Dodane: 08-05-2011 20:53
DeathVoltage napisał/a:
Panum170... wróć do szkoły.
KAŻDE, KAŻDE ŻYWE STWORZENIE POSIADA DUSZĘ, tak uczy religia. Czy mylę się?
Tak mylisz się. Religia uczy (przynajmniej Chrześcijaństwo, nie wiem jak inne), że człowiek jest istotą doskonałą, która posiada duszę i ma rządzić innymi stworzeniami, które tej duszy nie mają, dlatego są podgatunkami. Osobiście uważam to za totalną głupotę, ale jak kto woli.
--------------------
[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011

Dodane: 08-05-2011 20:55
Chyba tak,ale nie jestem teologiem xD.Według mnie no nie wiem...

.Już tu się odzywałem,ale .... powiem szczerz ,że to zależy od wyznania
--------------------
"To jasny czerwień.Czerwień.Tak jak jej włosy.Czerwień.Szkarłat głębszy od dojrzalszej truskawki.Tak jak czerwień,która pokryła moje dłonie."

Dodane: 08-05-2011 20:56
No to co innego czytaliśmy, ja nie wierzę w religię i kościół wierzę w boga, a człowiek? człowiek nie jest idealny, nigdy nie był nawet blisko ideału. Skoro wiec jesteśmy tak nieidealni, to w czym jesteśmy lepsi od zwierząt... uważam, że wszyscy mają duszę. Albo wszyscy albo nikt.

Dodane: 08-05-2011 20:59
usłyszałem kiedyś bardzo fajne zdanie:
najgorszym ze wszystkich zwierząt jest Człowiek
i skoro człowiek ma niby mieć duszę to tym bardziej zwierzęta powinny mieć
--------------------
"Czy postawiłbyś na jednej szali
życie Sasuke a na drugiej Konohę?
Naruto, wciąż żyjesz złudzeniami i marzeniami.
Są takie chwilę, gdy ninja musi podjąć bolesne decyzje..."
Itachi Uchicha

Dodane: 08-05-2011 21:05
na świecie jest tysiące jeśli nie miliony zwierząt a tylko człowiek rozwinoł sie tak daleko co światczy że jest istotą wyjątkową której żadne zwierze nie dorównało co oznacza że człowiek ma dusze a zwierzęta nie

Dodane: 08-05-2011 21:09
Jesteś przykładem kogoś rozwiniętego, kto nie używa nawet interpunkcji. Druga sprawa, ty też nie powinieneś mieć duszy, umiałbyś zbudować komputer?

Dodane: 08-05-2011 21:09
panum170 napisał/a:
na świecie jest tysiące jeśli nie miliony zwierząt a tylko człowiek rozwinoł sie tak daleko co światczy że jest istotą wyjątkową której żadne zwierze nie dorównało co oznacza że człowiek ma dusze a zwierzęta nie
Mieliśmy po prostu szczęście. Rozwinął się u nas bardzo duży mózg i to zagwarantowało nam sukces ewolucyjny. Inne zwierzęta były bardziej przystosowane do swoich środowisk. Człowiek jakby nie patrzeć jest istotą wyjątkową, no ale bez przesady
--------------------
[*] dla poległych na polu walki. Zginęli za wolność i na zawsze pozostaną w naszych sercach... 03.03.2011

Dodane: 08-05-2011 21:10
Ja dalej twierdzę, że każdy ma duszę, człowiek, zwierzęta. Może owady nie

Dodane: 08-05-2011 21:24
Myślę, że zwierzęta mają duszę a na pewno są bardzo uczuciowe, nie jest to tylko przyzwyczajenie. Przykład? Pies mojego przyjaciela Lola gdy zobaczy, że przyjechałem to się cała trzęsie ze szczęścia i biega koło mnie by ja głaskać i się z nią bawić, gdy spałem u przyjaciela i była burza to Lola bojąc się burzy przyszła do mnie do łóżka i jak ją przytuliłem to od razu przestała się trząść i uspokoiła się. Więc na takich zwykłych przykładach jestem w stanie stwierdzić, że zwierzęta mają swoje uczucia i nie jest to tylko zwykłe przyzwyczajenie. A co do duszy? No skoro my niby mamy duszę to zwierzęta zapewne też mają.
--------------------
"Pozdrawiam wszystkich fanów Metalliki – widzimy się na koncertach! I pozdrawiam fanów Napstera – widzimy się w więzieniu, gdzie zaliczycie na sobie zbiorowy gwałt!" - Lars Ulrich (Metallica)

Dodane: 08-05-2011 21:34
Dlatego nie bardzo lubię ateistów (to nie znaczy że ich nie toleruję) ,bo oni za wszelką cenę chcą przekonać innych że nie należy w to i tamto wierzyć.Czy jakiś nie ateista wypowiadający się na tym forum naskoczył na ateistę?Nie sądzę.To wybór każdej osoby co chce wierzyć a w co nie.Ale do rzeczy

.Zwierzęta moim zdaniem mogą mieć duszę (chociaż nie mówię że tak jest).Jeśli ktoś może się uspołecznić (np. psy,koty to wielce prawdopodobne ,że mają.Dowiemy się na pewno po śmierci.
--------------------
Mayo is good for you

Dodane: 08-05-2011 21:36
Hej, piotro11, Ja kiedyś naskoczyłem, na wszystkich ateistów na tej stronie xDDD.Ale już przeprosiłem.Ateiści jak i Ci wierzący potrafią być chamscy ale są kulturalni Ateiści i wierzący

.Tak dokładnie nie wiadomo czy mają duszę czy nie, ja osobiście myślę, że jakąś mają, tylko nie wiemy jeszcze do końca czym jest dusza xD.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 08-05-2011 21:41
Potraktujmy Cię jako wyjątek.Niedługo bieżmowanie to zakuwałem pytania

Ale nie było chyba takiego.A w Bibli też chyba nie jest dokładnie to określone.
--------------------
Mayo is good for you

Dodane: 08-05-2011 21:48
Jaką tam znowu doskonałą, Bóg nie jest doskonały xD.Pomylił się i stworzył człowieka

, czyli istotę niedoskonałą, jak doskonała istota może popełnić błąd ?
![[wesoly] [wesoly]](/templates/emoty/wesoly2.png)
.Ale to wszystko w Religii, a nie każdy jest taki religijny

.Dusza może wcale nie istnieć, Bóg tak samo, a co się dzieje z naszą pamięcią po śmierci ?, zanika, nie ma już nic, to chyba możliwe, coś jak sen.Ze zwierzętami pewnie jest tak samo, umierają i koniec, ale nie da się wykluczyć, że mają duszę i gdzieś w raju pojawia się ich reinkarnacja, ale i bez duszy może gdzieś pojawić się reinkarnacja, bo nie znamy dokładnie praw rządzących naszym wszechświatem

.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 04-12-2011 01:16
Nie wiem dlaczego, bardziej mi się robi smutno, gdy widzę jak ludzie krzywdzą biedne zwierzęta niż gdy krzywda dzieje się ludziom. Ja uważam, że zwierzęta umierają za nic, za ludzką głupotę. A człowiek grzeszy, grzeszy i jeszcze raz grzeszy...
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.