Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:28
OnLine: 22, statystyki
index > Polityka, Świat, Skandale, Ludzie
Temat: Polityka: 67 lat, nowy wiek emerytalny...
Dodane: 18-11-2011 13:54 - Edytowane przez by_black dnia 18-11-2011 14:03
Co wy na to?

Jaśnie pan premier podwyższył wiek emerytalny do 67 lat...

I tak sobie zadaje pytanie... KTO TEGO KU*** DOŻYJE?

Moja mama i tata pracują fizycznie, są już zmęczeni, codziennym wstawaniem o 4 przez 25 lat i czeka ich jeszcze kolejne tyle by przejść na emeryturę...

Ludzie umierają jak mają 70 lat i ogólnie będą zapieprzać praktycznie do końca życia by na końcu przez 3 lata żyć ledwo, ledwo od miesiąca do miesiąca....

Dodane: 18-11-2011 13:58
#Agrael - user - 70%
Człowieku, pomyśl dla odmiany co by się stało gdyby obniżyć wiek emerytalny do 40 lat (taki przykład). Konsekwencje są proste: Ludzie przechodzą na emeryturę, ale uwaga uwaga. Kto im ją da? Kto za nią zapłaci? Przecież to oczywiste, że im mniejszy wiek emerytalny tym większe kłopoty finansowe dla państwa, co oznacza także kłopoty finansowe dla społeczeństwa. Zawyżanie wieku emerytalnego to bardzo dobre posunięcie rządu.

--------------------
Dodane: 18-11-2011 14:05
Ty pracujesz iż tak ochoczo ci się ten pomysł podoba?

A może tak zmniejszyć ilość osób które dostają po 12.000 za miesiąc podpierania brody, albo zmniejszyć ich pensję z 12.000 do 5.000, albo lepiej 1.000, bo dzisiaj innej pracy niż za 1.000 nie znajdziesz by móc za to jeść i po prostu żyć, a teraz niech osoba która ma 50 lat i choć nie jest kaleką jest po prostu już zmęczona i na skraju załamania nerwowego wyobrazi sobie że czeka ją jeszcze 17 lat takiego życia...

Ale tobie to pasuję to spoko...

Dodane: 18-11-2011 15:44
#Scypio - user - 0%
Przecież obecnie wiek emerytalny wynosi 65lat a dla kobiet 60 czy te 2 lata (w przypadku kobiet 7) to taka tragedia? Dodatkowo taki wiek ma obowiązywać (z tego co zrozumiałem) dla mężczyzn w 2020 a dla kobiet 2040. Zrównanie jest bardzo dobre, w końcu chyba wszyscy chcą jak największego zrównania praw kobiet, a za tym idzie zrównanie obowiązków.
Co do tych co zarabiają 12 000+ to typowe gadanie zazdrośnika. Potrafią sobie radzić w życiu to mogą mieć i miliony nie robiąc nic. Potrafili się przebić, wykorzystać koniunkturę itd. + dla nich. Sam gdybym miał odpowiedni kapitał wyjściowy zarabiałbym 12 000 nie robiąc nic, co 2-3dni wystawić zlecenie kupno/sprzedaż.
Dodatkowo rząd ma zamiar zabrać różne ulgi zarabiającym powyżej 85k rocznie czyli powyżej 7 000 miesięcznie.
Więc o co ten płacz? o 2 lata? Społeczeństwo się starzeje więc to normalny krok im dłużej żyjemy tym dłużej musimy pracować.

Dodane: 18-11-2011 16:01
#hlkpl - user - 80%
Nie jestem przeciwnikiem / ani zwolennikiem podwyższenia tego wieku emerytalnego, ale nie ma co się dziwić że tak się stanie w końcu niż demograficzny jest co raz większy , niedługo za ponad 20 czy 30 lat dokładnie nie pamiętam to będziemy mieli ujemny przyrost naturalny. I taka akcja Tuska i jego rządu mnie nie dziwi. Bo kto by miał pracować na emerytury pracować.

--------------------
Dodane: 18-11-2011 16:11 - Edytowane przez norrin_rad dnia 18-11-2011 16:46
Scypio, Ty mówisz poważnie?

1. 60+7? tak, to jest wielka różnica, masz 60 lat... liczysz na jakiś wypoczynek... ale nie, masz jeszcze 7 lat pracy za 1200 zł np.
2. 12.000 chodziło o posłów i to nie jest gadanie zazdrośnika.

Wiesz co? i jeszcze jedna rzecz, dla kogoś kto jest już zmęczony życiem i zapieprzaniem np. 25 lat, a ty raczej o tym pojęcia nie masz, bo wątpię abyś miał lat np 50, albo więcej, te dwa lata robią różnicę, to dwa lata więcej, przez które zmieni się coś jeszcze, dojdzie kilkanaście nowych bąbli na palcach, oraz nowe ustawy, gdzie będą zmniejszone emerytury, ktoś kto żyje na kredycie, nie ma o tym pojęcia...

