Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:06
OnLine: 39, statystyki
index > Manga i Anime > Bleach
Temat: Bleach: Fillery
Dodane: 01-03-2009 01:10 - Edytowane przez by_black dnia 13-01-2010 13:48
#Mattiz - user - 90%
Tak tak coś mnie naszło i zakładam temat na temat czegoś czego nienawidzę w Anime czyli Fillerów.
Dla tych którzy nie wiedzą Fillery są to wątki w anime nie mające żadnego związku z mangą lub od niej odbiegające.
Dla mnie osobiście Fillery są czymś beznadziejnym i staram sie ich nie oglądać jak w przypadku Bleach'a. Czy wam sie podobają Fillery w bleachu czy moze jesteście ich zażartymi wrogami? Jeśli sie wam podobają to jakie i dlaczego a jezeli nie to też dlaczego :p

Zapraszam do tematu

--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D

Bo żyć godnie to nie znaczy nie upadać. Każdy robi błędy ważne jak będziesz wstawać!
Dodane: 01-03-2009 01:17 - Edytowane przez by_black dnia 01-03-2009 01:23
#by_black - systemadmin - max%
Tak faktycznie w Naruto przeważnie są kiepskie fillery, ale idzie przeżyć :d

xD

Teraz do tematu xD

Jeżeli chodzi o fillery typu mecz tak jak ostatnio było, w którymś odcinku Bleacha to aż mało co nie usnąłem nawet nie oglądałem go całego.. Totalnie zrąbane i bez większego sensu, zdecydowanie wolę fillery, które jakoś pokrywają się z fabułą, a nie kompletnie odskakują od niej.. [yyy]

NARUTO TUTUTU! :d

--------------------
Dodane: 01-03-2009 17:03
#Ra - user - 70%
Hmm...na temat fillerów jest wiele kontrowersji, że są one niepotrzebne, służą tylko jako zapychacze głównego wątku i przez to anime staje się telenowelą w stylu "Moda na sukces". Tak, to jest prawda, ale nie mogę się z tym zgodzić do końca. Też mam co do tego mieszane uczucia, kiedy to akcja zostaje przerwana przez słaby filler, należy przypomnieć, ze dotyczy on tylko anime. Jednak słabe wykonanie może być tutaj zniwelowane doskonałym pomysłem, no ale pomysł a jego wykonanie to już różne sprawy. Najbardziej spodobała mi się saga Baunto, bo opowiedziana historia jest wręcz wyśmienita i przedstawienie ich jako wynik nieudanego eksperymentu i moce jakie posiadają stawia to na duży plus. To też ukazuje SS jako tych, co też popełnili w swojej przeszłości wiele błędów. Baunto zostali pokazani w taki sposób, iż można ich porównać do wampirów, żywili się energią duchową i tak jak Quincy potrafili wchłaniać cząstki duchowe z otoczenia, dzięki temu stając się silniejszymi i potrafiąc leczyć swoje rany. Pomysł ciekawy, lecz wykonanie mogłoby być lepsze, także opinie jakie da się usłyszeć i przeczytać są mocno negatywne. Inny filler to motyw z księżniczką i wielkie zamieszanie wokół niej a także rodziny szlacheckiej posiadającej duże wpływy w SS. Jest to saga, która według mnie była wielkim nieporozumieniem, choć przyznam, że zaskoczyła mnie parę razy, to zasługuje na mały plusik. Szczególnie ciekawy jest wątek, kiedy zostaje przyjęty nowy kapitan i niczy Aizen Sousuke wdaje się w ich łaski po czym wykorzystuje to na swoją korzyść. Niezłe było pokazanie staruszka w obliczu ostatecznej walki, gdy za pomocą jakiejś techniki pozbawiony mocy został jego Zanpaktou. Dziadek nie podjął żadnych kroków by się temu przeciwstawić, był bezsilny i tylko przyglądał się walce Ichigo z wrogiem. Nie należy brać jednak tego na serio, ale autorzy fajnie skompromitowali dziadka i "udowodnili" że tak naprawdę nie jest taki silny. Teraz oglądamy ciekawy wątek, który przenosi nas 110 lat wcześniej, a więc tak jakby można by było uznać to jako filler, ale powiązany z całą historią Bleacha, na ten przerywnik Macias bardzo się zdenerwował, chciał oglądać akcję, uważał że straciła tym samym na tempie, lecz moim zdaniem w tym przypadku szczegóły są najistotniejsze, a i akcja na tym nie ucierpi, lecz doda tym samy smaczku.

