Dodane: 16-02-2009 15:46
Ostatnio rozgorzała dyskusja publiczna w mediach na temat tzw. dopalaczy.
Są to legalnie dostępne w sklepach internetowych i tych normalnych tabletki dla młodzieży ,które powodują euforię i stan podobny do tego, jaki jest wywołany po zażyciu amfetaminy. Jeden dopalacz ma działanie 1/100 działki amfy. Podobno jest nieuzależniający i bezpieczny dla zdrowia. Sklepy reklamują go hasłami: "Życie jest za krótkie aby jeść niezdrowe tabletki", czy "legalny sposób na wystrzałową zabawę" . Politycy debatują nad ich prohibicją, zakazaniem składników z jakich powstają, jednak to walka z wiatrakami, ponieważ cały czas powstają nowe z których te tabletki są robione. Kolejny wynalazek Szatana mający ogłupić młodzież, czy może dobra alternatywa dla wyniszczających narkotyków, zapraszam.

Dodane: 16-02-2009 15:48
od wszystkiego mozna sie uzaleznic, a kiedy sie uzaleznisz to jest niebezpieczne dla zdrowia. wiec mysle ze to na dobre im nie wyjdzie

Dodane: 16-02-2009 15:56
O tak... w mediach było, jest cały czas głośno o dopalaczach

Ja osobiście nic do nich nie mam... zakazu sprzedaży w sklepach bym nie wprowadził

Natomiast zakaz sprzedaży przez internet popieram... w końcu nie wiadomo, kto siedzi z drugiej strony xD
--------------------
SIEMA FORUM.

Dodane: 16-02-2009 16:06
Jeśli chodzi o dopalacze to szczerze mówiąc w odpowiednich ilościach nie mam nic przeciwko, ale nie że ktoś po dropsach mi lata i wymachuje łapami jak małpa... xDD Myślę podobnie jak Karol, z tym zakazem sprzedawania przez internet to na pewno bym się zgodził, bo nie wiemy ile w tym prawdy itp. Duże złego robią te `dopalacze` dlatego nie jestem zbytnim fanem tego... no ale wiadomo, co zakazane to dobre najczęściej każdy tak to odbiera... xD

Dodane: 16-02-2009 16:07
Moim zdanie dopoalacze powinni zostawić w spokoju bo uzależniają też alkochol i papierosy i nikt tego nie zabrania zażywać. Ja bym posunął się jeszcze dalej i całkowicie zniosł zakaz na narkotyki bo kto naprawde bedzie chciał się ućpać to tak i tak znajdzie sobie coś do ćpania. A gdyby to było legalne to młodych nie ciągneło by tak do tego (bo jak wiadomo zakazany owoc smakuje najlepiej) i ćpali by tylko ci którzy to lubią.
Bo przecież każdy człowiek w pełni powinien być panem swojego losu a nie być ograniczanym przez jakeś głupie zakazy
--------------------
The Lotus in Konoha Blooms Twice

Dodane: 16-02-2009 16:19
U mnie w Pruszkowie był jeden sklep z dopalaczami, ale zamknęli go bo ''podobno'' były tam coś złego w architektonice. Jak dla mnie to oni wymyślają każdy sposób aby tych dopalaczy nie dopuścić do ludzi. A ogólnie rzecz biorąc to zgadzam sie z ruskim

Dodane: 16-02-2009 16:26
Właścicieli sklepów z dopalaczami często czepiają się administracje różnych miast

Ostatnio masa jest właśnie takich zamknięć
--------------------
SIEMA FORUM.

Dodane: 16-02-2009 16:29
U mnie nie było takiego konkretnego sklepu, jednak był taki w którym można bło to nabyć, ale z niewiadomych przyczyn został zamknięty, z dnia na dzień zamknięto go i wystawiono budynek do sprzedaży ; )

Dodane: 16-02-2009 16:37 -
Ja bym posunął się jeszcze dalej i całkowicie zniosł zakaz na narkotyki bo kto naprawde bedzie chciał się ućpać to tak i tak znajdzie sobie coś do ćpania. A gdyby to było legalne to młodych nie ciągneło by tak do tego (bo jak wiadomo zakazany owoc smakuje najlepiej) i ćpali by tylko ci którzy to lubią.
Tak wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba umieć z tego korzystać, ale to bardzo utopijna moim zdaniem opinia. Nasze społeczeństwo, napisze bez owijania w bawełnę jest po prostu zbyt głupie i dziecinne, aby na wszystko im pozwolić. Zgadzam się kto będzie się chciał naćpać, to i tak się naćpa, ale czyt mamy mu to ułatwiać ? Uważam, że większość rzeczy powinna, być legalna, jednak potrzebujemy inteligentnego społeczeństwa, aby to wdrożyć taki liberalizm, a jak na razie cierpimy na deficyt owej mądrości. Chyba nie trzeba wielkiej umiejętności przewidywania konsekwencji, co się stanie, gdy typowy nastolatek dostanie legalny dostęp do narkotyków. Ja jestem tylko za legalizacją zielska, ale chemii mówię nie !

Dodane: 16-02-2009 17:06
Czytałem już o tym... Jest to legalne, a to jest najgorsze. Niby nic ci po tym nie będzie, ale nie wiadomo jak może się zachować organizm ludzki po zmieszaniu takiego specyfiku z alkoholem czy jakimiś innymi środkami. A to przecież ostatnimi czasy jest bardzo modne. Tak jak Plastus powiedział - nasze społeczeństwo często nie jest na tyle mądre, aby umieć dokonać właściwego wyboru. Tak więc jestem za zakazaniem tych środków. Jednak wiadomo, że zakaz nie rozwiąże wszystkiego, bo i tak ludzie będą po to sięgać. Poza tym zakazanie tych środków nie jest takie łatwe. Trzebaby zmienić ustawy definiujące czym jest narkotyk oraz uznać to za środki odurzające. A zanim to wejdzie do sejmu, przejdzie ustawa... ho ho..

