Dodane: 01-02-2009 20:39
Korzel napisał/a:
A myślałem, że sytuacja jest odwrotna do tej bo nie raz słyszałem, że rodzi coraz mniej dzieci ale z tego co widzę wcale tak nie jest.
To zależy od kraju. W Polsce obecnie Pn~0‰. No i wpływa na to wiele czynników, zarówno kulturowych, gospodarczych jak i osobistych w rodzinach. Więc jeśli o to chodzi to jest naprawdę różnie...

Dodane: 05-02-2009 16:36
O niecodziennych narodzinach ośmioraczków pisaliśmy w zeszłym tygodniu. Pojawiły się wtedy informacje, że mąż kobiety jest żołnierzem, który właśnie wyjeżdża do Iraku. Okazuje się, że prawda jest zupełnie inna.
Nadya Suleman ma już sześcioro dzieci, a więc razem będzie ich czternaścioro. Ojcem wszystkich jest anonimowy dawca nasienia. W wychowaniu pociech pomaga jej matka, Angela, która w zaistniałej sytuacji zapowiedziała jednak swoje odejście:
„Tak nie można. To nieodpowiedzialne. Ona nie ma męża i nie chce go mieć. To ja muszę teraz opiekować się starszymi dziećmi. Ostrzegłam ją, że wkrótce wracam do siebie" (tłumaczenie gazeta.pl).
Wszystkie dzieci urodziły się w wyniku zapłodnienia in vitro. Nadya nie chciała, aby zamrożone zarodki uległy zniszczeniu i dlatego decydowała się na kolejne ciąże. W ten sposób anonimowy mężczyzna ma czternaścioro dzieci z jedną kobietą, nawet o tym nie wiedząc.
Matka Suleman uważa, że córka ma obsesję na punkcie dzieci i powinna się leczyć. Narodziny ośmioraczków w wyniku in vitro rozpoczęły w USA dyskusję na temat sztucznego zapłodnienia w takich przypadkach i działania na dużej liczbie embrionów. Część ekspertów oraz etyków uważa to za niedopuszczalne i domaga się usankcjonowania prawnego, aby uniknąć podobnych historii.
W tym przypadku psychologowie powinni otoczyć kobietę opieką, ewidentnie ma ona problem, na który lekarze nie zwrócili do tej pory uwagi.
tak a propos ośmioraczków..
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 05-02-2009 17:32
Ta kobieta ewidentnie potrzebuje opieki. Psychologowie na pewno przydaliby się, ale najlepsza byłaby jakaś bliska tej kobiecie, mądra, osoba, która cały czas byłaby przy niej. Tylko niewiele jest osób gotowych na takie poświęcenie. Nie wiem też do końca jak jest z jej psychiką...

Dodane: 05-02-2009 17:41
O kurde, 14-cioro dzieci?

jak by każda kobieta na ziemi myślała właśnie tak to przeludnienie było by murowane xD pewnie na becikowe liczyła, za 14-cioro dzieci to ma kupę kasy xD u nas zus by się nie wypłacił xDD

