Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:54
OnLine: 25, statystyki
index > Dragon Ball
Temat: Dragon Ball: Vegeta
Dodane: 28-08-2008 14:25 - Edytowane przez by_black dnia 15-01-2010 14:04
#Trunks_3 - user - 20%
cześć
Założyłem ten temat ponieważ przez cala serie dbz zastanawiałem się dlaczego vegeta nie jest tak silny jak songo obaj są wojownikami czystej krwi a jednak cały czas dominuje songo swoja siłą.Vegeta trenował zewsze tak ciężko jak jego rywal może nawet ciężej.Jeśli macie jakies ciekawe uzasadnienie chetnie posłucham.Oczywiście nie sadze że ktos zna dokladna odpowiedz na to pytanie, to moze znac tylko twórca tego wspaniałego anime.Wiekszosc pewnie powie ze songo jest jakims legendarnym sajanem którym jest broly, wiec nie wiem dlaczego vegeta nie dorównuje mu siła.I jeszcze jedno jak myślicie dlaczego nie osiagnął 3 stopnia udało sie to tylko gotenksowi i goku.
pzdr. ;)

Dodane: 28-08-2008 14:44
#Fearfol - user - 0%
Dla mnie osobiście, odpowiedź jest prosta to Goku jest głównym bohaterem anime i on tu gra pierwsze skrzypce. Po za tym jest tu pochwała Akiry dla dobra i sprawiedliwości (to one razem z przyjaźnią i litością napędzały Goku do ciągłego rozwoju ) tak zakorzenionej w japońskiej kulturze po 2 wojnie światowej. Część osób porównuje sajan do ZSSR z czasów zimnej wojny - pamiętajmy że seria powstawała jeszcze przed rozpadem Związku Radzieckiego. Czy dedykując Książę Sajan Nie może być Najsilniejszy tak jak komuna w ówczesnym czasie nie mogła dominować. Po za tym Vegetą kierowała poczucie zemsty i pogardy do Goku, tzn emocje negatywne ( przypomnijmy sobie przeście Vegety na poziom SSJ i później na Main Vegeta) czyli już to wyklucza go jako najmocniejszego na Ziemi.

Wszystko co napisałem jest tylko moim zdaniem.

Dodane: 28-08-2008 15:13
#MattiTeo - user - 80%
Pewnie, że jest silny i na pewno bardziej utalentowany od Goku tylko, że Kakorotto dostawał zawsze fory bo był głównym bohaterem. Gdzieś już o tym pisałem, że taka ciota z paroma jednostkami w bardzo krótkim czasie stałą się najsilniejsza we wszechświecie. A co do ssj3, osiągnąć go strasznie trudno, Goku osiągnął go w zaświatach a tam "chulaj dusza ciała nie ma". Choć moim zdaniem znając charakter Bejiity to w ciągu 10 lat przed ostatnim turniejem osiągnął ssj3. Tylko książe saiyan nie miał kiedy się popisać bo jak wiemy Dragon ball skończył się po pojedynku Goku i Uuba ;) Pozdro

Dodane: 28-08-2008 15:24
W odcinkach gdy toczona jest walka Goku SSJ2 vs Majin Vegeta poda wyjaśnienie na temat dlaczego Goku jest silniejszy. Po prostu łatwiej przyswaja sobie nowe techniki walki. Sam Vegeta mówi : "trenowaliśmy tak samo ciężko, ale Ty masz naturalny talent do bycia silniejszym" ( cytat nieco zmieniony bo nie pamietam dokładnie treści :p )
A co do SSJ3 to...hmm nie mam pojęcia być może wg Akiry mega wojownik był zarezerwowany tylko dla Goku i Gotenksa.

Dodane: 28-08-2008 15:29 - Edytowane przez Buster dnia 28-08-2008 15:29
#Buster - user - 20%
Mam pewne zastrzeżenia . Myślę, że Goku był bardziej utalentowany. I co z tego, że trenował w zaświatach. Przecież Vegeta też tam trenował, po tym jak poświecił swoje życie na daremno. Po prostu Goku był zdolniejszy i tyle. Mogliśmy się o tym przekonać nie raz.

