Dziś jest Sobota, 11 Luty 2012, godz 21:46
OnLine: 59, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Świadomy sen
Dodane: 12-08-2010 16:40
ja przeważnie jak się budzę pamiętam 2-3 sny. Najtrudniej jest, gdy śnisz świadomie i twój sen się kończy. Wtedy musisz zrobic wszystko żeby trwał dalej, ale nie zawsze to się udaje

Dodane: 12-08-2010 16:43
#Fannn - user - 20%
ja miałem tak że po części czasem panowałem w swoim śnie :) Np w śnie już o mało coś się mi nie stało ale czułem świadomość i sobie tak jak by pomyślałem ,,przecież to sen' i działo się wszystko ok.Al udało mi sie tylko to kilka razy...I niezamierzenie.

--------------------
Im mniej ludzie myślą, tym więcej mówią.
Dodane: 12-08-2010 16:52 - Edytowane przez Keiagama dnia 12-08-2010 16:52
#Keiagama - user - 20%
Yyy... Zauważyliście że ten blog z nagraniami o świadomym śnie nie działa?
Mi pisze tak:

Page not found (404)

Try one of these links:

* Bartek Pietrasz Poleca
* Kontakt
* Powiadomienia O Nowych Postach
* Zapytaj Bartka

Powiedzcie jak to naprawić ,albo jak znacie podajcie jakąś dobrą stronę żeby w końcu nauczyć się panować nad tymi snami...

Dodane: 12-08-2010 17:21
#Pepe - user - max%
albo jak znacie podajcie jakąś dobrą stronę żeby w końcu nauczyć się panować nad tymi snami...

To nie jest takie chop siup zmiana dup, na to trzeba poświęcić dużo czasu,chęci i siebie ogólnie . Nie wiem czy mogę dać link do czegoś co otrzymałem od pewnego usera tej strony dlatego nie dam ci żadnego linku. Z resztą z takim podejściem to szkoda czasu.

--------------------
iSayumi
Dodane: 12-08-2010 17:29
#Keiagama - user - 20%
Pepe napisał/a:
albo jak znacie podajcie jakąś dobrą stronę żeby w końcu nauczyć się panować nad tymi snami...

To nie jest takie chop siup zmiana dup, na to trzeba poświęcić dużo czasu,chęci i siebie ogólnie . Z resztą z takim podejściem to szkoda czasu.

Wiem że to nie jest chop siup tylko denerwuje mnie to ,że nie mogę znaleźć sensownej strony w której jest wszystko napisane.

Dodane: 12-08-2010 18:04
#Drakson - user - 0%
Wystarczą chęci i umiejętność szukania a znajdzie się wszystko, proszę http://pl.wikiped...iadomy_sen a filmiki znajdziesz tu http://www.youtub...re=related

Dodane: 13-08-2010 11:45
Wikipedia i YT xD źródło wiedzy ^^
Ja bym Ci narazie przez 2 tygodnie radził żebyś zapisywał sobie sny jakie pamiętasz i co (przedmiot/zdarzenie) pojawia się najczęsciej podkreślił. w zewszyciku. potem musisz sobie wyrobic nawyk, a nie od razu starac się śnic świadomie bo to nie ma sensu.ja się nauczyłem śnic świadomie po 2 tyg, niekotrym zajmuje to tydzien, 2 dni, albo miesiące... al;e i tak trzeba zacząc od podstaw

Dodane: 13-08-2010 14:27
#Keiagama - user - 20%
W Wikipedii nie ma wielu technik kiedyś były a teraz ... :p
Czy ja napisałam,że chce od razu świadomie śnić?

Dodane: 13-08-2010 17:41
#Cyrus - user - max%
Keiagama napisał/a:
W Wikipedii nie ma wielu technik kiedyś były a teraz ... :p
Czy ja napisałam,że chce od razu świadomie śnić?

Jak na wiki nie ma to wujek google pomoże :d Ja się chciałem nauczyć, ale wkurzało mnie to, że budziłem sie w srodku nocy i musiałem zapisywać coś głupiego ^^

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 13-08-2010 18:35
Mi pierwszy raz się udało kontrolować sen jak miałem 6 lat. Miałem koszmar który się ciągle powtarzał. Wchodzi gość jakiś zabujca do mieszkania i zabija wszystkich oprócz mnie. Wkońcu sobie uświadomiłem że to sen więc następnej nocy w śnie gdy go już "przejołem" gdy wchodził gość to od razu dostał z pały w łeb xD. Od tamtego czasu śniło mi się 1-2 koszmary ROCZNIE. Ostatnio mi się śniło że się obudziłem i miałe KTM 125 w pokoju.

ps. Motor cross KTM 125 to moje marzenie p;

