Dodane: 24-11-2011 22:37 -
W tym temacie chcialbym abyscie napisali jakie zakonecznie naszego ulubionego serialu byloby najciekawsze. To oficjalne w ogole mi sie nie podoba i tworcy zarowno w DBZ (Akira) jak i GT mogliby sie bardziej postarac.
Wedlug mnie.
Gdy ogladalem dbz myslalem ze Goku spotka w koncowym odcinku pewien logos, ktory jest kwintesencja energii Ki i jej tworca. Goku stopilby sie w tym logosie natomiast inni bohaterowie zgineliby zabierajac ze soba jakiegos smiertelnego wroga.

Dodane: 24-11-2011 23:10
Nie ma takiego kogoś jak twórca energii Ki. Jest natomiast osoba, która po raz pierwszy opanowała swoją energię Ki. Był to nauczyciel Genialnego Żółwia ; Mutaito, którego zresztą Goku miał przyjemność poznać.
Nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc ; . Goku stopilby sie w tym logosie.
--------------------
Pogrywam w plemiona ;f

Dodane: 24-11-2011 23:29
Mówiąc szczerze, to mnie w pełni satysfakcjonuje zakończenie Dragon Ball GT i raczej bym go nie zmieniał. Jednak idąc według mangi, to Goku odlatujący w siną dal z dzieciakiem, którego ledwo poznał zostawiając przy tym rodzinę nie jest już aż tak dobrym zakończeniem. Jakie więc byłoby dla mnie lepsze? Poszerzenie o sagę Złych Smoków, gdyż ten pomysł bardzo mi się podobał w GT, gorzej było z samą realizacją. Ostateczny bój ze smokami, niemożność polegania na Smoczych Kulach - to wszystko było ciekawe, jednak czemu Goku musiał zająć się praktycznie wszystkim? Gdyby Gohan, Vegeta, Oob i inni toczyli z nimi walkę, pokonując załóżmy sześć z nich, nie dając sobie rady z Yi Xing Longiem tracąc wszelkie nadzieje na zwycięstwo, to dopiero wtedy Goku mógłby się pojawić, by ponownie uratować świat. Wtedy każdy odegrałby jakąś rolę, a Goku dalej pozostałby prawdziwym bohaterem.
--------------------

Dodane: 25-11-2011 07:22
Znaczy to zależy... właściwie trudno dywagować, co by było gdyby gt nie było i inne anime pociągnęło wątek, bo zakończenie dbz jest otwartym i zamkniętym zakończeniem.
Z jednej strony aż się prosi by pociągnąć to i mamy dbgt, a z drugiej, goku znudzony życiem, odnajduje cel trenowania nowo poznanego dzieciaka i koło się zamyka... tak więc to zależy od punktu widzenia.

Dodane: 25-11-2011 14:28
surival napisał/a:
Nie ma takiego kogoś jak twórca energii Ki.
Po co mowisz to ekspertowi od db?? Wiem o tym ale na miejscu tworcy stworzylbym taka postac. Musi byc stworca tej energii i koniec.

Dodane: 25-11-2011 15:07
Stwórca energii Ki? Dla mnie byłoby to zbyt baśniowe. Energia Ki to po prostu siła nie fuzyczna ale psychiczna, mentalna czy jak kto woli. To trening umysłu innymi słowy, ale Ki jak dobrze wiecie zwiększali też poprzez zwykły trening ciała. Opanowanie Ki to już inna sprawa, potrzeba do tego koncentracji.
Co do tematu, zakończenie DBZ to tak naprawdę nie zakończenie całego Dragon Balla ale tylko serii. Przynajmniej tak wygląda, jakby musiało być kontynuowane. Zakończenie DB GT, podobnie jak Z z tą różnicą, ze w GT Goku po prostu odchodzi na coś w rodzaju emerytury. Takie zakończenie pozostawia "furtkę" do tworzenia kolejnych serii, co jest i złe (bo nie mamy ostatecznego konca) i dobre (bo można się spodziewać kontynuacji).
--------------------

