Dodane: 16-11-2011 20:13 -

Dodane: 17-11-2011 21:07
Po pierwsze nie wystawię ci oceny bo łapałbyś się gdzie w granicach 0,2-0,4 oczywiście to tylko moja opinia. Powiem ci że jak na początkującego nie jest źle.
Dam ci jedną radę - oszczędzaj ołówek. NO i może jeszcze jedną, jeśli zarysowujesz coś to rób to w jedną stronę, lub rozmarz tą powierzchnię.
--------------------
"Nie wiedziałes? Dla niektórych (czyt: dzieci neo, tibi i cs'a) nawet radio ma lagi ;p jak przeszukuje stacje smilies/bigsmile.gif Herbata w szklance ma laga jak ją przechylasz smilies/tongue.gifNawet deszcz ma lagi dlatego pada co chwilkę jakaś kropka a nie strumieniem" piękne

Dodane: 17-11-2011 21:27
Nie bądź aż tak krytyczny Vegeta, bo się chłopak załamie i już nie będzie rysował ^^. Btw, interesujący nick, nie ma co

. Co do rysunków, nie wystawie oceny, bo po prostu tego nie robię. Nie jest tragicznie, musisz jeszcze dużo popracować (proporcje, cieniowanie, wyraz twarzy, dłonie). Widzę, że używasz linii pomocniczych, dobrze, tylko jak skończysz ryunek, to je zamaż. Szczególnie widać to przy Naruto, chociaż są linie, to i tak zniekształciłeś mu jedną stronę twarzy. Jeżeli już zaznaczasz obrys postaci, to nie rób tego aż tak mocno, bo wygląda to trochę sztucznie do reszty rysunku.

Dodane: 20-11-2011 12:38

Dodane: 20-11-2011 12:58 -
No, Espada wyszedł ładnie, tylko nie wiem czy nie ma za długiej szyi, no i trochę zniekształciłeś ramiona, tors i rękę, postaraj się to bardziej dopracować, bo głowa wygląda na prawdę dobrze.
No, Wiesiek fajny, taki młody pijaczek, co pod monopolem siedzi, +.

Dodane: 20-11-2011 14:49
Nom wiem , ze te lewe ramie szczególnie mi nie wyszło, a o klacie to już w ogóle nie mówię... bo kompletnie nie potrafiłem jej narysować , więc to była taka nieudana improwizacja ;]

Dodane: 20-11-2011 17:05
To skoro Ci wychodzi twarz, a reszta nie zawsze, to chyba wiesz nad czym powinieneś popracować ^^. Im więcej będziesz "improwizował", tym lepiej Ci to będzie wychodziło.

Dodane: 21-11-2011 07:49
Rysunki jako tako są dobre. Z tego co widzę radzę ci popracować nad rysowaniem twarzy, proporcje same się wyrobią bo nie jest aż tak źle ;p

Dodane: 22-11-2011 16:34
A oto kolejny z moich rysunków, przedstawia on Urahare Kisuke.
Patrząc na prawą stronę rysunku można zobaczyć ołówek, czyli takie bardziej szare , ale to po prostu sztuczne światło wdarło mi się podczas robienia zdjęcia ;d
Normalnie widać, że jest ciemne.
http://vpx.pl/i/0...

Dodane: 22-11-2011 16:38
Gdyby nie proporcje, to byłoby bardzo dobrze - niestety poległeś troszkę ^^. Dłoń jak i widoczna ręka i rękaw wyglądają nienaturalnie, to samo tyczy się twarzy - wydaje się za długa. Zwróć większą uwagę na proporcje ^^. Ale w porównaniu do prac wyżej jest lepiej. Rysuj dalej

.

Dodane: 22-11-2011 16:50
No zgadzam się z powyższym, poprawa jest, ale np ta ręka wygląda jakby była przyklejona do płaszcza a nie pod niego wychodziła. No i musisz zrobić coś z cieniami, aby były widoczne, bo np na tym płaszczu prawie nic nie widać, nie ma miejsc gdzie się zagina itp. Trochę dziwnie to wygląda, ale postęp jest.
--------------------
"Nie wiedziałes? Dla niektórych (czyt: dzieci neo, tibi i cs'a) nawet radio ma lagi ;p jak przeszukuje stacje smilies/bigsmile.gif Herbata w szklance ma laga jak ją przechylasz smilies/tongue.gifNawet deszcz ma lagi dlatego pada co chwilkę jakaś kropka a nie strumieniem" piękne

Dodane: 22-11-2011 16:50
Znaczy szczerze powiedziawszy jak tak patrze na zdjęcie, a oryginał to na zdjęciu jest węższy od ramion aż po duł.Musiałem źle pstryknąć i dlatego taki efekt wydłużenia się zrobił. Następnym razem postaram się lepsze foty robić ;]

Dodane: 22-11-2011 16:53
Skanera to Ty nie masz? Chociaż pewnie głupie pytanie, jakbyś miał, to byś zeskanował ^^. No i zwracaj uwagę na proporcje przy szkicu, tam wszystko można poprawić, jak sam nie widzisz, to jak masz szkic, to się zapytaj kogoś, czy według niego jest dobrze. W takiej fazie wszystko łatwo poprawić magiczną gumką, później to raczej po ptokach

.

