Dodane: 16-02-2009 15:05
Ostatnio będąc u mojego kuzyna zauważyłem, jak doprawiał swój obiad xD Nie wyglądało to przyjemnie, pod żadnym względem xD To swojej zupy, czy czegoś tam dodał duże ilości soli, która niekoniecznie jest zdrowa dla naszego organizmu

Czy wy dużo solicie xD? Czy sól lubicie xD? Zapraszam do przyjemnej dyskusji w temacie xD
--------------------
SIEMA FORUM.

Dodane: 16-02-2009 15:20
Sól lubię,ale tylko do jajek.. i to w połączeniu z pieprzem.. Jakoś tak sam nie solę, a w potrawach nie jest chyba duża ilość soli bo nie odczuwam tego, no i nieraz ziemniaki przesolone są xD ale to są bardzo rzadkie sytuacje...

Ogółem to nie używam soli praktycznie, wolę ostre dania dlatego częściej używam pieprzu ; >
--------------------

Dodane: 16-02-2009 15:35
C@rl zakładasz co raz to ambitniejsze tematy, następny będzie o papierze toaletowym ? xD
Do rzeczy, sól jest bardzo ważnym przyprawą, czy wyobrażamy sobie nieposolone ziemniaczki, gałabki czy wspomnianą zupkę? Raczej nie. Byłyby mdłe całkowicie bez smaku. Jednak nie można zapomnieć o tym, aby nie przesadzić z soleniem. Jak w życiu co za dożo to nie zdrowo

Dodane: 16-02-2009 15:39
Sól jest blee, pomijając to, że sól dodawana jest do zup itp. to ja praktycznie nie jem soli. Toleruję ją tylko do jajek tak samo jak enigma oraz gdy jem solone paluszki. Nie nadużywam sobie, w przeciwieństwie do mojego młodszego brata, który nadużywa też cukru, ale ja go odzwyczajam od tego xD

Dodane: 16-02-2009 15:54
wiec soli uzywam tylko do jajek i zup najczescie do salam rosol, choc nadmiar mozna odczuc nieraz w ziemniakach jak to wyzej wspomniano.ogolnie nie lubioe nadmiaru i czesciej uzywam pieprzu do zup itp.

Dodane: 16-02-2009 16:01
Ja nie solę za często, bo to nie konieczne i nie zdrowe xD Jedynie sól dodaję do ogórków, jajecznicy i sałatek xD Falen, Eni... jak to nie jecie soli xD? A chipsy i różne inne przekąski xD? Nie spożywacie ich :>? W dzisiejszych czasach mało jest na rynków produktów, w których skład nie wchodzi ta przyprawa
--------------------
SIEMA FORUM.

Dodane: 16-02-2009 16:31
We wszystkim jest sól
Mój ojciec mówi że soli jest w sam raz jak się jej nie czuje, ja się do tego nie stosuję i solę ile wlezie..oczywiście w granicach zdrowego rozsądku

Aha i ja solę i pieprzę śmietanę do pierogów..poza tym to ogólnie sporo używam i nie wyobrażam sobie bez soli życia...przynajmniej umrę szczęśliwy...XD

Dodane: 16-02-2009 16:45
Tak samo jak Konrad, nie żałuje sobie

Czasami jak inni twierdzą, że potrawa jest przesolona, dla mnie jest w sam raz. I nie wyobrażam sobie nie solonych frytek, z ketchupem mnie jakoś nie kręcą.

Dodane: 16-02-2009 16:47 -
TO tak jak ja nie jem z ketchupem tylko SÓL KOCHANA SÓL...serio niektóre potrawy dla innych są słone jak diabli a dla mnie dobre..może dlatego że przy sypaniu nie mam wyczucia i moje podniebienie nie reaguje aż tak na ten smak
Edit: BO i nie ma czego sobie żałować..poświęcimy się i wsuniemy pół Wieliczki żeby inni się nie narażali na jakieś choroby...xD

Dodane: 16-02-2009 16:51
Nie, że przesadzam ze solą, ale nie żałuje jej

Nie zjem potrawy, gdy czuję, że jest nie dosolona, bez przesady, ale musi być. Tak ja #JCD nie wyobrażam sobie frytek z solą

Dodane: 16-02-2009 16:51
Właśnie, właśnie... sól. Pewnego dnia zadecydowałem, że o ile się da nie będę jej używał. Od tamtego dnia wszystko mi lepiej smakuje i jest zdrowsze. Niestety jako że nie żyje w domu sam i często to nie ja przygotowuję posiłki nie uniknę soli. Cóż trudno. Kiedyś na przykład poprosiłem mamę żeby nie soliła mi kotletów w ogóle. No i bardzo dobre były. Ja jestem anty-sól

