nie ze swojej winy...

Dodane: 07-03-2009 16:38
#Macias - user - max%
Ra napisał/a:
Szkła są cholernie drogie i takie osoby są narażone na duże wydatki nie ze swojej winy...

No są niestety... poczułem to po kieszeni jak pół roku temu pozbawiłem ich jednego delikwenta. Nieciekawa sprawa.

--------------------
Dodane: 07-03-2009 17:05
#Blade - user - max%
Ja myślę że mam bardzo dobry wzrok (badałem go rok temu bo taki był wymóg w mojej szkole) i jak do tej pory mnie mnie zawiódł, chociaż czasem jak jak przesiedzę dłużej przed kompem to mnie oczy bolą i może kilka razy zdarzyło mi się że literki mi się zlewały, lecz to też mogło wynikać za zmęczenia. Nie śmieje się z osób noszących okulary (chyba że ta osoba w jakiś sposób mnie uraziła), zresztą w swojej rodzinie mam kilka osób z wadami wzroku.

Ale jeśli by mi się wzrok w jakiś sposób popsuł, to jednak bym kupił sobie szkiełka kontaktowe, bo okulary by mi nie pasowały xD

--------------------
Dodane: 07-03-2009 17:38
#enigma - user - max%
Jeśli chodzi o mnie to mam świetny wzrok i oby zostało tak jak najdłużej... Przechodzę badania co jakiś czas bo jest taki wymóg, zawsze wszystko jest ok, i na razie myślę że to się nie zmieni, bo nie zdarzyło się ostatnio żeby mnie zawiódł.. ; ) Jednak swego czasu zacząłem się martwić czy to może rodzinne.. xDD - moja mama nosi okulary do czytania, mój tata na codzień, moja siostra także na codzień... tylko ja jeszcze zostałem bez okularów, nawet mnie straszyli że przyjdzie i na mnie pora ;D Ale nie zapowiada się xD Co do mojego stosunku do okularników... nie mam nic do nich, jeśli ma wadę wzroku to niech nosi, na pewno z tego powodu nie będę go gorzej traktował ; )

Dodane: 07-03-2009 18:31
#ALieeN - user - 20%
Ja noszę okulary. Kompletnie nie przejmuję się co ludzie na ten temat powiedzą, ani czy wyglądam w nich lepiej czy gorzej. Nie przeszkadza mi także noszenie ich na co dzień (nawet szarpnąłem się na rym :d ) To kwestia przyzwyczajenia. Są jednak także minusy [yyy] Strasznie denerwuje mnie fakt, że jetem gorszy w sporcie. Mam wadę ok. 2 na lewe i ok. 0,75 na prawe (czeka mnie wizyta) Nie wiem czy to dużo czy mało, ale na pewno w jakimś stopniu przeszkadza mi to np. w grze w gałe czy siate. Nie mogę też wybaczyć sobie jednej rzeczy, a mianowicie, że mogłem zapobiec noszeniu okularów. Jeszcze w czwartej chyba klasie nie miałem problemów. Dopiero kiedy kupiłem kompa one się zaczęły. Nie miejcie mnie za nałoga :p Nie jestem nim. Po prostu kiedy byłem młody zbyt długo siedziałem przy kompie. Do tego gdy moi starsi bracia grali na nim przyglądałem się co robią. Mam teraz do nich i do matki trochę żalu, że mnie nie odciągali, ale to już inna bajka...

Dodane: 07-03-2009 19:28
#kaffi - user - 10%
ja nie mam wady wzroku. wręcz przeciwnie mam bardzo dobry wzrok i nie mam z nim problemów. przynajmniej nie wydaje kasy na okulary. i mam nadzieje, że to się nie zmieni. co do osób które noszą okulary, nic do nich nie mam. nie przeszkadza mi to, że noszą je. przecież to nie ich wina, że maja popsuty wzrok. w ogóle nie zwracam uwagi czy ktoś nosi okulary, czy też nie. niektórym nawet ładnie jest w okularach i nie wyobrażałabym sobie widzieć ich bez okularów.

--------------------

"Kiedy ktoś kogoś gorąco kocha, nigdy tak naprawdę do końca się nie umiera" ~~ Goku~~
Dodane: 07-03-2009 19:34
#Bisu - user - 30%
Ja nosze okulary do kompa i książek, tak to nie potrzebuje. Nie uważam że okularnicy są jacyś inni niż wszyscy. Nie ma dla mnie różnicy czy ktoś nosi okulary czy też nie. Czasami to dodaje nawet uroku facetom, ale jeszcze nie widziałem dziewczyny której by to pasowało na codzień :p Soczewki są drogie, ale są też zdecydowanie wygodniejsze niż okulary. Na początku są coprawda problemy z ich założeniem (wiem z doświadczenia), ale potem już można się z tym uporać nawet w pare minut.

