Dziś jest Środa, 30 Maj 2012, godz 12:22
OnLine: 132, statystyki
Dodane: 17-10-2011 22:28
#zielony - user - 90%
Niedawno Polskę obiegła informacja na temat krzyża w sejmie. A konkretniej chodzi o postulat Palikota aby owy krzyż zdjąć. W momencie zakładania tego tematu w programie "Co z tą Polską?" trwa debata na ten temat. I tak się zastanawiam jakie jest wasze zdanie na ten temat? Co powinno się z tym krzyżem stać? Powinien zostać zdjęty czy powinien pozostać?

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 17-10-2011 22:32
#Marcin00 - user - 90%
zielony napisał/a:
Niedawno Polskę obiegła informacja na temat krzyża w sejmie. A konkretniej chodzi o postulat Palikota aby owy krzyż zdjąć. W momencie zakładania tego tematu w programie "Co z tą Polską?" trwa debata na ten temat. I tak się zastanawiam jakie jest wasze zdanie na ten temat? Co powinno się z tym krzyżem stać? Powinien zostać zdjęty czy powinien pozostać?

Powiem tak, prawdziwe miejsce tego przedmiotu dla katolika na pewno nie jest instytucja państwowa, prawdziwi katolicy czcią go w kościele lub w miejscach poświęcony... W ogóle nie wiem po jakiego czorta on tam jest -.-

--------------------

Dodane: 17-10-2011 22:35
#Macias - user - max%
Rozumiem że świętym prawem niechrześcijan jest domaganie się zaprzestania swojej dyskryminacji. Zazwyczaj popieram takie akcje, są w pewnym sensie słuszne, ale warto też zadać sobie pytanie, czy najważniejszą rzeczą jaką może realizować duża partia w sejmie, na pewno jest koncentrowanie swojej uwagi na ściąganiu krzyża w jakiejś sali.

--------------------
Dodane: 18-10-2011 00:14
Fakt faktem nie każdy poseł to katolik, więc krzyż w sejmie nie jest konieczny. Mi oczywiście on tam absolutnie nie przeszkadzał, ale jak go tam nie będzie to jedna z przedwyborczych obietnic Palikota będzie już spełniona.

--------------------

Dodane: 18-10-2011 11:07
#zielony - user - 90%
Osobiście nie przyznam żadnej ze stron racji bo każda po trochu ją ma. Wydaje mi się, że Palikot po prostu chciał narobić wokół siebie trochę szumu. Czy faktycznie ściągnięcie krzyża coś by dało? Nie wydaje mi się. Jeśli mniejszościom religijnym ten krzyż faktycznie by przeszkadzał to sami by coś w tej sprawie wcześniej zrobili chociażby głupią petycje.

--------------------
Moje rysunki ;)
Dodane: 18-10-2011 12:05
1. Ja wierzę w Boga, nie w kościół.
2. Jeśli na innych drzwiach byłby posążek Buddy, nie przeszkadzało by mi to, każdy wierzy w coś innego, ale teraz zadaje sobie pytanie, co krzyż przeszkadza tym którzy nie wierzą? skoro nie wierzą, to ci im przeszkadza? boją się go czy jak?
3. Tak, palikot ma jeden jedyny cel, zdobyć poparcie wśród młodzieży (trawa) i młodzieży + jakiś procent ludzi niewierzących (zdejmując krzyż). Jedyny powód tego zamieszania to TO, że Palikot chce się dobrać do koryta, gdy były wyniki wyborów powiedział, chcemy świeckiego państwa ble ble ble... kto chce? ja nie chce, czyli już np ja się nie liczę?
wolę żyć w tzw "duchowym ciemnogrodzie" jak niektórzy nazywają wiarę w boga, niż "świecki kraj" debila który rzuca dobrze "przyrządzoną kiełbasę wyborczą" gdzie ludzie jedzą ją aż nią rzygają...

zdjąć krzyż... no cóż... po prostu kolejny skandalista który chce władzy i tyle.
Czy to jest największy problem tego kraju? legalizacja trawy i krzyż?
może krzyż jest obecny w naszym kraju dlatego że dużo znaczył w przeszłości naszej ojczyzny?