Dodane: 05-02-2009 18:07
by_ikar napisał/a:(...)Chiny nie są zagrożeniem jeżeli chodzi o przeludnienie, bo w chinach jest zakaz na "robienie dzieci" i tam jeżeli chcesz mieć dziecko musisz to zgłosić do urzędu czy jak to tam się nazywa i oni dają ci pozwolenie, nie można mieć więcej niz 2 czy 3 dzieci. Ale większym problemem są indie. Jak ładnie policzono a mi powiedziano na geografii naukowcy wyliczyli że za 50 parę lat indie przegonią chiny. Tam nie ma zakazu na ilość posiadanych dzieci. A indie jak by nie patrzeć są mniejsze od chin.
My takiego przeludnienia ziemi nie dożyjemy. Chyba że za jakiś czas wynajdą lek odmładzający, albo przeszczep mózgu do innego ciała, możliwe że jeszcze tego dożyjemy, ale na chwilę obecną nie potrzebne nam są wyprowadzki na inne planety. Ale pewnie przydało by się jakieś przesiedlenie na jakąś inną planetę
Ja tam słyszałem że w Chinach można mieć maksymalnie 1 dziecko.; )
A przeludnienie grozi nam jeśli kraje III świata nie wprowadzą zakazu podobnego jaki obowiązuje w Chinach.
w latach 70 na świecie było, chyba jeśli dobrze pamietam 3-4 milardy, o i tak sopowolniła II i I wojn światowa. przez 30 lat liczba wzrosła o niemal 3 milardy, a im wiecej ludzi tym szybszy przyrost naturalny. Rozwój medycyny pomniejsza liczbę zgonów.
Niestety w biednych krajach im rodzina ma większą l.liczbe dzieci tym społeczeństwo daży ich większym szacunkiem.
Nie zapominajmy także że powierzchnia lądów może się zmniejszyć gdy lodowce stopnieją.
Jednak Naukowcy (chyba Amerykanscy) już planują pierwszą kolonie na Marsie, a w latach 20, loty rekreacyjne na Marsa(na księżyc już są możliwe i można kupić bilet, oczywiście na razie jest to cholernie drogie).
Także trudno powiedzieć czy przeludnienie nastąpi, jęsli prawdę mówią naukowcy o koloni na Marsie możliwe że to nie nastąpi, wszak woda na biegunach Marsa jest. Jeśli to się nie uda a te mniej bogate państwa nadal będą rodzić na potęge można się obawiać o przeludnienie.

Dodane: 06-02-2009 20:34
Jeśli Indie, Chiny nie ujarzmią popędów swoich obywateli to uważam, że niedługo będziemy mieli około 1 000 000 Chińczyków na kilometr kwadratowy. Choć z drugiej strony ten nadmiar niwelują, kraje europy zachodnie i inne bardziej rozwinięte gdzie mamy do czynienia z niżem demograficznym, tak czy inaczej nie boję się tego, że jutro zobaczę przez okno, jak grupa Chińczyków wprowadza się do domu na przeciwko xD
już planują pierwszą kolonie na Marsie, a w latach 20, loty rekreacyjne na Marsa
Tjaa...
![[oczy] [oczy]](/templates/emoty/oczy2.png)
jeszcze tysiące łazików zetrze na marsjańskich kamieniach swoje bieżniki, zanim na Marsie powstanie ludzka kolonia
na księżyc już są możliwe i można kupić bilet, oczywiście na razie jest to cholernie drogie).
Jesteś z przyszłości
![[yyy] [yyy]](/templates/emoty/yyy.png)
?

Dodane: 06-02-2009 22:13
Plastus napisał/a:na księżyc już są możliwe i można kupić bilet, oczywiście na razie jest to cholernie drogie).
Jesteś z przyszłości
![[yyy] [yyy]](/templates/emoty/yyy.png)
?
To akurat prawda, taki bilet posiada już np. Paris Hilton.
--------------------
"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..

Dodane: 06-02-2009 22:26
Tjaa... jeszcze tysiące łazików zetrze na marsjańskich kamieniach swoje bieżniki, zanim na Marsie powstanie ludzka kolonia
To plany uczonych, jednak cały czas trfają dyskusje na temat wysłaniatam pierwszych ludzi. Wiem że sonda która ostała wyłana w 97 leciała tam 7 lat. postęp technologicznyc przez te 12 lat jet duży. podróż jest znacznie skrócona. Ale niewiem cy jest już technologia która utrzyma człowieka pry życiu nawet przez 2 lata.
Co do tego kiedy będzie kolonia to niewiem ale w latach 20 świat sie zmieni i to znacznie, także naukowcy chyba wiedza co mówią. Moc obliczeniowa komputerów przez ostatnie 10 lat wzrosła niewyobrażalnie wysoko..
Zuza napisała:
To akurat prawda, taki bilet posiada już np. Paris Hilton.
dzięki że to potwierdziłaś; ) co do tego czy Paris Hilton to wykupiła to niewiem.
Ale informacje na TVP oglądam dość czesto i czasem coś ściągne co leciało na Discovery

Dodane: 06-02-2009 22:50
Ciekawe, może też zacznę kasę odkładać na ten bilet to i może na starość polecę sobie na księżyc, lub może na marsa xD Też mi się kiedyś o uszy obiło że taki bilet na księżyc można kupić, ale co do marsa to myślę że tak szybko nie uda się na niego wyruszyć, ale może i nasze pokolenie doczeka tego.
--------------------

Dodane: 06-02-2009 22:53
No ja słyszałem, że Lech Wałęsa też się wybiera na księżyc xP Albo już był czy jakoś tak
Co do przeludnienia to moim zdaniem III Wojna Światowa wszystko załatwi. Nie ma co ukrywać, że to nastąpi. Mam nadzieję tylko, że nie za naszych czasów.

