Dodane: 03-10-2010 00:18
Bierzecie mnie za ćpuna (przynajmniej takie odnoszę wrażenie) który kieruje się uzależnieniem, marycha przyćmiła mi wszystko i będę jej bronił.
Ale ja nigdzie nie powiedziałem że jesteś ćpunem, bo do określenia człowieka ćpunem trzeba niezbitych dowodów, bo niestety lub stety trzeba by było każdego nawet smakosza win nazywać alkoholikiem
Kasiu z tym co się teraz dzieje z młodzieżą to już wina świata i ja nie mam na to żadnego wpływu ;p
To nie winna świata, to winna ludzi, którzy szukają sposobów jak zarobić kosztem ludzi, tak jest z dopalaczami, znalazł się dupek, który wykorzystał luki w prawie by sprzedawać twardy szajs, trzepie z tego kasę, a to czy ktoś umrze przez jego biznes to już go nie interesuje. Taka znieczulica powinna być miażdżona w zarodku, a najgorsze jest to, że ludzie tak naprawdę nie rozumieją siebie, bo sami nie wiedzą co chcą, legalizacja nic nie pomoże, bo są ludzie, którzy chcą tylko spróbować, a wpadają nałóg bo ich organizm jest zbyt słaby. Po prostu za dużo stany zaczęły pobłażać ludziom, dawali im wolną rękę, a to niestety rozlało się na cały świat, teraz nie będzie lepiej, będzie tylko gorzej..
13, 14 latkowie o 2:00 w nocy wracają z dyskoteki pod wpływem narkotyków i alkoholu, dewastują miasto, to koszmar, a to dopiero początek końca..
--------------------

Dodane: 03-10-2010 00:23 -
Pośród propagatorów i użytkowników popularna jest opinia o jej niskiej, względem innych środków, szkodliwości. Badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia potwierdzają tę tezę, pod względem zdrowotnym uznając spożycie konopi za mniej szkodliwe, niż konsumpcję legalnych używek: tytoniu oraz alkoholu. Zawarte w marihuanie substancje nie wywołują fizycznego uzależnienia.
Z dwóch specjalnie hodowanych i selekcjonowanych odmian konopi Cannabis sativa pozyskuje się składniki preparatu o nazwie Sativex. Wykazano, że kannabinoidy zawarte w ekstrakcie z konopi (głównie THC i kannabidiol) mogą skutecznie znosić silne bóle neuropatyczne. Wskazania obejmują bóle neuropatyczne w przebiegu stwardnienia rozsianego (SM), leczenie wspomagające średniego i silnego bólu u chorych z zaawansowanym nowotworem, cierpiących mimo stosowania największych tolerowanych dawek opioidów. Lek aplikowany jest w postaci aerozolu na błonę śluzową jamy ustnej. Sativex został zarejestrowany do leczenia tylko w Kanadzie, ale może być też używany ze specjalnych wskazań w Wielkiej Brytanii[3]. Lek czeka na rejestrację w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych
Obecnie trwają też badania nad innymi wskazaniami do Sativexu. Obejmują one stwardnienie rozsiane (niedowład spastyczny i zaburzenia funkcji pęcherza moczowego), allodynię, neuropatię cukrzycową, bóle splotu ramiennego, bóle w przebiegu urazów rdzenia kręgowego. Producent leku, GW Pharmaceuticals, prowadzi też badania nad innymi preparatami opartami na kannabinoidach – mogłyby one znaleźć zastosowanie w terapii reumatoidalnego zapaleniu stawów czy nieswoistego zapalenia jelit
Wikipedia...
Przykładów jest więcej, wnioski jedne: zalegalizować marihuanę i zdelegalizować dopalacze, bo co do szkodliwości tych drugich nie można mieć wątpliwości.
Uzależniająca i szkodliwa chemia, nie rozumiem jak można brać to świństwo...
PS. Skorzystałem z tematu aby wypowiedzieć się również o "maryśce", mimo mojej opinii na jej temat osobiście nigdy nie paliłem
--------------------
Marzenia, które się spełniają, nie są prawdziwymi marzeniami.