Dodane: 16-02-2009 19:39
Te sklepy narazie funkcjonują tylko na terenie Łodzi i większych miast ale Polskie prawo znalazło już na to kruczek i ma zostać to zamknięte, osobiście tego nie popieram i jestem za zniszczeniem tego w zarodku
--------------------

Dodane: 16-02-2009 19:53 -
Ja takich dopalaczy nie potrzebuje ale jeżeli ktoś chce coś takiego brać niech bierze to przecież nie do końca narkotyk , żyjemy przecież w "wolnym państwie " każdy robi to na co ma ochotę, jeżeli jest legalne tak jak posiadanie ograniczonej ilości marihuany w Holandii to czemu u nas miało by być to zniesione branie dopalaczy ? każdy ma inny wybór i wolną wole .W życiu trzeba wszystkiego spróbować
--------------------
[Człowiek jest po to by walczyć a Niebo jest po to by dać mu zwycięstwo]

Dodane: 16-02-2009 19:54
Jestem za tym żeby to zakazać, ale to nic nie da. Kto będzie chciał ćpać to i tak będzie ćpał. W Holandii z tego co wiem marihuana jest legalna, a ten kraj pomimo tego ma najniższy wskaźnik używania narkotyków przez obywateli. Prohibicja nic tu nie rozwiąże.

Dodane: 16-02-2009 19:56
arii3 napisał/a:Ja takich dopalaczy nie potrzebuje ale jeżeli ktoś chce coś takiego brać niech bierze to przecież nie do końca narkotyk , żyjemy przecież w "wolnym państwie " każdy robi to na co ma ochotę, jeżeli jest legalne tak jak posiadanie ograniczonej ilości marihuany w Holandii to czemu u nas miało by być to zniesione branie dopalaczy ? każdy ma inny wybór i wolną wole .W życiu trzeba wszystkiego spróbować
Kraje zachodnie mają to już tyle czasu że im to zbrzydło kiedy w Polsce to się dopiero zaczyna, a takie tanie i legalne ćpanie nic dobrego nie sprawi..
--------------------

Dodane: 16-02-2009 19:58
W Holandii wszystko jest legalne
A jak dla mnie palenie czegoś tam ''marychopodobnego''

to nie ćpanie. I jeszcze jedno black uwierz mi to nie jest tanie

Dodane: 16-02-2009 19:58
Jestem za tym żeby to zakazać, ale to nic nie da. Kto będzie chciał ćpać to i tak będzie ćpał. W Holandii z tego co wiem marihuana jest legalna, a ten kraj pomimo tego ma najniższy wskaźnik używania narkotyków przez obywateli. Prohibicja nic tu nie rozwiąże.

Dodane: 16-02-2009 20:04
Hmm. W Toruniu jest sklep z dopalaczami i chciałem nawet spróbować. Jednak po głebszych przemyśleniach mnie nie ciągnie. Jak kto lubi ;P Szczerze mówiąc, nawet jeśli zamkną te sklepy to i tak to nic nie da. Bo kto sie chce naćpać, to i tak znajdzie znajomego gilera i sobie kupi zioło, czy Bóg wie co on tam chce.
Oczywiście wolałbym żeby je zamknięto, bo zawsze bedzie trudniej dostać coś takiego, ale mało co to da.

Dodane: 16-02-2009 20:07
Dziś właśnie gadaliśmy z nauczycielem o tym i mówiła nam że Holandia powoli odchodzi od legalizacji a to dlatego że sami Holendrzy nie palą aż tak dużo maryśki i tych innych. największy procent palących to przyjezdni z innych krajów. A co do tych dopalaczy to jak to mówiliście wszystko dla ludzi od ludzi ale do wszystkiego umiar i głowa z czym co u nie których jest problem. No i Rewinger też dobrze napisał że nie wiadomo jaka będzie reakcja organizmu na zmieszanie ich z alkoholem bądź czymś innym. Powinni to pozamykać a zalegalizować 'dary natury' ;P

Dodane: 16-02-2009 20:10
Tomek467 napisał/a:W Holandii wszystko jest legalne
A jak dla mnie palenie czegoś tam ''marychopodobnego''

to nie ćpanie. I jeszcze jedno black uwierz mi to nie jest tanie
Uwierz mi że to nie jest marycho podobne tylko o wiele mocniejsze, poza tym mój kolega kupił sobie taki proszek z liści kwiatów, które rosną na Fidżi po czym miał odlot jak po białym, za jedyne 15 zł
--------------------

Dodane: 16-02-2009 20:15
Powinni to pozamykać a zalegalizować 'dary natury' ;P
Proste, że gdyby zalegalizowali maryśke, to dopalacze odeszłyby w zapomnienie z prostej przyczyny: są za drogie.
Szczerze mówiąc nie wiem czemu tego nie zrobią. Aby przedawkować marihuanę należy wypalić 10 kilo

proste, że niektórzy by się od tego uzależnili, ale od alkoholu i papierosów też się uzależniają.
Z początku pewnie ludzie pędziliby na tzw. ''zakupy'', ale później podobnie jak w Holandii znudziłoby im się, więc zalegalizowanie marihuany ma same dobre skutki
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.