Dodane: 01-03-2009 19:25
#MattiTeo - user - 80%
Ra napisał/a:
Teraz oglądamy ciekawy wątek, który przenosi nas 110 lat wcześniej, a więc tak jakby można by było uznać to jako filler, ale powiązany z całą historią Bleacha, na ten przerywnik Macias bardzo się zdenerwował, chciał oglądać akcję, uważał że straciła tym samym na tempie, lecz moim zdaniem w tym przypadku szczegóły są najistotniejsze, a i akcja na tym nie ucierpi, lecz doda tym samy smaczku.

Nie można go nazwać fillerem! Filler to odcinek nie powiązany z fabułą mangi, a przecież akcja "Turn Back the Pendulum" była w mandze, a dokładniej obejmowała chaptery od -108 do -97.

Co do fillerów w Bleach'u to naprawdę spora przesada. Ilość odcinków nie związanych z mangą wynosi blisko 90 :o Nie chciałbym żeby były ciekawe, lepiej jakby w ogóle ich nie było. No ale do studia najważniejsze jest to, że Bleach wciąż jest emitowany i pieniądze lecą... A przecież masa osób oglądające te anime, zerwało z nim z powodu beznadziejnych i nużących fillerów. Przy tej księżniczce czy przy tym jak Toushiro walczył z klonującym się hollowem można było usnąć... Podczas pobierania epów nie ściągam odcinków fillerowych, bo chce o nich zapomnieć. Osobom, które chcą zapoznać się z Bleach'em radze oglądać epki zgodne z mangą czyli odcinki:
1-63
110-127
138-146
150-167
190-203
206- ;)

Dodane: 01-03-2009 19:27 - Edytowane przez by_black dnia 01-03-2009 19:31
#by_black - systemadmin - max%
No pięknie Ra taki znawca, a fillera nie potrafi rozróżnić śmiech na sali :d

Dobra dobra spoko fillerku :* xDD

--------------------
Dodane: 01-03-2009 19:30 - Edytowane przez Ra dnia 01-03-2009 19:56
#Ra - user - 70%
Tylko że ja napisałem swoja teorię i przedstawiłem filler w innym znaczeniu...

Nie dałeś dokładnego pojęcia czym jest filler, więc logicznie rzecz biorąc miałem prawo nagiąć to trochę w swoim kierunku i określić to mianem fillera w innej odmianie...

Dodane: 01-03-2009 19:51
#MattiTeo - user - 80%
Jak można przedstawić filler w innym znaczeniu? xD To raczej pomylenie pojęć xD Dla tych co nie wiedzą to TBtP to flashbacki, gaideny czy dłuższe wspomnienia bohaterów, ale nie filler! ;)

Dodane: 02-03-2009 17:10
#Rocky - user - 90%
Tak się zastanawiam bo Mati napisałeś że od 63 do 110 bodajże to filery. Ale ja jestem teraz na 65 epku i się jakaś grubsza akcja szykuje :p

--------------------
nie odpowiadam za siebie z wtedy
Dodane: 02-03-2009 17:21
#MattiTeo - user - 80%
Może i tak, ale jest fillerem ;) Zresztą nie pamiętam, aby na początku sagi Baunto była jakaś grubsza akcja, ja zapamiętałem wstęp do tej części jak coś niemiłosiernie nudnego. Jako doświadczony widz Bleach'a, odradzam Ci oglądanie tych 37 odcinków i polecam przeskoczyć do 110 epka ;)

Dodane: 02-03-2009 21:45 - Edytowane przez Macias dnia 02-03-2009 21:45
#Macias - user - max%
Ja nie czytuję mangi dlatego nie mam pojęcia jak wygląda w Bleachu sprawa filerów, dlatego mam w tej sprawie o jeden problem mniej. Nie odnoszę więc wrażenia, że powymyślane wątki są złe. Tak jak już wiele razy podkreślałem, w Bleachu irytuje mnie tylko, że akcja za wolno idzie i że czasami poruszane historie niektórych bohaterów (np. Kaiena-dono) w ogóle mnie nie kręcą. Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 02-03-2009 21:51
#Mattiz - user - 90%
Wiesz Macias pokazali troche histori Kaiena-dono bo potem sie to odbiło podczas wali Rukii z 9 espadą. A co do Fillerów to staram sie ich nie oglądać ale jak widać oglądąłem a nawet o tym nie wiedziałem np. wątek Boutno xD myślałem ze to normalna część fabułu ( bo wtedy jeszcze nie czytałem mangi) a tu dupa xD
Ale pominąłem Filler który pojawił sie w środku wali Ichigo vs, Grim bo nie dość ze przerwał walke w samym środku to jeszcze pokazali taką żałosną dla mnie historie (obejrzałem tylko tego pierwsze odcinki) ze odechciało mi sie.
Osobiście uwazam ze Bleach byłby lepszy bez tych fillerów zresztą jak większość anime