Wiadomość doklejona:
A mam pytanie... kto pracuję na np. emerytury posłów? co oni robią? dlaczego w Polsce, uczciwie pracując, nie można znaleźć mieszkania, no chyba że będzie się żyć zamiast jedzeniem, powietrzem...

Ale miło że politycy mają takie poparcie ;) [skrzywiony]

Dodane: 18-11-2011 16:42
#Scypio - user - 0%
Jeszcze raz napisze 67 lat dla kobiet będzie w 2040, czyli dla tych co teraz mają 38lat. Więc to nie jest tak, że ktoś się cieszy, że za rok pójdzie na emeryturę a tu jeszcze 8 lat a nie rok. Dodatkowo jest jeszcze kwestia, że emerytury będą wtedy wyższe (choć w te 80% więcej Tuska jakoś nie wierzę, będzie na 99% mniej i to sporo) Więcej się na emeryturę pracuje, a krócej z niej korzysta, więc będzie wyższa
12.000 dla jednego dużo dla innego mało zależy kim był poseł zanim posłem został. Jak zarabiał 3k to się ucieszy jak miał firmę i zarabiał 100k to raczej wniebowzięty nie będzie. A czy odprowadzają posłowie ZUS czy nie? Pewnie tak jak wszyscy, a jeśli nie to nie będą mieli za ten czas liczonej emerytury.
A jeśli ktoś uważa, że posłowie mają tak super to mamy wolny kraj niech zakłada partie wygrywa wybory i będzie choćby premierem. Tylko trzeba chcieć i umieć. No i mieć pieniądze na kampanie wyborczą (choc i tu są odstępstwa bo Palikot nie miał kasy, zrobił super tanią kampanię i zebrał 10%)

Dodane: 18-11-2011 16:45
Ale to nie o to chodzi, idź do polskiego robola, spytaj się czy poseł powinien tyle zarabiać, skoro nie robi nic by było lepiej tylko opóźnia nie uniknioną klęskę.

Dodane: 18-11-2011 16:55
#Scypio - user - 0%
norrin_rad napisał/a:
Ale to nie o to chodzi, idź do polskiego robola, spytaj się czy poseł powinien tyle zarabiać, skoro nie robi nic by było lepiej tylko opóźnia nie uniknioną klęskę.

Nie muszę iść, mogę zadzwonić, albo krzyknąć do wujka przez płot :) Jednak z poprzednich rozmów wiem co odpowie a niech bierze i 10 razy tyle, byleby dobrze rządził Jak posłowie obciążają budżet? 250mln przez kadencję to pensje wszystkich przez 4 lata. Nawet jakby im to obciąć o połowę to państwo zyskuje 125mln. To tak dużo? Dla porównania zniesienie ulgi na internet da 1,5mld czyli 10 razy więcej.
skoro nie robi nic by było lepiej tylko opóźnia nie uniknioną klęskę.

To już jest typowe myślenie wyborcy PiS, który nie przyjmuje do wiadomości, że jednak w polsce jest OK, a Tusk nie jest pachołkiem Putina.

Dodane: 18-11-2011 17:12
#hlkpl - user - 80%
Scypio napisał/a:
skoro nie robi nic by było lepiej tylko opóźnia nie uniknioną klęskę.

To już jest typowe myślenie wyborcy PiS, który nie przyjmuje do wiadomości, że jednak w polsce jest OK, a Tusk nie jest pachołkiem Putina.

Chciałbym się mylić ale nie jest dobrze i długo nie będzie. Bo jak ma być w kraju dobrze jak coraz więcej ludzi doprowadzanych jest na granice ubóstwa??? Co z tego że mamy dobre pkb, co z tego że będzie się unikać skutków kryzysu jak jednocześnie z każdym rokiem coraz większy procent społeczeństwa doprowadzać do ruiny?? Za jaką cenę to poprawienie gospodarki??

--------------------
Dodane: 18-11-2011 17:21
#Arti1915 - user - 90%
Posunięcie, jakie wykonał rząd z ich punktu widzenia jest dobre. Kraj tylko na tym zyska. Fakt, zyska kosztem ludzi, a to już jest złe. Ja sobie nie wyobrażam, żebym musiał pracować do tego 65 roku życia, a co dopiero do 67. Pewnie zwiększą z czasem do 70, bo to przecież taka fajna okrągła liczba. Dlatego ja mam w planie wybrać zawód w którym albo pracuje się nie fizycznie, albo taki, w którym emerytura jest wcześniej (np. strażak czy policjant, może wojsko).