Dodane: 06-02-2009 23:24
No to ja oglądałem na TVP1, możecie wierzyć lub nie, program o tym, że koleś sprzedaje działki na Księżycu i niezły ma na tym biznes.. dorobił się kilku milionów. Działki mają już wielkie sławy i politycy typu George Bush, Reagan.. chyba tak się pisze.
Program ten leciał w środę na TVP1 o 14.00 i miał tytuł "Księżyc na sprzedaż"

Dodane: 07-02-2009 12:30
Tak też o tym słyszałem ale na dzień dzisiejszy nie mogą tam nic zrobić, dla tego że nawet drobna zmiana w masie księżyca może zmienić jego orbitę, nie znacznie, ale może to bardzo wpłynąć na ekosystem na ziemi, księżyc nie tylko steruje przypływami i odpływami, ale też wiele zwierząt w ten sposób się rozmnaża. Nie można od tak sobie wybudować stacji badawczej na księżycu zmieniając jego wagę. Dla tego mimo dzisiejszych możliwości nic tam nie ma jedynie sprzedają działki, tylko kto je sprzedaje? Ja tego nie rozumiem skąd koleś ma prawo na to żeby sprzedawać działki? Kupił od rządu USA? A jakie prawo USA ma na sprzedawanie działek? Byli tam pierwsi? Indianie też byli pierwsi w ameryce północnej i co? Dla mnie to jedna wielka lipa i skopał bym dupę takim kolesiom co sprzedają działki na księżycu...
Długo jeszcze po nas nie dojdzie do przeludnienia ziemi, może za klika pokoleń coś takiego się zdarzy ale nas samych dotyczyć to nie będzie. Możemy temu teraz zapobiegać żeby przyszłe pokolenia miały lepiej, ale jak na razie tylko chiny robią coś w tym kierunku, nie dla tego żeby nie przeludnić planety, ale że chiny już są przeludnione...

Dodane: 07-02-2009 15:22
by_ikar napisał/a:
Dla mnie to jedna wielka lipa i skopał bym dupę takim kolesiom co sprzedają działki na księżycu...
Dla mnie też jest to zastanawiające skąd on ma na to pozwolenie? Ludzie kupują chyba te działki, bo to prestiż...
Ale żeby kilka milionów zarabiać na czymś co nawet nie jest twoje... trochę przesada.

Dodane: 07-02-2009 15:27
Rewinger napisał/a:by_ikar napisał/a:
Dla mnie to jedna wielka lipa i skopał bym dupę takim kolesiom co sprzedają działki na księżycu...
Dla mnie też jest to zastanawiające skąd on ma na to pozwolenie? Ludzie kupują chyba te działki, bo to prestiż...
Ale żeby kilka milionów zarabiać na czymś co nawet nie jest twoje... trochę przesada.
No wiesz Kornel, jak lans to pełną gębą nie ?
![[cfaniak] [cfaniak]](/templates/emoty/cfaniak.png)
Jest to nie tyle dziwne że ludzie zarabiają na tym co nawet nie jest ich, tylko to, że inni ludzie to od nich kupują... Przecież nawet ja mógłbym komuś powiedzieć że sprzedam mu działkę na Księżycu, i zgarnąłbym sobie parę ładnych milionów, ale na zdrowy rozsądek myśli się `kto będzie na tyle naiwny i kupi taką dania gadkę ?` no ale widocznie sporo jest taki śmiałków xD

Dodane: 07-02-2009 19:08 -
To może teraz zacznijmy sprzedawać działki na marsie

Piękny czerwony krajobraz, ciepło, słonecznie i na pewno nie wystąpią tam deszcze. Idealne miejsce na wakacje xD
A co do księżyca to przeczytajcie sobie ten artykuł
http://www.rmf.fm.../?id=63878 To jednak pomysł z marsem nie wypalił, ale sa jeszcze inne planety
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.