Dodane: 13-08-2010 18:51
#huston - user - 0%
mateo5454 napisał/a:
Mi pierwszy raz się udało kontrolować sen jak miałem 6 lat.
przypuszczam ze było to przez przypadek mówisz ze pierwszy raz czyli miałeś tego więcej? :p dalej to potrafisz? :p

--------------------

Dodane: 13-08-2010 19:14
#owerfull - user - max%
Ja tam nigdy nie miałem czegoś takiego jak świadomy sen,chyba że zapomniałem o nim :p ale skoro tyle osób mówi że potrafi czasem kontrolować sen to chyba jest w tym dużo prawdy :)

--------------------

http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
Dodane: 13-08-2010 19:18
#Cyrus - user - max%
Nie trzeba sie tego uczyć by tego doświadczyć. Ktoś mógł mieć taki sen zupełnie przypadkowo :p Ja miałem swój pierwszy świadomy sen parę nocy po tym jak sie dowiedziałem o czymś takim i dużo o tym czytałem... jednak uczyć mi sie tego nie chciało i w sumie na paru razach sie skończyło xD

--------------------

Zajrzyj na mojego chomika chomikuj.pl/luki9696
Dodane: 13-08-2010 19:23 - Edytowane przez Bociak dnia 03-08-2011 20:40
#Bociak - user - max%
Nie trzeba sie tego uczyć by tego doświadczyć. Ktoś mógł mieć taki sen zupełnie przypadkowo :p Ja miałem swój pierwszy świadomy sen parę nocy po tym jak sie dowiedziałem o czymś takim i dużo o tym czytałem... jednak uczyć mi sie tego nie chciało i w sumie na paru razach sie skończyło xD

Ostatniej nocy chyba na krótką chwilę uzyskałem świadomość... To była bardzo miła sprawa, trzeba spróbować.

--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 14-08-2010 01:17 - Edytowane przez kordos dnia 14-08-2010 01:28
#kordos - user - max%
Valentine napisał/a:
Kordos ,chodzi mi o to że w świadomym śnie odczuwasz wszystkie uczucia tak jak na rl. kiedyś mi się śniło że koleś gonił mnie z tasakiem po parku, powiedziałem sobie że przecież to tylko sen. Stanałem na środku chodnika a on nadleciał i zaj**** mi tym tasakiem prosto w mostek. Myślałem że sie zesram z bólu. Obudziłem się a to dalej mnie bolało.

[oczy]
Po tym co napisałeś średnio wierze w twoje świadome śnienie. [yyy]
Kiedy śnimy świadomie, nie może stać nam się nic złego, nawet coś co z pozoru powinno nas boleć.. nie boli - w prawie nigdy nikt mnie nie dźgał niczym itd. bo w chwilach strachu od razu zyskuję świadomość i kontrolę nad wydarzeniami (raz śniło mi się, że facet groził mi bronią - tak się tym przejąłem, że odzyskałem świadomość... mówiąc świadomość, nie chodzi mi o to, że wiem, iż to sen, bo to jest bardzo płytkie LD, chodzi mi dodatkowo o zdolność analitycznego myślenia i kontrolę snu... i kazałem mu strzelić najpierw do innej osoby, a kiedy to zrobił do siebie co tez wykonał), jednakże wielokrotnie (mając już świadomość) skakałem z wysokich budynków w dól i "uderzając" o ziemię czułem tylko specyficznego rodzaju wibracje mówiące "aha, jestem na ziemi", kiedyś skaleczyłem się nożem (z premedytacją) i też nie czułem bólu - więc albo coś kręcisz, albo dupowate było to twoje LD... chociaż mógł być to właśnie efekt jednego z uwarunkowań: po prostu wyczytałeś gdzieś, że ból trzeba odczuwać tam i tak u ciebie było - w końcu sen to... sen, nic nie musi dziać się tak jak w rzeczywistości, tak samo nie trzeba odczuwać bólu. No i co do tych uczuć - nie są takie same, np. orgazm potrafi trwać o wiele dłużej niż tu.

Valentine napisał/a:
Wikipedia i YT xD źródło wiedzy ^^
Ja bym Ci narazie przez 2 tygodnie radził żebyś zapisywał sobie sny jakie pamiętasz i co (przedmiot/zdarzenie) pojawia się najczęsciej podkreślił. w zewszyciku. potem musisz sobie wyrobic nawyk, a nie od razu starac się śnic świadomie bo to nie ma sensu.ja się nauczyłem śnic świadomie po 2 tyg, niekotrym zajmuje to tydzien, 2 dni, albo miesiące... al;e i tak trzeba zacząc od podstaw

Kolejna bujda - do LD nie są niezbędne żadne zeszyty czy testy rzeczywistości (chociaż fakt, sam to praktykowałem), to są tylko pomoce, tak samo jak wszelkie techniki. To ma tylko ciebie "zaprogramować", utrzymać w myśleniu o tym w chęci i motywacji... bo właśnie to tylko jest potrzebne - szczere pragnienie.
Z resztą LD może przydarzyć się całkiem przypadkowo, nawet kiedy ktoś o takim zjawisku nie ma pojęcia.

