Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:06
OnLine: 36, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Zwierzęta mają duszę?
Dodane: 18-02-2009 21:57
#Bogini - user - 60%
Wszyscy duchowni katoliccy uważają, że zwierze nie ma duszy, nie ma głębszych odczuć. Twierdzą, że zwierze nie kocha swego właściciela tylko się do niego przyzwyczai. Na prawdę? Moim zdaniem to brednie.

Przykłady moich psów Dudek i Neli [Dudek to syn Neli]

Dudek, gdy się z niego śmieję zaczyna szczekać, denerwować się, co jest ludzką cechą.
Często jest zawstydzony. np. Jak mama powie do niego "CO tutaj zrobiłeś?" zaczyna się głupio uśmiechać :d xD
Pozwala Neli myć sobie uszy [feee xD], a gdy ona na niego warczy to jej ulega - widać, że czuje do niej respekt, chociaż jest 2 razy większy i 110 razy silniejszy.
Nela jest skąpa. nie podzieli się niczym xD - baaardzo ludzka cecha.
szaleje, szaleje do tego momentu, aż mama na nią spojży. wtedy przychodzi i kładzie się na plecach [czyli okazuje uległość, to dla niewiedzących i niemiejących psów] jak wielu pseudo ważniaków :d xD
i - pilnuje Dudka wszędzie. nie pozwala mu się z nikim bawić [ z żadnym psem z podwórka] a nie! tylko jeden pies jest - Aksa się nazywa tylko z nią może się duduś bezkarnie bawić :d xD

a co wy o tym myslicie?

Dodane: 18-02-2009 22:05 - Edytowane przez ja0lek dnia 18-02-2009 22:09
#ja0lek - user - 80%
A ja myśle dokładnie jak duchowni. Zwierzęta nie mają duszy, a pies rzeczywiście sie tylko przyzwyczaja. Ok może psy są mądrymi zwierzętami, no ale bez przesady. To tylko zwierzęta. Nie mamy nawet dowodów na to, że ludzie mają dusze, a Ty pytasz, czy psy ją mają?

EDIT DO DOŁU:
A ja uważam, że nie! xD I kto tu ma racje?!? xD

--------------------

Come back? :p
Dodane: 18-02-2009 22:08
#by_black - systemadmin - max%
Wiesz olek ja ci powiem że to dziwna sprawa, bo 90% innych religii i nawet w biblii jest ujęte że wszystko co żyje ma dusze xD

--------------------
Dodane: 18-02-2009 22:21 - Edytowane przez JCD dnia 18-02-2009 22:22
#JCD - user - max%
Jeśli założymy, że ludzie mają dusze, to dla mnie debilizmem jest stwierdzenie, że zwierzęta jej nie maja. Sporo zwierząt nie tak bardzo ustępuje nam inteligencja (chodzi mi głównie o wyobraźnie abstrakcyjna) i jeszcze w mniejszym stopniu odstają pod względem emocji to dziwne by było, żeby nie posiadały nawet namiastki duszy. Wielu ludzi zapomina, że nie są niczym więcej niż wyższa formą ssaków, u których ewolucją położyła nacisk szczególnie na inteligencje. Ale oczywiście, człowiek jest w końcu stworzony na podobieństwo boże i to ON jest najlepszy i ma rządzić. Reszta stworzeń to nędzna namiastka dziecka bożego, bez inteligencji i duszy. A tak wielu chrześcijan zapomina, ze pierwszym grzechem głównym jest PYCHA, a takie stwierdzenia to tylko pyszne przechwałki.

Więc według mnie, albo dusza nie istnieje, albo zwierzęta też posiadają pierwiastek duchowy o rozwoju proporcjonalnym do pozycji na szczeblach drabiny ewolucji.

