Dodane: 11-11-2011 16:42 -
widziałem wiele rysunków i wiele doskonałych kresek.. czy ktoś mi mógł powiedzieć jak ją wytrenować dzięki z góry

Dodane: 11-11-2011 16:49 -
Ja powiem tak: jestem bardzo cienki bolek w rysowaniu, trenuję już od dłuższego czasu, a gówno umiem, a to dlatego, że próbuję wyrobić własny styl.Wyrobienie własnego stylu nie jest takie łatwe, musisz najpierw się zastanowić co chcesz rysować, może najpierw zaczniesz rysować coś "nieswojego" ?..a potem przerzucisz się na swoje pomysły, imo lepiej coś umieć zanim zaczniesz rysować wymyślone przez siebie rysunki, a własny styl zacznie wypracowywać się z czasem.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 11-11-2011 16:55
Ja rysuje 2 lata mam 11 lat i już rysuje swoje rysunki wzorowane na DB ale swojej kreski to ja chyba jeszcze nie wyrobiłem ja jeszcze rysuje postacie bez ruchu jak tam prosta stoją ale coraz realistyczniej mi to wychodzi nie dawno nauczyłem się cieniować
może kiedyś dodam swoje rysunki

Dodane: 11-11-2011 16:58
Mila123 napisał/a:
Ja rysuje 2 lata mam 11 lat i już rysuje swoje rysunki wzorowane na DB ale swojej kreski to ja chyba jeszcze nie wyrobiłem ja jeszcze rysuje postacie bez ruchu jak tam prosta stoją ale coraz realistyczniej mi to wychodzi nie dawno nauczyłem się cieniować
może kiedyś dodam swoje rysunki
Dobrze by było gdybyś dodał swoje rysunki, jeśli jesteś na wysokim poziomie to mógłbyś już zacząć rysować własne rysunki, bo ciągłe trzymanie się przerysowywania czy rysowania postaci z jednej mangi jest bez sensu, tak się nie rozwiniesz, powodzenia.
--------------------
http://www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ

Dodane: 11-11-2011 17:03
nie mam aparatu ani skanera może do kolegi pójdę to może zeskanuje na kompa i dodamy u niego ja rysuje swoje rysunki już ze rok

Dodane: 11-11-2011 17:22
Ja wyrobiłem sobie własny styl (i w sumie nadal wyrabiam, bo ten etap nigdy się nie kończy zawsze coś można poprawić), zaczynając od wzorowania się na kresce która aktualnie mi się podobała. Na początku wzorowałem się na DBZ, ale później stwierdziłem, że chcę trochę to pociągnąć inaczej, potem trochę zaczerpnąłem z Blicha (oczywiście nie trzymałem się tych kreskowych standardów w 100%). Potem jakoś samo wychodzi. Zaczynasz coś zmieniać co twoim zdaniem bardziej pasuje do ciebie. Tak jak już wspomniałem, ciągle staram się udoskonalić moją kreskę bo jak dotąd nie jestem z niej aż tak zadowolony.

Dodane: 11-11-2011 17:32
Jak wytrenować kreskę? Odpowiedź zawarta jest w pytaniu, trzeba trenować, trenować i jeszcze raz trenować. Każdy ma swój styl i w nim się doskonali. Jak się rysuje dłuższy czas, to już masz wyrobiony styl. Im będziesz więcej rysował, tym udoskonalisz swoją kreskę, jak rysujesz, to sam widzisz co chciałbyś ulepszyć i poprawić. Osobiście rysuje od dawna, więc swój styl mam, i zmieniać go nie będę, a doskonalić? Z każdym rysunkiem stajemy się lepsi, no oczywiście jeżeli się przykładamy, nie mówię tu o pracy w 10min. Najlepiej zacząć rysować swoje projekty, tam najszybciej odnajdziesz własny styl, nie będziesz opierał się na innych.

Dodane: 11-11-2011 19:36
dzięki wam ja rysuje 2 lata wygrałem szkolny mam talent wiec może mam już swoją kreskę ale i tak wciąż musze się chyba doskonalić zresztą sami ocenicie jak wstawię swoje rysunki może to będzie w tym tygodniu
Wiadomość doklejona:
czy wy gdy rysujecie twarz to rysujecie te pierdoły np linie czy coś takiego ba ja nie ale i tak twarze i oczy proste mi wychodzą

Dodane: 12-11-2011 13:01
Jak wspomniał Esey ważne jest także by rysować coś swojego. Ja już od dawna zajmuję się tylko moimi postaciami i to tez jest bardzo pomocne.
Co do linii wspomagających przy rysowaniu twarzy, ja osobiście ich nie stosuję bo zamiast mi pomagać przeszkadzają. Oczywiście nie twierdzę, że każdy musi je porzucić, nie na darmo są to linie pomocnicze. Innym będą pomagać innym nie.

