Dodane: 09-11-2011 17:36
Mgła – krople wody (lub kryształy lodu) zawieszone w powietrzu. Mgły różnią się od chmur (stratus) tym, że ich dolna podstawa styka się z powierzchnią ziemi, podczas gdy podstawa chmur jest ponad powierzchnią ziemi. Mgła powoduje ograniczenie widzialności poniżej 1 km.
Potocznie o mgle mówimy, gdy widzialność przy gruncie jest znacznie ograniczona, w przeciwnym razie mamy do czynienia z zamgleniem. We mgle koncentracja kropel (wodność) jest większa niż w zamgleniu. Gdy kropelki mgły rosną, mgła może przekształcić się w mżawkę.
Woda zawarta we mgle może osiadać na różnych przedmiotach, mówimy wówczas, że występuje osad atmosferyczny.
Źródło cytatu: Wikipedia.org
Od kilku dni, w moim mieście dość często występuje gęsta mgła, dzisiaj idąc rano nie widziałem drogi przed sobą, a mimo upływu czasu (ok. 15:00) wciąż mgła była dość gęsta, teraz również jeszcze nie zeszła.
Co sądzicie o tym zjawisku? Czy podoba wam się? Czy uważacie że lepiej żeby jej nie było zważając na jej złe strony, takie jak słaba widoczność na drodze.
--------------------

Dodane: 09-11-2011 17:48
Mi osobiście się bardzo podoba ; D z mojego okna w ładny dzień widze 300 metrów łąki za nią ulice a za nią moje miasto ; P a na przykład wczoraj gdy około godziny 23 szedłem spać z tego samego okna ledwo co można było zobaczyć drzewo rosnące około 2,5 metra od domu ;P
Najładniejszą mgłę jaką widziałem to w zeszłym roku ; P musiałem iść do szkoły pieszo a że na mojej drodze nie ma zbyt dużo domów w pewnym momencie dookoła siebie w promieniu 3 metrów zobaczyłem tylko mgłę i nic więcej

było to z jednej strony niesamowite uczucie a z drugiej trochę straszne ^^
by_black napisał/a:
[quote]Co sądzicie o tym zjawisku? Czy podoba wam się? Czy uważacie że lepiej żeby jej nie było zważając na jej złe strony, takie jak słaba widoczność na drodze.
Mgła jest jedną z rzeczy która jest jednocześnie piękna i niebezpieczna

Dodane: 09-11-2011 18:01
jak dla mnie to mgła jest świetna, szczególnie jak ide nocą słucham muzy i taki klimat sie tworzy cos genialnego po prostu jeszcze jak raz na jakis czas trafie na pelnie to już łooooooojaaaaaaaaaaa poezja

Dodane: 09-11-2011 18:49
Wychodzę rano na uczelnię ok. 7:00 mgła, wracam ok. 16:00 mgła...nie cierpię tego zjawiska. Bardzo smutno mi się kojarzy a na sam jej widok robi mi się zimno

Mgła bywa oczywiście też niebezpieczna, bo widoczność dla wszystkich, a szczególnie samochodów jest bardzo ograniczony i o wiele łatwiej o wypadek...
--------------------

Dodane: 09-11-2011 19:11
u mnie w miasteczku nie ma mgły, tylko czasem kiedy nawiedzają nas duchy zmarłych
dobijam do 10 postów !

Dodane: 09-11-2011 19:30
^ i co te 10 postów aż tak bardzo Cię jara? O__o
Ja osobiście mgłę lubię. Nadaje otoczeniu taki tajemniczy wygląd, a tym którzy są ponad nią(np jak rano idą w góry) daje możliwość zrobienia wielu niecodziennych zdjęć. Fakt jest niebezpieczna, nieraz miałem okazje wracać nad ranem samochodem do domu we mgle ale o ile to nie jest mleko z widocznością < 2 metry, to da się jakoś to przeskoczyć. Taka gęsta mgła jest fajna na spacery, zwłaszcza z kimś
--------------------
"(..)on zapytał mnie z miejsca: Jakie ma pan zdanie?
-Sprawiedliwość i prawda to jest dla mnie wszystko
usłyszałem odpowiedź: Odejdź ekstremisto!"