Dodane: 07-03-2009 19:48
#Rocky - user - 90%
Na szczęście nie muszę nosić okularów i się z tego cieszę :p Jakoś nigdy nie zdarzyło mi się śmiać z kogoś kto je nosi no może raz czy dwa jak byłem młodszy ale tak już jest. Może i ja kiedyś będę nosił okulary? Mam nadzieję że nie ale jeśli już miałbym wadę wzroku wybrałbym raczej szkła kontaktowe. Moja siostra ma okulary i rzeczywiście dość sporo pieniędzy na to schodzi. No cóż takie czasy... era komputerów i wielkich ekranów które niszczą wzrok a za leczenie trzeba słono płacić.... Po przemyśleniach z powodu coraz to większej liczby osób z wadą wzroku postanawiam zostać okulistą... xDDD

--------------------
nie odpowiadam za siebie z wtedy
Dodane: 07-03-2009 19:57
#Kathryn - user - 0%
Okularki noszę od 7 roku życia i raczej już się to nie zmieni;D Wadę wzroku mam wrodzoną i pogłębiała się ona w miarę jak rosłam. Zresztą bez moich uroczych googli z moją krótkowzrocznością i astygmatyzmem raczej bym sobie nie poradziła;D Wzrok mam bardzo słaby -7 na prawe i -7,5 na lewe, ale i tak się znacznie poprawił, bo kiedyś miałam -9;D Ostatnio dodatkowo noszę soczewki, ale to dość drogi (jak dla mnie;D) wydatek. Same soczewki na trzy miesiące kosztują 320zł, do tego dochodzą koszty za płyny, wizyty u lekarza i nawet sam dojazd do niego. Ogólnie trochę kasy to kosztuję. Z żartami na temat mojej 'ślepoty' się spotkałam, ale to w podstawówce i w pierwszej klasie gimnazjum. Jednak nigdy mi one specjalnie nie przeszkadzały;p Ogólnie do okularków można się przyzwyczaić, gorzej tylko jak rozwalisz je w szkole na WF;D

Dodane: 07-03-2009 20:01
#Rocky - user - 90%
To nie zazdroszczę mieć wady -7 ... z takimi liczbami na taki temat się jeszcze nie spotkałem ... nie znam nikogo kto miałby aż tyle.. z historią w-f'u nie wnikam xD

--------------------
nie odpowiadam za siebie z wtedy
Dodane: 07-03-2009 20:19 - Edytowane przez Darknes dnia 07-03-2009 20:22
#Darknes - user - max%
Oj -7 to sporo musisz mieć dość grube szkła mój kumpel ma -5 to sie z niego śmieje że ma grube bryle xD Bo ja to miałem początkowo -1 w prawym i -0.75 w lewym a teraz mam -0.75 i -0.5 jeszcze parę lat i będzie 0 :d
A co do W-F'u to miałem kilka wypadków xD Było śmiesznie i poważnie bo ponad 300 zł trzeba było dać za nowe.

--------------------

Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL
Dodane: 07-03-2009 20:38
#Kathryn - user - 0%
Co do szkieł - to na szczęście mam normalne, czyli cienkie;D Miałam mieć grube, ale optyk chyba się nade mną zlitował i mi je poprzecinał;D Co do wypadków to tylko raz czy dwa płaciłam z własnej kieszeni, resztę strat, w wyniku poczucia winy sfinansowała mi szkoła lub nieszczęśnicy, którzy mnie mojej drugiej pary oczu chwilowo pozbawili..xD

Dodane: 07-03-2009 20:59
#Plastus - user - max%
Okulary moim zdaniem, nadają szyku i takiego inteligentnego "image", a dobrze dobrane nawet sprawiają, że wyglądamy lepiej.
Pamiętam gdy byłem mały, to u mnie w szkole niestety dokuczało się okularnikom, fakt że nie wyglądały one dobrze, szczególnie te z szkłami jak denka od słoików.

Dodane: 07-03-2009 21:11
#mardi33 - user - 30%
ja także noszę okulary i uważam,że to wcale nie przynosi ujmy wyglądowi czy w ogóle czemu..Z resztą mówi się,że okularnicy to tacy mądrzy ludzie :d no ale jak pierwszy raz założyłam je to masakra!w ogóle w lustro nie mogłam patrzeć i wstyd mi strasznie było!zakładałam tylko na lekcje,żeby nikt mnie w nich nie widział..aż nagle gdy jechałam do szkoły autobusem to spotkałam koleżankę,która stwierdziła,że do twarzy mi w okularach i powiedziała także,że sama by chciała je nosić nawet zwykłe tak po prostu bo tak jest modnie..Hmm na pewno mnie to zaskoczyło,no ale od tamtej pory okulary noszę cały czas tak jak cała moja rodzina :d i połowa mojej klasy :d pzdr

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online