Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:59
OnLine: 34, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Gimnazjum a przyszłość
Dodane: 19-03-2009 18:20
#Mattiz - user - 90%
Ja dopiero w tym roku koncze gimnazjum a ponieważ zdam zastanawiam sie gdzie isc a ponieważ mam rodziców takich jakich mam czyli uwazających ze po technikum to nawet rowów kopac nie bede a o studiach to juz wogule zapomnieć moge to ide do liceum (wkurza mnie takie zabranie mi wolnego wyboru)
I myślałem nad 1.Liceum Plastycznym (ponoć najlepszy w Warszawie) oraz 2 LO na profil informatyczny lub informatyczno matematyczno fizyczny lub informatyczne geograficzny.
Więc gdzie pójde to pewne nie jest ale sie okaze w niedalekiej przyszłości xD

--------------------
Mów mi... GrzeniU ;D

Bo żyć godnie to nie znaczy nie upadać. Każdy robi błędy ważne jak będziesz wstawać!
Dodane: 19-03-2009 18:27
Ech, pamiętam, miałam podobne dylematy :d Teraz kończę już liceum, jestem w 3 klasie humanistycznej... Czy to był dobry wybór? Ciężko mi teraz powiedzieć, na pewno nie żałuję tak do końca, że tam poszłam, bo poznałam fajnych ludzi o podobnych zainteresowaniach i nikt się nie patrzy na ciebie jak na ufo, że czytasz książkę np. Na pewno rozwinęłam swoje zainteresowania, choć polski przez naszą babę mi zbrzydł ;P Ale historię i WOS polubiłam (zdaję z tego maturę :d ) Mówią, że ciężko z zawodem, gdzie na studia pójść, ale jakoś to będzie, zawsze można robić jakieś kursy i dostać dobrą pracę. Wiedziałam, że nie pójdę na nic innego, bo na takim mat-fizie, czy biochemie bym się męczyła. Nie popełniłam takiego błędu jak większość z mojej byłej klasy - poszli do technikum ekonomicznego, choć byli ciency z matmy. Porażka totalna.

--------------------

"Wolę być nienawidzony za to, kim jestem, niż kochany za to, kim nie jestem." - Kurt Cobain
Dodane: 19-03-2009 18:27
#Macias - user - max%
Kizami napisał/a:
Mi zawsze mowiono ze poziom w Technikum a Liceum to 2 rozne bajki... jako ze mialem 149 pkt z wszystkiego wszyscy mi mowili ze popelniam wielki blad idac do Technikum ( dokladnie Administracja-przedsiebiorczosc). I jak sie okazuje Technikum ma zblizony poziom do Liceum... a do tego mamy juz jakis zawod (technik) wiec jesli macie problemy z wyborem to dla mnie lepsze w tym momencie jest Technikum

Znaczy się nie chciał bym nikogo urażać, ale przynajmniej w moim mieście to tak wygląda, że do LO idą uczniowie mądrzy, którzy mają ambicje się uczyć, a do technikum ci którzy mają naukę w dupie, ale za to nie ograniczają się od wszelkiego rodzaju używek. Licea Ogólnokształcące mają na maturze prawie zawsze lepsze wyniki niż Technika. Prawda, że jak idziesz do technikum to masz jakiś tytuł. Jednak przyszłemu studentowi, wcześniejsze uczęszczanie do LO o wiele bardziej pomoże niż temu który poszedł do technikum. Także jeśli w przyszłości chcecie być robotnikami, pracownikami wszelkiej maści, to możecie iść do technikum. Jednak dla mózgowców, ludzi którzy pragną w przyszłości zdobyć naprawdę dobrą fuchę, to o wiele lepszym wyborem było by LO. Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 19-03-2009 19:00
Ja nie miałem żadnych dylematów związanych z wyborem szkoły. Może to dlatego, że nie miałem zbyt dużo punktów (106). Ostatecznie dostałem się do LO o profilu europejskim. Pamiętam szok na twarzy wychowawczyni, która czytała punkty- ile z testów, ile za świadectwo... Wszyscy później łazili za mną i pytali: "Jak to zrobiłeś, że za świadectwo miałeś marne 23 punkty, a z testów aż 83?!". Wychowawczyni na rozpoznanie sytuacji wystarczyło kilka pierwszych sekund, po czym wypowiedziała słowa: "Wszystko jasne... Za nieprzeciętnym intelektem, podąża nieprzeciętne lenistwo.". Te słowa często wspominam, kiedy nie chce mi się zrobić najprostszych rzeczy, takich jak wyniesienie śmieci, czy umycie po sobie talerza :p . Jednakże: "Lenistwo to sztuka odkładania obowiązków tak długo, aż w końcu wykonanie ich staje się zbędne.". Podpisuje się pod tym obiema rękoma! ^.^

