Dodane: 27-02-2008 21:45 -
http://nasza-klas... <---To obecnie najczęściej wystukiwany adres w Polsce...jak myślicie co sprawiło że ta strona stała sie fenomenem, czy macie tam konta i w ogóle piszcie co wam ślina na język przyniesie tylko
BEZ SPAMU ŁOSIE xD
--------------------
Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem

Dodane: 27-02-2008 22:01
Myślałem że masz jakiś fajny pomysł pisząc o tym w sb ale okazuje się że gorzej być nie może.. To ja ci powiem skąd fenomen tej strony. A no stąd że serwis fotka.pl spadł totalnie na psy i więcej tam dzieci, fikcyjnych kont, psychopatów itp. po prostu zaczęło się robić dziecinnie co odstraszało starsze roczniki przed tym żeby się tam rejestrowali. Serwis nasza-klasa.pl znajduje się na serwerze beyond.pl na którym również jest utrzymywane allegro.pl więc raczej nie przestanie działać
![[skrzywiony] [skrzywiony]](/templates/emoty/krzywy.png)
Nie jestem za tego typu stronami typu fotka itp bo ludzie coraz bardziej z tego korzystają jak z agencji matrymonialnej. Zamiast wstawiać na prawdę jakieś ciekawe fotki (użytkownicy posiadający ciekawe fotki około 8%) jest ich mało w stosunku do tego gdzie na fotkach są dupy cycki itp. Nie lubię czegoś takiego a jak widać z naszej-klasy.pl robi się powoli to samo także jak szybko przyszli tak szybko pójdą albo zostaną na tym samym poziomie i nieznacznie zaczną spadać. Autorem serwisu nasza-klasa.pl jest jakiś student dokładnie mi nie wiadomo jaki ale serwis sprzedał amerykańskiemu inwestorowi za 15 milionów dolarów. Ja osobiście jestem za zamknięciem tego masowego burdelu on-line. Pozdro

Dodane: 27-02-2008 22:16
Choćbyś zgadł Ikar Nasza klasa schodzi na fotke. Na nim to się ludzie podszywają np. Morgesterna itp. Pewnie słyszeliście głośną sprawę o dane osobowe?? Było to nagłaśniane w wiadomościach, gazetach itp. Nasza klasa schodzi na fotkę ale to nie chodzi głównie o ftki zamieszczane userów ale także o inne rzeczy chodzi tj. używanie danych osobistych (wiem, że już o tym pisałem). Nasza Klasa może z początku była fajna, ale teraz to jest zupełne dno.

Dodane: 27-02-2008 22:18
No to ja sie wypowiem tak gorąco zachęcany przez @Ikara
Myśle że nasza-klasa.pl zdobyła taką popularność dlatego że ludzie którzy nie widzieli się wiele lat mogą się wreszcie odnaleśc, spotkac, powspominac starcze czasy spędzone w szkole.Jakby na to nie patrzec to ta strona łączy ludzi, sprawia ludzią radośc i dostarcza wzruszeń...co do fotki.pl to się zgodze w 100%...mimo iż jest ponad 6 mln kont to tak na prawde wiele osób ma tzw. multikonta...
Ja mam konto na naszej-klasie i jestem bardzo zadowolony ponieważ odnalazłem rodzine z drugiego krańca Polski i nie długo dojdzie do spotkania, po wieeeelu latach
--------------------
Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta - sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga - skarbem

Dodane: 27-02-2008 22:19
Ja jestem troche odmiennego zdania, poniewaz sam posiadam tam konto i jestem z tego zadowolony, a to dlatego ze mozna przez to nawiazac wiele pozytywnych kontaktow i poznac lepiej wielu znajomych czy osoby z rodziny o ktorych nawet sie nie pamietalo, wiem to po swoim przylkadzie. Dobra strona jest rowniez to ze nie ma tam takiego syfu jak na fotce ktora jest kompletnie denna, za to znajduja sie tam w wiekszosci prawdziwe informacje bez niepotrzebnych sciem. Dlatego mysle ze na tym polega fenomen tej strony, o czym moga swiadczyc sprzedane akcje za 15 milionow. Pozdrawiam