Dodane: 14-08-2010 08:37 - Edytowane przez Keiagama dnia 14-08-2010 08:52
#Keiagama - user - 20%
________

Edit:
Zrobiłam dziennik snów i już zapisałam 1 sen który mi się śnił dzisiaj.
________
Dzisiaj obudziłam się nad ranem (jakoś 4-5).Próbuje zasnąć ,ale przeszkadza mi deszcz (strasznie w dach waliło).Niebo było wtedy pomarańczowe.Nagle łomot ucichł a niebo z pomarańczowego stało się niebieskie potem wstałam z łóżka a niebo białe od chmur na zegarku 8. To był sen?

Dodane: 16-08-2010 20:54

Dzisiaj obudziłam się nad ranem (jakoś 4-5).Próbuje zasnąć ,ale przeszkadza mi deszcz (strasznie w dach waliło).Niebo było wtedy pomarańczowe.Nagle łomot ucichł a niebo z pomarańczowego stało się niebieskie potem wstałam z łóżka a niebo białe od chmur na zegarku 8. To był sen?

to był sen.../ mi się kiedyś śnił normalny dzien, wstałem zjadłem, bawiłem się... później mama kupiła mi rękawice. odczuwałem radośc itp. polożylem się spac. po jakimś czasie się budze, czuje te same emocje to samo realistyczne otoczenie... otwieram szuflade i nie mogę znaleźc rekawic, pytam mamy gdzie są. a ona do mnie że nie mam żadnych rękawic./

Kordos masz rację że do SS wystarczą same chęci ale Ci którzy nie pamiętają swoich snów i ciężko im się odnależc, zeszycik pomaga.ja tam żadnym kabanem w ŚS i zaczynałem od podstaw z zeszyckiem xD i nie zawsze udaje mi się kontrolowac ;p

Dodane: 17-08-2010 17:09 - Edytowane przez Keiagama dnia 17-08-2010 17:11
#Keiagama - user - 20%
Miałam bardzo krótki świadomy sen :p
Dwa razy śnił mi się ten sam sen (nie wiem czy jednego dnia czy po prostu zapomniałam że mi się wczoraj śnił). Za pierwszym razem sen wyglądał tak :3 chłopców wychodzi z autobusu/autokaru i idzie w stronę kręgielni.Zagrali sobie w kręgle i koniec snu. Za drugim razem wyglądał tak : Widzę jak ci chłopcy wychodzą z pojazdu i myślę - to na bank jest sen bo już to widziałam we śnie. No i patrzę na ręce jeden paznokieć jest za bardzo wysunięty a drugi za bardzo "zacofany" i myślę "tak to jest sen!Ok to zrobię jeszcze jeden test."Znalazłam się w kuchni (tam był zegar) patrzę i nie widzę godziny -zamazana.Myślę "Tak! Jestem we śnie".Widziałam ,że się rozmazuje ,więc zaczęłam się obracać , no i wróciło do normy. "A może spróbuje latać :d " ale nie udało się jakoś nie mogłam. Przypuszczam że sen się skończył ;/

A wy jak śniecie to macie niewyraźne sny ,że mnie widzicie wszystkiego dokładnie baez ostrości?

Dodane: 17-08-2010 19:23 - Edytowane przez kordos dnia 17-08-2010 19:24
#kordos - user - max%
Keiagama napisał/a:
A wy jak śniecie to macie niewyraźne sny ,że mnie widzicie wszystkiego dokładnie baez ostrości?

To zależy.
Zależy przed wszystkim od wprawy i świadomości obserwatora - mój pierwszy mniej więcej w pełni świadomy sen, podkreślam, mniej więcej w pełni świadomy, był bardzo rzeczywisty i wyraźny, widziałem nawet rdzę na barierce, jednakże wiedziałem, że to sen. Kiedy uzyska się świadomość dostrzega się różnice między rzeczywistością tu, a tam kreowaną - ta wyśniona jest inna wg mnie taka bardziej... plastyczna.

Dodane: 18-08-2010 14:17
Ja prawie zawsze miałem "ostrośc" , tylko jak obracałem szybko głową czy gdzieś biegłem all sie rozmazywało,a jak się skupiasz na tej czynności która robisz we śnie, masz elegancki obraz i możesz się dłużej w tym śnie utrzymac

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online