Dodane: 18-02-2009 22:36
#arii3 - user - 50%
zwierzęta mają dusze nie jedno krotonie pies ratował swojemu właścicielowi życie . Mój pies Ares mieszanka rasowych psów dobermana i łowczy polski wielkość prawie jak cielak , przy mnie zachowuję się jak nie ten sam pies grzeczny okazuje swoja miłość do pana , mojego tatę nie posłucha ani dwóch braci będzie ich zaczepiał rozwalał co się moją mamę też będzie zaczepiał ale w taki sposób że ją nie zaboli . pies wyczuwa wszelkie niebezpieczeństwo i gdy jest bardzo zżyty ze swoim panem będzie go bronił wszędzie ,

--------------------

[Człowiek jest po to by walczyć a Niebo jest po to by dać mu zwycięstwo]
Dodane: 18-02-2009 23:12
#Bogini - user - 60%
ja0lek napisał/a:
A ja myśle dokładnie jak duchowni. Zwierzęta nie mają duszy, a pies rzeczywiście sie tylko przyzwyczaja. Ok może psy są mądrymi zwierzętami, no ale bez przesady. To tylko zwierzęta. Nie mamy nawet dowodów na to, że ludzie mają dusze, a Ty pytasz, czy psy ją mają?

EDIT DO DOŁU:
A ja uważam, że nie! xD I kto tu ma racje?!? xD

Dusza nie jest pojęciem względnym. to jest tak jak wyobraźnia - masz ją, a nie możesz wymacać, czy masz dużą xD
facetka od reli na zapytanie co to jest dusza mówi że to jest sumienie. [?? nie? mi się wydawało, że sumienie to tylko część duszy... xD bvo.. nie każdy ma sumienie xD], emocje, charakter, świadomość, a za razem podświadomość ale skoro sumienie, to pies to ma. pies wie, kiedy zrobi coś źle. jeżeli mój pies będzie na mnie warczał, to zaraz pójdize na swój kocyk i będzie się patrzył na mnie aż mu nie powiem, że już nie jestem obrażona. wtedy przyjdzie do mnie na kolana i mnie obślini - to kolejny objaw tego, że ma uczucia. a vo do świadomości to nie wiem, czy pies jest świadomy tego, co czyni xD

Dodane: 18-02-2009 23:31
#Tomson - user - 90%
Wszystko co żyje ma duszę. Wydaje nam się, że tylko ludzie są zdolni do uczuć i tych innych spraw, ale ludzie to nic innego jak tylko kolejne szczeble ewolucji. U nas wszystko poszło w mózg, a nie w mięśnie czy zmysły, a różne debile mówią, że człowiek jest po to by rządzić innymi stworzeniami. To są największe brednie jakie słyszałem. Zwierzęta też potrafią okazywać uczucia, ale dopóki tego nie powiedzą ludzkim głosem i nie obliczą liczby ''PI'' to ludzie będą uważać się za wyjątkowych i nazywać zwierzęta bezmózgami bez dusz.

P.S Strasznie się wkurzyłem pisząc tego posta :p

Dodane: 19-02-2009 01:08
#by_ikar - systemadmin - max%
Dusza nie jest pojęciem względnym. to jest tak jak wyobraźnia - masz ją, a nie możesz wymacać, czy masz dużą xD

Jest i to bardzo. Nie wiedzieli jak określić ludzką świadomość którą można kształtować nawet farmakologicznie bo na tyle zacofani byli, to nazwali to duszą, nieśmiertelnym "duchem" który jest prawdziwym naszym odbiciem i uosobieniem. Normalnie czary jak w poterze, a pomyśleć że chrześcijanie prowadzili krucjaty za czarowanie, a sami bardzo zdolnymi magikami byli..

Dusza jest określeniem naszej świadomości, nas samych. Świadomością można w bardzo szerokim zakresie manipulować. Uszkodzony mózg = śmierć, poważne kalectwo umysłowe, bądź wegetacja. Uszkodzona ręka, jedynie kalectwo fizyczne, uszkodzona noga kalectwo fizyczne, uszkodzone wszystkie kończyny kalectwo fizyczne, cały poharatany poważne kalectwo fizyczne. Do puki nic się nie dzieje z mózgiem jesteśmy sobą. Mózg można kształtować i rozwijać, można się urodzić geniuszem i mieć już rozwinięty ten mózg, a dalsze jego rozwijanie prowadzi do nie często spotykanych efektów. Świadomość którą kształtujemy jest naszą duszą, mózg umiera umiera dusza. Zwierzęta również posiadają świadomość, są nawet zwierzęta które przewyższają nas jeżeli chodzi i szybkość uczenia się. Dla czego zwierzęta miały by nie mieć duszy (osobowości)? Jedynie ludzie ograniczeni żyjący przestarzałymi tradycjami, których nie stać na nic więcej, tylko opieranie się na tym co kilku pastuchów powiedziało 2k lat temu, nie tyle co nie wierzą w coś takiego, co nie dopuszczają czegoś takiego do świadomości. Niestety czas się ocknąć, religia prowadzi jedynie do wojen i podziału, ogranicza nas samych, pochłania nas cenny czas, ogłupia. Czas się zastanowić nad sobą i nad tym całym gównem, czy to wszystko faktycznie jest możliwe..