Dodane: 27-02-2008 22:37
jak on to mam ale jak by się tak głębiej zastanowić to ja sam nie wiem po co je zakładałem bo ani tam nie siedzę ani nie mam fotek bo mi niepotrzebne, znajomych ze szkoły też nie szukam bo dalej z nimi kontakt utrzymuje wiec nie wiem czemu;p może dlatego ze taka 'moda' była, albo dlatego że chciałem zobaczyć fotki Pavlo (xDD). Zdanie mam podobne do @ikara że te dzieci psują całą koncepcje tej strony, bo sam zamysł nie był taki zły, bo kto by nie chciał wznowić kontaktów ze starymi kumplami z ławy szkolnej, ale taki dzieci 13-14 letnie zaczęły się logować nie wiadomo po co, ja też nie jestem zwolennikiem takich portali jak fotka.pl czy epuls.pl jak słucham kumpli w klasie jak się tym podniecają że dostali od kogoś 'całusa' albo co gorsza ktoś im coś skasował to śmiać mi się chce. A jeszcze bardziej jak widzę takie dzieci 9 letnie ale wtedy to nie wiem czy mam śmiać się czy płakać, bo właśnie przez takie dzieci 'psują' całe te strony. I kurcze zgubiłem wątek mojej wypowiedzi;p jak sobie przypomnę co jeszcze chciałem dopisać to dopisze;] pozdrawiam;]

Dodane: 29-02-2008 23:21
pawelus napisał/a:
Pewnie słyszeliście głośną sprawę o dane osobowe?? Było to nagłaśniane w wiadomościach, gazetach itp.
Jak bys nie wiedzial to sprawe rozdmuchiwala gazeta wyborcza bo sama zalozyla podobny portal ( chyba to jest ten adres bebo.gazeta.pl [url cos nie chce ddzialac

] ) i chciala zniszczyc konkurenta, rozsiewala plotki za duzo danych udostepnianych co moze zaszkodzic nie douczonym ludziom. Podala przyklad pani adwokat, ktorej klient grozil jej, ze ja zabije, bo przegrala mu sprawe. Cieszyla sie ze nie podala zdjecia swojej corki. Nawet GW mowila ze uzytkownik o imieniu genesis gallardo zawiera wirus i nie wolno z nim zawierac znajomosci.
Nk to nawet fajny portal i nie mówcie, ze sie robi biuro matrymonialne!! ze chyba sami szukacie takich ofert to sie nie dziwie

jak macie kumpli ktorzy bawia w takie glupie zabawy to nie oznaca od razu ze portal schodzi na psy. Mozna sobie zaklac ciekawe tematy na forach szkolnych i pogadac z dawnymi uczniami szkoly np. u mnie w szkole byla ostra dyskusja czy niszczenie szkoly to dobry wybor czy zly. W rozmowie brali udziaal obecni uczniowei jak ci dawni. Bylo naprawde ciekawie i czasem smiesznie. A nie dla was glownie portale spolecznosciowe to czysty sex i ogladnie zdjec.

Dodane: 14-08-2008 10:08
Totalne dno, porażka, syf, bagno, matrymonial, zagłada ludzkości... Więcej nic nie muszę mówić.. Ale powiem xD Nasza klasa może miała dobry motyw przewodni ale to Polska tutaj tak nie można.. Jak patrze na dziecko które ma 10 lat i chce konta na NK, to złapał bym i tak długo uderzał o ścianę aż by pojęła swą głupotę.. Co dalej? Otóż na NK doszło już do nie jednokrotnego rabunku, kiedy to np. dwie stare przyjaciółki po latach spotykają się na NK, jedna opowiada jak sobie urządziła życie z mężem gdzie aktualnie jadą, pokazała zdjęcia i podała swój adres.. No i kiedy wróciła z wakacji zastała pusty dom.. Co ciekawsze mało kto wie ale była afera że 16 letnia dziewczyna została zgwałcona ponieważ podała numer telefonu jakiemuś chłopakowi z innego miasta, co się okazało chłopak ten sprawdził w orange do kogo ten numer należy, bo jak wiadomo mix i abonament jest zarejestrowany, i odwiedził dziewczynę z fujarką swoją napaloną.. Tak więc powiem jedno usunąć to w piz.. I pilnować by takich serwisów nie było.