--------------------

Dodane: 18-11-2011 17:28
#Scypio - user - 0%

Chciałbym się mylić ale nie jest dobrze i długo nie będzie. Bo jak ma być w kraju dobrze jak coraz więcej ludzi doprowadzanych jest na granice ubóstwa??? Co z tego że mamy dobre pkb, co z tego że będzie się unikać skutków kryzysu jak jednocześnie z każdym rokiem coraz większy procent społeczeństwa doprowadzać do ruiny?? Za jaką cenę to poprawienie gospodarki??

a masz na to jakieś dane, że procent najbiedniejszych się zwieksza?

Dodane: 18-11-2011 18:30
Scypio, dla twojej wiadomości, nie baw się w analityka ala house, bo ci to nie wychodzi, ja nie głosowałem w ogóle, nie byłem za palikotem, a tym bardziej za kaczyńskim który robi z siebie dyktatora, po części za tuskiem i tylko z tego względu że nie pie***li tyle o tym, kto zły itd, ale jak widać się tutaj także myliłem i po expose jedyną mądrą rzecz powiedział jednak palikot o tym iż: nie można ciągle próbować unikać kryzysu, tylko stworzyć plan jak zrobić by było lepiej, czyli to co mówiłem, nie dla senatu i mniejsza ilość posłów a może także ich pensje.

Dodane: 18-11-2011 18:43
#Scypio - user - 0%
norrin_rad napisał/a:
Scypio, dla twojej wiadomości, nie baw się w analityka ala house, bo ci to nie wychodzi, ja nie głosowałem w ogóle, nie byłem za palikotem, a tym bardziej za kaczyńskim który robi z siebie dyktatora, po części za tuskiem i tylko z tego względu że nie pie***li tyle o tym, kto zły itd, ale jak widać się tutaj także myliłem i po expose jedyną mądrą rzecz powiedział jednak palikot o tym iż: nie można ciągle próbować unikać kryzysu, tylko stworzyć plan jak zrobić by było lepiej, czyli to co mówiłem, nie dla senatu i mniejsza ilość posłów a może także ich pensje.

Co do głosowania mam twarde zdanie w tej sprawie. Nie głosujesz, nie masz prawa oceniać pracy polityków bo ich nie wybierałeś, nie masz prawa narzekać na to jak jest, bo sam zdecydowałeś że nie chcesz mieć na to wpływu. Nie głosując godzisz się na wszystko co najgorsze. Dlatego ja poszedłem z samego rana i głosowałem
A wracając do wątku expose. Zlikwidowanie senatu i zmniejszenie sejmu nie da wiele. Istotne są wielkie cięcia i reformy. I tak najmniej zabierają najbiedniejszym, ba nawet zwiększają ulgi, ba wprowadzą rewaloryzację kwotową. Ale ludziom mało jak zwykle. Zabiorą 10zł nie będzie na jedzenie, dadzą 10zł nic się za to nie kupi.

Dodane: 18-11-2011 18:56
Tak, fajnie... ty masz żelazną zasadę, a ja mam taką, im mniej ludzi głosuje tym bardziej dają do zrozumienia, że mają gdzieś takie rządzenie, a mimo komentują, bo to ich kraj, po i pis wybierali fanatycy, ty zapewne jesteś fanatykiem po, i tu też się zabawię w analityka, takie cięcie nie ma sensu, a więc jakie ma sens?
Sens ma wszystko, tu zlikwidują senat i już mają chociażby 10 złotych dla dzieci które żyją w ubóstwie, dla ciebie to mało, dla innych dużo, więc nie spuść się czasem jak dobrze Tusk ci robi :/

Dodane: 18-11-2011 19:09
#Blade69 - user - 50%
norrin_rad napisał/a:
Tak, fajnie... ty masz żelazną zasadę, a ja mam taką, im mniej ludzi głosuje tym bardziej dają do zrozumienia, że mają gdzieś takie rządzenie, a mimo komentują, bo to ich kraj, po i pis wybierali fanatycy, ty zapewne jesteś fanatykiem po, i tu też się zabawię w analityka, takie cięcie nie ma sensu, a więc jakie ma sens?
Sens ma wszystko, tu zlikwidują senat i już mają chociażby 10 złotych dla dzieci które żyją w ubóstwie, dla ciebie to mało, dla innych dużo, więc nie spuść się czasem jak dobrze Tusk ci robi :/

Pisałem gdzieś indziej.. "każdy kraj ma taki rząd na jaki zasłużył". Jeśli nie idziesz do wyborów i olewasz to kto będzie rządził to i rząd będzie miał Cie głęboko w d*.