Mam kota, nawet dwa, każdy z nich jest inny. Jeden widząc mnie jak wracam do domu zachowuje się prawie jak pies, drugi sam sobie drzwi potrafi otworzyć bez żadnej tresury. Zwierzętom robi się przykro kiedy ich opiekun gdzieś wychodzi, skowyt jest wystarczającym na to dowodem. Niektóre małpy często wykazują wiele więcej emocji niż dzisiejsi ludzie. Dyskryminacja ich bo my na drabinie ewolucji przeskoczyliśmy kilka szczebli bo obok była winda, jest trochę nie porozumieniem, no i ograniczeniem.. Pewnie wierzący chce namacalnych dowodów co? Dość ciekawa ironia..

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 19-02-2009 14:02
#Bogini - user - 60%
masz rację, Ikar. Ale nie chodziło mi, ze duszy nie da się zdefiniować, ale raczej o to, że nie weźmiesz jej w rękę i nie zobaczysz, czy jest miękka, czy twarda, szorstka, czy gładka. Może źle to ujęłam po prostu :d
Ja mam często ostatnio takie różne odchyły, że siedzę i się zastanawiam nad takimi rzeczami. Kim będę, czy wszystko się samo ułoży, czy Bóg istnieje, Jeżeli tak, to czemu nie powstrzyma zła, skoro przecież szatan się go boi, powinien ustąpić. i takie tam. a o zwierzętach, o tym, że mają duszę miałam swoje zdanie już od dawna. Chyba każdy pies [mówię o psach, bo z nimi mam kontakt na co dzień, można powiedzieć, że śpię z nimi w jednym łóżku :d xD] czasem jest zazdrosny o swego pana. Gdy siedzę obok mamy i gadamy o czymś, śmiejemy się to dudek wskakuje między nas, żeby to nim się zainteresować - zazdrość jest ludzką cechą. Co do osobowości, to moje psy mają baaardzo odmienne osobowości. Neli mogła by cały dzień spać i żreć, a Dudek? Je tylko jak jest na prawdę głodny, lub jak Neli się na niego patrzy [złośliwość to kolejna ludzka cecha xD], caaały dzień szaleje, biega w kółko, lub - przygląda sie mojej śwince morskiej i żółwiowi [jak był mały to mi rybki z akwarium wyżerał xD, ale mama wpadła na pomysł kupienia pokrywy do akwarium z lampą]
Ale - śwince krzywdy by nie zrobił. Tylko ją liże. A ona tego nie lubi ^^ wtedy go gryzie, a on ją dalej liże. A Neli to ją traktuje jak córkę. Centralnie ^^ dudusia tak samo traktowała jak był mały. sprawdza, czy sie nie zsiusiała i te pe. one ukazuję całą gamę uczuć, a nawet zainteresowań :d Ale sie rozpisałam xD mogłabym o tym pisać cały dzień!

Dodane: 19-02-2009 14:23
#Karolex - user - 90%
W domu mam trzy pieski. Podobnie jak boginirocka sądzę, że zwierzęta mają duszę. Bardzo łatwo można to zauważyć. Zwierzęta okazują bardzo dużo uczuć. Kochają swojego właściciela. Wyczuwają niebezpieczeństwo. Na przykład mój wachtelhund gdy bijemy się z bratem broni mnie i szczeka. Jest jeszcze wiele innych przykładów. Ale tego czy zwierzęta mają duszę nigdy nie udowodnimy, bo jak? Nie da się duszy dotknąć, zjeść jej czy posmakować jej.

Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 19-02-2009 15:01
#Napojasz - user - 90%
To czy zwierzęta mają duszę nie dowiemy się nigdy tak jak nie dowiem się czy istnieje Bóg itp itd...temat do gdybania.

Dodane: 19-02-2009 15:16
#by_ikar - systemadmin - max%
Napojasz napisał/a:
To czy zwierzęta mają duszę nie dowiemy się nigdy tak jak nie dowiem się czy istnieje Bóg itp itd...temat do gdybania.

Ty nie rozumiesz.. Duszy nie ma, dusza jest określeniem osobowości i świadomości tego że to właśnie jesteś ty. A centrum osobowości to jest mózg. Chrześcijanie wierzą w boga (jednego ale w trzech bogach, czyli w trzech bogów :| ) wierzą że mają duszę, ale na istnienie duszy u zwierząt potrzebują dowodów. Żałosne to mało powiedziane.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 19-02-2009 17:39
#Napojasz - user - 90%
#by_ikar
Ty nie rozumiesz.. Duszy nie ma

Jak można mówić, że czegoś nie ma jak się nie ma na to dowodów xD Przecież to jest śmieszne, na prawdę tego typu tematy powinny być tłamszone w zarodku, nigdy sobie na to pytanie jednoznacznie nie odpowiemy [placze]

Dodane: 19-02-2009 18:10
#Plastus - user - max%
Cóż odpowiedź na pytanie, czy zwierzęta maja duszę należałoby zacząć od pytania, czym jest dusza i czym człowiek się różni od zwierzęcia. Przecież według nauk człowiek to też zwierzę, któremu po prostu poszczęściło się w ewolucji. Małpy to zwierzęta, jednak one czują miłość, mają uczucia wyższe itp. więc nie może być mowy, że jest to jedynie przyzwyczajenie. Ten argument chyba został już obalony. Następne, czym jest dusza ? Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na te pytanie, ponieważ nie stwierdzono jej istnienia. W niektórych religiach jest to duchowe ego, ściśle połączone z jakąś konkretną osobą, inne natomiast uważają, że jest to coś, jak paliwo napędzające całe życie na ziemi, energia transcendentalna, pochodzącego z jakiegoś źródła, na którą my wszyscy się łącznie składamy. Jeśli miałbym sugerować istnienie duszy, to wybrałbym ta druga bardziej logiczną drogę. Skąd się wzięło, że w kulturze euro-atlantyckiej tylko ludzie mają duszę ? Myślę, że to po prostu wynika z różnic kulturowych między zachodem a wschodem, gdzie dąży się do pojednania z otaczającym nas światem, natomiast w europie człowiek jest wychowywany w przeświadczeniu, że został stworzony do panowania nad światem,a nie jednoczenia się z nim, posiada zbyt wielką dumę by stawiać się na równi z zwierzętami, stąd wynika pogląd na istnienie duszy jedynie w ciele ludzkim.
Reasumując, jeśli założyłbym, że "dusza" istnieje, to stwierdzam, że zwierzęta również ją posiadają.

Dodane: 19-02-2009 18:23 - Edytowane przez galissj dnia 19-02-2009 18:25
#galissj - user - 30%
Ja uważam, że duszy nie mam nawet ja ( oczywiście teoretycznie mam , zdaniem kościoła ponieważ dusza to że tak powiem duszek który idzie do nieba ^^ ) Ogólnie nie wierzę w te brednie, że istnieje dusza ! Może się mylę ? nie wiem nikt nigdy mi tego nie udowodni, a co do Zwierząt(nie chodzi mi o nas czyli ludzi ) : Dlaczego mielibyśmy stawiać np. Psa niżej od nas , bardzo mnie to denerwuje jak ktoś poniża np. jak już wspomniałem PSY. Psiaki porozumiewają się w inny sposób . A to że my jesteśmy super mądrzy stawiając nas w tabeli z Małpami czy psami to świadczy o tym , iż byliśmy ciekawi świata i ewoluowaliśmy w homo sapiens sapiens i pp tak jest . Może za 1000 lat okaże się, że jesteśmy głupsi od wszystkich bo nam ewolucja zajęła mniej czasu niż psu .a wtedy psy będą MASTERAMI i nas zniszczą ? xD hehe Co ja gadam !