Dodane: 20-03-2009 21:54
#Blade - user - max%
Wcale tak nie jest że to technikum jest gorsze. Poziomy są takie same, a u mnie np. W szkole są technikum i kilka ogólniaków. I lepszy poziom jest w technikach. Trudno jest się tam uczyć ale była rok temu taka klasa która już odeszła i średnia ocen całej klasy była powyżej 4 i też chyba prawie wszyscy zdali maturę i większość zdała egzaminy zawodowe.

--------------------
Dodane: 21-03-2009 08:54
#enigma - user - max%
W moim mieście jest podobnie jak u Bladego, co prawda każdy mówi że osoby chodzące do technikum to osoby którym nie chce się uczyć, ale nie do końca tak jest. Jeśli ktoś chce posiąść wiedzę to ją posiądzie, moja siostra była w Technikum Hotelarskim, średnia klasy była koło 4.0, do tego prawie wszyscy teraz rozproszyli się po całej Polsce na studia, z racji dobrych wyników większość z nich miała spory wybór, dlatego myślę że ten stereotyp techników, jest znacznie przesadzony.

Dodane: 21-03-2009 12:15
#Zuza - user - max%
Macie rację, ja na przykład wcale nie uważam, że technika są gorsze, ba, niektóre są dużo lepsze liceów, wszystko zależy indywidualnie od szkoły i poziomu nauczania, a to czy jest to technikum czy liceum nie ma większego znaczenia. Mój kolega chodzi właśnie do technikum informatycznego, które jest lepsze niż większość Poznańskich liceów, ma tam tyle nauki, że mi się to w głowie nie mieści jak można się tyle uczyć w technikum, a jednak..

--------------------

"A wszystko jest iluzją i magią i zdarza się raz na milion."
Świat ma tylko cztery strony, a w tym świecie nie ma mnie..
Dodane: 21-03-2009 16:22
#Konrad - user - 90%
A u mnie tak średnio jeszcze 5 lat temu technikum(jedynka) było o wiele lepsze i nie przyjmowało byle kogo, a teraz większość nauczycieli przeszła do liceów i technikum osłabło..niestety..

Ja za namową znajomego informatyka pójdę do liceum na profil informatyczny bo mówił że teraz bez studiów ani rusz a tak to szybciej się na nie pójdzie :p Poza tym mogę być z infy zielony a i tak mogą mnie przyjąć bo będę się uczył podstaw :p Chyba pójdę pod kierunek ścisły :p

Dodane: 21-03-2009 17:23
Ja jestem na profilu europejskim i nie wiem co będę robił jak skończę ten syf... Myślę nad prawem, ale nie jestem jeszcze niczego pewien. Moglibyście coś zaproponować?

Dodane: 21-03-2009 17:44 - Edytowane przez Glamb dnia 25-05-2009 16:27
#Glamb - user - 70%
Ja już się zdecydowałem na szkołę średnią. Będzie to LO Pójdę na dział geografia-angielski. Moja siostra tam jest i mówi, że jest nieźle, tylko nauczyciele niektórzy głupi, ale ja ich wytresuję xDD Zdecydowałem, że tam pójdę, bo ten dział jakoś najlepiej mi odpowiada. W żadnym innym się nie widziałem, a te przedmioty wiodące są dla mnie dobre, a w innych chyba i tak sobie poradzę :p A gdy skończę tą szkołę to jeszcze pomyślę.

Edit: Teraz zmieniłem całkowicie zdanie. Idę do LO, ale innego i na profil służba graniczna. Wg mnie jest bardzo fajny. Odpowiadają mi przedmioty. Tylko to chodzenie w mundurze głupie trochę, ale to tylko raz w tygodniu. Jutro złożę podanie :d A po szkole pewnie jakieś studia.

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online