Dodane: 22-11-2011 16:59
Dokładnie przede wszystkim pamiętaj żeby najpierw robić "lekki" szkic, wtedy można bez problemu korzystać do woli z gumki, no a podstawa to właśnie brak oporów przed użyciem gumki, i zmazaniem nawet dużej części naszego rysunku, wiem że to czasami trudne bo ma się wrażenie że kosztowało to dużo pracy, ale czasami jednak warto to zrobić. Mówiąc w skrócie trzeba swoje błędy likwidować w zalążku, a nie brnąć z nimi dalej.
--------------------

Dodane: 04-12-2011 17:37
Stał się cud!!! W piwnicy znalazłem skaner, taki którego już nie było za twoich czasów Esey;]. W sensie , że już był to stary model i nie było go w sprzedaży ;d.
Tak więc wstawiam 4 przeskanowane obrazy , bo tych gorszych nie chciało mi się.
Wszystkie te białe przerwy są powodem iż ten skaner jest już dość stary ;d
Urahara
http://vpx.pl/i/3... 5 Espada
http://vpx.pl/i/e... Wiesiek
http://vpx.pl/i/m... oraz laska Wieśka
http://vpx.pl/i/r...

Dodane: 04-12-2011 17:43
Oojojoj, czy chcesz powiedzieć mi, że jestem stary?
Zginiesz marnie, to już postanowione!
Co do Twoich prac, po powiększeniu są strasznie piskelowate i kanciate, to wina przyciemnienia, czy tak Ci skanuje? U mnie jest tak czasami, gdy biorę opcje "czarno-biały". Fajnie, że czytam ze zrozumieniem, teraz do mnie doszło, że napisałeś co i jak. Ku chwale inteligencji!
Menelik Wiesiu ma laskę? Bo widząc tyt. "laska Wieśka", to wolę nie mówić o czym pomyślałem

.

Dodane: 04-12-2011 18:02
Nie nie nie , nie jesteś stary, skąd , że znowu ?!?! To było podkreślenie twojej dojrzałości.
A co do rysunku to racja są trochę kanciaste gdyż tak jak napisałeś wybrałem opcję czarno-biała gdyż ten skaner nie ma innych ;d.
I te jaśniejsze linie które sprawiały ze rysunek nie był AŻ tak kanciasty znikły ;d
Spróbuję jakoś je poprawić ( te kanty) i w najbliższym czasie wstawię poprawki ;d
A tobie głownie kanciasty wydaje się Urahara ? czy może bardziej 5 Espada ?

Dodane: 04-12-2011 18:08
Tak, tak, teraz się tłumaczysz. Egzekucja odbędzie się jutro w samo południe. Do tego czasu pozałatwiaj swoje sprawy.
Nie ma innych opcji?? Jakieś oprogramowanie Ci nie wyskakuje? Czy coś? Mój skaner firmy HP też jest stary, model najprostszy, aczkolwiek na niego nie narzekam (no może trochę śmieci się skanuje, ale nijak to wyczyścić
![[placze] [placze]](/templates/emoty/placze.png)
).
Nie zadawaj mi trudnych pytań

. Obydwa się wydają kanciate, no ale skoro już tak bardzo chcesz wiedzieć, to Nnoitra Gilga wydawał się nawet bez powiększenia odrobinkę dziwny ^^.

Dodane: 04-12-2011 18:18
Jest chyba , ale nie jestem pewien czy to jakakolwiek opcja " Tryb Niestandardowy",
tylko takie cuś.
A wciąż nawiązując do rysunków to o co chodzi z tym kantem? o to że np: ten płaszczyk Urahary ma kanciaste rogi itp ? czy coś innego ? Co sprawia , że jak na nie patrzysz tak je widzisz , bo szczerze mówiąc to ja tam nic nie widzę ;d.

Dodane: 04-12-2011 18:22
Chodzi o to, że rysunek, już nie wygląda jak szkic odręczny, tylko pikselowa miazga z painta. No w każdym bądź razie coś koło tego. To następnym razem zobacz ten tryb niestandardowy. Może da się tam opcje skanowania jakieś wybrać. Dziękuje i polecam się na przszłość. Koniec offa, jak coś jeszcze chcesz, to PW

.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.