Ja uważam że NAJWIĘKSZYM problemem naszej ojczyzny jest TO, że nie słucha się WSZYSTKICH ludzi, niektórzy jak PALIKOT uważają się za wyjątkowych z wyjątkowym światopoglądem i nie biorą pod uwagę, że mogą się mylić...
ale cóż taki kraj, największy problem, trawa i krzyż, gdzie w kraju uczciwie pracując nie można znaleźć własnego mieszkania, nie żyjąc na kredycie...

no ale cóż... "CHĆEMY SZWIECKIEGO PAŃSCZWA! BĘĆIEMY O TO WALCZYĆĆ! "

tak palikot, walcz se i wyjdź...

Dodane: 18-10-2011 12:39
Tak, bo żenuję mnie to jak pewien pan ma jedyny NAJWAŻNIEJSZY PROBLEM W TYM KRAJU i żadne inne...

ps: dygresja dotyczyła palikota bo i o niego chodzi i o to, że zamiast robić coś, co pomoże lepiej żyć, robi po prostu cyrk.

Jeśli ktoś nie wierzy w boga, to co mu krzyż przeszkadza? pytam poważnie, bo jak bym żył nie wiem w chinach i nad drzwiami był budda, to co? miałbym czuć się urażony?

to tak jak z homoseksualistami, chcą tak żyć? niech żyją, kto im broni, ale po co robią cyrki z różowymi ubraniami, paradami jak ludzi niepełnosprawnych umysłowo...

tak samo tutaj, nie wierzą? ok, ale czy to jest ten PROBLEM? czy może to że ciężko żyć w tym kraju... OCZYWIŚCIE ŻE NIE! HOMOSEKUSALIŚCI, KRZYŻ I TRAWA, TO SĄ PROBLEMY WG PALIKOTA...

Dodane: 18-10-2011 13:32
#norrin_rad

A ja twoje słowa odwrócę

Jeśli ktoś nie wierzy w boga, to co mu krzyż przeszkadza? pytam poważnie, bo jak bym żył nie wiem w chinach i nad drzwiami był budda, to co? miałbym czuć się urażony?

Jeśli ktoś wieży w boga to dlaczego chce by został ?
dlaczego tak bronisz jakiegoś tałatajstwa są kościoły tam jest tego pełno to po kiego grzyba ci jeszcze tam ?

w miejscach publicznych nie powinno tego być jak chcesz w domu sobie powieś albo choinkę sobie tym ubierz

--------------------
Dodane: 18-10-2011 14:03
Ja mam pytanie, dlaczego się naśmiewasz z tego?
gdyby tego krzyża tam nie było i dzisiaj ktoś chciał go zawiesić tak po prostu, aby był, aby może przyniósł szczęście, nie miał bym nic przeciwko, gdyby to fanatyk religijny powiedziałbym że to tylko kolejny skandalista jak palikot z usuwaniem krzyża.
Tak więc nie próbuj wchodzić w moją głowę i mnie zbijać z tego co myślę, bo jak mówiłem, gdyby jakiś fanatyk chciał zawiesić, to tak samo bym uznał to za durnotę, gdzie ktoś nie szuka poważnych problemów, tylko stwarza nie potrzebny chaos jak palikot ze zdjęciem krzyża.

pozdrawiam ateistę.

ps: podkreślę, wierzę w boga, nie chodzę do kościoła, wierzę tylko w niektóre osoby jak np jp2.

Dodane: 18-10-2011 15:15
#Seneka - user - 80%
10 wybraliście Palikota do Sejmu, to teraz macie po głowie, dla mnie ta cała sprawa z krzyżem to farsa i temat zastępczy po partia poza gejem i facetem przebranym za babę, albo i odwrotnie nie ma nic do zaoferowania, czego Palikot będąc w Sejmie posłem Platformy nic o krzyżu na ścianie nie wspomniał? Nagle teraz stał się taki lewicowy i tolerancyjny? Niech się zajmie poważniejszymi sprawami, a nie od razu sieje niepotrzebny zamęt w środowisku w którym i tak już od dawna wrze, tyle ode mnie.
PS. W Boga nie wierzę, ale jak widzę tą farsę w wykonaniu Palikota to aż na śmiech bierze.