Dodane: 03-10-2010 00:25 -
Tutaj się z tobą zgodzę black. Ale jak chcesz takie coś zwalczyć w zarodku? I tak zawsze znajdzie się jakiś sposób żeby obejść prawo a jak nie to sprzedaż czegoś nielegalna i tyle. Tego się nie zwalczy. Młodzież się zmienia na gorsze to sam wiem, ale na jak gorsze to jeszcze trudno mi ocenić bo sam należę do tej młodzieży...
'Według własnych reguł gry urządzając świata kwietnik,
Zamiast cud planety z Ziemi zrobiliśmy śmietnik... '
--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D
Bo żyć godnie to nie znaczy nie upadać. Każdy robi błędy ważne jak będziesz wstawać!

Dodane: 03-10-2010 00:36
Mattiz napisał/a:
Tutaj się z tobą zgodzę black. Ale jak chcesz takie coś zwalczyć w zarodku? I tak zawsze znajdzie się jakiś sposób żeby obejść prawo a jak nie to sprzedaż czegoś nielegalna i tyle. Tego się nie zwalczy. Młodzież się zmienia na gorsze to sam wiem, ale na jak gorsze to jeszcze trudno mi ocenić bo sam należę do tej młodzieży...
Myślę tak samo.Chociaż ja osobiście nie wiem czy należę do tej młodzieży czy nie.Osobiście nie znam nikogo kto brałby tego typu używki ,a sądzę nawet że nie mam takich osób w towarzystwie

Każde uzależnienie jest złe,a szczególnie jeśli chodzi o narkotyki itp.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 03-10-2010 00:46
Właśnie teraz przeszła pod moim oknem horda bo ja wiem 14 latków(?) w takim stanie, w jakim nawet nie byłem mając 18 lat..
Jak to zwalczyć? Otwarcie wypowiedzieć wojnie narkotykom, aby załatać wszelakie luki w prawie i zacząć ścigać wszystkich stojących za tym interesem i ludzie, bo to my, zwykli ludzie, mamy tak naprawdę wiele do powiedzenia, po prostu odstąpić od takich rzeczy, jeżeli niema na coś popytu to, to znika z rynku.
--------------------

Dodane: 03-10-2010 00:52
Ale popyt na to był, jest i z pewnością będzie. I tu jest problem. Jeszcze do tego dołączyć to, że dzieciaki w wieku np. 14 lat zażywają narkotyki (akurat w tym przypadku tyczy się to też maryhy bo co jak co ale 14 lat to jednak za mało ;/) palą i piją tak, że starszym pokolenia się to w głowie nie mieści. Z tym jest problem największy.
--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D
Bo żyć godnie to nie znaczy nie upadać. Każdy robi błędy ważne jak będziesz wstawać!

Dodane: 03-10-2010 00:53
by_black napisał/a:
Właśnie teraz przeszła pod moim oknem horda bo ja wiem 14 latków(?) w takim stanie, w jakim nawet nie byłem mając 18 lat..
Jak to zwalczyć? Otwarcie wypowiedzieć wojnie narkotykom, aby załatać wszelakie luki w prawie i zacząć ścigać wszystkich stojących za tym interesem i ludzie, bo to my, zwykli ludzie, mamy tak naprawdę wiele do powiedzenia, po prostu odstąpić od takich rzeczy, jeżeli niema na coś popytu to, to znika z rynku.
Jeśli mieli 14 lat to tyle co ja

Ja nigdy nie pomyślałem żeby doprowadzić się do takiego stanu,a myślę nawet że nigdy to się nie stanie nawet pod przymusem.Młodzież robi się coraz gorsza,ale na szczęście nie wszyscy.
--------------------

Dodane: 04-10-2010 20:16 -
Nie ma prawnych podstaw aby nie dopuścić dopalaczy do sprzedaży. Walka będzie bardzo trudna i trwać jeszcze będzie przez wiele lat. Ja brałem te gówna i jakoś żyje sobie.

Dodane: 05-10-2010 13:56
To wszystko jest do dupy xD Dziś miałem polewę z kolegi, który jako jedyny z naszej paczki pali a zapomniał kasy i fajek z domu xD On jęczał, ze musi zapalić a my się śmialiśmy

Nie warto zaczynać brać czegokolwiek bo potem idzie na to kupa kasy a rzucić nałóg łatwo nie jest
--------------------
Znajdziecie mnie na: LastFM and MAL