Co do samych zmian jak dla mnie to 2 lata nie robią wielkiej różnicy, zwłaszcza, że średnia długość życia rośnie. Tak historycznie przypomnę, że pierwsze emerytury były w prusach i przysługiwały od 70 lat:

As part of Otto von Bismarck's social legislation, the Old Age and Disability Insurance Bill was enacted in 1889. The Old Age Pension program, financed by a tax on workers, was originally designed to provide a pension annuity for workers who reached the age of 70 years, though this was lowered to 65 years in 1916. It is sometimes claimed that at the time life expectancy for the average Prussian was 45 years; in fact this figure ignores the very high infant mortality and high maternal death rate from childbirth of this era. In fact, an adult entering into insurance under the scheme would on average live to 70 years of age, a figure used in the actuarial assumptions included in the legislation.

Faktem jest, że państwo się zadłuża i konieczne są reformy bo owszem możemy zrobić tak, że nasi rodzice dostaną emerytury od 50 lat, ale wtedy trzeba się liczyć z tym, że dla nas kasy nie starczy i będziemy tyrać do śmierci ;) miło prawda?

Jak dla mnie to można by zlikwidować emerytury państwowe i zostawić tylko tym którzy już mają(prawo nabyte). Natomiast pozostali odkładaliby składki emerytalne na własne konto (absolutnie nie do zusu) i przechodzili na emeryturę w momencie gdy stwierdzą, że to mi wystarczy do śmierci ;) słowem każdy płaci na siebie. Nie ukrywam miałoby to swoje wady, ale w moim odczuciu zalety przeważają.

--------------------
"(..)on zapytał mnie z miejsca: Jakie ma pan zdanie?
-Sprawiedliwość i prawda to jest dla mnie wszystko
usłyszałem odpowiedź: Odejdź ekstremisto!"

Dodane: 18-11-2011 19:12
Z jednej strony to trochę dobrze, że wiek emerytalny został podwyższony... A to m. in. z tego, iż jak tak patrze na swojego ojca to jak on przejdzie na emeryturę to się rozsiedzi w fotelu i tyle z tego będzie. Tak to chociaż się rusza i ma co robić...

--------------------

Dodane: 18-11-2011 19:13
Niestety takie są realia...polski rząd nas nie rozpieszcza i działa w miarę ofensywnie. Wydłużenie wieku emerytalnego było tylko kwestią czasu, więc jakoś specjalnie mnie to nie dziwi...

--------------------

Dodane: 18-11-2011 19:21
1. Tak wolę by moi rodzice mieli niż ja, dla mnie miło.
2. A co miałby robić? jeśli pracował całe życie, to teraz może i leżeć do góry dupą, jak ma ochotę.
3. Fajnie, wszystko fajnie, nie głosowałeś, nie możesz krytykować, masz już chociaż rok pracy? nie, więc nawet nie śmiej pisać o emeryturze bo cię teraz to nie dotyczy idąc twoim tokiem rozumowania.

Kochacie polityków, super sprawa, ale będziecie inaczej szczekać, gdy będziecie mieć na koncie chociaż 20 lat pracy i gdy spojrzycie przed siebie, to za jakiś czas zostanie wam tylko 30 lat, bardzo ciekawa perspektywa pracy.
Skoro zarabiają tyle kasy za siedzenie na dupie TO NIECH WYMYŚLĄ, ABY BYŁO LEPIEJ! a nie jak unikać kryzysu, jak polska będzie walczyła w euro, to niech walczy o mistrzostwo choćby to było nie realne, a nie marzyła o wyjściu z grupy, bo tym się nigdzie nie dojdzie, oni są od tego by było lepiej, od tego są, a nie od tego by jakoś się to kręciło zabierając... Nie.

Dodane: 18-11-2011 19:29
#Blade69 - user - 50%
Na pewno mam większe doświadczenie zawodowe niż Ty.

1. Jeśli wolisz to usunięcie emerytur to dobre rozwiązanie. Będziesz mógł pokazać, że nie kłamiesz i ich utrzymywać(osobiście uważam, że dzieci powinny się jakoś opiekować swoimi rodzicami na starość)
2. Widzisz czasem brak pracy zabija, człowiek nie umie poradzić sobie w nowej sytuacji i wypala się psychicznie
3. Nie głosując oddałeś głos na partię, która wygrała wybory, bo nie zrobiłeś nic aby temu zapobiec, więc nie dziw się, że robią co chcą. Jak chcesz coś zmienić to rusz dupę.

--------------------
"(..)on zapytał mnie z miejsca: Jakie ma pan zdanie?
-Sprawiedliwość i prawda to jest dla mnie wszystko
usłyszałem odpowiedź: Odejdź ekstremisto!"

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online