Dodane: 14-08-2008 10:13
Tak jak mówi naasz spamerek nade mną xDDD Dno porażka i jeszcze więcej. Wszystko jak zwykle zrobiona dla pożerania kasy, coś podobnego do fotki.pl i innego tego shitu... Jednak jest to też z drugiej strony czasami przydatne, bo np. Wiesz już czasami wcześniej z kim do klasy będziesz chodzić... Można wcześniej zorganizować spotkania klasowe i na rozpoczęcie roku jest się mniej zestresowanym xDD. Ale można to odbierać we dwie strony.
Pozdro xDD

Dodane: 14-08-2008 23:15
--------------------
Życie jest jak butelka dobrego wina.
Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety
na opakowaniu,
inni wolą spróbować jego zawartość.

Dodane: 14-08-2008 23:43
nie mam konta na nk i nie zamierzam mieć. nie lubię tego typu portali. Było głośno o danych osobowych pobieranych z nk (czy jakoś tak) i to tez odstraszyło ludzi. sporo osób po tej aferze usunęło konta. No chociaz znam osoby które czasy szkolne maja dawno za sobą i dzięki właśnie poprzez nk znaleźli kontakt do starych znajomych/kolegów i spotykają czy to cała klasa czy tam jakaś grupka....i sa happy z tego powodu

Dodane: 15-08-2008 00:14
A ja mam tam konto(czy mi wybaczycie

),ale mnie niepoejbało.Założyłem tam konto bo pewnego wieczora myślałem że niewyrobie z nudów.Ja osobiście nie lubie sie babrac w to dlatego tylko odbieram zaprosze3nia a wysłałem około 6.Ludzi na tym tak popierd*ala że np dostaje zaproszenie od kolesiówy z którą mam na przeciwko lekcje...Kurde jaki żal odżucam takie coś bo chce iec u siebie ludzi których znam.Nie jara mnie np 500 znajomych z czego z no 80 dobrze kojarze.Wchodze tam raz na mieśiąc odbieram i znikam.Nie żałuje założonego tam konta bo i tak mi to zwisa.Raz rypłem przypał bo na infie koleżanka patrzy zdjęcie swojej siostry i sie pytam kto ma taką zmęczoną twarz...Rezzte sobie wyobrazcie XD.Nie jest to złe,ale co raz bardziej porąbane.Jest to dobre dla ludzi takich jak np mój tata który ponownie nawiązał kontakt ze starymi qmplami i qmpelami z dawnych lat.To akyrat jest Ok,ale nie wysyłanie zaproszeń na lewo i prawo w celu leczenia komlexów(co niektórych bo niektórzy tam mogą faktycznie sie mówicz cześc 200 ludziom,ale pod warunkiem że ch znają a nie że mają na przeciwko np zajęcia i nigdy z nimi słowa nie zamienili)Można miec wielu znajomych,ale na luzie a nie na siłe to tyle
(jak coś to sors za błędy,ale mam dysleksje)