--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D

Bo żyć godnie to nie znaczy nie upadać. Każdy robi błędy ważne jak będziesz wstawać!
Dodane: 02-03-2009 21:58
#enigma - user - max%
Ja także nie czytam mangi, dlatego nie odczuwam większych fillerów, chociaż można dostrzec niejednokrotnie zmianę wątki na jakiś poboczny, jednak nie przeszkadza mi to za bardzo i myślę że nawet fillery dodają uroku temu anime xD

Dodane: 03-03-2009 19:27
#Bisu - user - 30%
Fakt, saga baunto czy akcja z księżniczką po prostu nudzi. Jednak teraźniejsze filery są dla mnie ok. Wyjaśniają sporo, a także pozwalają odskoczyć mandze. Inne natomiast wieją nudą, pochlastać się czasami można [yyy] .

Dodane: 03-03-2009 19:33
#MattiTeo - user - 80%
Bisu napisał/a:
Jednak teraźniejsze filery są dla mnie ok.

To nie są fillery! Pisałem to wcześniej, akcję TBtP możemy zobaczyć w mandze...

Dodane: 03-03-2009 19:36
#Ra - user - 70%
Nie no nie przesadzajcie aż nadto, saga z księżniczką racja smuty niemiłosierne, ale nie było tak tragicznie tylko tej akcji nie widziałem xD Saga Baunto była wykonana średnio, lecz w tym przypadku zamysł i wprowadzenie było fenomenalne, później trochę podupadła ale potem znów akcja i ciekawe epki więc to można jeszcze polecić xD

Dodane: 03-03-2009 19:43 - Edytowane przez Bisu dnia 03-03-2009 19:44
#Bisu - user - 30%
Czytałem jedynie mangę od najazdu na Hueco mundo, wcześniej posiłkuję się anime. Tbtp to jak rozumiem Time Before The Present? Uznanie tego za filer nie jest aż taka straszną profanacją chyba? Pozwala mandze odskoczyć od anime, a także uzupełnia wiedzę widza, mimo że typowym zapychaczem nie jest, to tymczasowo pełni jego rolę :)

Akcja z księżniczką nudziła aż do momentu walki Ichigo z tym kapitanem. Baunto o ile w miare ciekawa to po prostu za długa, i miesza ludziom w głowach. Stawianie na równi niemal podrzędnego vampira z Kuchiki Byakuyą (podpierane miernymi wyjaśnieniami), było dla mnie poniżeniem.

Dodane: 03-03-2009 19:49
#Ra - user - 70%
Podrzędnego?? Ten podrzędny wampir był przywódcą Baunto i posiadał niezwykłą moc, nie wydaje mi się żeby to była profanacja. Profanacją byłoby walka na równi z innym członkiem tej rasy, choć tutaj też sprawa wątpliwa, bo zbudowani są z cząstek duchowych i mogą je wchłaniać co zwiększa ich moc i leczy rany, tak jak w przypadku Quincy obecność w SS zwiększyła jego moc, ponieważ energię pobierał z otoczenia.

Dodane: 03-03-2009 19:54
#Bisu - user - 30%
Nie napisałem profanacja, lecz poniżenie. A z podrzędnym chodziło mi o ogół ras, ponieważ w swojej był najsilniejszy. Jednak wampiry (nieudany eksperyment) nijak się maja do Bogów śmierci. W filerach często spotykamy (nie tylko blechowskich) duże zaburzenia sił. Epizodyczne postacie wydają się o wiele silniejsze niż chempioni w głównym wątku, dlatego sądzę że nie można na nich opierać żadnych przemyśleń.

Dodane: 03-03-2009 20:00
#Ra - user - 70%
No w ten sposób to fakt, trzeba było pisać tak wcześniej xD Co do tej sagi, dawniej myślałem że nie jest to filler. Bardzo interesujący moment był na zakończenie, kiedy u tej pani co nadzorowała te eksperymenty był ranny Baunto i kiedy nie wiedziałem że to filler czekałem aż się kiedyś pojawi xDD Szkoda, bo byłoby bardzo ciekawie xD

Dodane: 03-03-2009 20:03
#Bisu - user - 30%
A widzisz, pojawił się jednak. Kiedy Ichigo starał się opanować Hollowization, w jego umyśle odbywały się różne sceny. A to z kenpachim a to z samym hollowem, a także z Kirayą. Więc jednak przyczynił się do postępu naszego bohatera, co ciekawe bo zazwyczaj filery nie mają żadnego efektu na główny wątek. A tutaj proszę [wesoly] .

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online