Dodane: 28-08-2008 15:56
#Trunks_3 - user - 20%
Wszyscy mówicie ze songo trenował w zaświatach i tam zdobył tak wielka siłę coś mi się wydaje że vegeta w piekle nie miał łatwego życia przecież własnie do piekła trafiali wszyscy wrogowie z którymi walczyli i tam tez miał niezły trening.Jest to potwierdzone, mowa o tym jest w filmie kinowym z janembą.
pzdr. ;)

Dodane: 28-08-2008 16:37
#MattiTeo - user - 80%
Ja zacytuje teraz słowa Rocka Lee do Saske: "Ninja (w wypadku db sajanie lub ludzcy wojownicy) dzielą się na wytrwałych i genialnych". W Dragon Ballu Goku należy do wytrwałych, którzy nie mają talentu i na swą siłę muszą ciężko zapracować, Bejiita zaś należy do genialnych, utalentowanych którym zdobywanie wysokiego poziomu przychodzi z łatwością. Tak właśnie było w DB, czasami to było dziwne np. Bejiita walczył na Namek z silniejszymi od siebie Zabonem i Rikumu a jego siła wzrosła o pare tysięcy a gdy Goku po przylocie na Namek i treningu na statku kosmicznym w stokrotnym przyciąganiu jego siłą wzrosła aż do 60 tysięcy. Ciekawe jak...

vegeta w piekle nie miał łatwego życia przecież własnie do piekła trafiali wszyscy wrogowie z którymi walczyli i tam tez miał niezły trening.Jest to potwierdzone, mowa o tym jest w filmie kinowym z janembą.

Bejiita w piekle nie miał ciała tak jak Furiza czy c20, w filmie kinowym jest błąd gdy Bejiita dostał ciało to odrazu leciał na ziemie. Pozdro

Dodane: 28-08-2008 22:00
#Korzel - user - 70%
Ja uważam, tak jak większość. Był silniejszy z pewnością, że był głównym bohaterem a taki przeważnie jest najlepszy. Po drugie wydaje mi się, że był bardziej utalentowany i po prostu szybciej zdobywał siłę niż pozostali. Najlepiej zapytać Akiry on z pewnością zna odpowiedź. Z resztą wolę, żeby Goku był zdolniejszy bo zdecydowanie wolę go niż Vegetę :d Pozdro

--------------------
Życie jest jak butelka dobrego wina.
Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety
na opakowaniu,
inni wolą spróbować jego zawartość.
Dodane: 28-08-2008 22:16
#Macias - user - max%
Odpowiedź na pytania zadane przez autora tematu jest prosta. Goku był po prostu zdolniejszy od Vegety. Nasi bohaterowie wyjaśnili to sobie ostatecznie podczas ich wspólnej walki w Buu Sadze. Vegeta trenował zdecydowanie ciężej niż Goku, właściwie cały czas trenował w pocie czoła. Goku również intensywnie trenował, ale po porównywalnych treningach osiągał znacznie lepsze wyniki od Vegety. Można się tu posłużyć choćby przykładem z Room of spirit and time, gdzie po tym treningu Goku stał się wyraźnie potężniejszy od Vegety. Co więcej w przerwie między Cell a Buu Sagą obaj bohaterowie intensywnie trenowali, przy czym Goku osiągał lepsze wyniki. Ten przykład tłumaczy się jednak tym, że Goku miał w niebie lepsze warunki do treningów, niż Vegeta podczas pobytu w piekle, ale nie uwłacza to tezie, że Goku był bardziej zdolny. Widać to również dobrze w Namek Sadze. Vegeta męczył się i trudził z żołnierzami Frezera, a Goku podczas jednego treningu w kapsule odniósł gigantyczne osiągi. Vegeta był Sayjaninem elitarnej klasy, więc jego nominalna siła była początkowo zdecydowanie większa od siły Goku, który z czasem przerósł siłą Vegetę dzięki swojemu wielkiemu talentowi. Son Goku był niezwykle utalentowany i tylko tym można tłumaczyć jego przewagę nad Vegetą. Pozdrawiam.