Dodane: 12-11-2011 13:10
Ja kiedyś próbowałem linii pomocniczych, twarzy, zarysu postaci, ale nie wyszło, jak powiedział już to zielony, mi też przeszkadzają. Niektórym są pomocne, budują na nich całe postacie, niestety nie każdemu to pasuje ^^. Im więcej będziesz rysować, tym lepiej Ci będą wychodziły proporcje.

Dodane: 12-11-2011 13:32
Ja kiedyś próbowałem linii pomocniczych, twarzy, zarysu postaci, ale nie wyszło,wiec wole bez i tak mi taż wychodzi dzięki za porady

Dodane: 12-11-2011 14:04
1. Wyrysuj wszystkie elementy które często rysujesz, uszy, kształty, nosy, usta oczy... tak by to nie przypominało db,bo to nie jest wyznacznik, że rysujesz postać db i musi być to w stylu db, patrz taki rysownik jak john romita jr, jego rysunki wyróżniają się stylem na tle wszystkich innych, kto czytał coś marvel'a, czy słynnego kick ass'a ten wie. Druga sprawa, że to ty decydujesz o estetyce, więc po prostu jedna rada, ćwicz, rysuj co chcesz, ale tak jak mówię wyćwicz byś zapamiętał to jak ty chcesz rysować przeróżne elementy.
To moja rada, sorry jak nie na temat.

Dodane: 13-11-2011 18:45
dzięki za rady będę rysować wszystkie części osobno a potem wybiorę te najładniejsze i będę się skupiał nad tym i łączył to w 1 postać
Wiadomość doklejona:
a czy bógłbym odrysowywać postacie z kart db ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dodane: 13-11-2011 18:50
Odrysować? No mógłbyś, ale samo odrysowywanie niczego Cie nie nauczy, więc po co? Lepiej wzorować się na oryginale, ale rysować samemu

.

Dodane: 13-11-2011 18:53
acha dzięki tak właśnie myślałem Esey masz jakiś filmik jak rysujesz ja powoli się przygotowuje na dodanie rysunków na stronkę

Dodane: 13-11-2011 18:58 -
Jakiś filmik jak rysuję? Nie, haha, broń Boże! Nigdy takiego czegoś nie robiłem, ba, i nawet nie zrobię, nie mam takich umiejętności, by pokazywać je szerszej "widowni".
Jeżeli chodzi o filmiki instruktażowe, to na youtubie oglądam filmiki Mike'a. Ma tutoriale i inne przydatne rzeczy, z resztą sam jest rysownikiem i zajmuje się mangą, więc zapraszam tutaj:
http://www.youtub...arkcrilley

Dodane: 13-11-2011 22:14
Przede wszystkim zacznijcie od trenowania ręki, to znaczy od rysowania prostych linii, okręgów, prostych figur geometrycznych, jeśli zarysujecie dość gęsto taka jedną - dwie kartki A4 dziennie to wierzcie że mocno to wam pomoże w dalszej pracy. Od takich rzeczy powinno się zaczynać, po jeśli będziesz miał już wyrobioną technikę, to znaczy nie będziesz miał problemu żeby rysować równe proste linie itd, to wtedy można myśleć nad rysowaniem jakiś bardziej skomplikowanych rzeczy.
--------------------
"Nie wiedziałes? Dla niektórych (czyt: dzieci neo, tibi i cs'a) nawet radio ma lagi ;p jak przeszukuje stacje smilies/bigsmile.gif Herbata w szklance ma laga jak ją przechylasz smilies/tongue.gifNawet deszcz ma lagi dlatego pada co chwilkę jakaś kropka a nie strumieniem" piękne

Dodane: 16-11-2011 19:11
ok kupiłem sobie 500 kartek dziś wiec będę rysować i rysować dzięki za rade musze kupić sobie lepszy ouwek
Wiadomość doklejona:Ide rysować jutro napisze co z tego wyjdzie nara czymajcie kciuki.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiadomość doklejona:i nic ne wyszło z tego rysunku niestety
hehe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiadomość doklejona:No ludzie pisać coś bo mi trochę smutno bez was..................................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodane: 16-11-2011 19:33
no skoro Ci nie wyszło, to co? ciągle pisać "próbuj dalej"? Jak coś dasz, to dopiero będzie można skomentować, a tak... Po co spamować?

Dodane: 16-11-2011 19:56
Jak masz zamiar wystawiać własne pracę to proponuję założyć osobny temat o swoich rysunkach. Co by ci nie wyszło zawsze pomożemy ci wytknąć błędy, zawsze to jakaś pomoc w doskonaleniu się.
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.