Dodane: 25-11-2011 15:08 -
Mianujesz się ekspertem a nie wiesz nawet, że energia KI jest w każdym człowieku, w większej lub mniejszej ilości ale jest. Sztuką jest zapanowanie nad nią co w Dragon Ball'u wymagało lat ćwiczeń fizycznych jak i ćwiczenia koncentracji czy doskonalenia zmysłów. Nie można nikogo nazywać stwórcą tejże energii ponieważ gromadzi się ona w nas już od narodzin. Istnieje natomiast osoba, którą można by było nazwać odkrywcą tej energii na Ziemi i jest nią jak pisałem wcześniej Mutaito.
--------------------
Pogrywam w plemiona ;f

Dodane: 25-11-2011 16:24
Nie przypominam sobie, żeby gdziekolwiek było podane, że na Ziemi odkrył ją Mutaito. Masz jakieś wiarygodne źródło? Oglądałem Dragon Balla po japońsku z angielskimi napisami i nie przypominam sobie, by coś gdzieś było o tym wspomniane. Jeśli chcemy go podczepić pod miano odkrywcy, to raczej na taki tytuł zasługuje dzięki wynalezieniu Mafuby.
--------------------

Dodane: 25-11-2011 17:20
Akira dlatego rozwiązał sprawę z zakończeniem tak, a nie inaczej by mieć później w przyszłości pole manewru do ewentualnej kontynuacji, to zakończenie jest najlepszym z możliwych, ponieważ pokazuje, że nasz bohater zrobił już to, co do niego należało, a jego potomkowie poszli w ślady wielkiego przodka.
--------------------

Dodane: 25-11-2011 18:10
Mutaito - szczerze powiedziawszy też go nie pamiętam ale oglądałem ostatnio filmiki na YT o przeniesieniu się w czasie Goku i poznaniu mistrza Genialnego Żółwia. Nie wiem dokładnie czy jest to odcinek czy film kinowy ale wkrótce się dowiem ;]
--------------------
Pogrywam w plemiona ;f

Dodane: 25-11-2011 18:25
surival napisał/a:
Mutaito - szczerze powiedziawszy też go nie pamiętam ale oglądałem ostatnio filmiki na YT o przeniesieniu się w czasie Goku i poznaniu mistrza Genialnego Żółwia. Nie wiem dokładnie czy jest to odcinek czy film kinowy ale wkrótce się dowiem ;]
Ja niemam nic przeciwko takiemu zakończeniu jakie jest teraz.

Dodane: 25-11-2011 18:39 -
Xereks napisał/a:
W tym temacie chcialbym abyscie napisali jakie zakonecznie naszego ulubionego serialu byloby najciekawsze. To oficjalne w ogole mi sie nie podoba i tworcy zarowno w DBZ (Akira) jak i GT mogliby sie bardziej postarac.
Wedlug mnie.
Gdy ogladalem dbz myslalem ze Goku spotka w koncowym odcinku pewien logos, ktory jest kwintesencja energii Ki i jej tworca. Goku stopilby sie w tym logosie natomiast inni bohaterowie zgineliby zabierajac ze soba jakiegos smiertelnego wroga.
Coś mi takie spotkanie przypomina Matrixa Reaktywację.
Seneka napisał/a:
Akira dlatego rozwiązał sprawę z zakończeniem tak, a nie inaczej by mieć później w przyszłości pole manewru do ewentualnej kontynuacji, to zakończenie jest najlepszym z możliwych, ponieważ pokazuje, że nasz bohater zrobił już to, co do niego należało, a jego potomkowie poszli w ślady wielkiego przodka.
To było w oryg.
--------------------
"Nie jestem ani Songiem, ani Vegetą, powstałem by Cię pokonać"
YOUTUBE.COM/user/srocek2

Dodane: 25-11-2011 18:45
Ja jestem zdania, że akurat zakończenie takie jakie jest w serii "Z" jest wynikiem studia, które nad anime pracowało. Mam wrażenie że studio zaznaczyło sobie, bądź wydawnictwo, aby Akira zostawił jakąś furtkę dla nich, gdyby nie miał zamiaru już kontynuować "Dragon Ball". Mimo tego uważam, że akurat zakończenie jest na tyle dobre, że nic bym w nim nie zmieniał.
--------------------

