Dziś jest Sobota, 11 Luty 2012, godz 21:07
OnLine: 59, statystyki
index > Nauka, Historia, Filozofia
Temat: Świadomy sen
Dodane: 22-01-2009 14:07
#DBmaniak - user - 20%
Mi nie idzie :( nie wiem czemu

może ktoś jeszcze coś napisze, bo strasznie tu cicho

Dodane: 08-02-2009 00:29
Uczę się tego.. ale czy wy zapisujecie sny ? czy to jest potrzebne..
bo nie chce mi się pisać ciągle tych snów.. a po drugie nie chcę by ktoś czytał moje sny ;>

mógłby wypowiedzieć się ktoś kto już opanował tą technikę...

Dodane: 08-02-2009 11:22
#humek - user - 0%
ja umialem kntrolowac sen ale tylko w czesci kiedys snilo mi sie ze gonily mnie jakes takie psy a ja mialem wybor zamknac dzwi albo skakac przez okno wybralem zamkniecie dzwi xD albo kiedys latalem po szkole doslownie LATALEM jak songo i sobie latalem az tu nagle moc mnie opuscila
wtedy zrobilem aure przemienilem sie ssj2 i lecialem dalej
albo jak bylem calkiem maly okolo 5 lat mialem gonil mnie jakis dziwny czarno-bialy facet co wygladal jak johny bravo(nie wiem czy ktos widzial) i sie strasznie balem pozniej pomyslalem zeby znikl o on znikl tup przedemna
i ostatni bylem w jakims filmie nie pamietam dokladnie tego snu bylem jakims wojownikiem z wielkim mieczem i szukalem swojej ksiezniczki(mialem 10 lat)i jak ja znalazlem skonczyl sie film i lecialy napisy i byla fajna muzyczka (napisy i muzyke sam wybralem)
powiem wam ze nieraz nawet sie nie wie ze sie kontroluje sny

Dodane: 08-02-2009 13:56
#enigma - user - max%
Jakoś nie bawiłem się w te zapisywanie i te sprawy, jednak jakoś ostatnimi czasu udało mi się kontrolować parę znów, uczucie jest świetne, tym bardziej w snach w których mam jakieś niewyobrażalne moce itp. Bardzo fajnie się wtedy śpi i na dobrą sprawę czeka się tylko na sen, żeby pobawić się w nim i zrobić co Nam się żywnie podoba.

--------------------
Dodane: 08-02-2009 14:02
#by_black - systemadmin - max%
Ja tak czytając ten temat mam wrażenie że 70% osób stąd zmyśla jak słyszę tak beznadziejne przykłady, zwłaszcza że 50% z nich wiąże się z DB...

Dodane: 08-02-2009 14:38
#enigma - user - max%
by_black napisał/a:
Ja tak czytając ten temat mam wrażenie że 70% osób stąd zmyśla jak słyszę tak beznadziejne przykłady, zwłaszcza że 50% z nich wiąże się z DB...

Wiesz black, może większość cały czas ogląda DB do późnych godzin wieczorny xDD Ja szczerze Ci powiem, że ani razu nie miałem snu związanego bezpośrednio z db, jednak zdarzyło się nie raz że mogłem jakieś pociski puszczać czy coś ;D Ale tak myślę że po dłuższym czasie nudzi się takie kontrolowanie snów, bo nie ma żadnych niespodziewanych sytuacji, bo nad wszystkim się panuje... ; )

--------------------
Dodane: 08-02-2009 14:43
#by_black - systemadmin - max%
Jeżeli dużo się o czymś myśli to pojawi się to w śnie, ale sen jest to nic innego jak przekładanie danych, lub wyrzucanie ich przez mózg, czyli to co potrzebne zostaje umieszczane na powiedzmy naszym "dysku" :p a to co nie zostaje wyrzucone dzięki temu powstaje sen czyli wszystkie dane, które są w trakcie jakieś obróbki zlepiają się w sen, tak czy inaczej nie idzie śnić tylko o jednym w jednym aspekcie w tym przypadku o DB..

Dodane: 08-02-2009 15:54
#Plastus - user - max%
Powiem wam, że nie wiem, jak wy kontrolujecie głęboki sen do stopnia, że potraficie decydować o REM. Widzę że połowa naszego społeczeństwa osiagneło niezwykły poziom samoświadomości, czego niestety nie chcą pokazywać w życiu na zewnątrz. Sen to wg Freuda, wszystko to co spychamy do podświadomości i nie zdajemy sobie z tego sprawy. Podświadomość to taki śmietnik, gdzie spychamy nasze pragnienia, bóle, traumę, liczne przeżycie które wymazaliśmy z świadomości, następnie podczas snu to wszystko się ujawnia. Ja czasami mam tak że jak się budzę to jestem w stanie drzemki i wtedy rzeczywiście śnie o tym o czym chce śnić, ale samego snu nie kontroluje. Po prostu myślę wtedy świadomie, a myśli podczas drzemki zamieniają się w płytkie REM.