--------------------
Dodane: 18-10-2011 16:10
KRUPEK ucz się od SENEKI, nie wierzy, ale nie gardzi i nie wyśmiewa tak jak ty.

Dodane: 18-10-2011 17:14
#kupcio66 - user - 30%
Nie żebym był jakimś zwolennikiem Palikota , ale ja rozumiem to tak: prawdopodobnie w Sejmie są raczej Chrześcijanie ( a nie buddyści itd...) , ale dlaczego nie może być np. obraz buddy na ścianie czy inny symbol religii nie chrześcijańskiej ?
Niektórzy mogą rozumieć to tak , że to dyskryminuje inne religie...A poza tym w konstytucji jest zapisane , że w rządzie nie można narzucać na kogoś jakiejkolwiek wiary (chodzi o symbole religijne...).

--------------------
---------
Moje rysunki:
http://dbpolska.n...opic/15642

Dodane: 18-10-2011 17:43
Jak dyskryminuje? w polsce przyjęta jest wiara chrześcijańska, myślisz że w szkołach są krzyżyki aby dyskryminować? nie, raczej z tradycji aby strzec będących w pomieszczeniu.

Tak samo w sejmie, sejm jest w polsce, w polsce jest chrześcijaństwo, więc jest krzyż, więc po co to rozstrzygać, gdybym żył w chinach to mi by budda nie przeszkadzał, bo nie byłbym u siebie, wiec czemu miałby mi przeszkadzać.
Palikot zapewne będąc w chinach zrobił by protest by zdjąć budde ;)

Dodane: 18-10-2011 17:56
kupcio66 napisał/a:
Nie żebym był jakimś zwolennikiem Palikota , ale ja rozumiem to tak: prawdopodobnie w Sejmie są raczej Chrześcijanie ( a nie buddyści itd...) , ale dlaczego nie może być np. obraz buddy na ścianie czy inny symbol religii nie chrześcijańskiej ?
Niektórzy mogą rozumieć to tak , że to dyskryminuje inne religie...A poza tym w konstytucji jest zapisane , że w rządzie nie można narzucać na kogoś jakiejkolwiek wiary (chodzi o symbole religijne...).

Jak byś nie wiedział to w Polsce jest przyjęte Chrześcijaństwo.

--------------------

"Człowiek uczy się całe życie a umiera głupi"

Dodane: 18-10-2011 18:56
#Naza20 - user - 0%
Konstytucja RP

"1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są
RÓWNOUPRAWNIONE.

2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej
zachowują BEZSTRONNOŚĆ w sprawach przekonań
religijnych, światopoglądowych i filozoficznych,
zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu
publicznym.

3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi
związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach
poszanowania ich autonomii oraz WZAJEMNEJ
NIEZALEŻNOŚCI każdego w swoim zakresie, jak
również współdziałania dla dobra człowieka i dobra
wspólnego."

Według prawa jesteśmy państwem świeckim więc nie powinien tam wisieć Krzyż ponieważ jest to publiczne miejsce i oprócz posłów wierzących są też niewierzący i może innego wyznania. W Sejmie jest również kaplica więc po co Krzyż w sali sejmowej. Poza tym jeżeli prawo ustanowione w tym kraju mówi o świeckości a dzieje się inaczej to znaczy,że jest nieprzestrzegane co świadczy o państwie i jego bezsilności w egzekwowaniu tegoż prawa.
Nie chodzi o to żeby walczyć z religią tylko o przestrzeganie prawa. Poza tym przypominam Krzyż został powieszony nielegalnie 14 lat temu.
Mogę się założyć,że jak by zaproponowali powieszenie innych symboli religijnych gwiazdę Dawida i symbole Islamskie aby była ta równość to fanatyczni wierzący i Kościół by się rzucał że nie wolno itp.