Dodane: 25-11-2011 19:01
Gdybym ja kończył DBZ zakończyłbym na walce z Buu, tego turnieju 10 lat później bym nie wstawiał. A dlaczego? Bo w ostatnich odcinkach pokazane są słabość naszych bohaterów np. Goten dostaje lanie od Pan, albo śmieszny wygląd Gohana w ostatnich odcinkach. Mimo wszystko zakończenie DBZ jest ok

da się obejrzeć.
Co do zakończenia DBGT to przesadzili dając tak krótkie zakończenie. Goku niemal nieżywy pokonuję najpotężniejszego przeciwnika, później odlatuje z smokiem by pojawić się na turnieju 60 lat później...i to wszystko upchnęli w 1,5 odcinka. Jeśli ja byłbym odpowiedzialny za tą produkcję a w zasadzie jej zakończenie pokazałbym chociaż jeden odcinek co ten nasz mały Songo robi tam gdzie zabrał go smok
--------------------

Dodane: 25-11-2011 19:08
Zakończenie serii "Z" niezbyt satysfakcjonujące, aczkolwiek nie najgorsze. Zło zostało pokonane, więc niby bardzo nie ma się czego czepić. Więc jak dla mnie może być tak jak jest.
Co do "GT", zakończenie jak najbardziej mi pasuje i tutaj nic bym nie zmienił, taki wgląd w przyszłość jest zadowalający ;p.

Dodane: 25-11-2011 19:12
PIERWSZA RZECZ!
ki to element duszy, dlatego nawet bez ciała można było jej używać, a reszta jak trening to sprawa treningu ducha, duszy, a także ciała, bo jak wspominałem, człowiek może mieć baaardzo dużo ki, ale reszta zależy od ciała, czy tyle ki pomieści czy nie, dlatego trzeba trenować ciało.
DRUGA RZECZ:
film o goku jr, chyba widzieliśmy że goku znowu jest sporym chłopem a nie dzieckiem, ale pozostaje tylko kwestia tego kim został, moim zdaniem strażnikiem kul, by nie stało się to co ostatnio czyli negatywna moc.

Dodane: 25-11-2011 19:13
Xereks napisał/a:
Wedlug mnie.
Naprawdę niewiem jak Ty sobie to wyobrażasz... Nie ma kogoś ( czegoś ) takiego jak twórca energii Ki... Energię tą należy opanować ( przyswoić ją sobie ), a nie zatopić się w niej... Jakby tak było to wszyscy ciągle by się topili w tej energii

... Naprawdę dziwna historia by to była... Mnie zakończenie DBZ się podoba... A co do GT... No to musze przyznać, że ten odlot Songa na tym smoku ( już nie pamietam jak on sie nazywał ) był trochę dziwny... Ale najbardziej denerwuje mnie to, że pojawił się Songo jr. i Vegeta jr. Co za debil takie coś wymyślił... I muszę przyznać, że gdyby wyszła (choć to mało prawdopodobne ) kolejna seria DB, która opowiadała by o przygodach Songo jr. i Vegety jr. to dajcie spokój... Nawet bym jej nie obejrzał...

Dodane: 26-11-2011 00:36 -
[/quote] Naprawdę niewiem jak Ty sobie to wyobrażasz... Nie ma kogoś ( czegoś ) takiego jak twórca energii Ki... [/quote]
Wiem ze nie ma i wlasnie nad tym ubolewam. Nie wiadomo praktycznie kto stworzyl universum db i energie ki a to bardzo szkoda. Nawet Tolkien napisal geneze stworzonego przez niego swiata. Czuje sie bardzo nienasycony, bo zakonczenie jest bardzo zle dlatego ze nic nie zostaje wyjasnione a jest tyle pytan.

Dodane: 26-11-2011 16:01
Universum DB stworzył Akira Toriyama, może o nim słyszałeś kiedyś? A energię ki każdego bohatera stworzyli jego rodzice w momencie gdy bohater przyszedł na świat. Starcza ci taka geneza tego świata?
--------------------

Dodane: 26-11-2011 18:44
Wiem ze universum stworzyl Akira za kogo wy mnie macie?? Sadzicie ze jest noob? W dodatku nie satysfakcjonuje mnie twoja odpowiedz.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.