Dodane: 15-08-2008 09:12
Zainstaluj sobie FireFoxa obojętnie jaką wersję, w tych nowszych które możesz normalnie pobrać za darmo jest opcja podkreślania wyrazów z błędami. Też mam dysleksje i czasami FF mi pomaga.
Do tematu, mówicie o aferze z wyciekiem danych? Wydaje się wam że usunięcie konta coś daje? Daje tyle że nie widzi ciebie zwykły użytkownik a twoje konto jest jak by nie aktywne, a w rzeczywistości jak byś chciał jeszcze raz założyć konto na takie dane osobowe to nie założysz. Dla przykładu musiałem ostatnio założyć tam konto żeby skontaktować się z kimś, a to była jedyna droga kontaktu. Nie mogłem go znaleźć więc usunąłem konto. Za jakiś czas dowiedziałem się jak jest wpisany na naszej-klasie i znów chciałem sie tam na chwilę zarejestrować. Podczas rejestracji wyskoczył mi błąd że taki użytkownik istnieje, sama zmiana loginu i maila nic nie dała.. Co za tym idzie cały czas nasze dane które wprowadziliśmy są narażone na wyciek..
Często jest lepiej zapobiegać niż martwić się co będzie potem, ja tam o swoje dane nie bardzo się martwię bo i tak są w kilku miejscach publicznie, więc różnie to bywa.. Ale i tak wolę żeby te dane były w taki sposób widoczne, bo kto będzie chciał zrobić coś z moimi danymi? Może i na DBPolska jest trochę użytkowników ale to nic w porównaniu do naszej klasy, więc bardziej będą tam właśnie szukać danych osobowych niż tutaj.
Duże portale społecznościowe bardzo często przeradzają się w "burdele" gdzie można sobie wybrać partnera.. O tyle dobrze że na NK nie ma jeszcze głosowania za fotki, choć zdarzało mi się widywać kiedy to moja koleżanka pokazywała mi swoich znajomych, nieraz to była dziewczyna z rozwalonymi nogami.. Sądząc po tym ile jest tam ludzi i jakich jest ich przedział wiekowy wydaje mi się że to jest głupie..
Może i pomysł dobry ale sami zobaczymy za jakiś czas co z tego wyniknie, jak ludziom się już znudzi "kto ma najwięcej znajomych" to zaczną odchodzić od tego portalu wracając na fotka.pl wtedy właśnie na NK wprowadzą głosowanie gdzie będzie można oceniać profile.. A raczej taka przyszłość jest nieunikniona..