Dodane: 05-10-2010 14:31
Ostatnio gdzieś słyszałem ze jest wielka nagonka na sklepy z dopalaczami. Jak dla mnie to bardzo dobrze, bo te dopalacze to jedno wielkie gówno. Ludzie płacą za to żeby się tak truć, papierosy to jeszcze ale te dopalacze to jak dla mnie przesada.
Prawda jest taka ze nawet jak zabroni się sprzedaży to i tak ci co będą chcieli to brać to i tak będą, tego raczej zwalczyć się nie da tak szybko. Ale dobrze by było żeby zaczęto cokolwiek robić.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 05-10-2010 23:43
Ludzie płacą za to żeby się tak truć, papierosy to jeszcze ale te dopalacze to jak dla mnie przesada.
Ja nie widzę z tym problemu. Jak chce wziąć to wezmę, nikt nie może mi tego zabronić, mam wolną wole. Dzieciakom nie powinno się sprzedawać, ale dorośli niech sami wybierają. Ja od czasu do czasu lubię coś zapalić i łyknąć tabsa i jak widać żyje. Kiedyś byłem temu przeciwny, ale teraz lata i to.

Dodane: 08-10-2010 18:53
U nas narkotyk=zło. Nie ma różnicy czy jest to: psychodelik, stymulant, psychotrop. Trawa = heroina. To nic, że trawa nie uzależnia fizycznie, ewentualnie może psychicznie jeśli ktoś jest podatny na używki, a heroina wyniszcza organizm (dosłownie). Wielu ludzi jest przekonanych, że np. Janis Joplin zmarła na wskutek przedawkowania LSD, niewielu wie, że LSD tak właściwie nie da się przedawkować. Janis zmarła przez heroinę, która była kiedyś legalna i uzależniła się od niej.
Cieszę się, że dopalacze zostały zamknięte. Jeśli coś nie ma podanego składu to nawet boję się pomyśleć jaka chemia się w tym znajdowała. Wina jednak rządu - najpierw sprzedawano substancje naturalne jak szałwia wieszcza. Zakazując tego stworzono pochodne, chemiczne i sztuczne składniki.
Jestem natomiast zszokowana ogólną zgodą na to, iż papierosy to jeszcze, ale te dopalacze... To przez papierosy niewyobrażalna ilość ludzi umiera na raka. Raka! Jest to choroba, na myśl której ludzie drętwieją. A alkohol? Ile młodzieży ginie z powodu swojej głupty? Ile ludzi jest w Polsce alkoholikami? Zakrztuszeni własnymi wymiocinami.
Każde uzależnienie jest złe? Dobrze. Ale wiecie, że wszyscy jesteśmy uzależnieni od endorfin? Co z tym fantem zrobić?
Palikot świetnie podsumował - można zamknąć dopalacze ale problem nie zniknie. Nieletni będą się zamykać w pokojach i wąchać klej, wciągać gaz rozweselający i inne świństwa.

Dodane: 08-10-2010 19:10 -
owerfull napisał/a:Mattiz napisał/a:
Myślę tak samo.Chociaż ja osobiście nie wiem czy należę do tej młodzieży czy nie.Osobiście nie znam nikogo kto brałby tego typu używki ,a sądzę nawet że nie mam takich osób w towarzystwie

Każde uzależnienie jest złe,a szczególnie jeśli chodzi o narkotyki itp.
a skad wiesz, ze oni chcieli doprowadzic sie do takiego stanu??? Moze po prostu chcieli "przetestowac" swoje mozliwosci. Zazwyczaj jest taak: Po 2 nic mi nie jest to wezme 3. No moze jeszcze 1. Ten bedzie ostatni. I po kilku chwilach zauwaza sie, ze sie przesadzilo . ( osobiscie mi nie zdazlyo sie przeadzic, ale kumplom co byli ze mna juz troche tak). Co do tego , ze mlodziez robi sie gorsza.
To prawda, ale to dopiero poczatek poczekaj z 20 lat i zobacz co bedzie wtedy. Domyslam sie po przedszkolakach i ich poziomie.
Wiadomość doklejona:Osobiscie nie biore tego gowna ) dopalaczy, ale wydaje mi sie, ze takie manifestacje jak chocbz w ta nd nie maja sesnu. JEsli ktos chce to i tak znajdzie sposob, zeby sie do tego dobrac. Moze chocby kupic od dilerow, przez co tylko wzrosnie ich zysk. Zakazany owoc jest pozadany. Natomiast na glupote ( tych co biora ile wlezie ) lekarstwa nie ma, wiec i tak beda przypadki krytyczne i smiertelne.
--------------------
Come back Gin.