Dodane: 10-11-2011 14:27
Mgła to bardzo negatywne zjawisko. Powoduje utrudnienia na drodze, ogranicza widoczność, zmniejsza dobre samopoczucie.. Generalnie nic fajnego.
--------------------

Dodane: 25-11-2011 23:56
Co sądzę o tym zjawisku? No cóż, JA TO KOCHAM! Haha, za normalny to ja nie jestem

.
Bardzo lubię mgłę, uwielbiam wychodzić wtedy na dwór, szlajać się w tych drobnych kropelkach wody zawieszonych w powietrzu. Wszystko wtedy wygląda zupełnie inaczej, mrocznej, niebezpieczniej - robi się taki niesamowity i niepowtarzalny klimat. Lubię sobie wtedy wyobrażać, że to scena rodem z horroru. Jak dla mnie mgła mogłaby być chociaż kilka razy w miesiącu.
Tak samo deszcz, uwielbiam jak pada, ogólnie lubię mroczne klimaty jak wichury, deszcze, mgły... Zawsze mnie to fascynowało. Wiatr, którego wyjący dźwięk słychać w domu, krople deszczu uderzające w okno... Czy jest coś piękniejszego? Jak dla mnie nie, nawet przed snem włączam dźwięk deszczu... Kap, kap, kap
![[serce] [serce]](/templates/emoty/serce.png)
.

Dodane: 26-11-2011 14:42
Obecność mgły nigdy nie wzbudzała u mnie emocji. Raz tylko jeden wzdrygnąłem się na jej obecność, gdyż była wyjątkowo gęsta.
--------------------
User w firmie witryna DBPolska.net

Dodane: 26-11-2011 18:40
Bociak napisał/a:
Obecność mgły nigdy nie wzbudzała u mnie emocji. Raz tylko jeden wzdrygnąłem się na jej obecność, gdyż była wyjątkowo gęsta.
Ja wczoraj przez mgłe wywaliłem sie do rowu na rowerze xD . Także wolałbym żeby mgły nie było.

Dodane: 26-11-2011 19:22
Jakoś mgłą się specjalnie nie zachwycam, nie widzę w niej nic szczególnego. Można się trochę przestraszyć, kiedy idzie się samemu w środku nocy, a mgła ogranicz widoczność do kilkunastu metrów
--------------------

Dodane: 27-11-2011 13:08
Dal mnie nie ma w tym nic nadzwyczajnego ani nic specjalnie pieknego. Oczywiście wolałbym aby jej nie było bo bardzo przeszkadza na drodze, ale to także ludzi nie potrafią się dostosować do warunków na drodze.
--------------------
-------------------------------

Dodane: 02-12-2011 15:39
Mgła jak mgła, raczej się nią nie ekscytuję. Tylko utrudnia poruszanie się po mieście, nic fajnego. Nie polecam.
--------------------
Tam gdzie mądry jest za głupi, potrzeba geniusza
Robię wszystko, żeby nie robić nic xD

Dodane: 02-12-2011 15:57
U mnie w mieście bardzo często występują mgły. Katastrofa w dosyć dużym mieście lepiej w takich warunkach na upartego nie zapuszczać się w jakieś miejsca.

Dodane: 04-12-2011 00:43
Mgła jest bardzo ciekawym zjawiskiem. Lubię patrzeć na mgłę w nocy. Kiedyś prawię przez moją nieuwagę i także z winy mgły potrącił by mnie samochód jadący na jezdni, który z metr przede mną zahamował. Dla kierowców jest to bardzo niebezpieczne zjawisko i często są przez nie spowodowane wypadki na drogach.
--------------------

Dodane: 18-12-2011 13:37
Mgła wygląda zajebiście, gdy się mieszka na górce i ogląda chmurę leżącą sobie wygodnie na miasteczku, szczególnie porankiem.
Tylko trzeba jeszcze rano wstać lol.
--------------------
Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.