Dodane: 08-02-2009 20:17
#Blade - user - max%
To jedna wielka bujda żeby kontrolować sen. Czasem może się nam wydaje. Ja aby raz miałem taki sen w którym zdawało mi się że kontroluje wszystko i wiedząc to zacząłem wszystko rozwalać co miałem po ręką :d . Są tacy ludzie co może i to umieją, ale tacy są naprawdę nieliczni.

--------------------
Dodane: 09-02-2009 12:02
#by_ikar - systemadmin - max%
Blade0612 napisał/a:
To jedna wielka bujda żeby kontrolować sen. Czasem może się nam wydaje. Ja aby raz miałem taki sen w którym zdawało mi się że kontroluje wszystko i wiedząc to zacząłem wszystko rozwalać co miałem po ręką :d . Są tacy ludzie co może i to umieją, ale tacy są naprawdę nieliczni.

Ludzki umysł jest bardzo złożony, nasz charakter często jest zależny od stopnia rozwoju mózgu. Są ludzie niesamowici i nie powtarzali, jednak można wyćwiczyć swój umysł tak że dla niektórych możemy wydawać się geniuszem. Ja takich świadomych snów miałem sporo, chociaż by rozwiązuje problemy czasami w snach, do tego potrzebna jest spora kontrola nad snem, nie można od tak sobie np podczas snu eliminować każdą przeszkodę nawet sprawniej niż jak się jest świadomym. Większość problemów jakie miałem dotyczące programowania rozwiązywałem śniąc o tym, może się to wydawać głupie, ale na prawdę tak jest.

Hmm nie wiem czy zauważyliście, ale jak się obudzicie w nocy, warunkiem musi być że musicie być tego świadomi, bo jak nie będziecie świadomi to po prostu tego nie będziecie pamiętać, ja zazwyczaj tak mam nad ranem, zawsze po tym budzę się zmęczony jak bym w nocy biegał. Ale wtedy śni mi się to co chcę, zazwyczaj bywają to gołe panienki xD ale co i jak się dziej jestem tego świadom.

Oczywiste jest że za pierwszym razem się to nie uda, czy nawet za 20 i trzeba próbować i dochodzić do samo kontroli, to nie jest tak że raz pomyślisz i od razu się staje, dla tego większość ludzi w to nie wierzy, bo nie mogło tego poziomu osiągnąć. Ale jestem przekonany że przynajmniej 80% chodź raz miało świadomy sen, częściowo lub nie ale w pewnym stopniu był świadomy.

--------------------

[51º 57' 15.40" N 14º 43' 36.43" E] Moje miasto :)
------
poczucie samotności, zagubienia, zagrożenia w świecie, beznadziejności istnienia i leku..
------
¿ɯǝıuɐʇʎzɔ z ʎzɔ 'ɯǝıʞoɹzʍ ǝz ʎɯǝlqoɹd
------
[..] morderstwo, zamordować samego siebie, złapać pociąg donikąd;
jest pewien plus samobójstwa, nie trzeba szukać ofiary [..]
------
In the eyes of Mother Nature are all her children, and all the creation of our brothers and sisters
Rejestrując się z tego linku, otrzymujesz 250mb darmowego miejsca
Dodane: 01-04-2009 08:25
#alczyk27 - user - 20%
A ja mialem taki sen:
Bylo wszystko zamazane w kolorze sepii,spytaem się jakiejś kobietyCzy to jest sen,a ona odpowiedziala że tak i się obudziem.O kontrolowaniu snów bylo w jednym programie w TVP2.Mialem jeszcze dwa sny w których nie mogem oddychać bym się na realnie udusil.

--------------------

Nakarm!
Zaadoptuj pokepluszaka!
Dodane: 01-04-2009 10:55
#ruysei - user - 40%
Swiadomy sen nie jest bojda. jest to kwstia naprawde silnej woli i dlugiego treningu. sam kidys probowalem, narezie z miernymi rezultatami.. ale nie nazywalbym tego bzdura. Ciekawi mnie czy zdarzylo wam sie tak zwane przebudzenie w snie. To znaczy jestescie przeknonai ze sie obudziliscie, idziecie do lazienki (czy cokolwiek robicie po przebudzeniu sie) trwa to chwile i.... po chwili znowu sie budzicie w swoim lozku, tym razem na serio. Dziwne doswiadczenie..

--------------------
Dodane: 09-04-2009 05:38
heh to prawda kiedys snilo mi sie ze jestem w swiecie dragon ball Z :) ale to bylo juz dawno kiedy odcinki w Tv lecialy :p fajnie bylo Son Gohan uczyl mnie latac wgle spox udawalo mi sie ale to bylo jak naprawde bym sie uczyl raz sie uda raz nie to naprawde fajnie uczucie ;) ;)

a co do tego snu o kturym mowiles alczyk27 mialem identycznie! to raczej nie mile czulem jak bym dusil sie na real a potem budzilem sie i ledwo co na real oddychalem a to byl sen... ale to jak mialem okolo 10 lat dawno to bylo i mam nadzieje ze sie nie powtorzy

Dodane: 09-04-2009 07:59 - Edytowane przez Rho dnia 09-04-2009 08:00
#Rho - user - 20%
by_black napisał/a:

Wiesz Black ja raz jak oglądnąłem 30 odcinków w dzień to potem od razu zaczynałem z jakiejś Kamehy nawalać itp. :) . Potem jescze mi się nawet Matrix śnił. Raz miałem taki sen z DB, że byłem jakimś Trunksem z czerwoną kurtką. Co do beznadziejnych przykładów to przecież nie każdy pamięta do końca sen. Tak ogólnie to ja próbowałem uzyskać ten efekt ale zawiodłem się, ponieważ miałem taki sen, w którym powiedziałem prosto w twarz tacie, że to sen("Przecież to tylko sen" ) ale nic się nie stało :| .

