Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:43
OnLine: 104, statystyki
index > Polityka, Świat, Skandale, Ludzie
Temat: Zmarła Wiesława Szymborska
Dodane: 01-02-2012 21:50 - Edytowane przez by_black dnia 01-02-2012 21:56
#Pepe - user - max%
Źle zaczął się luty w tym roku, dziś, pierwszego dnia tego miesiąca odeszła od nas polska laureatka nagrody Nobla i dama Orderu Orła Białego Wisława Szymborska.

--------------------
iSayumi
Dodane: 01-02-2012 21:59
#Chip00 - user - 90%
Cóż, smutno mi, że nie żyje, bo była inteligentnym człowiekiem z ciekawymi przemyśleniami. Niektóre jej wiersze mi się podobały, choć w sumie niewiele z jej około 350 opublikowanych wierszy przeczytałem. Najbardziej zapamiętałem chyba "W rzece Heraklita", bo jest bardzo hmm... Pomysłowy? Mądry? Coś w tym stylu. Szkoda, że tacy wartościowi ludzie jak ona odchodzą..

--------------------
Życie nie jest dobre ani złe - jest takie, jakie wierzymy, że jest.

Dodane: 01-02-2012 22:03
Cóż przykra wiadomość , ale nie ma się co dziwić i tak dożyła pięknego wieku , mało kto w dzisiejszych czasach żyje 89 lat . Na pewno w środowisku literackim będzie to wielka tragedia i olbrzymia strata , tak jak w środowisku muzycznym była tragedią śmierć Michaela Jacksona czy Violetty Villas . W LO bardzo wiele dzieł Pani Szymborskiej przerabialiśmy , miała wielki talent i pisała w sposób przynajmniej dla mnie niezrozumiały w wielu miejscach mimo że jestem humanistą, co świadczy o tym że była niesamowita w swoim fachu .

Dodane: 02-02-2012 13:36
#JCD - user - max%
No to ostatnim żywym polskim noblistą został Wałesa :|

Ja tam nigdy nie podziwiałem szczególnie poetów, więc nawet śmierć Szymborskiej mną nie poruszyła.

--------------------

Dodane: 02-02-2012 13:41
#DeaDMen - user - 90%
Mnie ta śmierć za bardzo nie poruszyła nigdy nie przepadałem za poetami no cóż każdy kiedyś umrze,choć to napewno wielka strata dla Polski.

Dodane: 02-02-2012 21:53
Na pewno to strata dla polskiej literatury, z pewnością była wielkim autorytetem i wzorem dla innych pisarzy/poetów. Specjalnie jej utworów to jakoś nie czytałem. Cóż miała prawie 90 lat, ciekawe życie, wiele nagród i chyba tyle. Niech spoczywa w spokoju.

--------------------

Dodane: 09-02-2012 14:08
#Byczusia - user - 80%
Odeszła wspaniała osoba. Bardzo mi było przykro z powodu jej śmierci, ale cóż? Ciało jej odeszło, natomiast jej poezja będzie żyć wiecznie. Tworzyła niesamowite wiersze. Niech spoczywa w pokoju.

Dodane: 12-02-2012 10:47
#Prynio - user - 30%
Łączmy się w bólu była taką wspaniałą kobietą jak i pisarką naprawdę współczuje wszystkim jej czytelnikom to musisz być naprawdę straszne.

--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online