Dodane: 08-10-2010 21:00
Mylion zakazów, mylion postanowień i tak nie zmieni czegoś, co jest ogólnodostępne i dostępne będzie przez przynajmniej 10 następnych lat. To jak z marihuaną i wszystkim innym w polsce, zakazane ale dla chcącego nic trudnego
--------------------
SIEMA FORUM.

Dodane: 09-10-2010 01:04
Mylion zakazów, mylion postanowień i tak nie zmieni czegoś, co jest ogólnodostępne i dostępne będzie przez przynajmniej 10 następnych lat.
Albo i dłużej : ). Śledztwo dziennikarzy i analizy ekspertów potwierdziło przypuszczenia, że za dopalaczami stoją grupy posiadające ogromny potencjał technologiczny, który może bardzo szybko reagować na nowe zakazy i szybko wprowadzać nowe środki. Badania przeprowadzane są w profesjonalnych laboratoriach gdzie prowadzone się są doświadczenie dotyczące wpływu pewnych substancji na receptory w mózgu. Cały rynek dopalaczy związany jest koncernami.

Dodane: 09-10-2010 09:10 -
Ehh, jak dla mnie to narkotyki dobrze, że są zakazane, bo jakby taki gościu po amfie albo grzybach na droge wyskoczył to co?
Jedyne co to Maria - przecież gdyby było to takie złe (mowię to do ludzi którzy nie spróbowali i nie chcą nigdy) to by nie było zlegalizowane w Holandii, ludzie pomyślcie spaliś blanta to jak [TREŚĆ WYMODEROWANA] 4 piwa i pół wódy ;p tylko się nie rzyga.
A dopalacze to niech zostawią bo dzieciaki nie mają co popalać jak starzy chcą im testy zrobić. A ja tak właśnie miałem stary powiedział, że mi zrobi testy na Marie to dopalacze były tylko, ale oczywiście nie żadne prochy ani tabsy, tylko zioła.
Edit by_black: Przypominam o regulaminie, który zabrania używania w postach wulgaryzmów.

Dodane: 10-10-2010 22:12
manfred napisał/a:
Jedyne co to Maria - przecież gdyby było to takie złe (mowię to do ludzi którzy nie spróbowali i nie chcą nigdy) to by nie było zlegalizowane w Holandii, ludzie pomyślcie spaliś blanta to jak [TREŚĆ WYMODEROWANA] 4 piwa i pół wódy ;p tylko się nie rzyga.
A głupoty opowiadasz

to zupełne inne doznania. Fazy alkoholowe *bycie pijanym* to zupełnie inna sprawa niż maria. Alkohol to depresant, a marihuana to psychodelik.
To prawda, że te dopalacze najbardziej chyba kuszą faktem, że nie są wykrywalne w organizmie.
--------------------

Dodane: 14-10-2010 00:29
Coś dawno się tutaj nie wypowiadałem

Rząd niby wziął się ze te całe dopalacze i tak powinno być, zdziwiłem się że nasi arcy dobrzy politycy wzięli się za to z jajami. W ogóle dowiedziałem się że w moim małym mieście było 4-5 sklepów z dopalaczami, wiedziałem o dwóch ale że aż tyle
![[oczy] [oczy]](/templates/emoty/oczy2.png)
. Pozamykali to cholerstwo ,problem nie zniknął ale na pewno mniejsza dostępność jest dobra dla nas wszystkich .

Dodane: 14-10-2010 01:43
Plastus napisał/a: Ludzie płacą za to żeby się tak truć, papierosy to jeszcze ale te dopalacze to jak dla mnie przesada.
Ja nie widzę z tym problemu. Jak chce wziąć to wezmę, nikt nie może mi tego zabronić, mam wolną wole. Dzieciakom nie powinno się sprzedawać, ale dorośli niech sami wybierają. Ja od czasu do czasu lubię coś zapalić i łyknąć tabsa i jak widać żyje. Kiedyś byłem temu przeciwny, ale teraz lata i to.
W tej sprawie popieram plastka - rozumiem, że dla niepełnoletnich powinno być to zabronione, jednakże dla dorosłych? W takim razie czemu można się truć alkoholem? Chyba tylko dlatego, ze on towarzyszy nam od dawna i jest na niego takie kulturowe przyzwolenie.

Dodane: 14-10-2010 13:46
Jak ktoś chce się truć to niech się truje.Ale sądzę tak jak kordos zabranianie tego dorosłym jest totalną głupotą.To tak jakby zabronić alkoholu czy papierosów.Rozumiem zabronić dla niepełnoletnich,ale dla dorosłych to już jest przesada
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.