Dodane: 15-08-2008 10:03
No to i ja coś naskrobię w tym temacie. Co do sukcesu posłużę sie artykułem z WP xD
Jeśli jakimś cudem ktoś jeszcze nie wie, o co w tym wszystkim chodzi, wyjaśniam: Nasza-klasa.pl to społecznościowy portal, który ułatwia odnalezienie koleżanek i kolegów ze szkół, do których kiedyś chodziliśmy. Po prostej rejestracji mamy dostęp do listy szkół i uczelni z całej Polski, którą możemy w razie potrzeby samodzielnie rozbudowywać. Gdy odnajdziemy odpowiednią szkołę, możemy zapisać się do klasy, do której uczęszczaliśmy, i spotkać tam starych znajomych ? oczywiście tych, którzy już wcześniej tu trafili. W tym momencie zaczyna się główna część zabawy ? ukochane przez wszystkich oglądanie zdjęć dawnych znajomych (Kuba wyłysiał, a Kaśka wygląda jak salceson) i wysyłanie e?maili w rodzaju: ?Hej, miło was widzieć po latach. Co tam słychać dobrego??. To już właściwie cała funkcjonalność serwisu i jego największa siła. Dzięki banalnie prostemu interfejsowi z Naszej-klasy.pl może łatwo korzystać zarówno młody informatyk, jak i 70?latek, który z komputerem ma kontakt głównie za sprawą wnuków. Schemat jest prosty: rejestracja, odnalezienie klasy, nawiązanie kontaktu. Błyskawiczny rozwój serwisu nie pozostał niezauważony ? we wrześniu fundusz inwestycyjny European Founders odkupił od jego twórców 20 procent udziałów w portalu, którego wartość szacuje się na blisko 15 milionów złotych. Przy okazji o stronie zrobiło się głośno, co zaowocowało kolejnym gwałtownym skokiem liczby użytkowników i osiągnięciem niezwykłej jak na nasze warunki liczby ponad czterech milionów zarejestrowanych kont. Jak jest to wiele, może uświadomić fakt, że według ostatnich szacunków wszystkich polskich internautów jest nie więcej niż 12 milionów, a więc co drugi należy do Naszej?klasy.pl.
No liczby mówią same za siebie...dziwi mnie że tak spora liczba internautów jest gotowa na rejestrowanie sie na lipnej stronie, choć zapewne są świadomi faktu "bezpieczeństwa" danych , tylko po to by znaleźć starych znajomych. Cóż może podzielenie sie z całym światem swoimi zdjęciami jest na tyle zachęcającą ofertą że ludzie to kupują. Osobiście nigdy nie miałem konta na NK jednak zdarzyło mi sie mieć na podobnym serwisie jakim jest My Space...nie miałem za dużó "friendów" xDD Co prawda jednak, po pewnym czasie mi sie to znudziło. Uznałem że po mimo tego że jedynie moi "przyjaciele" mogą zobaczyć moje zdjęcia to nie widziałem do końca powodu kontynuowania rezydowania na tej stronie. Wiec skasowałem konto i poszedłem pa sio xD
Kłopot jednak w tym, że największy, liczący ponad 11 milionów użytkowników serwis tego typu ? Classmates.com ? właśnie chyli się ku upadkowi. Jego właściciel w popłochu wycofał się z pomysłu emisji akcji, gdy okazało się, że zainteresowanie papierami jest znikome. Czemu tak się stało? Serwisy typu ?spotkajmy się po latach? mają pewną zasadniczą wadę. Gdy już uda się zgromadzić większość znajomych z klasy, pośmiać się z łysiny Kuby i aparycji Kasi, pokazać zdjęcia swoich dzieci i wymienić kontakty, strona staje się zwyczajnie niepotrzebna. Często jednym z kroków jest jeszcze klasowe spotkanie, na którym wspólne tematy kończą się po godzinie, a potem zapada kłopotliwe milczenie. Po takiej konfrontacji z rzeczywistością zamiera większość kontaktów e-mailowych, bo o czym tu jeszcze można gadać? Jednym z poważniejszych problemów serwisu wydaje się powielenie błędów poprzedników. Jego popularność opiera się na zdrowej i naturalnej nostalgii, która jednak nie będzie trwała wiecznie. Dosyć szybko okaże się, że większość osób ze starej szkoły kompletnie nas nie interesuje, a do utrzymywania kontaktu z pozostałymi nie jest potrzebne nic ponad komórkę i e-mail. To właśnie moment, w którym polski serwis miałby szansę prześcignąć resztę świata. Potrzebny byłby pomysł na zatrzymanie użytkowników, którzy w przeciwnym wypadku przestaną wkrótce logować się do serwisu. Efektem będzie wielkie cmentarzysko nieużywanych przez nikogo kont.
W skrócie : jest nadzieja xD Tak może jednak strona upadnie i rogal zawita na mej twarzy xD Nie no ale tak na serio to osobiście nic nie mam do samej strony..no może po za udostępnianiem danych ale o tym za chwile. Jednak tak jak pisał Ikar z Blackim wykorzystywanie strony jako agencji matrymonialnej jest kompletną żenadą. Sama Idea umawiania sie przez internet nie tyle co mnie brzydzi ale po prostu żenuję...żaden szanujący sie człowiek nie powinien umawiać sie przez internet. Chcesz pociupciać idź do burdelu...a nie na stronach dla ludzi gdzie wystawiamy swoje zdjęcia. Kompletna żenada i porażka.
Drugim problemem strony jest kompletny brak troski o ochronę danych użytkowników. Po zapisaniu się do serwisu pod dowolnym, również zupełnie fałszywym, nazwiskiem uzyskujemy dostęp do zdjęć i informacji o grupie znajomych każdego, kto należy do Naszej-klasy. Już to daje możliwość prześledzenia kontaktów i towarzyskich układów każdego użytkownika, a niewiele więcej trzeba, by zdobyć adres e-mailowy czy numer GaduGadu. Choć większość internautów skłonnych jest?lekceważyć ochronę osobistych informacji, problem może stać się naprawdę poważny. Przykładem jest choćby sprawa policjantów, którzy zaczęli zamieszczać w sewisie zbiorowe zdjęcia ze szkoły policyjnej. Na fotografiach pojawiali się obok siebie zarówno zwykli posterunkowi, jak i agenci pracujący incognito w niebezpiecznych środowiskach. Takie zestawy to wymarzone źródło informacji dla dbających o swoje interesy przestępców. Dopiero interwencja władz policji doprowadziła do usunięcia dekonspirujących zdjęć.
http://hacking.pl...akow_.html Proszę do wyboru do koloru xD Oto pokazane jak łatwo można pozyskać dane ludzi z tej strony. Tak nieodpowiedzialne zachowanie autorów tego portalu jest dla mnie następnym dowodem dlaczego nie będę tracić mojego cennego transferu na tą witrynę. Może trochę przesadzone z tymi agentami incognito jednak jeśli takie przypadki miały miejsce to ja nie wiem co tam jeszcze Ci ludzie robią...liczę na rychły upadek strony , nie dlatego że mam komuś za złe cokolwiek...niech sobie robią co chcą ale dwa fakty że zamienia sie to powoli w najprościej mówiąc...burdel..i że zagraża to bezpieczeństwu ludzi (może troche przesadzam jednak fakty mowia za siebie że jakieś zagrożenie jest) przekonują mnie żeby trwać w tej nadziei. Bo tak naprawdę po co komu takie strony? Chcesz sie podzielić zdjęciem z kolegą? Dawaj wyślij na maila..nie musisz od razu całej Polsce tego pokazywać...a dawać telefon kom. to już kompletna głupota. Nie afiszujmy sie tak bardzo z naszym jestestwem...naprawdę nie muszę widzieć jak wyglądasz w bikini...(choć jeśli jest na co popatrzeć
![[cfaniak] [cfaniak]](/templates/emoty/cfaniak.png)
xDD) Ale naprawdę wszystko jest dla ludzi i żeby z tego korzystali, jednak zawsze musimy przesadzać.