--------------------
Dodane: 29-08-2008 00:09 - Edytowane przez Diana_D18 dnia 29-08-2008 00:13
Myślę, że Songo był silniejszy bo po prostu inaczej podchodził z swoimi uczuciami. Songo walczył aż do ostatniej kropli życia, a Vegeta może też, ale songo dawał jednak więcej z siebie. Przecież Vegeta był zamknięty w sobie chociaż jak walczyli buu to wzruszyło mnie to co mówił o rodzinie.

Dodane: 29-08-2008 00:20
#Makym - user - 30%
Tak,tak nie ma co rozkminiac mimo iż Vegeta jest The best t Songo jest głównym bochem i musi byc silniejszy.No nie stety fani Vegety są troche poszczypani,bo zawsze Vegedta był w cieniu Goku a Mattieo większego badziewu niesłyszałem,było przecie jeszcze GT(które jest shitem).

Dodane: 01-09-2008 10:27 - Edytowane przez Buster dnia 01-09-2008 10:27
#Buster - user - 20%
Zgadzam się z wypowiedzią Silnet7. Gdyby siły Vegety i Songa były w miarę wyrównane, akcja mogła by być znaczniej ciekawsza. Zauważmy, że pod koniec GT Songo i Vegata osiągnęli SSJ4, wtedy ich siła była chyba wyrównana.

Dodane: 01-09-2008 11:26
#riddic21 - user - 50%
Silent7 bredzisz, gdybasz, i mnie denerwujesz. Goku jest bardziej utalentowany, to dzieki swojej odwadze, poswieceniu, i milosci do bliskich walczyl zawsze na maksa, potrafil znalesc w sobie sile w nawet beznadziejnych sytuacjach. Vegeta, tak arogancja go gubila, wierzyl ze jest z elity, ze musi byc najsilniejszy, ta mysl go trawila, oslabiala go i nie pozwalala osiagnac takiego kunsztu jak osiagnal Goku, to wlasnie on byl bohaterem, to on posiadal cechy dzieku ktorym zostal najpotezniejszym wojownikem na swiecie. Vegeta, juz mowilem to cio*a, nie ma w sobie tyle sily by zostac ssj3, a ssj4 zawdziecza jakiemus wynalazkowi Bulmy, tyle.

Ps. nie sadzicie ze ten temat jest juz nudny i nic innego nikt juz nie powie, porponuje zamknac, teraz bedzie aby niepotrzebny spam, powtazanie tego co juz jest.

--------------------
Marzenia, które się spełniają, nie są prawdziwymi marzeniami.
Dodane: 01-09-2008 11:34
#magnat - user - 10%
vegeta jest bardzo dumnym wojownikiem i to nie pozwalało mu widzieć swoich wad i braków, nad którymi powinien był pracować.
gdyby nie zaślepiała go tak duma byłby w stanie stać się silniejszym. :d

Dodane: 01-09-2008 12:44 - Edytowane przez Silent7 dnia 01-09-2008 13:20
#Silent7 - user - 0%
______Magnat wszystko ładnie podsumował, jak dla mnie vegeta ma przynajmniej taki sam talent co goku tyle że ta duma mu przeszkadzała, chociaż to właśnie ona świadczyła o jego osobowości, VEGETA naj naj ;)

Dodane: 01-09-2008 13:17
#Krisu - user - 70%
Ja zgadzam się ze wszystkimi. Vegeta był słabszy, ponieważ dominowała nim nienawiść do Goku za to że był silniejszy, mądrzejszy to nie powiem ;p. Goku miał talent był spokojny zawsze i doceniał przyjaciół poświęcał życie dla nich wiele razy. Vegeta myśląc że jest Księciem Saiyan myślał że jest już najsilniejszy. A gdyby Goku nie walnął się w głowę i wrócił do Kosmicznych Wojowników byłby słabszy, bo wszystko dali mu przyjaciele. No i oczywiście jak wszyscy piszą był głównym bohaterem i to jest 50% jego siły. :p