Dodane: 16-02-2009 16:57 -
Buuu!! Dziwak xD. Ja tam bardzo lubię sól i tak jak reszta bez soli sobie życia nie wyobrażam. Ostatnio jednak słyszałem, że sól jest bardzo nie zdrowa

i staram się ją ograniczać, lecz niezawsze mi to wychodzi xD. Np jak jem wspomniane wyżej frytki ^^, do nich sypię dość sporo soli, i jak jeszcze było mało to oblewam ketchupem

. Poprostu niebo w gębulce ^^.
Pozdro.
--------------------

Dodane: 16-02-2009 18:36
C@rL napisał/a:Ja nie solę za często, bo to nie konieczne i nie zdrowe xD Jedynie sól dodaję do ogórków, jajecznicy i sałatek xD F
alen, Eni... jak to nie jecie soli xD? A chipsy i różne inne przekąski xD? Nie spożywacie ich :>? W dzisiejszych czasach mało jest na rynków produktów, w których skład nie wchodzi ta przyprawa
Ja nie mówię o takich rzeczach, chodziło mi bardziej o to, że sam nie dodaję soli do różnego rodzaju dań i nie tylko, wiadomo że prawie w każdym produkcie jest sól, no ale nie przepadam za nią, dlatego zastępuję ją pieprzem... ; )
--------------------

Dodane: 16-02-2009 19:04
Ja tam lubię słone potrawy ale nie przesolone;p Dużo osób mówi że sól jest nie zdrowa ale potrawy bez niej były by nie smaczne przynajmniej dla mnie;d Ostatnio staram nie jeść jej zbyt dużo tyle co w potrawach i nic więcej;p

Dodane: 16-02-2009 19:10
Ja tam lubię solone rzeczy zwłaszcza chipsy jeżeli mam umrzeć to szczęśliwy że nic sobie i na sobie nie oszczędzałem :]

Dodane: 16-02-2009 22:37
Ehh a co dzisiaj na dobrą sprawę jest zdrowe? Co by nie wynaleźli to wszystko jest rakotwórcze, niezdrowe itp nawet mleko które kiedyś uważało się za bardzo zdrowe, dzisiaj już nie jest. Może czas się zastanowić czy żyjesz, czy wegetujesz. Jeżeli nie będziesz na porcje frytek które będziesz jadał raz dziennie sypać pół solniczki to nikt od tego nie umrze. Kamienie na nerkach robią się czasami same z siebie, nie tylko od tego że ktoś za dużo soli jadł.. Ja jem sól, sól jest nie tylko przyprawą, ale konserwuje wiele potraw (peklowanie). Sól ma bardzo wiele zastosowań nie tylko w gastronomii. Sól kiedyś była cenniejsza niż złoto. Wole zjeść jajka bez pieprzu niż bez soli. Wole wszystko inne zjeść bez pieprzu niż bez soli. Tak w ogóle wole jajka bez pieprzu z solą, bo ja chcę jeść jajka, przyprawione solą a nie coś co będzie mi wypalać kubki smakowe.
Kiedyś na przykład poprosiłem mamę żeby nie soliła mi kotletów w ogóle. No i bardzo dobre były. Ja jestem anty-sól
To bardzo źle, bo sól jest nie tylko przyprawą bez której wszystko inne smakowało by inaczej, ale jest składnikiem który jest potrzebny naszemu organizmowi, a jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem czy potem (związki zasadowe). Tyle zastosowań soli, nie wspominając już o zastosowaniach w przemyśle chemicznym.. Życie bez soli było by inne, było by nudniejsze i uboższe. Solić można, tak żeby nam smakowało, ale bez przesady..

Dodane: 16-02-2009 22:47
Widzę, że to kolejny dramatyczny temat C@rla. xD
A więc sól naprawdę jest bardzo niezdrowa. Przyczyn nie chce mi się wymieniać, bo słyszałem o tym sporo, jednak nie chciał bym nic przekręcić. W każdym razie staram się zbyt często nie solić. Czasami jednak jest to nieuniknione. Sądzę też że spożywanie soli w minimalnych ilościach nie jest szczególnie groźne, ale zawsze należy pamiętać; że sól to biała śmierć. Pozdrawiam.
--------------------

Dodane: 17-02-2009 18:29
Ja akurat jem dużo słonych potraw, a mam to po tacie który dużo używa soli xD Niektóre potrawy według mnie nie mogą uniknąć soli, ale ostatnio staram się dodawać częściej do potraw zdrowszej papryki lub pieprzu żeby nie zniszczyć sobie wątroby.

Dodane: 18-02-2009 19:16
Ja kocham wszystko co slone, jestem pozeraczem slonych rzeczy, zdecydowanie wole wlasnie sol od cukru xDD Do potraw nie naduzywam zbytnio soli, tyle ile potrzeba, w przeciwienstwie do mojego taty, ktory soli wszystko co sie da, mowie mu, ze to niezdrowe, ale nie slucha ;D Jak to sie mowi, wszystko w granicach dobrego smaku.
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 18-02-2009 19:22
Do niektórych dań dużo soli jest wskazane ale nie zawsze ja nie przepadam za solą.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.