Dodane: 15-08-2008 11:23
Ale mnie straszycie... Chyba skasuje konto , ja tam do n-k nic nie mam ale fotka jest straszna moje koleżanki które na niej sa robią sobie takie sesje

(prawie gołe)... Jestem jakby anty fanem Fotki.pl . Wracajac do n-k hmmm jestem tam zalogowana , i zadowolona mozna naprawde znaleść znajomych z angli, niemiec i rodzinkę. (Musze skasowac pre danych bo jak to # Gohan 01 napisał jakiś platny morderca mnie znajdzie

)

Dodane: 24-08-2008 19:59
A ja lubie naszą klase i nie wiem po co tak marudzicie. Jeśli ktoś udostępnia swoje dane to jego sprawa. ważne żebyś ty ich nie udostępniał za dużo. Choć mam 14 lat to moge poznać kogoś na wakacjach i przez nk porozmawiać. I portal jest dla wszystkich wiekowo 6 lat w góre.więc prosze nie mówić że 14-latki są za młodzi.
Ja ani adresu nie podałem,(większość kolegów wie gdzie mieszkam bo rodzice mają księgarnie internetową)ani telefonu(niekturzy robią sobie jaja i głuchają ciągle)
dziękuje za udzielenie głosu

Dodane: 24-08-2008 20:17
Zgadzam się z tobą ja mam 12 lat i czepiają się starsi (15 16 lat)

Dodane: 24-08-2008 22:07
Ja mam konto na n-k i jakoś mi to pasuje.Jeśli ktoś chcę podać swoje dane to niech podaję.Ja osobiście nie daję prawdziwych numerów itp zmyślam czy wcale nie wpisuje jak nie trzeba.Nie mówię że n-k jest nie wiadomo jak dobrym portalem.Jak ktoś chcę poznać ludzi to tam są duże możliwości
Pozdro
--------------------

Dodane: 24-08-2008 22:43
Mnie się starsi koledzy nie czepiają, a niby dlaczego ?
Bo założyłem se konto na n-k. Żałosne.
Przedział wiekowy jest od 6 lat w górę.
Wiec nie widzę problemu żeby nastolatki nie mogły zakładać tam profilu.
pozdrawiam

Dodane: 25-08-2008 20:59
Ja mam 13 lat i jakoś nikomu to nie przeszkadza =P
Większości danych nie podaję bo po co??
Co kogo obchodzi gdzie mieszkam i jaki mam numer telefonu??
Myślę, że nasza-klasa to fajny pomysł...
Przynajmniej mogę sobie poklikać z kolegą, bo wyjechał do Irlandii
Pozdros 4 all!
--------------------
Little girl.. Little girl, why are you crying?
Inside your restless soul your heart is dying..
Little one.. Little one, your soul is purging
Of love and razor blades your blood is surging
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.