Dodane: 18-10-2011 19:09
#JCD - user - max%
Jedyny powód tego zamieszania to TO, że Palikot chce się dobrać do koryta, gdy były wyniki wyborów powiedział, chcemy świeckiego państwa ble ble ble... kto chce? ja nie chce, czyli już np ja się nie liczę?

Raz...Palikot chce władzy, chce urządzić kraj na własne widzimisie. Kasy mu nie trzeba, on już był milionerem.

Dwa...
Ja nie chce państwa wyznającego religie smoleńską, a miliony ludzi na to głosowało. Czyli ja się nie liczę?

Witamy w demokracji.

gdyby tego krzyża tam nie było i dzisiaj ktoś chciał go zawiesić tak po prostu, aby był, aby może przyniósł szczęście, nie miał bym nic przeciwko, gdyby to fanatyk religijny powiedziałbym że to tylko kolejny skandalista jak palikot z usuwaniem krzyża.

Powieszenie krzyża=ok. Ściągniecie krzyża=po co?
Brak ci bezstronności, nie można samowolnie wieszać sobie pierdółek w sejmie. To znaczy, że też mogę pojechać do sejmu i umieścić tam moje talizmaniki "na szczęście"? Może jeszcze ktoś se walnie graffiti tam, by było bardziej wesoło?

No i od kiedy krzyż przynosi szczęście? To zwykły zabobon. Co do "strzeżenia" też nie jestem pewny.

Sprawa zdjęcia krzyża nie powinna być bagatelizowana. Po pierwsze, to będzie zawsze jakiś sukces, jakaś spełniona obietnica, a to prosta reforma, w ogóle nie porównywalna z przebudowaniem całej służby zdrowia.

Po drugie, to symbol wpływania kościoła na władzę. Więc usunięcie krzyża = symbolicznie odsuniecie kleru od władzy, a tego chcą często wyborcy Palikota. Jakby to nie było ważne, to dlaczego niektórzy ludzie tak się na to burzą?

A czego nie powinno być żadnych symboli religijnych? Mamy dyktaturę poprawności politycznej. Wstawianie symbolów danej religii everywhere automatycznie pokazuje innym ludziom "ta religia jest tu najważniejsza, jest ponad inne".

Dlaczego chrześcijaństwo ma być u nas ponad inne religie, jedne poglądy mają być automatycznie lepsze od drugich? Bo więcej ludzi je wyznaje? Głupota. Żadnych nadwyżkowych symboli chrześcijańskich w miejscach publicznych. Nie żyjemy w państwie wyznaniowym, żadna wiara nie powinna być promowana.

--------------------

Dodane: 18-10-2011 19:13
#norrin_rad
Od nikogo uczyć się nie będę nie widzę takiej potrzeby
rozumiem też że w Polsce jest chrześcijaństwo ale patrząc na to w ten sposób mamy tu azjatów,murzynów,ruskich i nawet arabów i pewnie też jakieś inne dziadostwo oni mają różne wierzenia to można by się krzyża pozbyć skoro tu imigrują taki mały ukłon w ich stronę

też mam nadzieje że to będzie taki dosadny przykład
mamy obco krajowca i nie wiem czy takie zjawiska istnieją ale to tylko przykład
jest w Polsce i widzi krzyż według jego wiary nasz bóg może być szarlatanem a Polacy mówią jak się nie podoba to won do siebie
a teraz POLAK jedzie za granice i widzi jakieś hańbiące polaka teksty czy zdjęcia w sejmie norrin był byś zadowolony ? a może powiedział byś że to ich zwyczaj tak musi być ?

rozumiem też że niestety Polska pod takimi względami jest sto lat za czarnymi póki starzejąca część społeczeństwa nie wymrze to będą działy się takie sceny jak po śmierci Kaczyńskiego z krzyżem
może i faktycznie Palikot chcę zrobić trochę zamętu ale lepiej robić zamęt niż jak reszta kraść tylko pieniądze

no i troszeczkę pomieszałem :) ale myślę że się doczytacie :)