--------------------

Dodane: 09-04-2009 08:02
#symptom - user - 20%
A więc sen można łatwo kontrolować np wtedy gdy wstajemy rano wyspani i mamy wolne, z braku konkretnych planów na dzień kładziemy się z powrotem i zasypiamy myśląc o czymś co ma się przyśnić np że latamy, no i latamy ;] ale niestety nie da się kontrolować do końca snu ponieważ jest to zależne od np stresu lub adrenaliny która czujemy przed meczem który ma być w ten dzień, wtedy właśnie tracimy kontrole.

Ale pewnie są ludzie którzy potrafią odbyć świadomy sen ;] teraz wszystko jest możliwe :d

--------------------

Bóg Zesłał Mnie Na Ziemię Bym Siał Terror I Zniszczenie
Dodane: 10-04-2009 16:14
#ruysei - user - 40%
Sen mozna w pelni kontrolowac. W trakcie stanu snu musimy sie zorientowac ze snimy i probowac przejac kontrole ale wymaga to bardzo duzo cwiczen i praktyk (mase podrecznikow autorstwa znanych psychologow mozna znalesc na necie) inaczej skonczy sie to przerwaniem snu i najprawdopodobniej przebudzeniem

--------------------
Dodane: 10-04-2009 17:28 - Edytowane przez Rho dnia 10-04-2009 17:29
#Rho - user - 20%
ruysei napisał/a:
Sen mozna w pelni kontrolowac. W trakcie stanu snu musimy sie zorientowac ze snimy i probowac przejac kontrole ale wymaga to bardzo duzo cwiczen i praktyk (mase podrecznikow autorstwa znanych psychologow mozna znalesc na necie) inaczej skonczy sie to przerwaniem snu i najprawdopodobniej przebudzeniem

Myślę, że właśnie skończyłem to przerwaniem snu. Teraz nie pamiętam czy się przebudziłem, czy nie ale szkoda, iż go przerwałem :( .

PS: symptom dlaczego dałeś mojego userbara do podpisu(Dragon Ball Fan z Goku SSJ4) ? Nie dałem Ci zezwolenia. Usuń go z podpisu albo poproszę o to Admina.

--------------------

Dodane: 13-04-2009 22:19
#alczyk27 - user - 20%
ruysei napisał/a:

Raz tak miałem.Otworzyłem oczy we śnie(leżałem w łożku),a później znów i to już była jawa.

--------------------

Nakarm!
Zaadoptuj pokepluszaka!
Dodane: 13-04-2009 22:36
#petryl - user - 0%
ja mam czasem tak ze mi sie sni cos i nagle sie potykam, czuje uczucie spadania i momentalnie sie budze ;p czasem wkurza ja ci przerwie jakis fajny sen ;p moze ktos wie co mozna z tym zrobic ;p o snie generalnie duzo jest na spryciarzach, ostatnio probuje OOBE ale nie wychodzi, dochodze tylko do stanu polsnu ;/ ktos moze zna dobry sposob?

Dodane: 13-04-2009 22:42
#Wonsik - user - 60%
Temat ciekawy :) Jak byłem młodszy to udawało mi się zapamiętywać sny czasem nawet kontrolowałem, od razu napisze jak to było. Śniła mi się moja sympatia xD no i gdy domyśliłem się że to sen to ją pocałowałem byłem mniejszy i nie wiedziałem o co w tym chodzi (wiecie o czym xD) Jednak miałem własnie takie coś że na początku mi sie nie udawało panować nad snami potem już mi to lepiej wychodziło. Pamiętam że jak mi się coś strasznego śniło to nigdy nie umiałem się z niego budzić i się zazwyczaj darłem na cały głos "MAMA!!!!" A potem już nauczyłem się własnymi siłami budzić jednak potem się bałem zasnąć. Albo kiedyś miałem sen że w samych gaciach chodziłem po przedszkolu a wszyscy byli ubrani i mi głupo było xD. Albo taka stara babka wychodziła po schodach a ja chciałem wejść do domu ale nikt nie otwierał i się tak bałem ja pamiętam niektóre sny z mojego dzieciństwa. Pamiętam też taki jak dinozaur gonił mnie moją siostre i mamę i moją mamę i siostrę zjadł a ja schowałem się w krzakach. Ale nigdy tak nie miałem że zamieniałem się w SSJ czy coś... :( Ale ja uważam że to działa, ale się rozpisałem xD
pzdr

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online