Dobra reasumując stwierdzam , iż nie mamy duszy ! ani My ani zwierzaki ;D

Pozdro

EDIT:

A jak byłbym chrześcijaninem i twierdziłbym , że ludzie mają duszę to oczywiście uważałbym , że zwierzęta ( te wszystkie inne ) też ją mają [;

--------------------

I'm the wizard, I will change it all
Dodane: 19-02-2009 18:40
#Blade - user - max%
Czy zwierzęta mają duszę?? Ciekawe pytanie i tak jak napisał Napi napisał, nie dowiemy się tego czy naprawdę istnieje, chyba że po śmierci. Osobiście sadze, ze na pewno zwierzęta maja rozum. Mam 2 psy i wiem że czasem one rozumieją nawet to co się do nich mówi. Jak nie raz powiem żeby czegoś nie ruszały, to tego nie ruszą (albo czekają, jak ja odejdę to one dokonają zniszczenia xD ) i maja jeszcze bardzo dobrą pamięc do ludzi. Kiedy jakiemuś zwierzęciu się kiedyś dokuczało, to nawet i po latach potrafi się odwdzięczyć za to.

Dodane: 19-02-2009 19:02
#brootal - user - 20%
hmm z tego co mi wiadomo każde zwierze ma instynkt .. czyli robi cos bezwaruknowo czyli posila sie , rozmnarza sie ,śpi itp..u ludzi instynkt według mnie to miłość bezwarunkowa czyli miłośc od rodziców do dziecka i na odwrót.
u kobiet jest to macierzyństwo tak mi sie wydaje nie wiem jak wam
co doinstynktu u zwierzat sam przykład Tsunami w indonezji zadne ze zwierzat nie zgineło kilka godzin przed tragedia słonie w indiach weszły w głab ladu na pare kilometów po tragedi zaczeły wracac ciekawe ale prawdziwe jesli chodzi o dusze u zwierzat moze i ona jest moze jej nie ma nikt tego nie udowodnił kto wie może za pare lat.. niewiadomo :)
Jesli zas chodzi o dusze u ludzi to ciekawy temat ale można o nim długo gdybać , bardziej mnie ciekawi co sadzicie o smierci klinicznej ale to już nie o tym mowa :)

--------------------
*stay true stay you*
Dodane: 19-02-2009 19:24
#Plastus - user - max%
Wszystko sprowadza się do mentalności człowieka, który uważa że został stworzony do panowania nad światem, istota niemal doskonała. A tak naprawdę, gdyby człowiek nagle zniknął z ziemi to nic nikomu złego by sie nie stało.

Dodane: 19-02-2009 19:34
#Konrad - user - 90%
Zgodzę się z Plastusem bo człowiek bądźmy szczerzy tylko szkodzi przyrodzie..bez niego zwierzęta żyły boy sobie spokojnie(oprócz jakiś kataklizmów) ale co tam jesteśmy :p Jedyne co jest głupie to niszczenie miejsc życia zwierząt..

CO do tego czy maja duszę to raczej tak moim zdaniem wszytko ma i wszystko myśli w większym lub mniejszym stopniu...czasami zwierzęta zachowują się lepiej niż ludzie więc czemu mają być gorsze? Wiadomo człowiek jest wyżej na drabinie ewolucji ale co z tego jak nie ponosi za swoje czyny odpowiedzialności..Wszytko zobowiązuje..więc człowiek powinien dbać o słabszych...

Dodane: 19-02-2009 19:42
#enigma - user - max%
Czy zwierzęta mają dusze? Zdaje mi się że nie, w ogóle nie wiem czy jest coś takiego jak dusza... Jest instynkt i osobowość która kreuje człowieka, jednak jeśli chodzi o duszę to nie wiem. Jednak jeśli chodzi o zwierzęta to myślę że nie ma czegoś takiego jak dusza.. instynkt i tresura, nic po za tym raczej ; ) Chociaż nigdy się tego nie dowiemy ; )

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online