Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 13:06
OnLine: 35, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Odpowiedzialność naukowców za wynalazki...
Dodane: 17-02-2009 21:11
#Plastus - user - max%
No i masz doskonale opisaną sytuację Eniś, dzia Plastek ;* xD

Dla Ciebie słońce moje wszystko xD

Dodane: 17-02-2009 21:23
Czasami naukowcy wynajdują ciekawe wynalazki a czasami nie bezpieczne i nie pod szebne.

Dodane: 18-02-2009 13:06
#Plastus - user - max%
http://wiadomosci..._raka.html

Myślę, że ta informacja bardzo dobrze oddaje temat. Może tutaj nie chodzi tyle o wynalazek, ale za eksperyment naukowy i odpowiedzialność za jego konsekwencje. Nie będę nikomu wyjaśniał na czym polega leczenie komórkami macierzystymi, jest to metoda nowatorska w fazie raczkującej. Izraelski chłopak cierpiał na rzadka chorobę A-T, która doprowadziłaby go do śmierci. Aby powstrzymać rozwój choroby, do jego mózgu za implikowano obce komórki macierzyste. Problem w tym, że wywołały one zmiany nowotworowe, niestety nieusuwalne operacyjnie. Czy naukowcy ponoszą odpowiedzialność za swój eksperyment ?

Dodane: 18-02-2009 13:17
#Bociak - user - max%
No nic trzeba się z tym pogodzić, iż każdy wynalazek może mieć drugie dno. niestety. Nobel stworzył granaty które miały burzyć jakieś stare budynki, teraz wszyscy kojarzą je z wojną. No cóż coś dobrego, zawsze może obrócić się przeciwko nam.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 18-02-2009 17:34
#by_ikar - systemadmin - max%
Czy naukowcy ponoszą odpowiedzialność za swój eksperyment ?

Częściowo, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Rodzice chłopaka będą obwiniać lekarzy, ktoś będący mało obiektywny znów powie że to wina lekarzy. A ja powiem że niech się cieszy, że chcieli wypróbować czego kolwiek, u nas w kraju takich raczkujących metod się prawie nie próbuje, jak już ktoś coś robi, eksperymentuje to głośno o tym w telewizji aż się rzygać chce.. Chłopak i tak by umarł i tak, dzięki temu że poddał się tej metodzie, lub jego rodzice się na to zgodzili, lekarze zdobyli jakieś doświadczenie, które może się niedługo rozwinąć i kto wie czy to może komuś nie uratować życia?

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 18-02-2009 18:45
#Zuza - user - max%
Mysle, ze naukowcow nie ma co za to wszystko winic, bo przeciez nie tworzyli tych wynalazkow, np. broni, aby przypadkowi ludzie sie nia zabijali ( tak mi sie wydaje xDD ) To glupota ludzi, ze nie potrafia wykorzystac danej rzeczy jak nalezy.. Wszystko jest wymyslane, aby ulatwic ludziom zycie, a to co robia z tym wszystkim ludzie nie zalezy juz od naukowcow..

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 25-02-2009 11:08
#Korzel - user - 70%
Mi się wydaję, że każdy wynalazek ma swoje złe strony i ludzie zawsze znajdą takie rzeczy i będą wykorzystywać je negatywnie, oczywiście mówią o tych ludziach z charakterem. Naukowcy tworzą wynalazki, aby dogodzić ludziom, pomóc im w życiu, na pewno domyślają się, że są złe strony wynalazku ale to nie od nich zależy w jaki sposób zostanie to wykorzystane przez ludzi, gdyby zaprzestano produkować rzeczy to nasze życie byłoby na niskim poziomie a tego chyba sobie nie wyobrażamy. Dlatego nie można obarczać winą naukowców, gdyż wszystko zależy od ludzi. Pozdrawiam

--------------------
Życie jest jak butelka dobrego wina.
Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety
na opakowaniu,
inni wolą spróbować jego zawartość.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online