Pozdro All

Dodane: 01-09-2008 13:20 - Edytowane przez Silent7 dnia 01-09-2008 13:22
#Silent7 - user - 0%
i jeszcze chciałbym coś dodać, podążając za tym tokiem myślenia, Goku gdyby (gdybam ale właśnie na tym polega zabawa) jak był jeszcze małym dzieckiem nie uderzył by się w główkę byłby zimnym, dumnym wojownikiem na poziomie Raditza, a Vegeta jest taki do końca i osiąga prawie takie same wyniki, po za tym goku miał zawsze wspaniałych nauczycieli to też dawało mu przewagę

chyba wiele osób tym podenerwuje [cfaniak] ale forum jest po to żeby dyskutować :p

i chyba ktoś mnie uprzedził :p

Dodane: 13-09-2008 21:40
#Abstr@ct - user - 60%
Jak dla mnie odpowiedź jest prosta...Goku jest silniejszy ponieważ jest głównym bohaterem mangi...Ale jeśli miałbym to troszkę dogłębniej wyjaśniać to przede wszystkim Goku bardzo ciężko trenował od dziecka,gdyby nie pierdyknął się w głowę byłby bezdusznym sajanem takim jak turles,nappa czy raditz,a vegeta nie trenował od dziecka,mo i jego duma go troszkę zaślepiała jak to mówicie,nie widział swoich wad które musiałby szlifować...Ale Vegeta jest również bardzo potężny i można powiedzieć,że jest takim "drugim głównym bohaterem" tego anime

Dodane: 13-09-2008 22:06
#by_black - systemadmin - max%
A gówno prawda jak to mówią xD To że jest głównym bohaterem mangi nie ma nic do rzeczy bo jakby nie było sam Songo powiedział do Buu w ostatnich chwilach przed użyciem ciosu ostatecznego że nie wiele brakowało byś mnie pokonał, ha! To są FAKTY TVN! xD Trochę bardziej na poważnie Songo nie był najsilniejszą postacią w Dragon Ball, co do Vegety jego arogancja i determinacja zaślepiała go gdyby choć trochę pomyślał jakby zrobił to Songo mogło by być inaczej zobaczmy że Vegeta to samouk, jedynym jego trenerem był jego ojciec tak to też fakt, zaś Goku miał sensejów kilku: Gohan, Kamesennin, Kaito, dodatkowo w zaświatach toczył non stop pojedynki z Paikuhanem, który był bardzo silny czyli wciąż był w treningu bojowym i wytrzymałościowym w przeciwieństwie do Vegety, który ciągle tylko trenował w tej sali, ale co on tam mógł i na czym? Kiedy to jego pocisk mógłby zmieść powierzchnię planety? Powiem wam tylko tyle że Goku miał ułatwienie niemal z każdej strony ale to dlatego że był dobry, a morał jest taki że człowiek dobry ma wszędzie dobrze xD Zaś Vegeta nigdy nie chciał od nikogo pomocy przez co Goku przechodził jeszcze intensywniejszy trening od niego, stąd ta przewaga nad Vegetą. Lecz ostatni arcy fakt Vegeta był potężny, anie silny! Tylko trochę zadufany.. xD

--------------------
Dodane: 13-09-2008 22:08
#gutek6 - user - 10%
Odpowieć jest bardzo prosta Goku jest poprostu bardzo utalentowany i kocha walke sam Vegeta tak powiedział.
Songo jesT jak geniusz ktury wchłania niezwykle szybko wiedze a jego przyjaciel jest szarym uczniakiem ktury by osiągnąć jego poziom musi bardzo ciężko pracować.
Jednak to za te cechy Vegeta jest tak naprawde lubiany moim zdaniem zawsze gonił Songa był zawzięty i nie ugięty zawsze dążył do tego by być najlepszym.
Dogonił Goku na koniec w ssj4 ale i tak zawsze był bardzo mocny.

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online