--------------------
Dodane: 18-10-2011 19:32 - Edytowane przez by_black dnia 18-10-2011 19:33
#by_black - systemadmin - max%
Gdzieś już wcześniej wspominałem, że religia, a polityka, to dwie osobne kategorie, które nie powinny wchodzić w układy ze sobą, czy nawet mieszać się do siebie, z tą różnicą, że religia, szczególnie chrzechcijańska stara się na siłę kontrolować rządy bądź wnie ingerować. Doskonale widać to w naszym kraju, gdzie jeden ksiądz ma wielki wpływ na konkretną grupę ludzi. Tak być nie powinno, ksiądz jak każdy człowiek ma prawo do swoich poglądów czy ich wygłaszania, ale nie powinno być tak, by ksiądz wykorzystywał swoją pozycję do celów politycznych. Politycy również nie powinni korzystać z takiej opcji promocji siebie bądź partii.

Bardzo się cieszę, jak widzę że Niemcy nie bawią się i robią co należy, tam religia jak widać wiele niema do prowadzenia polityki, szczególnie widać to po ostatniej wizycie papieża w bundestagu. W Polsce, w instytucjach państwowych nie powinno być krzyżów, ani innych oznak religijności, nie ważne czy u nas ma większość chrześcijaństwo czy prawosławie czy jeszcze inna wiara. Skoro wiara jest tolerancyjna, to w oznace tolerancji kościół powinien zgodzić się na taki zabieg, ale kościół jest przeciwny wszystkiemu, co może osłabić jego rolę.

Irytuje mnie fakt, kiedy powiesz co myślisz o kościele, to znajduje się 1000 osób, które rzucą się na ciebie jak na jakiegoś heretyka i chcą od razu ciebie spalić. Ludzie, wierzycie, to wierzcie, ale skoro kierujecie się wolą boga, to na litość okażcie to, bo ja widzę w religii więcej nienawiści niż w polityce.

Nie podoba mi się to, że kościół jest w prawie każdej wiosce, a szkoły zamykają, nie podoba mi się to co słyszę o księżach, nie podoba mi się to, że nie muszą płacić podatków, mimo że ich dochody są kolosalne. Nie wiem czy ludzie są ślepi, jak taki ksiądz, który jest jeszcze młody, przychodzi do parafii, skromny, a wychodzi, ba wyjeżdża BMW.. Kościół powinien płacić podatek, tak samo jak każda firma, instytucja czy przeciętny człowiek, niema nic za darmo, a w ich przypadku ta teoria po prostu upada xD

Jestem całkowicie za tym, by odciąć kościół od spraw państwowych, ale jak to zrobić, przy tak wielu zwolennikach tej wiary, oraz tradycji, bo przecież manipulacje kościoła w państwach sięgają odległych czasów.

--------------------
Dodane: 18-10-2011 19:35
#Seneka - user - 80%
Żeby nie było na początku pragnę dodać, że jestem zagorzałym zwolennikiem Platformy, nie PiSu, jednak nie rozumiem bierności partii rządzącej w tej sprawie, Tusk ma taką władzę w naszym państwie, że jednym gestem mógłby zamknąć usta Palikotowi i ten cały zbędny szum wokół tej sprawy by ucichł, bo nie każdy chce codziennie o tym słuchać i nie każdy utożsamia się z poglądami partii Palikota, a ja mam wrażenie, że w tej chwili jest robiony wokół niego taki szum, by ludzie o nim nie zapomnieli, trzeba tu także wsadzić kamyczek do ogródka mediów, które dodatkowo podsycają atmosferę, smutnie zaczyna się ta kadencja, bo bałwany weszły do Sejmu i zaczynają się szarogęsić, przerażające jest to ilu ludzi zdołali do siebie przekonać zasłaniając się Konstytucją, wystarczy tylko troszkę pomyśleć.

--------------------
Dodane: 18-10-2011 19:51
#kupcio66 - user - 30%
gohanek16 cytuj dopiero jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem... bo widzę , że masz braki ze szkoły.

--------------------
---------
Moje rysunki:
http://dbpolska.n...opic/15642

Musisz być zalogowany, aby móc dodawać posty na forum.
Linki sponsorowane: J.P.F. - Wydawca mangi Naruto | Radio Aoi - Azjatycka muzyka | Sportowa Zielona Góra | FIFA Online